Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η πρόληψη και η αποτροπή της βίας κατά των γυναικών είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, όπως η ισότητα των φύλων. Σε κάθε χώρα και πολιτισμό, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα ώστε οι γυναίκες να μπορούν να ζουν χωρίς βία.
Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στόχος αυτής της ημέρας είναι να βγουν στην επιφάνεια τα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις μέρες μας, πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας και άλλων μορφών βίας.
Μέσα στα χρόνια, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τα πράγματα και να μειωθεί η βία ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια. Δυστυχώς, όμως, ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά. Η βία ενάντια στις γυναίκες συνεχίζει να είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τις γυναίκες παγκόσμια και αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γνωρίζατε ότι:
- Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, συνήθως από το σύντροφό τους.
- Παγκόσμια, το 35% των γυναικών και των κοριτσιών βιώνει μια μορφή σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας. Σε κάποιες χώρες, το ποσοστό αυτό φτάνει το 70%.
- Περίπου τα μισά θύματα trafficking στον κόσμο είναι γυναίκες.
- Περίπου 650 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν από την ηλικία των 18 ετών.
- Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες.
- Γύρω στα 15 εκατομμύρια κορίτσια μεταξύ 15 και 19 ετών έχουν κάνει σεξ χωρίς τη θέλησή τους μια φορά στη ζωή τους.
Δυστυχώς πολλές γυναίκες και κορίτσια που έχουν βιώσει βίαιες πράξεις δεν ψάχνουν βοήθεια. Αν και σε 144 χώρες υπάρχουν νόμοι για την ενδοοικογενειακή βία, η επιβολή τους δεν είναι πάντα αρκετή. Η ευαισθητοποίηση για αυτό το θέμα, είναι απαραίτητη για τον περιορισμό του στίγματος.
Ιστορία
Από το 1981, οι ακτιβίστριες είχαν ορίσει μια μέρα κατά της βίας των γυναικών. Κατέληξαν στην 25η Νοεμβρίου προς τιμήν των τριών αδερφών Μιραμπάλ. Αυτές οι αδερφές ήταν πολιτικές ακτιβίστριες στην Δομινικανή Δημοκρατία που αντιτάχθηκαν στην δικτατορία του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Η άγρια δολοφονία των τριών αδελφών έγινε την 25η Νοεμβρίου του 1960, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου του 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παγκόσμια Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Ο στόχος τους ήταν να εξαλείψουν τη βία ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια σε παγκόσμια κλίμακα.
Περίπου 1 στις 3 γυναίκες έχουν βιώσει κακοποίηση στη ζωή τους. Σε περιόδους κρίσης, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως είδαμε και στη διάρκεια της πανδημίας του covid-19, στην ανθρωπιστική κρίση, στις φυσικές καταστροφές και στην κλιματική αλλαγή. Μια νέα μελέτη, με στοιχεία από 13 χώρες στη διάρκεια της πανδημίας, έδειξε ότι 2 στις 3 γυναίκες ανέφεραν ότι βίωσαν μια βίαιη κατάσταση και αντιμετώπισαν ανασφάλεια για την επιβίωσή τους. Μόνο 1 στις 10 γυναίκες δήλωσε ότι τα θύματα βίας πηγαίνουν στην αστυνομία να ζητήσουν βοήθεια.
Καθώς υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, η βία είναι αναπόφευκτη. Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αποτραπεί. Η βία σταματά όταν αρχίζουμε να πιστεύουμε τα θύματα, υιοθετούμε προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των βαθιών αιτιών και της ρίζας της κατάστασης, αλλάζουμε τα επικίνδυνα κοινωνικά στερεότυπα και στηρίζουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια. Οι υπηρεσίες προστασίας των θυμάτων όπως οι αστυνομικοί και οι δικαστές πρέπει να στηρίζουν έμπρακτα τις γυναίκες. Μόνο έτσι μπορούν να καταρριφθούν τα στερεότυπα γύρω από το φύλο.
Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είναι τα εφόδια για ένα πιο λαμπρό μέλλον για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη βία κατά των γυναικών;
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και επίμονα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Αποτελεί ξεκάθαρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις μέρες είναι ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζετε επαρκώς λόγω του στίγματος, της σιωπής, της ατιμωρησίας και της ντροπής που προκαλεί.
Η βία κατά των γυναικών μπορεί να έχει σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική μορφή και περιλαμβάνει:
- βίαιες συμπεριφορές από τους συντρόφους (σωματική βία, ψυχολογική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση, βιασμό, γυναικοκτονία)
- σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση (βιασμός, εξαναγκασμός για σεξουαλικές πράξεις, ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, παρενόχληση)
Επίσης, βία αποτελεί και το trafficking (σεξουαλική εκμετάλλευση), η κλειτοριδεκτομή και ο γάμος μεταξύ παιδιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ορίζει ως βία κατά των γυναικών οποιαδήποτε πράξη βίας που έχει ως βάση το φύλο, και περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη κατά των γυναικών, όπως οι απειλές, ο εξαναγκασμός ή στέρηση ελευθερίας, είτε στην προσωπική είστε στη δημόσια ζωή μιας γυναίκας.
Οι ψυχολογικές συνέπειες της βίας κατά των γυναικών επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Αν για παράδειγμα, οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στη μόρφωση δεν μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι περιορισμένη και αυτό οδηγεί σε περιορισμένες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Καθώς η βία που έχει ως βάση το φύλο μπορεί να συμβεί στον καθένα, μερικές γυναίκες και κορίτσια είναι πολύ πιο ευάλωτα. Για παράδειγμα, τα μικρά κορίτσια και οι μεγαλύτερες γυναίκες, οι γυναίκες μειονοτήτων, οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι αναγκαία για την ισότητα
Η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να είναι ένα εμπόδιο για την ισότητα, την πρόοδο και την εξέλιξη των γυναικών και των ανθρώπων συνολικά. Σαν κοινωνία δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την βία κατά των γυναικών.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υποφέρουν από τις διακρίσεις και τη βία σε όλο τον κόσμο. Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά μια απαραίτητα προϋπόθεση για ένα κόσμο σταθερό , ασφαλές και ειρηνικό. Οι ίσες ευκαιρίες μπορούν να περιορίσουν τις διακρίσεις και τις άκαρπες πρακτικές.
Είναι στο χέρι μας σαν κοινωνία, να ακούσουμε τα θύματα κακοποίησης και να τα στηρίξουμε με πράξεις. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς φόβο. Η κακοποίηση δεν χρειάζεται να στοιχειώνει τη ζωή καμιάς γυναίκας. Στο ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ κάθε γυναίκα μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για όσα έχει βιώσει και να λάβει την φροντίδα που έχει ανάγκη. Κάθε ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ μπορεί να επουλωθεί με την κατάλληλη θεραπεία (EMDR).