Όσσο
Ο Osho (προφέρεται Όσσο) γεννήθηκε το 1931 στην Κεντρική Ινδία. Ήταν ένας φιλόσοφος που έγινε ηγέτης μιας νέας πνευματικής κίνησης παγκοσμίως. Σε ηλικία 21 ετών μελετούσε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Saugar. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και μελέτησε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Τζαμπαλπούρ για εννέα χρόνια.
Φιλοσοφία του Όσσο
Ο Osho γεννήθηκε σε μια οικογένεια Τζαινϊστών. Διδάχθηκε να μη πιστεύει σε μια μόνο θρησκεία αλλά σε πολλά στοιχεία από κάθε θρησκεία όπως ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός και ο Χριστιανισμός. Ωστόσο, πάντα πρόσθετε νέες μορφές διαλογισμού. Η φιλοσοφία του ήταν μια μορφή Μονισμού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν θεϊκά στοιχεία, και υπάρχουν διαφορετικές εκδηλώσεις αυτών των στοιχείων. Εισήγαγε μια νέα μορφή διαλογισμού που περιλαμβάνει την απομάκρυνση από τη σύνδεση στο παρελθόν , στο μέλλον και στο εγώ.
Αν ένας άνθρωπος μπορεί συνειδητά να φτάσει στην κατάσταση που δεν υπάρχει παρελθόν, μέλλον, προσκόλληση, μυαλό, εγωισμός, εαυτός, τότε μπορεί να βρει τη φώτιση. Επίσης υποστήριξε τη σωματική άσκηση πριν το διαλογισμό. Σε αντίθεση με πολλούς Ινδούς γκουρού, ο Osho δίδαξε ότι το σεξ δεν αποτελεί εμπόδιο για την πνευματική εξέλιξη. Αν και πολλοί μαθητές του είχαν απλό και λιτό τρόπο ζωής, ο Osho είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στα πολυτελή αυτοκίνητα.
Αποφθέγματα του Osho
Ο Όσσο ως φιλόσοφος διατύπωσε πολλές σκέψεις. Μερικά από τα από τα αποφθέγματα του Osho είναι τα εξής:
- Μην κολλάς με το παρελθόν. Συνέχισε να κλείνεις κεφάλαια που έχεις διαβάσει, δεν υπάρχει λόγος να τα διαβάζεις ξανά και ξανά.
- Η αγάπη είναι ο σκοπός. Η ζωή είναι το ταξίδι.
- Αυτό που φοβάσαι να το αντιμετωπίζεις κι αυτό που θέλεις να αποφύγεις να μην το αποφεύγεις. Μπες μέσα σε αυτό που φοβάσαι περισσότερο. Είναι ο μόνος τρόπος να το εξαφανίσεις αλλιώς θα σε ακολουθεί σαν τη σκιά σου.
- Τα πλήθη δημιουργούν ψευδαισθήσεις.
- Πρέπει να ξέρετε ότι η ελευθερία είναι η ανώτερη αξία και όταν η αγάπη δεν σας δίνει την ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη. Η ελευθερία είναι το κριτήριο.
Η ταραχώδης ζωή του Όσσο
Όσο δίδασκε φιλοσοφία άρχισε να προσελκύει μαθητές να ακολουθήσουν το δικό του εκλεκτικό συνδυασμό φιλοσοφίας και θρησκείας. Το 1966 αποφάσισε να αφήσει τη διδασκαλία και να δώσει την προσοχή του στο ρόλο του ως φιλόσοφος και πνευματικός ηγέτης. Το 1974 μετακόμισε με τους μαθητές του στο Πούνε της Ινδίας. Εκεί ίδρυσε ένα νέο άσραμ σε ένα άνετο περιβάλλον έξι στρεμμάτων. Το 1980 δέχθηκε επίθεση από έναν Ινδουιστή φονταμενταλιστή ο οποίος διαφωνούσε με τη συμβατική στάση του Osho για την θρησκεία και την πνευματικότητα.
Λόγω προβλημάτων υγείας ο Όσσο αποφάσισε να αφήσει την Ινδία για την Αμερική όπου θα μπορούσε να λάβει καλύτερη ιατρική φροντίδα. Οι μαθητές του αγόρασαν μια μεγάλη έκταση γης σε μια περιοχή του Όρεγκον. Εκεί ήθελαν να χτίσουν ένα μεγάλο άσραμ και άλλα χτίσματα. Συχνά υπήρχαν προστριβές ανάμεσα στους ντόπιους και τους ασραμίτες. Υπήρξε μια σύγκρουση πολιτισμών και οι ντόπιοι ένιωθαν να απειλούνται από την εισροή ανθρώπων που πίστευαν στον Osho. Λόγω αυτού απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για οικοδόμηση. Αυτό οδήγησε τους οπαδούς του Osho να προσπαθήσουν να εκλεγούν άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο. Υπήρχαν επίσης ισχυρισμοί ότι οι ακόλουθοι του Osho εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες. Επίσης είχαν γίνει απόπειρες ανθρωποκτονίας από κάποιους ακολούθους του Osho.
Το 1987 ο Osho φοβήθηκε την έρευνα από τις αρχές, και έτσι αποφάσισε να αφήσει το Όρεγκον και να πάει στη Νότια Καρολίνα. Εκεί αντιμετώπισε τις αμερικανικές αρχές για παράνομη μετανάστευση. Είχε κάνει ψεύτικους γάμους και άλλες παραβιάσεις των νόμων για τη μετανάστευση. Του αποδόθηκε ποινή με αναστολή με τον όρο ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα. Έτσι έφυγε απρόθυμα για την Πούνε στην Ινδία. Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε το όνομά του από Rajneesh σε Osho. Αυτή ήταν μια ιαπωνική λέξη για την "Αυθεντία", αν και άλλοι λένε ότι το όνομα Osho προέρχεται από τον όρο "ωκεάνια εμπειρία". Ο Osho πέθανε το 1990, από ανακοπή. Αν και μερικοί μαθητές του ισχυρίστηκαν ότι τον δηλητηρίασαν, δεν υπήρχαν στοιχεία για να το αποδείξουν.