Κάνε το Τεστ
χωρισμός, πως να αντιμετωπίσω ένα χωρισμό, πως να ξεπεράσω ένα χωρισμό, πως να ξεπεράσω τον πρώην μου

Χωρισμός: πως μπορώ να αντιμετωπίσω το τέλος μιας σχέσης

Πώς θα ξεπεράσω τον πρώην μου;

Όλοι μας έχουμε ζήσει ένα χωρισμό. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να ελέγξει. Ακόμη αγαπάτε και έχετε δυνατά συναισθήματα για τον πρώην σύντροφό σας; Αν αυτό ισχύει για εσάς, μην νιώθετε ντροπή. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ακριβώς το ίδιο.

Είναι φυσιολογικό να αγαπάμε τους πρώην μας;

Θα ήταν βολικό να μπορούσαμε να σβήσουμε τους πρώην μας από τη μνήμη μας μόλις η σχέση τελειώσει, δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι δυνατό. Τα όσα (καλά και κακά) έχουμε έχουμε μοιραστεί με έναν άνθρωπο δεν θα εξαφανιστούν σε μια νύχτα, χρειάζεται να έχουμε υπομονή με τον εαυτό μας.

Οι μελέτες, έχουν δείξει ότι όταν μια σχέση τελειώνει, οι πρώην σύντροφοι μπορεί να νιώθουν κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό στρες. Για αυτό, είναι κατανοητό ότι η επούλωση, το να ξεπεράσει κανείς τον πόνο του χωρισμού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Παρά τα πολλά θέματα που προκύπτουν μετά από ένα χωρισμό, είναι σημαντικό να βάλουμε σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες. Αν αγαπάτε τον πρώην σας, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σας αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα που νιώθατε στη σχέση.

Μπορεί να νιώθετε ότι ολόκληρος ο κόσμος σας κατέρρευσε και ότι αυτά τα δυνατά συναισθήματα θα διαρκέσουν για πάντα, μια μέρα όμως θα τα αφήσετε πίσω και θα είστε ευγνώμονες για την αλλαγή που έφερε στη ζωή σας ο χωρισμός.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου;

Σε ένα τέλειο κόσμο, όλοι μας θα μπορούσαμε να διαγράψουμε τους πρώην από τη μνήμη μας (θυμάστε την ταινία "Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού";). Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα που συνοδεύουν την απώλεια, έναν χωρισμό και να μάθουμε από αυτόν. Η γιατρειά για να ξεπεράσουμε τον πρώην που ακόμη αγαπάμε είναι να ζούμε τη ζωή μας. Είναι φυσιολογικό να έχουμε αναμνήσεις (καλές και κακές), να κλαίμε και να νιώθουμε θλίψη. Όλα αυτά είναι κομμάτι του ταξιδιού της επούλωσης.

Ένας χωρισμός δεν σημαίνει μόνο και το τέλος μια σχέσης. Μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή μας, την αξία του εαυτού μας (αυτοεκτίμηση) και να μας κάνει να νιώθουμε μόνοι και ανεπιθύμητοι. Μπορεί να είναι καταστροφικός για την ψυχική μας υγεία, ειδικά αν ακόμη αγαπάμε τον πρώην μας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προχωρήσουμε και να βγούμε από αυτή την διαδικασία πιο υγιείς και δυνατοί.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο ότι πρέπει να σκεφτούμε την ψυχική μας υγεία όταν είμαστε τόσο ευάλωτοι. Μπορεί να νιώθουμε ότι η ζωή μας έχει σταματήσει. Ότι όλες οι ελπίδες και τα όνειρά μας εξανεμίστηκαν. Το μόνο που θέλουμε είναι να μείνουμε μόνοι και να καταλάβουμε τι πήγε στραβά. Προφανώς , θα αναλύσουμε κάθε κίνηση και όσα θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά για να κρατήσουμε τη σχέση μας.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι δεν μπορούμε να δούμε αντικειμενικά μια κατάσταση όταν νιώθουμε ερωτευμένοι. Μπορεί να θεωρούμε ότι ο χωρισμός είναι δικό μας λάθος και έτσι η επούλωση να είναι ένα επώδυνο ταξίδι.

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση είναι να προχωρήσουμε. Αν και μπορεί αυτό να φαίνεται αδύνατο, υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε την αρχή.

Σταματάμε κάθε είδους επικοινωνία

Για το καλό της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουμε που είναι ο πρώην, τι κάνει ή με ποιον είναι. Κόβουμε κάθε επικοινωνία.

Μπορεί να μας διαλύει το γεγονός ότι δεν θα είμαστε πια στη ζωή τους. Αλλά αυτή τη στιγμή , αποτελεί προτεραιότητα το δικό μας ταξίδι και δεν έχουν θέση σε αυτό. Είναι η στιγμή να δώσουμε προσοχή στον εαυτό μας και όχι στις κοινωνικές σχέσεις του πρώην συντρόφου μας.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να μείνουμε φίλοι με τον πρώην μας. Δεν έχει σημασία τι έχετε διαβάσει, αυτό σπάνια λειτουργεί στην πραγματική ζωή. Μπορεί να είναι επώδυνο και μια προσπάθεια να κρατάμε ζωντανή τη σχέση , η οποία έχει τελειώσει.

Σε αυτό το στάδιο, κανείς δεν μπορεί να είναι φίλος με τον πρώην του. Ίσως μετά από κάποια χρόνια, όταν και οι δύο θα έχετε προχωρήσει και θα είστε υγιείς και ευτυχισμένοι, να μπορείτε να έχετε μια τυπική σχέση. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να είναι στη ζωή σας.

Κάθε άμεση ή έμμεση επικοινωνία με τον πρώην μπορεί να διεγείρει τις αναμνήσεις του παρελθόντος και ακόμη και τα όνειρα για το μέλλον. Όλα αυτά μας κρατάνε πίσω και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε.

Συγχωρούμε το παρελθόν

Οι χωρισμοί συνήθως προκαλούν θυμό και ενοχές. Μπορεί να περνούν από το μυαλό μας σκέψεις για το τι άλλο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει, μπορεί να νιώθουμε θυμό με την συμπεριφορά του πρώην μας ή τις συνθήκες του χωρισμού.

Όσο πιο πολύ αναλύουμε στο μυαλό μας όσα συνέβησαν τόσο περισσότερο χάνουμε τον έλεγχο. Αν υπήρχε προδοσία, τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα. Κάθε φορά που επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας ένα γεγονός ή μια συζήτηση, μας προκαλεί θυμό και λύπη.

Τα συναισθήματα μας μπορεί να γίνουν πιο έντονα όταν κατανοούμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι άλλο. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στο θυμό. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια τραυματική εμπειρία αν ακόμη αγαπάμε τον πρώην μας. Σε μια τέτοια κατάσταση, χρειάζεται να είμαστε πρόθυμοι να παραβλέψουμε τα ελαττώματα και τα λάθη μας.

Η λύση σε αυτό δεν είναι να αγνοούμε το παρελθόν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα συναισθήματά μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγχωρήσουμε το παρελθόν. Είναι ανάγκη να δούμε αντικειμενικά όσα συνέβησαν.

Είναι ανάγκη να συγχωρήσουμε τις πράξεις του πρώην μας και τις δικές μας. Αυτό δεν είναι σημάδι αδυναμίας αλλά ένδειξη δύναμης και ωριμότητας. Όταν συγχωρούμε τον πρώην μας και τις πράξεις του, δεν σημαίνει ότι τα ανεχόμαστε. Απλώς δηλώνουμε ότι δεν έχουμε κανένα αρνητικό συναίσθημα προς αυτόν.

Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μεμονωμένη πράξη. Ακόμη και αν συγχωρήσουμε τον πρώην μας σήμερα, οι πιθανότητες λένε ότι κάτι θα μας φέρει αναμνήσεις αύριο. Χρειάζεται να συγχωρήσουμε συνειδητά τον πρώην μας.

Είμαστε αληθινοί

Υπάρχουν δύο πτυχές σε μια σχέση, η πραγματική και η φανταστική. Δυστυχώς, μετά από ένα χωρισμό, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα.

Αυτές οι φαντασιώσεις καλύπτουν τη σχέση και τον κάθε σύντροφο. Έτσι, όταν λέμε ότι θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στον πρώην μας, επειδή είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας, δεν βλέπουμε αντικειμενικά τη σχέση. Περιγράφουμε μια φανταστική κατάσταση.

Επειδή αν ήταν τέλεια, δεν θα τελείωνε. Κάθε πράγμα συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους. Όταν κοιτάμε πίσω τη σχέση μας, επιλέγουμε να θυμόμαστε μόνο τα καλά και όχι τα κακά.

Τα επώδυνα κομμάτια της σχέσης, και η ευθύνη του καθενός για αυτά, μπορεί να γίνονται θολά καθώς υπερβάλλουμε με τα θετικά. Για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, είναι σημαντικό να δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά.

Κατανοούμε ότι είναι φυσιολογικό να αγαπάμε ακόμη τον πρώην μας

Είναι προβληματικό να νιώθουμε ξαφνικά μίσος για τον πρώην μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουμε ανάμικτα συναισθήματα και να τον μισούμε για μια στιγμή και στη συνέχεια να τον αγαπάμε και να μας λείπει. Τα συναισθήματα μας δεν ακολουθούν πάντα μια γραμμική πορεία. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και δυσάρεστες στροφές στο ενδιάμεσο.

Αν λοιπόν, συνεχίζετε να αγαπάτε τον πρώην σας, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας που δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Όλα σας τα συναισθήματα ήταν αληθινά και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν μετά το χωρισμό.

Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον κατανοούμε, να τον συγχωρούμε και να τον συμπονούμε. Ειδικά αν μια σχέση έχει τελειώσει και αγαπάμε ακόμη τον πρώην μας.

Σε αυτό το στάδιο είμαστε πολύ ευάλωτοι, αναρωτιόμαστε αν αξίζουμε την αγάπη και αν θα βρούμε έναν σύντροφο σαν τον πρώην μας. Η απάντηση είναι μέσα μας και όχι έξω μας.

Το κλειδί είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας. Αφήνουμε στην άκρη την αρνητική συζήτηση και υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι έχουμε όλα τα προσόντα ώστε να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο.

Το τέλος μια σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολο 

Είναι σημαντικό για την ψυχική σας υγεία και την ευτυχία σας να αφήσετε μία σχέση που έχει τελειώσει. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα έχει σίγουρα καλές και κακές ημέρες. Όμως αυτό που πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα όσο περνάει ο καιρός.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και κυρίως το EMDR (για το ψυχικό τραύμα της σχέσης) μας δίνουν τα καλύτερα θεραπευτικά εργαλεία για να ξεπεράσουμε πολύ πιο γρήγορα το παρελθόν και τα ψυχικά τραύματα, και να προχωρήσετε τη ζωή σας όπως σας αξίζει.

Κατηγορία: