Κάνε το Τεστ
Νέα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια, Ψύχωση, Bitopertin, Cobenfy, KarXT, Sarcosine. Brexpiprazole, Brilaroxazine, Νέα αντιψυχωσικά φάρμακα, Τελευταία νέα για σχιζοφρένεια

Νέα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια

Νέα αντιψυχωσικά φάρμακα /σχιζοφρένεια - ψύχωση

Τα τελευταία χρόνια ορισμένα νέα αντιψυχωσικά φάρμακα εξετάζονται ακόμα σε κλινικές δοκιμές για την θεραπεία της σχιζοφρένειας (ψύχωση), που ίσως εμφανίζουν κάποια πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα υπόλοιπα αντιψυχωσικά φάρμακα. Τα παρακάτω νέα αντιψυχωσικά φάρμακα δεν έχουν εγκριθεί ακόμα και άρα δεν κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο.

Bitopertin

Η Bitopertin (μπιτοπερτίνη) είναι ένας αναστολέας επαναπρόσληψης γλυκίνης που έχει μελετηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, ιδιαίτερα για ασθενείς που εμφανίζουν επίμονα αρνητικά συμπτώματα ή συμπτώματα που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά, παρά την λήψη άλλων αντιψυχωσικών. Ενώ προσφέρει μια νέα προσέγγιση στοχεύοντας την επαναπρόσληψη γλυκίνης για την ενίσχυση της λειτουργίας των υποδοχέων NMDA, η κλινική της αποτελεσματικότητα φαίνεται περιορισμένη σε σύγκριση με τα υπάρχοντα αντιψυχωσικά.

Cobenfy

Το Cobenfy (ή αλλιώς KarXT) αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας στοχεύοντας τους μουσκαρινικούς υποδοχείς. Πρόκειται για ένα συνδυασμό δύο ουσιών, ζανομελίνης (Xanomeline) και τρόσπιου (Trospium). Είναι μια ερευνητική θεραπεία για τη σχιζοφρένεια και την ψύχωση που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

  • Xanomeline: είναι ένας μουσκαρινικός αγωνιστής υποδοχέων που στοχεύει τους υποδοχείς Μ1 και Μ4, οι οποίοι πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη νοητική λειτουργία και στα αρνητικά συμπτωμάτα στη σχιζοφρένεια. Η ζανομελίνη μπορεί να διεισδύσει στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επιτρέποντάς της να δρα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η λήψη της σχετίζεται με ορισμένες γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως ναυτία και έμετο. Ωστόσο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση βάρους ή εξωπυραμιδικά συμπτώματα, τα οποία είναι κοινές παρενέργειες πολλών αντιψυχωσικών φαρμάκων.
  • Trospium: είναι ένας μη εκλεκτικός αντιμουσκαρινικός παράγοντας που δεν διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ο ρόλος του τρόσπιου είναι στο να ελαττώνει τις περιφερικές χολινεργικές παρενέργειες που σχετίζονται με την ξανομελίνη, όπως γαστρεντερικές διαταραχές.

Sarcosine

Η σαρκοσίνη, επίσης γνωστή ως Ν-μεθυλογλυκίνη, είναι ένα παράγωγο αμινοξέων που εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές για την πιθανή χρήση της στη θεραπεία της σχιζοφρένειας, ιδιαίτερα ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τα άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα.

Η σαρκοσίνη λειτουργεί κυρίως ως αναστολέας μεταφορέα γλυκίνης-1 (GlyT-1). Αναστέλλοντας αυτόν τον μεταφορέα, η σαρκοσίνη αυξάνει τη διαθεσιμότητα της γλυκίνης, επηρεάζοντας τον υποδοχέα NMDA. Αυτή η ρύθμιση της δραστηριότητας του υποδοχέα NMDA πιστεύεται ότι είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση της γλουταμινεργικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια.

Η σαρκοσίνη είναι γενικά καλά ανεκτή, με τις παρενέργειες να είναι ήπιες και παροδικές. Οι συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν καταστολή και γαστρεντερικές διαταραχές.

Brexpiprazole

Η Brexpiprazole (μπρεξπιπραζόλη) είναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της μείζων καταθλιπτικής διαταραχής.

Η Brexpiprazole είναι μερικός αγωνιστής των υποδοχέων ντοπαμίνης D2. Δρα επίσης στους υποδοχείς σεροτονίνης, συγκεκριμένα ως μερικός αγωνιστής στο 5-HT1A και ως ανταγωνιστής στο 5-HT2A. Αυτή η διπλή δράση τόσο στην ντοπαμίνη όσο και στη σεροτονίνη θεωρείται ότι συμβάλλει στα θεραπευτικά της αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη συχνότητα παρενεργειών που συνήθως σχετίζονται με άλλα αντιψυχωσικά, όπως εξωπυραμιδικά συμπτώματα και η αύξηση βάρους.

Brilaroxazine

Είναι ένας νέος σταθεροποιητής του συστήματος ντοπαμίνης-σεροτονίνης. Στις κλινικές δοκιμές φαίνεται να προσφέρει σημαντική βελτίωση των θετικών συμπτώματα, με χαμηλά ποσοστά παρενεργειών όπως η ακαθησία και τα εξωπυραμιδικά συμπτώματα. Οι συχνότερες περνέργειες είναι η υπνηλία & η υπόταση.

Άλλα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές

Άλλα νέα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια στις τελευταίες φάσεις κλινικών δοκιμών που πιθανόν να οδηγήσουν σε έγκριση και κυκλοφορία είναι τα παρακάτω:

  • Brilaroxazine: αυτό το φάρμακο είναι ένας σταθεροποιητής ντοπαμίνης-σεροτονίνης που στοχεύει στα συμπτώματα σχιζοφρένειας.
  • Evenamide: ένας αναστολέας τασεοελεγχόμενων διαύλων νατρίου. Στοχεύει σε μακροχρόνιες περιπτώσεις σχιζοφρένειας και στην ανθεκτική στη θεραπεία σχιζοφρένεια.
  • Ulotaront: αγωνιστής του TAAR1 και του υποδοχέα σεροτονίνης 5-HT1A
  • Pimavanserin: αντίστροφος αγωνιστής του υποδοχέα σεροτονίνης 5-HT2A, στοχεύει κυρίως τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Η πιμαβανσερίνη (ως Nuplazid) έχει πάρει ήδη έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία των ψυχωσικών συμπτωμάτων στη νόσο Πάρκινσον.

Η σχιζοφρένεια είναι μία χρόνια νόσος

Οι μελέτες για νέα αντιψυχωσικά φάρμακα με καλή αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες συνεχίζονται.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του, ότι η σχιζοφρένεια μία χρόνια νόσος. Θα πρέπει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της χρόνιας λήψης αντιψυχωσικών φαρμάκων και να υποστηρίζουν την τακτική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής από τον ασθενή.

Κατηγορία: