Πως να μεγαλώσετε παιδιά που δεν νοιάζονται για τη γνώμη των άλλων
Υπάρχει μια πολύ γνωστή φράση που λέει, "Να είσαι ο εαυτός σου και να λες όσα νιώθεις γιατί αυτοί που δίνουν σημασία δεν έχουν σημασία και αυτοί που έχουν σημασία δεν δίνουν σημασία."
Αυτή είναι μια πανίσχυρη έκφραση και αξίζει λίγη σκέψη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά από 2 ετών και πάνω ενδιαφέρονται για την γνώμη των άλλων. Επίσης, τα παιδιά είναι πιο προσεκτικά όταν ξέρουν ότι οι άλλοι τα παρακολουθούν.
Ως γονείς, θέλουμε σε ένα βαθμό τα παιδιά μας να ενδιαφέρονται για την γνώμη και τα συναισθήματα των άλλων. Έτσι, θα μπορούν να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα παιδιά ενδιαφέρονται υπερβολικά για την άποψη των άλλων; Τι συμβαίνει όταν χάνουν την επαφή με τον ίδιο τους τον εαυτό; Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά που δεν νοιάζονται για τη γνώμη των άλλων;
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους;
Κάθε παιδί θέλει να νιώθει αποδεκτό, αυτό είναι μια ανθρώπινη ανάγκη. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά τους ότι η άποψη που έχουν τα ίδια για τον εαυτό τους είναι πάνω από τις απόψεις όλων των άλλων.
1. Να ενθαρρύνουν την αυτοπαρατήρηση
Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Για αυτό οι γονείς πρέπει να δίνουν χρόνο στα παιδιά να σκέφτονται και να παρατηρούν τις σκέψεις, τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους.
Ένας απλός τρόπος για να ενθαρρύνουν οι γονείς την αυτοπαρατήρηση είναι να κάνουν ερωτήσεις στα παιδιά για τις σκέψεις τους. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα ζητήσει την άποψή σας μπορείτε να αντιδράσετε με περιέργεια. Ρωτήστε, "Τι πιστεύεις; Τι θα μπορούσες να κάνεις;" Αντί να δώσετε κατευθείαν μια απάντηση.
Μπορείτε επίσης να κάνετε τα εξής:
- Να ενθαρρύνετε την αυτοπαρατήρηση στην καθημερινότητα όπως στις οικογενειακές συγκεντρώσεις ή στη διάρκεια του πρωινού ή το βράδυ πριν τον ύπνο.
- Ξεκινήστε μια συζήτηση ("Είμαι μοναδικός επειδή…/ Κάτι που δεν ξέρεις για εμένα…/ Αν είχα μια ευχή…"). Επιλέξτε μια φράση κάθε μέρα.
- Αναδιατυπώστε τις απόψεις του παιδιού σας με προτάσεις όπως, "φαίνεται" ή "ακούγεται" να ψάχνεις μια δικαιολογία ("Φαίνεται ότι θες να φορέσεις το μωβ φόρεμα ακόμη και αν σου αρέσει το παντελόνι σου. Σωστά;")
- Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη με ερωτήσεις, "Για ποιο πράγμα είσαι ευγνώμων σήμερα; "ή "Τι πήγε καλά σήμερα;"
- Ενθαρρύνετε την δημιουργική γραφή ή τη ζωγραφική. Τα παιδιά λατρεύουν να γράφουν ιστορίες ή να ζωγραφίζουν όμορφες εικόνες.
Η αυτοπαρατήρηση βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι κάποια πράγματα είναι έξω από τον έλεγχό μας και είναι ανάγκη να τα αποδεχόμαστε ως κομμάτι της ζωής μας. Αυτό τους δίνει το χώρο να αναγνωρίσουν ποια είναι και να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους.
2.Να διευρύνουν τους ορίζοντες τους
Τα περισσότερα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο στο σχολείο. Δεν είναι περίεργο ότι για πολλά παιδιά, το σύμπαν αρχίζει και τελειώνει εκεί.
Συχνά, αυτό που φαίνεται ένα μικρό θέμα για τους γονείς, μια λογομαχία στο διάλλειμα ή στο μεσημεριανό γεύμα, για τα παιδιά είναι εξουθενωτικό. Όμως, πώς θα καταλάβουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος έξω από την τάξη τους;
Οι γονείς είναι ανάγκη να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δημιουργούν φιλίες, να ξέρουν τα ονόματα των φίλων τους από την τάξη, τα αθλήματα ή τις άλλες δραστηριότητες που κάνουν. Οι φιλίες αναπτύσσονται έξω από τους τοίχους του σχολείου.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
- Να προγραμματίζουν συναντήσεις και βόλτες με τους συμμαθητές των παιδιών τους.
- Να ενθαρρύνουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
- Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη μουσική, ώστε να βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους.
- Να έχουν επαφή με το σχολείο. Η εθελοντική εργασία στην τάξη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε οι γονείς και τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα και να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.
Επίσης, οι κατασκηνώσεις είναι ένας μοναδικός τρόπος ώστε να αναπτύξουν τα παιδιά τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Φυσικά, υπάρχουν κατασκηνώσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού και την ηλικία του.
Το σχολείο είναι ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά νιώθουν συνεχώς υπό επιτήρηση, και κάθε μικρό λάθος μπορεί να τα ακολουθεί για μήνες. Οι κατασκηνώσεις είναι προσωρινές, και αποτελούν την τέλεια ευκαιρία ώστε τα παιδιά να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις.
3. Να βλέπουν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις
Καθημερινά πολλά παιδιά ζητούν καθοδήγηση για τις κοινωνικές τους σχέσεις , ειδικά αν κάνουν κάτι λάθος. Κάθε παιδί ανησυχεί για την γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτό, και τι σκέφτονται οι συμμαθητές του.
Μια πολύ βοηθητική και ευγενική φράση που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας είναι, "Ο μοναδικός άνθρωπος που σκέφτεται για εσένα, είσαι εσύ." Φυσικά, οι συμμαθητές σου μπορεί να σκεφτούν όσα συνέβησαν. Αλλά θα σκέφτονται για τον εαυτό τους και όχι για εσένα.
Οι γονείς μπορούν να σκεφτούν τα εξής:
- Χρησιμοποιήστε τον Κύκλο του Ελέγχου για να περιγράψετε τι μπορείτε να ελέγξετε , τη συμπεριφορά, τη στάση, και τις αντιδράσεις των άλλων που δεν μπορείτε να ελέγξετε, τι σκέφτεται ή τι νιώθει κάποιος για εσάς.
- Τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο της γνώμης των άλλων. "Τι κακό μπορεί να συμβεί αν κάποιος σκέφτεται έτσι για εσένα;"
- Επίσης, μπορούν να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι η ζωή τους δεν καθορίζεται από τους άλλους. "Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν δεν κάνεις κάτι που σε κάνει χαρούμενο επειδή ανησυχείς για το τι θα πουν οι άλλοι;"
Αυτές οι στρατηγικές είναι πολύ βοηθητικές, αν και πολλά παιδιά νιώθουν έντονα συναισθήματα για την γνώμη των άλλων. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Είναι φυσιολογικό και ακόμη και υγιές για τα παιδιά να ενδιαφέρονται για την γνώμη των άλλων, όλοι το κάνουμε αυτό. Αλλά με λίγη προσπάθεια, μπορούν να μάθουν να νοιάζονται μόνο για τη δική τους γνώμη.
Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό με μοναδικές ανάγκες. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να ενδιαφέρονται για την γνώμη των άλλων. Αυτό είναι μια σημαντική δεξιότητα για την δημιουργία υγιών σχέσεων και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Ωστόσο, αν οι γονείς νιώθουν ότι το παιδί τους ανησυχεί υπερβολικά για τη γνώμη των άλλων τότε μπορούν να ζητήσουν την βοήθεια ενός έμπειρου ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ οι γονείς μπορούν να μάθουν νέες στρατηγικές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού τους.