Κάνε το Τεστ
Πως να φερθώ σε κάποιον που έχει παθητικά επιθετική συμπεριφορά, Παθητικά επιθετική συμπεριφορά, Πως θα αναγνωρίσω την παθητικά επιθετική συμπεριφορά, Πως θα αντιμετωπίσω την παθητικά επιθετική συμπεριφορά , Τρόποι αντιμετώπισης της παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς

Πως να φερθώ σε κάποιον που έχει παθητικά επιθετική συμπεριφορά

Πως να φερθώ σε κάποιον που έχει παθητικά επιθετική συμπεριφορά

Η παθητικά επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, και μπορεί να έχει πολλές μορφές. Ίσως να μην αναγνωρίζετε τι είναι αυτό ακριβώς που σας ενοχλεί σε κάποιον, αλλά να υπάρχει ένταση στον αέρα. Ίσως να προσπαθείτε να βγάλετε νόημα από τα λόγια κάποιου.

Μερικές φορές, κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να φερθούν σε κάποιο με παθητικά επιθετική συμπεριφορά ώστε να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Τι είναι η παθητικά επιθετική συμπεριφορά;

Είναι μια έμμεση έκφραση επιθετικότητας, δυσαρέσκειας ή αρνητικών συναισθημάτων. Είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς ή συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως όταν ένα μέλος της οικογένειας σας κάνει πικρόχολα σχόλια για το ντύσιμο σας χωρίς να πει άμεσα ότι δεν του αρέσει.

Όμως , γιατί οι άνθρωποι έχουν αυτή τη συμπεριφορά; Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ανασφάλεια, στο άγχος και στα ψυχικά τραύματα. Κάποιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι εξαιτίας της εκμαθημένης αβοηθητότητας. Δεν ξέρουν ή δεν έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν άμεσα τους ανθρώπους, έτσι καταλήγουν στην παθητικά επιθετική συμπεριφορά.

Δεν έχει σημασία γιατί κάποιος συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Η παθητική επιθετικότητα είναι μια δυσλειτουργική συμπεριφορά και μπορεί να οδηγεί σε συγκρούσεις και σε προβλήματα στις σχέσεις.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω την παθητικά επιθετική συμπεριφορά;

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος την παθητικά επιθετική συμπεριφορά. Κάποιοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν είναι σκόπιμη δημιουργεί θέματα στις σχέσεις και στις αλληλεπιδράσεις.

1. Ανειλικρινή κομπλιμέντα

Τα κομπλιμέντα είναι συνήθως θετικά σχόλια που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Αλλά μπορούν να αποτελέσουν προσωπική επίθεση ή αιτία συγκρούσεων όταν κάποιος έχει παθητικά επιθετική συμπεριφορά. Αυτά τα ανειλικρινή σχόλια μπορεί να μοιάζουν καλά μέχρι κάποιος να καταλάβει ότι αποτελούν κριτική ή προσβολές. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χαμογελά και να λέει, "Το καινούργιο σου κούρεμα είναι πολύ διαφορετικό!", αλλά το διαφορετικό έχει αρνητική χροιά.

Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να μπορεί να διακρίνει τα ειλικρινή κομπλιμέντα από τα κακόβουλα σχόλια. Αν κάποιος κάνει ένα ανειλικρινές σχόλιο μπορείτε να επιλέξετε να μην δώσετε σημασία.

2. Εσκεμμένη αναβλητικότητα

Ένας συνάδελφος στη δουλειά μπορεί να αργεί να τελειώσει μια δουλειά και αυτό να δημιουργεί καθυστερήσεις και ένταση. Ο σύντροφος σας μπορεί να μην βάζει πλυντήριο σκόπιμα, έτσι να επιλέξετε να το κάνετε μόνοι σας. Αυτές οι συμπεριφορές είναι προειδοποιητικά σημάδια για την παθητικά επιθετική συμπεριφορά.

Με αυτή τη συμπεριφορά μπορεί κάποιος να δείχνει τη δυσαρέσκεια του στους άλλους χωρίς να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση. Ο σύντροφος σας για παράδειγμα , μπορεί να μην θέλει να τσακωθεί για το πλυντήριο και να επιλέγει έμμεσους τρόπους για να εκφράσει αυτά που θέλει.

3. Σιωπή-μούτρα

Η επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε υγιή σχέση, αλλά οι άνθρωποι με παθητικά επιθετική συμπεριφορά συγκρατούν τη δυσαρέσκεια τους. Κρατούν μούτρα ή είναι σιωπηλοί για να αποφύγουν τις διαφωνίες, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τροφοδοτεί τις διαφωνίες.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια συμπεριφορά νιώθει έντονο στρες. Μπορεί να προσπαθεί να καταλάβει τι σκέφτεται το άλλο άτομο και γιατί συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να αναρωτιέται για το αν έκανε κάτι λάθος και να ανησυχεί αν αυτή η συμπεριφορά είναι δικό του λάθος. Αυτός ο δυσλειτουργικός τρόπος επικοινωνίας έχει συναισθηματικό κόστος για τη σχέση.

4. Μετάθεση των ευθυνών

Όταν κάποιος με παθητικά επιθετική συμπεριφορά κάνει ένα λάθος δεν θα ζητήσει συγνώμη. Αντιθέτως, θα αρνηθεί την ευθύνη για τις πράξεις του. Μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα και να κατηγορεί εσάς.

Μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο για να έχουν τον έλεγχο στα συναισθήματα των άλλων. Με αυτό τον τρόπο χειραγωγούν τους άλλους και τους κάνουν να νιώθουν ενοχές. Παίζουν τα θύματα και έτσι συσσωρεύεται  ο θυμός και η δυσαρέσκεια στη σχέση τους.

5. Κυνισμός ή άρνηση των συναισθημάτων

Μερικοί άνθρωποι κουβαλούν πικρία μέσα τους , συσσωρεύουν συναισθήματα και αυτό τους κάνει αμυντικούς και εχθρικούς. Κρατούν τα πραγματικά τους συναισθήματα καλά κρυμμένα πίσω από τον κυνισμό ή τα σαρκαστικά σχόλια.

Ο κυνισμός αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που αποτρέπει την ανοιχτή επικοινωνία , η οποία είναι απαραίτητη για τις δυνατές σχέσεις.

Παθητικά επιθετική συμπεριφορά, Αναγνώριση παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς, Αντιμετώπιση παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την παθητικά επιθετική συμπεριφορά;

Η αντιμετώπιση της παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, και να κάνετε τα κατάλληλα βήματα για να προστατεύσετε την ευεξία σας.

1. Μείνετε ήρεμοι

Όταν αλληλεπιδράτε με ένα άτομο με παθητικά επιθετική συμπεριφορά , να είστε προσεκτικοί. Μην πέφτετε στην παγίδα και συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο, όπως για παράδειγμα τις προσβολές. Αντιθέτως, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι , πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε, και κάντε ένα βήμα πίσω αν χρειαστεί.

Όταν διατηρείτε την συναισθηματική σας ισορροπία τότε αποτρέπετε την κλιμάκωση της κατάστασης. Για να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο πρέπει να είστε ήρεμοι.

2. Αντιμετωπίστε άμεσα την κατάσταση

Το να αγνοείτε κάποιον με παθητικά επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι δελεαστικό. Όμως, μόνο με την ανοιχτή επικοινωνία μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να καταλάβετε γιατί έχει κάποιος αυτή τη συμπεριφορά.

Μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση. Αν και εσείς συμπεριφερθείτε με τον ίδιο τρόπο μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

3. Να είστε αποφασιστικοί και να ζητάτε διευκρινίσεις

Η παθητικά επιθετική συμπεριφορά μπορεί να οδηγεί σε παρεξηγήσεις και αμφιβολίες. Μιλήστε αποφασιστικά και ξεκάθαρα για να ξεδιαλύνετε την κατάσταση.

Ζητήστε διευκρινίσεις για τα ανειλικρινή σχόλια ή την παθητικά επιθετική συμπεριφορά ώστε να καταλάβετε την αιτία πίσω από αυτή. Η ανακάλυψη της αιτίας μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την κατάσταση με ενσυναίσθηση. Μπορεί για παράδειγμα ένας συνάδελφος σας να έχει παθητικά επιθετική συμπεριφορά απέναντι σας επειδή ζήλεψε μια ιδέα που είχατε.

4. Επικεντρωθείτε στις λύσεις

Το να αποδίδετε κατηγορίες δεν βοηθά κανέναν. Προσπαθήστε να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. Αν κατηγορείτε ο ένας τον άλλο δεν θα σας βοηθήσει να πάτε παρακάτω και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Πάντα βοηθά να βλέπετε την παθητικά επιθετική συμπεριφορά με ενσυναίσθηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να δείτε την κατάσταση μέσα από την ματιά του άλλου. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε γιατί συμπεριφέρεται έτσι.

5. Επικεντρωθείτε στις δικές σας αντιδράσεις

Όταν αντιμετωπίζετε μια παθητικά επιθετική συμπεριφορά , είναι σημαντικό να ελέγχετε τις δικές σας αντιδράσεις. Η αυτεπίγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα.

Αν γνωρίζετε την αιτία της συμπεριφοράς τότε θα αντιδράσετε κατάλληλα. Για παράδειγμα αν βρεθείτε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου θα βρίσκεται και ένας συγγενής σας που κάνει σαρκαστικά σχόλια, μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

6. Θέστε ξεκάθαρα όρια

Είναι σημαντικό να θέσετε ξεκάθαρα όρια σε ένα άτομο με παθητικά επιθετική συμπεριφορά. Να μιλήσετε ανοιχτά για τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές ή όχι. Ακόμη και αν δεν σεβαστεί τα όρια σας στην αρχή, εσείς πρέπει να επιμείνετε σε αυτά.

7. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την παθητικά επιθετική συμπεριφορά μόνοι σας , καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Αντιμετώπιση παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς 

Η παθητικά επιθετική συμπεριφορά δημιουργεί διαφωνίες και προβλήματα στις σχέσεις. Αν αυτή η συμπεριφορά σας έχει προκαλέσει κάποιο ψυχικό τραύμα τότε μπορείτε να το επεξεργαστείτε με τη βοήθεια του EMDR. Επίσης, μπορείτε να μάθετε τρόπους να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Κατηγορία: