Κάνε το Τεστ
νιώθετε ανασφαλείς στη σχέση, ανασφάλεια στη σχέση, σημάδια ανασφάλειας στη σχέση, παραδείγματα ανασφάλειας στη σχέση, αιτίες ανασφάλειας στη σχέση, αντιμετώπιση ανασφάλειας στη σχέση

Νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση σας;

Νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση σας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια κάποιες στιγμές στη σχέση τους. Αλλά τι σημαίνει αν συνεχώς νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση σας;

Η ανασφάλεια στη σχέση σημαίνει ότι δεν νιώθετε σιγουριά για τη σχέση και νιώθετε φόβο ότι η σχέση είναι σε κίνδυνο, επειδή αμφιβάλλετε για τα συναισθήματα του άλλου ατόμου για εσάς ή για τη δέσμευσή του στη σχέση.

Όταν κάποιος είναι σε μια ασφαλή σχέση νιώθει σιγουριά, η σχέση είναι δυνατή και γεμάτη αγάπη. Όταν κάποιος νιώθει ανασφάλεια σε μια σχέση, νιώθει ότι η σχέση του είναι ασταθής.

Είναι πολύ σύνηθες οι άνθρωποι να νιώθουν ανασφάλεια στη σχέση, ειδικά στην αρχή όταν η σχέση είναι ακόμη καινούργια και τα συναισθήματα αβέβαια. Αλλά η συνεχής ανασφάλεια, βαραίνει και τους δύο συντρόφους.

Σημάδια και παραδείγματα ανασφάλειας στη σχέση

1. Συνεχής αναζήτηση της επιβεβαίωσης

Ένα κοινό παράδειγμα ανασφάλειας είναι όταν ο ένας σύντροφος αποζητά την επιβεβαίωση από τον άλλο σύντροφο για να νιώθει το ενδιαφέρον και την αγάπη του. Για παράδειγμα μπορεί να κάνει ερωτήσεις όπως:

  • Είσαι θυμωμένος μαζί μου;
  • Με αγαπάς;
  • Είμαι όμορφος/η;

2. Συνεχής αναζήτηση για σημάδια απόρριψης

Ένα άτομο που είναι ανασφαλές στη σχέση του, συνεχώς αναλύει και ψάχνει για σημάδια που να δείχνουν ότι ο σύντροφός του έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Αναλύει τα πάντα, κάθε μικρή πράξη και αλληλεπίδραση. Συνεχώς ψάχνει να βρει στοιχεία ότι ο σύντροφος δεν είναι σίγουρος για τη σχέση. Οι ανασφάλειες κάποιων ανθρώπων τους κάνουν να πιστεύουν ότι οι σύντροφοι τους θα τους εγκαταλείψουν ανά πάσα στιγμή. Ως αποτέλεσμα είναι συνεχώς σε εγρήγορση, ακούνε και ψάχνουν κάθε σημάδι που να δείχνει ότι η σχέση έχει τελειώσει.

3. Παραμέληση των προσωπικών αναγκών

Ένα άλλο κοινό σημάδι της ανασφάλειας στη σχέση είναι όταν ο ένας σύντροφος συνεχώς κάνει προσπάθεια να ικανοποιεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες του συντρόφου του. Έτσι, παραμελεί τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις για να τον ευχαριστήσει.

4. Αποφυγή της οικειότητας

Κάποιος που είναι ανασφαλής στη σχέση μπορεί να αντιδρά στο φόβο της απόρριψης με την έλλειψη οικειότητας. Η ανασφάλεια κάποιες φορές μπορεί να εκδηλώνεται ως συναισθηματική απόσταση. Ένας σύντροφος που είναι ανασφαλής μπορεί να αποφεύγει να πληγωθεί.

5. Θέματα εμπιστοσύνης

Κάποιος που νιώθει ανασφάλεια στη σχέση μπορεί να έχει θέματα εμπιστοσύνης. Ίσως να ζηλεύει, να κάνει συνεχώς παράπονα, να είναι προσκολλημένος στο σύντροφό του, ή γενικά να μην δείχνει εμπιστοσύνη στο σύντροφό του επειδή πιστεύει ότι είναι πιθανό να τον αφήσει.

6. Ελεγκτικές συμπεριφορές

Οι ανασφαλείς άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ελεγκτικοί. Η ελεγκτική συμπεριφορά σημαίνει ότι θέλουν να κάνουν κουμάντο σε όλα, δεν σέβονται τα όρια του συντρόφου τους, με τηλέφωνα και μηνύματα ελέγχουν τις κινήσεις του άλλου, ή χρησιμοποιούν τις ενοχές για να κάνουν αυτό που θέλουν.

Έτσι, ένα ανασφαλές άτομο νιώθει έντονο άγχος αν δεν μπορεί να ελέγχει το περιβάλλον και το σύντροφό του.

7. Συναισθηματική αστάθεια

Ένα μεγάλο σημάδι που δείχνει την ανασφάλεια στη σχέση είναι η συναισθηματική αστάθεια. Καθώς οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν  συναισθηματικοί για πολλούς λόγους, οι ανασφαλείς άνθρωποι συχνά έχουν εναλλαγές συναισθημάτων. Επειδή νιώθουν έντονα συναισθήματα φόβου, άγχους, θλίψη και απελπισίας, είναι εύκολο να είναι αντιδραστικοί ακόμη και σε μικρά πράγματα.

8. Παίρνουν τα πάντα προσωπικά

Οι ανασφαλείς άνθρωποι συχνά παρεξηγούν όσα λένε ή κάνουν οι σύντροφοι τους. Βλέπουν πάντα τη συμπεριφορά τους μέσα από το πρίσμα της απόρριψης, υποθέτουν ότι κάθε πράξη σημαίνει ότι ο σύντροφός τους είναι αναστατωμένος μαζί τους ή ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανασφάλειας στις σχέσεις;

Η ανασφάλεια δεν είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά ένα συναίσθημα. Αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να προκαλούν ανασφάλεια στη σχέση, αλλά συνήθως οι εμπειρίες του παρελθόντος, η απόρριψη, η εγκατάλειψη είναι που προκαλούν αυτά τα θέματα.

Ανεπίλυτα θέματα της παιδικής ηλικίας

Πολλοί άνθρωποι έχουν θέματα ανασφάλειας στη σχέση λόγω ανεπίλυτων θεμάτων της παιδικής ηλικίας. Η προσκόλληση σε μια σχέση είναι καθρέφτης της προσκόλλησης από την παιδικής ηλικία. Αν οι γονείς σας δεν σας έδινα προσοχή όταν ήσασταν παιδιά , τότε μπορεί να μάθατε ότι οι σχέσεις με τους άλλους είναι αβέβαιες. Όταν η ασφαλής προσκόλληση δεν διαμορφωθεί στην παιδική ηλικία, τότε η ανασφαλής προσκόλληση κυριαρχεί.

Κακές εμπειρίες με προηγούμενες σχέσεις

Οι προηγούμενες εμπειρίες απόρριψης, προδοσίας, μπορεί να οδηγούν ένα άτομο στον φόβο ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί στην επόμενη σχέση. Φυσικά , αυτός ο φόβος οδηγεί σε συναισθήματα ανασφάλειας.

Ανεξάρτητα με την αιτία  της ανασφάλειας, η ατομική και η ομαδική ψυχοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν να επουλώσετε την ρίζα της ανασφάλειας.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την ανασφάλεια;

1. Ανακαλύψτε την αιτία της

Καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε, να γράψετε ή να μιλήσετε με έναν αγαπημένο σας άνθρωπο ή έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να ανακαλύψετε την αιτία της ανασφάλειας. Είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω, να παρατηρήσετε την παιδική σας ηλικία, τις σχέσεις του παρελθόντος και την προσωπικότητά σας. Οι εμπειρίες του παρελθόντος έχουν συμβάλλει στην ανασφάλεια στη σχέση; Γιατί νιώθετε φόβο για την απόρριψη; Οι ανασφάλειές σας προκύπτουν από τις προηγούμενες σχέσεις σας; Από την παιδική σας ηλικία; Ή υπάρχει κάτι στη συμπεριφορά του συντρόφου σας που σας ανησυχεί;

2. Αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα στη σχέση σας

Μερικές φορές ένα άτομο νιώθει ανασφάλεια στη σχέση, λόγω της συμπεριφοράς του συντρόφου του. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που ο σύντροφός σας κάνει ή λέει που ενεργοποιούν τις ανασφάλειές σας, κάντε μια συζήτηση μαζί του για να ξέρει πως νιώθετε. Να μιλάτε ειλικρινά για την ανασφάλεια που νιώθετε και ότι θέλετε να νιώθετε ήρεμοι στη σχέση.

Όταν έχετε δίπλα σας τον κατάλληλο σύντροφο τότε θα νιώθετε συναισθηματική ασφάλεια. Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας, ότι αν κάτι σας αναστατώνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λάθος για το σύντροφό σας. Την ίδια στιγμή, είναι ανάγκη να εκφράσετε όσα νιώθετε ώστε ο σύντροφός σας να γνωρίζει ότι σας πληγώνει.

3. Ενισχύστε την εμπιστοσύνη στη σχέση

Αν μάθετε να εμπιστεύεστε το σύντροφό σας αυτό θα σας βοηθήσει να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια στη σχέση. θα πιστεύετε το σύντροφό σας όταν λέει ή δείχνει ότι είναι πιστός σε εσάς.

4. Ανακαλύψτε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ασφάλεια

Όταν νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση σας, έχετε την τάση να αναλύετε εξονυχιστικά κάθε μικρό πράγμα που κάνει ο σύντροφός σας. Έτσι, πιστεύετε ότι η σχέση τον έχει κουράσει. Παίρνετε προσωπικά κάθε πράξη και λέξη, τους δίνετε αρνητική σημασία. Κατά συνέπεια υποθέτετε το χειρότερο σενάριο για να αποδείξετε ότι οι φόβοι σας είναι αληθινοί.

Για να σταματήσετε αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια, καλό είναι να κάνετε το αντίθετο και να αρχίσετε να ψάχνετε τα σημάδια ασφάλειας στη σχέση. Την επόμενη φορά που θα έρθουν στην επιφάνεια οι ανασφάλειές σας, σκεφτείτε τη συζήτηση που κάνατε με το σύντροφό σας που σας επιβεβαίωσε τα συναισθήματά του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν η ανασφάλεια στη σχέση έχει σύνδεση με τις ανασφάλειες για τον εαυτό σας. Αν αυτό συμβαίνει καλό είναι να αρχίσετε να κάνετε βήματα για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

5. Μιλήστε ειλικρινά

Αν θέλετε να ικανοποιείτε συνεχώς το σύντροφό σας αυτό είναι μια συχνή εκδήλωση ανασφάλειας στη σχέση. Έτσι,  αν κάτι σας πιέζει,  κάντε μια ειλικρινή συζήτηση για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για τη σχέση.

Ίσως να νιώθετε ότι καταπιέζετε τη φωνή σας και τον εαυτό σας για να κρατήσετε το σύντροφό σας χαρούμενο. Σε αυτή την περίπτωση είναι ανάγκη να κατανοήσετε ότι η σχέση σας έχει τις βάσεις της σε μια ψευδαίσθηση.  Όταν μιλάτε ειλικρινά και ξεκάθαρα για  τις σκέψεις, τα συναισθήματά σας, επιτρέπετε στον εαυτό σας να συνδεθεί πραγματικά με το σύντροφό σας.

Ο στόχος σας είναι μια υγιής σχέση και όχι απλά μια σχέση

Με τη βοήθεια της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορείτε να ανακαλύψετε τις αιτίες της ανασφάλειας και να προχωρήσετε.

Αν και είναι οδυνηρή η σκέψη να χάσετε κάποιον που αγαπάτε πραγματικά, μην χάνετε την μεγάλη εικόνα. Αν η σχέση δεν είναι σωστή για κανέναν από τους δύο, τότε είναι καλύτερο να λήξει η σχέση σας.

Κατηγορία: