Παρεμβατική μητέρα
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία επειδή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την παρεμβατική τους μητέρα. Νιώθουν ότι δεν έχουν καλή σχέση με τη μητέρα τους αν και μπορεί να νιώθουν κοντά της.
Όλοι μας όσο μεγαλώνουμε παρατηρούμε ότι αλλάζει η δυναμική της σχέσης με τη μητέρα μας. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, συγκρούσεις, δράματα, νέες ευθύνες και προσωπικά όρια. Όμως, πολλοί άνθρωποι μένουν κολλημένοι σε μια δυσλειτουργική δυναμική με τη μαμά τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν αδύναμοι, θυμωμένοι και μίζεροι.
Οι φίλοι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην κατανοούν πόσο δύσκολη είναι η σχέση με τη μητέρα σας. Η μαμά σας μπορεί να μοιάζει γλυκιά και αθώα για τους άλλους, αλλά σε εσάς να προκαλεί θυμό και απογοήτευση. Όμως, σε μια σχέση ανάμεσα σε ενήλικες έχουν και οι δύο ευθύνες για τα προβλήματα στη σχέση τους.
Μερικές φορές, όσοι έχουν μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα τους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα παίρνοντας απόσταση. Μπορεί να μετακομίζουν μακριά ή να είναι πολύ απασχολημένοι για να έχουν συχνή επαφή. Αυτό μπορεί να λειτουργεί σε ένα βαθμό, και το άγχος να υποχωρεί προσωρινά, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα , η ανισορροπία στη σχέση παραμένει.
Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι να υπάρχουν όρια στη σχέση με τη μητέρα σας.
Ελεγκτική μητέρα
Κάποιες φορές οι γονείς δίνουν σημασία στις δικές τους ανάγκες και όχι στις ανάγκες των παιδιών τους. Και καθώς κάποιοι γονείς ξεπερνούν αυτή τη συμπεριφορά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, κάποιοι δεν την ξεπερνούν ποτέ και συνεχίζουν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς και στην ενήλικη ζωή.
Όλοι μας χρειαζόμαστε την καθοδήγηση και την υποστήριξη όσο μεγαλώνουμε, αλλά ο έλεγχος είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Όταν μια μητέρα είναι ελεγκτική ή παρεμβατική, τα παιδιά δεν έχουν το χώρο τους για να αναπτύξουν μια υγιή αίσθηση του εαυτού τους. Και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Μπορεί να μην πιστεύουν στον εαυτό τους και να μην μπορούν να είναι ανεξάρτητα.
Ποια είναι τα σημάδια της ελεγκτικής μητέρας στην ενήλικη ζωή;
Δεν υπάρχουν όρια: τα παιδιά δεν έχουν ιδιωτικότητα και η μητέρα τους υπαγορεύει ότι θα κάνουν. Μπορεί τα παιδιά να νιώθουν να πνίγονται. Ίσως η μαμά να παίρνει τηλέφωνο πολλές φορές μέσα στην ημέρα ή να έχει την προσδοκία κάθε Κυριακή να είναι όλοι μαζί και να υπάρχουν συνέπειες αν αυτό δεν συμβεί.
Τα παιδιά νιώθουν ενοχές: η παγίδα των ενοχών είναι μια μορφή χειραγώγησης. Ίσως η μητέρα να υπενθυμίζει συνεχώς στα παιδιά της όσα έχει κάνει για αυτά ή να τα τιμωρεί όταν θέλουν να κάνουν κάτι άλλο που να αλλάζει τα σχέδια της. Τα παιδιά νιώθουν υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά.
Η μητέρα προσφέρει αυθαίρετες συμβουλές: είτε πρόκειται για το τι θα φορέσουν τα παιδιά ή πως θα φτιάξουν τα μαλλιά τους , η ελεγκτική μητέρα δίνει συμβουλές χωρίς να σκέφτεται αν είναι βοηθητικές ή απαραίτητες.
Η μητέρα δεν καταλαβαίνει τα παιδιά: η μητέρα ασχολείται περισσότερο με το πως θέλει να είναι τα παιδιά της από το να τα γνωρίσει πραγματικά.
Τα παιδιά φοβούνται τη μητέρα: τα παιδιά νιώθουν φόβο όταν πρέπει να αφήσουν μια συζήτηση στη μέση.
Η μητέρα ελέγχει τα παιδιά μέσω των οικονομικών: μπορεί μια μητέρα να αγοράζει ακριβά δώρα στα παιδιά ή να προσφέρει οικονομική βοήθεια όταν δυσκολεύονται, αλλά θέλει πάντα κάτι ως ανταμοιβή.
Ελεγκτική μητέρα και άγχος
Όταν κάποιος μεγαλώνει με μια ελεγκτική μητέρα, είναι πολύ πιθανό να έχει άγχος ως ενήλικας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ελεγκτική συμπεριφορά μπορεί να οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με αυτό τον τρόπο μπορεί να κρίνει αυστηρά τον εαυτό του όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε. Αυτό συμβαίνει επειδή ως παιδί, εσωτερίκευε τις φωνές των ανθρώπων γύρω του, τις φωνές των γονιών του.
Στην ενήλικη ζωή αυτά τα παιδιά μπορεί να επιλέγουν συντρόφους που είναι απαιτητικοί και να συντηρούν τα μοτίβα των γονιών.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ανάγκη να εξελιχθούν έτσι. Ως ενήλικες, έχετε τη δύναμη και την αυτονομία να απελευθερωθείτε από τα δεσμά του παρελθόντος και να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ελεγκτική μητέρα;
Αναλάβετε την ευθύνη της ζωής σας: αρχίστε να ανακαλύπτετε ποιοι πραγματικά είστε. Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία. Ποιες είναι οι αξίες σας, το πάθος και οι στόχοι σας; Μπορείτε να σκεφτείτε τα πράγματα που αγαπούσατε να κάνετε ως παιδί.
Θέστε τα όρια σας: αυτό χρειάζεται δουλειά, ειδικά αν έχετε μεγαλώσει σε ένα σπίτι χωρίς όρια. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα όρια σας.
Μιλήστε ξεκάθαρα στη μητέρα σας για τις ανάγκες σας: αρχικά μπορεί να νιώσετε φόβο με αυτή τη διαδικασία. Αλλά καλό είναι να είστε ξεκάθαροι με όσα ζητάτε.
Μην δίνετε αναφορά στη μητέρα σας για τα οικονομικά σας: αν η μητέρα σας θέλει να έχει τον έλεγχο στα οικονομικά σας , καλό είναι αργά να σπάσετε αυτό το μοτίβο. Μπορείτε να της αποδείξετε ότι είστε ικανοί να τα καταφέρετε μόνοι σας.
Αποφασίστε πως και πότε θα την βλέπετε: πόσο συχνά θέλετε να την βλέπετε; Μια φορά την εβδομάδα; Μια φορά το μήνα; Αποφασίστε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Γιατί τα όρια είναι σημαντικά;
Τα όρια στη σχέση με τη μητέρα σας είναι σημαντικά για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα, τα όρια καθορίζουν τη σχέση, και εξασφαλίζουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν σεβασμό. Χωρίς ξεκάθαρα όρια, οι παρεξηγήσεις και οι διαφωνίες είναι συχνές, και δημιουργούν πίεση στη σχέση. Επιπλέον, τα όρια είναι σημαντικά για την συναισθηματική υγεία και την αυτονομία. Επιτρέπουν στα άτομα να αναπτύξουν μια αίσθηση του εαυτού τους χωριστά από τη μαμά τους, προάγουν την προσωπική εξέλιξη και την ωριμότητα. Τελικά, τα όρια δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης στη σχέση, ενθαρρύνουν την ανοιχτή επικοινωνία και τις υγιείς αλληλεπιδράσεις.
Τρόποι για να θέσετε ξεκάθαρα όρια στη σχέση με τη μητέρα σας
1. Επικοινωνήστε ξεκάθαρα και ήρεμα
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για να θέσετε τα όρια σας. Για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, πρέπει να κατανοήσετε τη μητέρα σας και να δείξετε σεβασμό στον εαυτό σας και σε αυτήν και να πάρετε στα σοβαρά τη συζήτηση. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή ώστε να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τη μαμά σας.
Αρχικά , καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση με τον εαυτό σας και να βάλετε σε μια σειρά τα θέματα που θέλετε να συζητήσετε. Στη συνέχεια αποφασίστε τι θέλετε να πείτε και γιατί θέλετε να το πείτε. Πρέπει να είστε αποφασιστικοί όταν μιλάτε για τα όρια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως, ʺΤο να επικοινωνήσουμε για τα όρια μου είναι μια επένδυση για τη σχέση μαςʺ, ʺΑξίζω , όπως όλοι οι άνθρωποι, να σέβονται τα όρια μου.ʺ
Όταν θα μιλήσετε με τη μητέρα σας, εκφράστε ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας χωρίς να την κατηγορείτε ή να ρίχνετε τις ευθύνες πάνω της. Χρησιμοποιήστε το ʺεγώʺ για να τονίσετε πως συγκεκριμένες συμπεριφορές σας επηρεάζουν προσωπικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, ʺΔεν νιώθω άνετα όταν συζητάμε τις επιλογές στην καριέρα μου επανειλημμένα.ʺ Η μαμά σας είναι ο άνθρωπος που σας ξέρει όλη σας τη ζωή και σας έχει μεγαλώσει, για αυτό δεν είναι καλό να την φέρετε σε δύσκολη θέση.
2. Καθορίστε τις συνέπειες
Το πρώτο άτομο στο οποίο είναι ανάγκη να υπάρχουν συνέπειες είναι ο εαυτός σας. Είναι ανάγκη να σκεφτείτε τι θα κάνετε αν τα όρια σας δεν γίνουν σεβαστά. Νιώθετε τον εαυτό σας να στριμώχνεται όταν σκέφτεστε να επιβάλλετε μια συνέπεια; Το θέμα είναι ότι είτε υποστηρίζετε τις συνέπειες είτε όχι, αυτές θα υπάρχουν. Οι επιβεβλημένες συνέπειες μοιάζουν με απαντήσεις στην αδυναμία τήρησης των ορίων. Οι μη επιβαλλόμενες συνέπειες είναι αυτό που συμβαίνει όταν θέτετε τα όρια σας, δεν τα υποστηρίζετε και η συμπεριφορά δεν αλλάζει. Οι συνέπειες είναι για το δικό σας καλό και για το καλό της σχέσης μα τη μητέρα σας.
Τα όρια είναι αποτελεσματικά μόνο όταν εφαρμόζονται. Επικοινωνήστε για τις συνέπειες όταν τα όρια σας δεν είναι σεβαστά. Αυτές οι συνέπειες πρέπει να είναι λογικές και ανάλογες με την κατάσταση. Για παράδειγμα , αν δεν υπάρχει σεβασμός στην ιδιωτικότητα σας, εξηγήστε με ηρεμία πως αν αυτό ξανασυμβεί θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.
Τα συναισθήματα που νιώθετε για τους ανθρώπους που σας μεγάλωσαν μπορεί να είναι πολύπλοκα. Όταν είμαστε μικροί, οι γονείς παίρνουν όλες τις αποφάσεις για εμάς. Δεν έχουμε μυστικά από αυτούς. Ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για εμάς. Αυτό όμως μπορεί να κάνει τη μετάβαση στην ανεξαρτησία δύσκολη. Μπορεί να νιώθετε ενοχές όταν λέτε στη μαμά σας ότι ξεπερνά τα όρια. Να θυμάστε ότι τα όρια είναι για το καλό της σχέσης σας.
Όταν σκέφτεστε ποιες θα είναι οι συνέπειες όταν δεν τηρούνται τα όρια σας, δείτε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τη μαμά σας σε καθημερινή βάση. Θέλετε να σας ζητήσει συγνώμη; Θέλετε να πάρετε λίγες μέρες για να συζητήσετε ξανά τα όρια σας;
Οι συνέπειες δεν έχουν καμία σχέση με την τιμωρία. Αν νιώθετε ότι παίρνετε αποφάσεις επειδή θέλετε να εκδικηθείτε τη μητέρα σας, κάνετε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Οι συνέπειες έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν να πάρετε αυτό που θέλετε και αυτό που έχετε ανάγκη.
3. Ζητήστε υποστήριξη αν την έχετε ανάγκη
Το να θέσετε όρια, ειδικά στους γονείς σας, είναι μια συναισθηματική πρόκληση. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη και καθοδήγηση ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία παρέχει πολύτιμα εργαλεία και στρατηγικές για να θέσετε τα όρια σας.
Κάθε φορά που πρέπει να επιβάλλετε ένα όριο, μπορεί να ανακαλύψετε ότι σας προκαλεί συναισθήματα όπως ο φόβος και απογοήτευση. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορείτε να μάθετε τρόπους ώστε τα όρια σας να είναι σεβαστά.
Αν η μαμά σας είναι παρεμβατική, και ανακατεύεται συνέχεια στη ζωή σας, το να θέσετε τα όρια σας απαιτεί να πάτε πίσω και να αναγνωρίσετε τα μοτίβα που επαναλαμβάνετε για πολύ καιρό. Το να θέσετε τα όρια σας είναι ένας τρόπος να επαναφέρετε την ισορροπία στη σχέση με τη μητέρα σας. Αν η μητέρα σας θέλει να έχει λόγο στις αποφάσεις σας ή βασίζεται σε εσάς για συναισθηματική υποστήριξη, τότε η δυναμική στη σχέση σας δεν είναι ισορροπημένη.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση με τη μητέρα σας
Η σχέση παιδιού-μητέρας είναι πολύπλοκη. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να μιλήσετε για τις δυσκολίες στη σχέση με τη μητέρα σας.
Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι γονείς σας αντανακλά τον τρόπο που οι ίδιοι μεγάλωσαν. Ή μπορεί να είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης του δικού τους άγχους επειδή θέλουν το καλύτερο για εσάς. Αλλά ως ενήλικες μπορείτε να σπάσετε αυτό το μοτίβο. Έτσι θα απελευθερωθείτε εσείς και οι επόμενες γενιές.
Έχετε τη δύναμη να σπάσετε τα μοτίβα αυτά. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας παρέχει πολύτιμα εργαλεία για να επαναφέρετε την ισορροπία στη σχέση με τη μητέρα σας.