Πένθος και Απώλεια
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το πένθος λόγω μιας απώλειας, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υποφέρουμε όταν κάποιος που αγαπάμε ή κάτι με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι χάνεται. Μπορεί κατά τη διάρκεια του πένθους, η θλίψη και ο πόνος μπορεί να μοιάζουν ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ, όμως κάποια στιγμή θα ξαναβρείτε τη γαλήνη και την ηρεμία.
Οι απώλειες που μπορεί να βιώσει κάποιος κατά τη διάρκεια της ζωής του περιλαμβάνουν:
- Το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου
- Το διαζύγιο ή το χωρισμό μιας σημαντικής σχέσης
- Την αποβολή, έκτρωση ή την υπογονιμότητα
- Την απώλεια της προσωπικής σας υγείας ή της υγείας ενός αγαπημένου σας
- Το θάνατο ενός κατοικίδιου
- Τις αλλαγές της ζωής (αλλαγή δουλειάς, συνταξιοδότηση, πώληση του οικογενειακού σπιτιού, ακόμα και την αλλαγή σχολείου για τα παιδιά)
- Την διάψευση ενός ονείρου ή την μη εκπλήρωση ενός στόχου
- Την απώλεια μιας φιλίας
- Την απώλεια της οικονομικής σταθερότητα (απόλυση, πτώχευση, απώλεια εισοδήματος)
Η εμπειρία του πένθους διαφέρει σε κάθε άνθρωπο, τόσο όσο αφορά τα συναισθήματα του πένθους, όσο και τη διάρκεια του πένθους. Η έκδηλη θλίψη είναι η πιο συχνή αντίδραση στην απώλεια, η οποία μπορεί να είναι πολύ πιο βαθιά από ότι ίσως έχετε βιώσει. Ακριβώς μετά από μια απώλεια μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τι συνέβη, ειδικά αν η απώλεια ήταν ξαφνική, και ίσως να μην μπορείτε να δεχτείτε ή να πιστέψετε ότι η απώλεια έχει πραγματικά συμβεί. Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν θυμό για τους γιατρούς, το Θεό ή ακόμη και για τον άνθρωπο που πέθανε και τους άφησε μόνους. Πολλοί φόβοι μπορεί να εμφανιστούν, καθώς οι απώλειες συχνά απαιτούν την αντιμετώπιση άλλων πτυχών της ζωής και ευθυνών που πριν δεν είχατε. Ίσως επίσης να φοβάστε ότι η απώλεια μπορεί να επαναληφθεί με κάποιο άλλο πρόσωπο.
Το ταξίδι της επιστροφής στην υγεία και στη ευεξία μετά από μια απώλεια περιλαμβάνει την υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, από την εκκλησία ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις σας, από έναν συμπονετικό ακροατή, ή από ένα ειδικό ψυχοθεραπευτή, ή ακόμα και ομάδες υποστήριξης όπου μπορείτε να μοιραστείτε το πένθος με άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοιες απώλειες, και να δείτε πως μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι τη χρονική περίοδο μετά την απώλεια είναι ουσιαστικό να φροντίζετε τον εαυτό σας σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, και να ζητάτε τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή όταν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε όσα νιώθετε και βιώνετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πένθος και την απώλεια και να σας υποστηρίξει στην επούλωση. Η συντροφιά και η παρέα κατά τη διάρκεια της απώλειας μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια.
Αντιμετώπιση του πένθους
Υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι, όπως το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ που μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τις εσωτερικές διαδικασίες επεξεργασίας του πένθους. Με τη βοήθειά τους ένας άνθρωπος μπορεί να ανακουφιστεί σε λίγες συνεδρίες από τραυματικές απώλειες και θέματα που τον έχουν ταλαιπωρήσει ακόμα και δεκαετίες.