Οστεοπόρωση και διατροφή
Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση στην οποία τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και λεπτά λόγω της απώλειας ασβεστίου. Επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης, όπως να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να ασκείστε τακτικά, να μην καπνίζετε και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Τροφές που βοηθούν στην οστεοπόρωση
Υπάρχουν κάποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών και περιλαμβάνουν:
- Ασβέστιο: το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.
- Βιταμίνη D: η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο.
- Πρωτεΐνη: χρειάζεστε πρωτεΐνη για να διατηρήσετε υγιείς τους ιστούς και τους μύες σας. Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.
- Βιταμίνη C: η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν λαμβάνεται μαζί με το ασβέστιο ενισχύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Μπορείτε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
- Μαγνήσιο: αυτό το μεταλλικό στοιχείο παίζει κύριο ρόλο στην σύνθεση των οστών. Ωστόσο, η ικανότητα του σώματος να απορροφά το μαγνήσιο μειώνεται όσο μεγαλώνομε. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο βοηθά στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του μαγνησίου.
- Βιταμίνη Κ: οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην βιταμίνη Κ1 και στην οστεοπόρωση. Οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα.
- Ψευδάργυρος: το σώμα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο για την διατήρηση των δυνατών οστών. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με φτωχή υγεία των οστών.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Υπάρχουν κάποιες τροφές που συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης για αυτό καλό είναι να τις αποφεύγετε:
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: όσο περισσότερο νάτριο καταναλώνετε, τόσο περισσότερο ασβέστιο χάνετε. Το νάτριο είναι γνωστό ότι απομακρύνει το ασβέστιο μέσω των νεφρών.
- Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη: αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη ζάχαρη και στην αρνητική της επίδραση στην υγεία των οστών, η βλάβη στα οστά μπορεί να προκαλείται επειδή οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αν έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με την κατανάλωση φρούτων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
- Αναψυκτικά: αν πίνετε πολλά αναψυκτικά, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών. Τα αναψυκτικά οδηγούν σε μείωση της οστικής πυκνότητας και αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάγματα.
- Καφεΐνη: η κατανάλωση καφεΐνης συμβάλλει στην μείωση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
- Αλκοόλ: η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στην μείωση της οστικής μάζας, στη μείωση του σχηματισμού των οστών, στην αυξημένη συχνότητα καταγμάτων και στην καθυστέρηση της επούλωσης των καταγμάτων.