Ο εγκέφαλος μας καθορίζει τη ζωή μας
Υπάρχει ένα "μυστικό" ανάμεσα στους ιστορικούς, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους του πνεύματος: η ζωή είναι αποτέλεσμα των σκέψεων μας.
Ο Μάρκος Αυρήλιος είχε πει, "Τη ζωή ενός άνδρα την φτιάχνουν οι σκέψεις του."
Ο ποιητής και φιλόσοφος Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, έλεγε, " Ένας άνδρας είναι οι σκέψεις που κάνει όλη την ημέρα."
Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει, "Η ζωή είναι κυρίως η καταιγίδα των σκέψεων που συνεχώς υπάρχει στο μυαλό."
Όλα αυτά τα σπουδαία μυαλά είχαν ανακαλύψει το μυστικό για να ζουν μια ευτυχισμένη, ουσιαστική, παραγωγική και με νόημα ζωή.
Ζούμε σε ένα κόσμο σκέψης. Οι σκέψεις δημιουργούν τις εμπειρίες μας, και έτσι βιώνουμε όσα σκεφτόμαστε. Η ποιότητα των σκέψεων μας οδηγεί στην ποιότητα της ζωής μας. Όταν δεν νιώθουμε χαρούμενοι με τη ζωή μας, είναι ανάγκη να αλλάξουμε.
Έτσι ξεκινάμε με την αλλαγή του περιβάλλοντος επειδή πιστεύουμε ότι έτσι θα δημιουργήσουμε την αναγκαία αλλαγή που τόσο ελπίζουμε να δούμε. Αγοράζουμε πράγματα για να δώσουμε μια υλιστική ώθηση στην ευτυχία μας. Ταξιδεύουμε για να δραπετεύσουμε από τα προβλήματά μας. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να μουδιάσει το μυαλό μας και να ξεχάσουμε.
Μα φυσικά, καταλήγουμε πάντα στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε, και νιώθουμε δυστυχία με το σημείο στο οποίο είναι η ζωή μας σήμερα.
Και συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο. Κάνουμε αγορές, ταξιδεύουμε, ξεχνάμε, και κάνουμε προσπάθεια να βελτιώσουμε τους εξωτερικούς παράγοντες.
Αυτό συμβαίνει επειδή λανθασμένα υποθέτουμε ότι η αλλαγή ξεκινά από έξω. Στην πραγματικότητα, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή, αλλά δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος (τη σκέψη) που είναι ο υποκινητής πίσω από τα συναισθήματά μας.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε μέσα μας. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στις σκέψεις μας επειδή οι σκέψεις μας επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές μας.
Όλα ξεκινούν από τις σκέψεις μας, οι εμπειρίες μας πηγάζουν από τις σκέψεις μας. Για αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές.
Σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές
Οι σκέψεις, από μόνες τους δεν έχουν καμία δύναμη, αρχίζουν και είναι πραγματικές μόνο όταν τους δίνουμε προσοχή. Και όταν δεσμευόμαστε σε αυτές, αρχίζουμε να νιώθουμε συναισθήματα από αυτές τις σκέψεις, μπαίνουμε σε μια συναισθηματική κατάσταση που επηρεάζει τη συμπεριφορά μας.
Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι θα αποτύχετε, δίνετε περισσότερη προσοχή σε αυτό και νιώθετε ότι δεν αξίζετε; Πώς αντιδρά το σώμα σε αυτό; Μελαγχολείτε, οι ώμοι σας γέρνουν και δεν έχετε καθόλου αυτοπεποίθηση.
Αν όμως οι σκέψεις σας είναι θετικές, νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θετικά συναισθήματα, τα οποία αντανακλώνται στο σώμα σας, το οποίο στέκεται ευθύ και γεμάτο ενέργεια.
Οι σκέψεις προκαλούν συναισθήματα και αυτά τα συναισθήματα δίνουν τροφή στην αρχική σκέψη. Και όσο συνεχίζουμε να δίνουμε προσοχή στην αρχική σκέψη, επιβεβαιώνει τα συναισθήματά μας, τα οποία στη συνέχεια ενισχύουν τη σκέψη. Και έτσι βιώνουμε ένα φαύλο κύκλο σκέψης και συναισθήματος.
Αυτό οδηγεί σε μια συναισθηματική κατάσταση γεμάτη άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία, έλλειψη ενέργειας και χαμηλή αυτοπεποίθηση κλπ.
Πώς όλα αυτά επηρεάζουν το σώμα μας και τη συμπεριφορά μας;
Με αυτό τον τρόπο οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Καθορίζει τις συμπεριφορές μας και τις αντιδράσεις μας και στις εμπειρίες μας.
1. Τα συναισθήματα είναι οι αντιδράσεις στις σκέψεις μας.
2. Όσα νιώθουμε (και η γλώσσα του σώματος) είναι μια αντανάκλαση του τρόπου σκέψης μας.
3. Από τη στιγμή που τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις του σώματος πυροδοτούνται από τις σκέψεις στις οποίες δίνουμε προσοχή, οι σκέψεις δημιουργούν τις εμπειρίες και οι εμπειρίες τον τρόπο σκέψης.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από σκέψεις.
Το "πραγματικό πρόβλημα" δεν είναι το πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο τρόπος σκέψης μας για το πρόβλημά μας.
Η αποτυχία μας στις επιχειρήσεις δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, και ο τρόπος σκέψης μας για αυτό. Αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας και κατηγορείτε τον εαυτό σας και τις επαγγελματικές επιλογές σας, δεν είναι αυτό το πρόβλημα, ο τρόπος σκέψης είναι το πρόβλημα.
Τα προβλήματά μας δεν είναι τίποτε περισσότερο από την συναισθηματική και σωματική μας αντίδραση στις σκέψεις μας για το πρόβλημα. Αν μπορούμε να παρατηρήσουμε και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, μπορούμε να αλλάξουμε την συναισθηματική μας αντίδραση και τις αντιδράσεις του σώματος, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιδράμε και βιώνουμε την πραγματικότητα.
Και αυτό εξηγεί το γιατί η πραγματική αλλαγή ξεκινά από μέσα, όχι απέξω.
Ξοδεύουμε όλο μας το χρόνο και τα χρήματα και την ενέργεια για να αλλάξουμε τις εμπειρίες μας εξωτερικά, δεν συνειδητοποιούμε ότι η αλλαγή συμβαίνει από μέσα προς τα έξω. Μίχαελ Νιλ
Αν λοιπόν πιστεύετε ότι θα αποτύχετε, αντιδράτε σαν αυτό να έχει ήδη συμβεί. Όσο δίνετε προσοχή στη σκέψη της αποτυχίας, θα συνεχίσετε να βιώνετε την πραγματικότητα, η οποία ενισχύει την πεποίθηση ότι πρέπει να αποτύχετε. Αυτό το μοτίβο σκέψης έχει τη δύναμη να καταστρέψει τη ζωή σας.
Οι σκέψεις μας ενισχύουν τις πεποιθήσεις μας
Ο τρόπος σκέψης αποτελεί μια σκέψη με συγκεκριμένο τρόπο.
"Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να το κάνουμε ξανά στο μέλλον. Η επανάληψη γεννά συνήθειες. Όσο περισσότεροι νευρώνες ενεργοποιούνται, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ενεργοποιηθούν ξανά στο μέλλον." Τζον Άρντεν
Κάθε σκέψη δημιουργεί μια χημική αντίδραση στο δεξιό και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, η οποία στη συνέχεια προκαλεί ένα συναίσθημα. Όσο η προσοχή μας είναι σε αυτή τη σκέψη, δημιουργούμε ένα νέο κύκλωμα που στέλνει σήμα στο σώμα και αντιδρούμε με συγκεκριμένο τρόπο. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνουμε αυτό το μοτίβο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μετατραπεί σε συνήθεια.
Όταν ο τρόπος σκέψης παραμένει ο ίδιος, τότε και τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας είναι ίδιες, και συνεχίζουμε να ζούμε με τις ίδιες εμπειρίες.
Όσο επαναλαμβάνουμε το ίδιο μοτίβο σκέψης, αυτό δημιουργεί ένα αποτύπωμα στο υποσυνείδητο μυαλό. Και το υποσυνείδητο τρέχει το 95% της ζωής μας στον αυτόματο πιλότο, οι περισσότερες συμπεριφορές και αποφάσεις είναι στον έλεγχο του υποσυνείδητου.
Γιατί είναι δύσκολη η αλλαγή;
Τα μοτίβα σκέψης μας ενισχύουν τις πεποιθήσεις μας και οι πεποιθήσεις ορίζουν τη ζωή μας και τις εμπειρίες μας. Από τη στιγμή που θα έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για τον εαυτό μας, μπορεί να συμβούν δύο πράγματα. Είτε να βρούμε στοιχεία που θα ενισχύσουν την πεποίθηση μας είτε να υποβαθμίσουμε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθησή μας.
Αν κάποιος έχει την πεποίθηση πως ότι και να κάνει θα αποτύχει, θα βλέπει κάθε λάθος ως απόδειξη της πεποίθησής του. Και όταν επιτύχει σε κάτι, θα το αποδώσει στην τύχη. Και με αυτό τον τρόπο οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. Όσο συνεχίζει να πιστεύει στην αποτυχία, θα συνεχίσει να αισθάνεται και να αντιδρά με τρόπους που θα επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση. Στη συνέχεια πέφτει στην παγίδα της αυτολύπησης.
Τα νέα μοτίβα σκέψης δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα
1. Όσο οι σκέψεις σας παραμένουν ίδιες, έχετε τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες αντιδράσεις, και έτσι συνεχίζετε να ζείτε με τον ίδιο τρόπο.
2. Όσο παραμένετε δεσμευμένοι στα ίδια μοτίβα σκέψης, στα ίδια συναισθήματα και στις ίδιες πράξεις, αυτά αφήνουν ένα αποτύπωμα στο υποσυνείδητο.
3. Το υποσυνείδητο αυτοματοποιεί τη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να ζείτε με τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς και τις ίδιες εμπειρίες. Όπως έλεγε και ο Καρλ Γιουνγκ:
Μέχρι να γίνει το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σου και αυτό θα το αποκαλείς μοίρα.
Ο νέος τρόπος σκέψης δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα
Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μια νύχτα, είναι μια δέσμευση ζωής και έχει ως σκοπό της εξέλιξη και την ανάπτυξή σας. Είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν νευροπλαστικότητα, η ιδέα ότι μπορεί ο καθένας μας να επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλο του με τη δημιουργία νέων μοτίβων συμπεριφοράς.
Για να γίνει αυτό όμως, είναι ανάγκη να κατανοήσετε ότι οι σκέψεις σας δεν σας καθορίζουν, οι σκέψεις αποκτούν δύναμη όταν εσείς τους δίνετε προσοχή.
Οι σκέψεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ατελείωτη ροή ιδεών στο μυαλό σας. Είναι αδύναμες μέχρι εσείς να αποφασίσετε να τους δώσετε σημασία.
Το μυαλό μοιάζει σαν ένα χωράφι και οι σκέψεις είναι οι σπόροι. Μπορείτε να φυτέψετε καλούς σπόρους (τριαντάφυλλα) ή κακούς σπόρους (δηλητηριώδη κισσό). Ο σπόρος που θα επιλέξετε να φυτέψετε, θα μεγαλώσει και θα πολλαπλασιαστεί. Και το ίδιο συμβαίνει με το μυαλό σας, όποια σκέψη και αν επιλέξετε, αυτή θα μεγαλώσει.
Εσείς φυτεύετε τους σπόρους. Εσείς καθορίζετε τις σκέψεις σας. Θέλετε το μυαλό σας να είναι ένας ολάνθιστος κήπος με τριαντάφυλλα ή ένας κήπος με δηλητήριο;
Πώς μπορώ να δημιουργήσω νέα μοτίβα συμπεριφοράς;
Μπορείτε να ενισχύσετε την επίγνωση μέσα από την παρατήρηση των συναισθημάτων και των αντιδράσεων σας και να επιλέγετε τις σκέψεις στις οποίες θα δίνετε σημασία.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ένα δυνατό συναίσθημα, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας:
- Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου; Γιατί νιώθω έτσι;
- Γιατί νιώθω θυμό και αναστάτωση;
Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί νιώθετε έτσι και θα μπορείτε να αναγνωρίσετε την ρίζα αυτών των συναισθημάτων, τις σκέψεις στις οποίες δίνετε προσοχή.
Τα μοτίβα σκέψης δημιουργούν νευρικά κυκλώματα στον εγκέφαλο, και όσο τα επαναλαμβάνουμε γίνονται υποσυνείδητα μοτίβα συμπεριφοράς που τρέχουν αυτόματα.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι σκέψεις διαμορφώνουν την πραγματικότητά σας. Ζούμε σε ένα κόσμο σκέψης. Οι σκέψεις δημιουργούν τις εμπειρίες μας και οι εμπειρίες τις σκέψεις μας. Η ποιότητα των σκέψεων διαμορφώνει την ποιότητα της ζωής μας, έτσι η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ συμβάλλουν στην βελτίωση των σκέψεων μας και κατ΄επέκταση της ζωής μας.