Κάνε το Τεστ
συναισθηματική γαστρίτιδα, τι είναι η συναισθηματική γαστρίτιδα, αιτίες συναισθηματικής γαστρίτιδας, συμπτώματα συναισθηματικής γαστρίτιδας, θεραπεία συναισθηματικής γαστρίτιδας

Νευρική γαστρίτιδα

Νευρική Γαστρίτιδα

Οι παθήσεις του στομάχου προκαλούν έντονη δυσφορία και μία από αυτές είναι η νευρική (συναισθηματική) γαστρίτιδα. Καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν σε γαστρικό πόνο, κάποιες από αυτές φαίνεται ότι είναι τα συναισθηματικά προβλήματα. Αυτή είναι και η αιτία της συναισθηματικής γαστρίτιδας.

Η νευρική γαστρίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή  του βλεννογόνου που καλύπτει το εσωτερικό του στομάχου. Προκαλεί ποικίλα συμπτώματα και δυσάρεστες αισθήσεις. Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε αυτή την διαταραχή και άλλες παθήσεις του στομάχου είναι ότι δεν προκαλείται από βακτήρια, αλλά από στρες και ανησυχία.

Αιτίες νευρικής γαστρίτιδας

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το βλεννογόνο του στομάχου, που προέρχονται συνήθως από βακτηριακές λοιμώξεις, η συναισθηματική γαστρίτιδα οφείλεται αποκλειστικά σε συναισθηματικά προβλήματα. Αν αγνοείτε θέματα όπως το άγχος, η ανησυχία και η απογοήτευση τότε μπορούν να γίνουν χρόνια και να προκαλέσουν αυτό τον τύπο γαστρίτιδας ως δευτερογενή επίδραση.

Συμπτώματα νευρικής γαστρίτιδας

Όπως πολλές άλλες καταστάσεις που συνδέονται με τον βλεννογόνου του στομάχου, η συναισθηματική γαστρίτιδα έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται στενά μεταξύ τους. Καλό είναι να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν μόνο μια φορά (στην περίπτωση της οξείας γαστρίτιδας) ή να είναι συνεχή (στην περίπτωση της χρόνιας γαστρίτιδας).

Το πιο έντονο σύμπτωμα της νευρικής γαστρίτιδας είναι η δυσφορία. Σε περιόδους έντονου στρες, αυτή μπορεί να είναι πολύ έντονη. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από συναισθηματική γαστρίτιδα  περιγράφουν τον πόνο παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί το έλκος στομάχου. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η πηγή του προβλήματος είναι η φλεγμονή στο βλεννογόνου του στομάχου.

Τα κύρια συμπτώματα της συναισθηματικής γαστρίτιδας πέρα από τον έντονο πόνο στο στομάχι και τη δυσφορία , περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και συναίσθημα πληρότητας στο στομάχι
  • Φούσκωμα στο στομάχι
  • Προβλήματα στην πέψη
  • Πονοκέφαλο και αδιαθεσία
  • Απώλεια της όρεξης, εμετό ή τάση για εμετό

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή σε περιόδους έντονου στρες. Κάποια από αυτά εμφανίζονται και σε άλλες μορφές γαστρίτιδας και δημιουργούν προβλήματα στη διάγνωση της νόσου.

Θεραπεία νευρικής γαστρίτιδας

Η φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα ή με φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή των οξέων στο στομάχι είναι μια ορθή θεραπεία για τη συναισθηματική γαστρίτιδα.

Ωστόσο, η συνεχής χρήση αυτών των φαρμάκων δεν συστήνεται, για αυτό και η αντιμετώπιση των συναισθηματικών θεμάτων που προκαλούν τα συμπτώματα με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, των τεχνικών χαλάρωσης, του διαλογισμού, της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής σωματικής άσκησης είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

Διατροφή για τη νευρική γαστρίτιδα

Οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της συναισθηματικής γαστρίτιδας περιλαμβάνουν εύπεπτες τροφές και αυτές που έχουν ηρεμιστική δράση, όπως το βρασμένο ή ψητό άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα βρασμένα λαχανικά και τα αποφλοιωμένα φρούτα. Η κατανάλωση άφθονου νερού αμέσως μετά από τον πόνο και την αδιαθεσία βοηθά και προτείνεται η σταδιακή επιστροφή στη φυσιολογική διατροφή και η αποφυγή του γάλακτος.

Οι τροφές που καλό είναι να τις αποφεύγετε είναι αυτές που έχουν πολλά λιπαρά και ερεθίζουν το στομάχι, όπως το κόκκινο κρέας, το λουκάνικο, το μπέικον, τα τηγανητά φαγητά, η σοκολάτα, ο καφές και το πιπέρι. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, το τεχνητό τσάι, τα αναψυκτικά και το ανθρακούχο νερό είναι καλό να τα αποφεύγετε γιατί βοηθούν στην πρόληψη των μελλοντικών κρίσεων γαστρίτιδας.

Είναι σημαντικό να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματα, να μην πίνετε τίποτα στη διάρκεια του γεύματος , να τρώτε αργά και σε ήρεμο μέρος.

Μια εξαιρετική επιλογή για τη γαστρίτιδα είναι το τσάι χαμομηλιού, που πρέπει να το καταναλώνετε 2-3 φορές την ημέρα για να δείτε την ηρεμιστική του δράση. Άλλα βότανα που βοηθούν είναι η βαλεριάνα, η λεβάντα και η πασιφλόρα.

Κατηγορία: