Κάνε το Τεστ
παραδοσιακή κινεζική ιατρική, συναισθήματα και παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ροής ενέργειας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, συναισθήματα και νοσήματα, συναισθήματα και όργανα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Ο ρόλος των συναισθημάτων στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική

Τα Συναισθήματα στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική είναι μια από τις πιο παλιές μορφές ιατρικής στον πλανήτη. Εμφανίστηκε στην Κίνα χιλιάδες χρόνια πριν και είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας. Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν νοσήματα και να επιδεινώσουν τα σωματικά συμπτώματα.

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική βασίζεται:

  1. Στα ιατρικά βότανα
  2. Στο βελονισμό
  3. Στις μεθόδους εξάσκησης του μυαλού και του σώματος, όπως το τάι τσι που βοηθούν το τσι (την ενέργεια) να ρέει στο σώμα

Η ροή του τσι αποτελεί κεντρική ιδέα στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Το τσι αποτελεί την ζωτική ενέργεια όλων των οργανισμών. Στο ανθρώπινο σώμα το τσι ρέει μέσω των μεσημβρινών, οι οποίοι είναι ενεργειακά κανάλια που διατρέχουν όλο το σώμα. Οι μεσημβρινοί βοηθούν στη ροή της ενέργειας στα διάφορα όργανα και εμφανίζονται σε ζεύγη. Κάθε μεσημβρινός περιλαμβάνει πολλαπλά βελονιστικά σημεία κατά μήκος του. Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική έχει τέσσερις βασικές αρχές:

  1. Το σώμα μας αποτελεί μια ολότητα
  2. Είμαστε συνδεδεμένοι με τη φύση
  3. Έχουμε γεννηθεί με την ικανότητα να επουλώνουμε τον εαυτό μας
  4. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μικρή έκδοση του κόσμου γύρω μας. Η αρμονία ανάμεσα σε δύο αντίθετες συμπληρωματικές δυνάμεις , το yin και yang, υποστηρίζει την υγεία και οι ασθένειες προκύπτουν από την ανισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις. Πέντε στοιχεία, η φωτιά, η γη, το ξύλο, το μέταλλο και το νερό, συμβολικά αντιπροσωπεύουν όλα τα φαινόμενα, περιλαμβανομένων των σταδίων της ανθρώπινης ζωής και εξηγούν τη λειτουργικότητα του σώματος και πως αυτή αλλάζει στη διάρκεια μιας νόσου. Το τσι, είναι η ζωτική ενέργεια που ρέει στο σώμα και εκτελεί πολλές λειτουργίες για τη διατήρηση της υγείας.

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική πιστεύει ότι τα συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία μιας νόσου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η μεγάλη διάρκεια κάποιου συναισθήματος ή η καταστολή των συναισθημάτων. Κάθε συναίσθημα συνδέεται με ένα όργανο.

Μία πολύ συχνή αιτία της συναισθηματικής ανισορροπίας είναι τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική η υγεία σχετίζεται με την ισορροπία και τη ροή. Αν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται, μένουν κολλημένα πράγμα που οδηγεί σε μπλοκάρισμα της ροής ή στασιμότητα , που τελικά οδηγεί σε νοσήματα. Το πως τα νοσήματα εκδηλώνονται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η απελευθέρωση των συναισθημάτων μπορεί να επουλώσει μια ασθένεια. Τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται και δεν απελευθερώνονται μπορούν να προκαλέσουν δυσαρμονία και να εκδηλωθούν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια υγιή συναισθηματική ζωή, να εκφράζετε ελεύθερα όσα νιώθετε και να μην συσσωρεύετε συναισθήματα μέσα σας.

συναισθήματα, βελονισμος, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ομοιοπαθητικη

Συναισθήματα

Στην Κινεζική ιατρική φιλοσοφία υπάρχουν βασικά συναισθήματα, και κάθε συναίσθημα επηρεάζει συγκεκριμένα όργανα. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες , αυτή η σχέση βοηθά κάποιον να ανταποκριθεί σε γεγονότα της ζωής αλλά όταν τα συναισθήματα είναι έντονα τότε το σώμα τελικά θα αρρωστήσει. Καθώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τα όργανά μας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σχηματίζονται σε συγκεκριμένα όργανα. Ένα όργανο δημιουργεί ένα συναίσθημα.

  1. Χαρά (καρδιά)
  2. Θυμός (ήπαρ)
  3. Ανησυχία, άγχος (πνεύμονες)
  4. Πένθος (πνεύμονες)
  5. Σκέψη, συγκέντρωση (σπλήνας)
  6. Φόβος (νεφροί)
  7. Σοκ (νεφροί)

Τα συναισθήματα αποτελούν τις κύριες αιτίες των νοσημάτων σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Η συναισθηματική δραστηριότητα είναι φυσιολογική όταν αποτελεί φυσιολογική απόκριση σε ένα εξωτερικό παράγοντα. Σε αυτά τα φυσιολογικά όρια, τα συναισθήματα δεν προκαλούν νοσήματα ή αδυναμία στο σώμα. Ωστόσο, όταν τα συναισθήματα γίνονται ισχυρά και ανεξέλεγκτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε εσωτερικά όργανα και να ανοίξουν το δρόμο για την εμφάνιση νοσημάτων. Δεν είναι η ένταση αλλά η διάρκεια ενός ισχυρού συναισθήματος που μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Χαρά (καρδιά)

Η καρδιά σύμφωνα με την Κινεζική ιατρική είναι ο βασιλιάς όλων των οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα άλλα όργανα θα δώσουν την ενέργειά τους για να διατηρηθεί η ισορροπία στην καρδιά. Ο συνέταιρος της καρδιάς είναι το λεπτό έντερο. Το στομάχι είναι το παιδί της καρδιάς. Αν το στομάχι λειτουργεί καλά τότε η καρδιά είναι χαρούμενη.

Το ήπαρ είναι η μητέρα της καρδιάς. Όταν ένα άτομο νιώθει στρες, η ενέργεια του ήπατος μειώνεται επειδή μια από τις ενεργειακές του λειτουργίες είναι να απαλύνει και να ρυθμίζει τα συναισθήματα. Όταν το στρες είναι χρόνιο ή υπερβολικό, τότε το ήπαρ δεν μπορεί να υποστηρίξει κατάλληλα την καρδιά. Εξαιτίας της σημαντικής αυτής σχέσης αν θέλετε να έχετε υγιές καρδιαγγειακό σύστημα είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το πεπτικό σας σύστημα και το ήπαρ.

Η χαρά αναφέρεται σε έντονο ενθουσιασμό, και όχι στην παθητική έννοια της βαθιάς ικανοποίησης. Η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος , τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και  τον καρδιακό παλμό. Συνδέεται με την γλώσσα και  την όψη του δέρματος. Η καρδιά συνδέεται με την  έλλειψη ενθουσιασμού και ζωτικότητας, την ανησυχία, την κατάθλιψη, την αϋπνία και την απελπισία. Η ανισορροπία στην καρδιά εκδηλώνεται με αϋπνία, ταχυπαλμία, αρρυθμίες, έντονα όνειρα, κακή μακροπρόθεσμη μνήμη και ψυχολογικές διαταραχές.

Θυμός (ήπαρ)

Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συναισθημάτων. Είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από το στρες ή τα συναισθήματα. Ο συνέταιρος του ήπατος είναι η χοληδόχος κύστη. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται με το ήπαρ. Αν είστε ευερέθιστοι, θυμώνετε εύκολα, έχετε εκρήξεις θυμού, δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στο ήπαρ. Η χρόνια εμπειρία αυτών των συναισθημάτων επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος.

Ο θυμός επηρεάζει το ήπαρ με αποτέλεσμα τη στασιμότητα του τσι στο ήπαρ. Η κύρια λειτουργία του ήπατος είναι η ρύθμιση της ροής της ενέργειας και του αίματος στο σώμα, η ρύθμιση της έκκρισης  χολής και συνδέεται άμεσα με τους τένοντες, τα νύχια και τα μάτια.  Το ήπαρ συνδέεται με το θυμό, την κατάθλιψη, τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση, την ευερεθιστότητα, την πικρία και την οργή. Οι ανισορροπίες στη λειτουργία του ήπατος συνδέονται με τους πόνους της περιόδου, τον πονοκέφαλο, την ευερεθιστότητα, το θυμό, τη ζαλάδα, την ξηροφθαλμία και την τενοντίτιδα. 

συναισθήματα, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, συμπτωματα

Ανησυχία- πένθος (πνεύμονες)

Η κύρια λειτουργία των πνευμόνων είναι η διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού ενάντια σε παθογόνα, όπως και η ρύθμιση της ροής του τσι στο σώμα. Συναισθηματικά και σωματικά οι πνεύμονες (μαζί με το παχύ έντερο) βοηθούν στην απομάκρυνση οτιδήποτε άχρηστου ή οτιδήποτε δεν έχετε ανάγκη, από εμπειρίες, συναισθήματα μέχρι παράγωγα του μεταβολισμού. Η κατάθλιψη και το πένθος είναι τα συναισθήματα που συνδέονται με τους πνεύμονες και το παχύ έντερο. Αν κλαίτε εύκολα ή δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε το πένθος και την απώλεια, ίσως να υπάρχει κάποια ανισορροπία στη ροή της ενέργειας στους πνεύμονες.

Όταν κάποιος νιώθει ανησυχία η ενέργεια μπλοκάρεται και δεν ρέει. Η ανησυχία βλάπτει τους πνεύμονες, που ελέγχουν το τσι μέσω της αναπνοής. Οι πνεύμονες μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική οι πνεύμονες συνδέονται με το πένθος, τη θλίψη και την αποσύνδεση. Μαζί με τους νεφρούς ρυθμίζουν το μεταβολισμό του νερού και είναι πολύ σημαντικοί για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Ρυθμίζουν επίσης τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Όταν υπάρχει κάποια ανισορροπία στους πνεύμονες παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, χρόνια κόπωση, βήχας, συχνά κρυολογήματα, αλλεργίες, άσθμα, κατάθλιψη και υπερβολικό κλάμα.

Συγκέντρωση (σπλήνας)

Η συγκέντρωση θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα της σκέψης ή της υπερβολικής πνευματικής διέγερσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια του τσι στο σπλήνα, με αποτέλεσμα την ανησυχία και τελικά την κόπωση, το λήθαργο και την αδυναμία συγκέντρωσης.

Το στομάχι (και ο συνέταιρος του ο σπλήνας) επηρεάζεται από το χρόνιο στρες, την ανησυχία ή την υπερβολική σκέψη. Να θυμάστε, ότι το στομάχι είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την πέψη αλλά και για την επεξεργασία των συναισθημάτων και των σκέψεων, καθώς προστατεύει το πνεύμα σας και απομακρύνει όσα δεν χρειάζεται. Αν ανησυχείτε συνεχώς ή σκέφτεστε αρνητικά και αγχώνεστε εύκολα ίσως να υπάρχει κάποια ανισορροπία ή διαταραχή στο στομάχι. Τα έντονα συναισθήματα μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα.

Φόβος- τρόμος (νεφροί)

Οι νεφροί είναι το κέντρο παραγωγής ενέργειας του σώματος και τροφοδοτούν με ενέργεια κάθε όργανο στο οποίο παρατηρούνται μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Ο φόβος είναι το συναίσθημα που συνδέεται με τους νεφρούς. Αν παθαίνετε συχνά κρίσεις πανικού, έχετε φοβίες, αγχώνεστε ή φοβάστε το σώμα ίσως να προσπαθεί να σας πει ότι η ενέργεια στους νεφρούς είναι μειωμένη.

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Αλλά όταν γίνεται χρόνιος και η υποκείμενη αιτία του φόβου δεν αντιμετωπίζεται άμεσα, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δυσαρμονία. Το όργανο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι νεφροί. Σε περιπτώσεις έντονου φόβου επηρεάζεται η ροή του τσι στους νεφρούς με αποτέλεσμα την συχνοουρία.

Ο τρόμος διαφέρει από το φόβο λόγω της ξαφνικής και απροσδόκητης φύσης του. Ο τρόμος πρώτα επηρεάζει την καρδιά ειδικά στα αρχικά στάδια αλλά αν επιμείνει γίνεται συνειδητός φόβος και κινείται στους νεφρούς.

Βελονισμός και Ομοιοπαθητική

Όλα γύρω μας είναι ενέργεια. Όλα όσα συνθέτουν την ανθρώπινη φύση, το μυαλό, το σώμα, το πνεύμα σχετίζονται σε ενεργειακό επίπεδο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σύνδεση για να επουλώσουμε και να επαναφέρουμε την ισορροπία στο σώμα και στα συναισθήματα. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να επαναφέρουν την υγεία στο σώμα, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Κατηγορία: