Κάνε το Τεστ
αποφάσεις, λήψη αποφάσεων, πως θα πάρετε σωστές αποφάσεις, βήματα για να πάρετε σωστές αποφάσεις, πως θα καταφέρετε να παίρνετε σωστές αποφάσεις

Πως θα καταφέρεις να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Λήψη Αποφάσεων

Μερικές αποφάσεις είναι πολύ απλές και δεν χρειάζονται καθόλου σκέψη, ενώ άλλες χρειάζονται πολύ σκέψη, έχουν ρίσκο και σας κάνουν να νιώθετε ανησυχία.

Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στη ζωή μας που απαιτούν να πάρουμε αποφάσεις. Κάποιες από αυτές τις επιλογές είναι εύκολες και κάποιες δύσκολες. Οι εύκολες αποφάσεις περιλαμβάνουν τι ρούχα θα φορέσουμε ανάλογα με τον καιρό,  τι θα φάμε, τι ταινία θα δούμε στην τηλεόραση.

Οι πιο δύσκολες αποφάσεις είναι αυτές που απαιτούν πιο βαθιά σκέψη. Όπως για παράδειγμα σε ποιο πανεπιστήμιο θα σπουδάσουμε, τι καριέρα θα ακολουθήσουμε, αν θα παντρευτούμε και θα κάνουμε οικογένεια. Αυτές οι αποφάσεις είναι δύσκολες επειδή αλλάζουν τη ζωή μας, διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας και καθορίζουν το μέλλον μας.

Για να μπορείτε να πάρετε σωστές αποφάσεις καλό είναι να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό, τις δεξιότητές και τα ταλέντα σας. Αυτές τις δεξιότητες μπορείτε να τις μάθετε, δεν γεννιόμαστε με αυτές αλλά τις μαθαίνουμε μέσα από τις εμπειρίες μας. Οι περισσότεροι ενήλικες γνωρίζουν ότι η εμπειρία μπορεί να μας διδάξει πολλά. Και επειδή οι αποφάσεις προφανώς ποικίλλουν από τη μια κατάσταση στην άλλη, η εμπειρία που κερδίζουμε συμβάλλει στη λήψη της επόμενης απόφασης.

Για να αποφύγετε να πάρετε μια κακή απόφαση, είναι ανάγκη να καλλιεργήσετε κάποιες δεξιότητες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων.

Τεχνικές για τη λήψη αποφάσεων

Με κάποια απλά βήματα μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συχνά οι αποφάσεις είναι γρήγορες και άμεσες και για αυτό μπορεί κάτι να σας ξεφύγει και να πάρετε τη λάθος απόφαση.

1. Αναγνωρίστε το στόχο σας

Μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για τη λήψη αποφάσεων είναι να καθορίσετε το στόχο σας. Αυτό απλά σημαίνει ότι αναγνωρίζετε το σκοπό της απόφασής σας και αναρωτιέστε ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσετε και γιατί αυτό το πρόβλημα είναι ανάγκη να επιλυθεί.

Αν ξεκαθαρίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς βοηθάτε στη σωστή λήψη μιας απόφασης. Όταν γνωρίζετε το λόγο που παίρνετε μια συγκεκριμένη απόφαση, τότε μένετε δεσμευμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτόν.

2. Αξιολογήστε το στόχο σας

Εδώ είναι το σημείο που χρειάζεται να ρωτήσετε τον εαυτό σας το "γιατί" αυτός ο στόχος είναι σημαντικός για εσάς. Μπορεί να σας φαίνεται απλό και αυτονόητο, αλλά εδώ κρύβονται οι περισσότερες παγίδες. Πολλές φορές οι αποφάσεις μας βασίζονται σε διάφορα ψυχολογικά τραύματα ή αρνητικές πεποιθήσεις τις οποίες είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε.

3. Ερευνήστε τις λεπτομέρειες της κάθε κατάστασης

Οι αποφάσεις μπορεί να είναι λανθασμένες επειδή υπάρχουν παράγοντες που κάποιος αγνοεί. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε να πάρετε μια απόφαση, είναι ανάγκη να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση.

Σκεφτείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με την απόφασή σας. Καθορίστε αν το πρόβλημα είναι το πραγματικό σας θέμα ή απλά ένα σύμπτωμα μιας πιο βαθιάς κατάστασης.

Δείτε πέρα από το προφανές. Μπορεί να θέλετε να προσεγγίσετε το στόχο σας μεμονωμένα αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να τον επηρεάζουν. Οι αλλαγές που γίνονται σε ένα τομέα, μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση σε έναν άλλο τομέα, καθιστώντας την αλλαγή αντιπαραγωγική.

4. Δημιουργήστε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον για την απόφασή σας

Δώστε χρόνο και προσοχή στην απόφασή σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας πριν αρχίσετε να ασχολείστε με τις λεπτομέρειες.

Να θυμάστε ότι οι περισσότερες αποφάσεις επηρεάζουν και άλλους ανθρώπους, για αυτό είναι βοηθητικό να δημιουργήσετε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον στο οποίο θα εξερευνήσετε την κατάσταση και θα έχετε υποστήριξη.

Αυτό είναι αλήθεια όταν βασίζεστε σε άλλους ανθρώπους για να εφαρμόσετε μια απόφαση. Είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε ποιους θα συμπεριλάβετε στη διαδικασία και ποιοι θα συμμετέχουν στην τελική σας απόφαση.

Δώστε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεισφέρουν στις συζητήσεις χωρίς να φοβάστε ότι οι άλλοι συμμετέχοντες θα απορρίψουν τις ιδέες τους. Σιγουρευτείτε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο στόχος είναι να πάρετε την καλύτερη απόφαση στις δεδομένες συνθήκες.

5. Καταγράψτε τις εναλλακτικές επιλογές σας

Όσο περισσότερες επιλογές έχετε, τόσο καλύτερη θα είναι η τελική σας επιλογή. Εξερευνήστε όλες τις πιθανές επιλογές που έχετε. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται πολύπλοκο στην αρχή αλλά έτσι θα μπορέσετε να δείτε το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Μπορεί να είναι βοηθητικός ο δημιουργικός τρόπος σκέψης. Με αυτό τον τρόπο ξεφεύγετε από το κανονικό τρόπο σκέψης, βλέπετε έξω από το κουτί και καταλήγετε σε καινοτόμες λύσεις.  Η ανταλλαγή ιδεών είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος για την εύρεση λύσεων.

6. Εκτιμήστε το ρίσκο κάθε απόφασης

Όταν είστε ικανοποιημένοι από τις ρεαλιστικές εναλλακτικές, είναι η στιγμή να αξιολογήσετε το ρίσκο και τις συνέπειες της κάθε επιλογής.

Σχεδόν κάθε απόφαση έχει ένα βαθμό ρίσκου. Χρειάζεστε μια δομημένη προσέγγιση για να αξιολογήσετε τους κινδύνους και τις συνέπειες. Επίσης πρέπει να εξετάσετε την ηθική της κάθε επιλογής ώστε να ταιριάζει στις δικές σας προσωπικές αξίες.

7. Ζυγίστε τα συν και τα πλην

Από τη στιγμή που θα έχετε αξιολογήσει τις εναλλακτικές, το επόμενο βήμα είναι να πάρετε την απόφασή σας. Αν έχετε να σκεφτείτε πολλά κριτήρια, μπορείτε να τα διαχωρίσετε και να τα συγκρίνετε.

8. Πριν αρχίσετε να υλοποιείτε την απόφασή σας, ρίξτε μια ακόμα ματιά για να σιγουρευτείτε ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά και να προλάβετε τυχόν λάθη.

Η τελική σας απόφαση είναι τόσο καλή όσο τα γεγονότα και τα δεδομένα που έχετε χρησιμοποιήσει για να την λάβετε. Σιγουρευτείτε ότι οι πληροφορίες σας προέρχονται από αξιόπιστη πηγή και ότι έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε.

Μπορείτε να συζητήστε την τελική σας απόφαση με σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας, φίλους και συνεργάτες που μπορούν να δουν τυχόν προβλήματα, να κάνουν συστάσεις και να υποστηρίξουν την απόφασή σας. Ακούστε το ένστικτο σας, και αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί προσπαθήστε να το ερευνήσετε περισσότερο.

9. Μιλήστε για την απόφασή σας και αναλάβετε δράση

Από τη στιγμή που θα έχετε πάρει την απόφασή σας, είναι ανάγκη να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα από αυτή, και να τους δώσετε όλες τις πληροφορίες.

Αφήστε τους να πουν την άποψή τους και συζητήστε το "πως" και το "γιατί" φτάσατε σε αυτή την απόφαση. Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε τόσο περισσότερη υποστήριξη θα λάβετε.

Αν κάποιος εντοπίσει κάποιο πρόβλημα σε αυτό που προτείνετε, καλό είναι να το ερευνήσετε, έτσι ώστε να μην οδηγηθείτε αργότερα στην αποτυχία ή συγκρούσεις.

Πάνω από όλα, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Πέρα από τα παραπάνω, κάποιες φορές ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να ακούσετε και να πιστέψετε περισσότερο τον εαυτό σας, να εμπιστευτείτε την κρίση σας, και να ακολουθήσετε μία απόφαση και πορεία την οποία οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν, γιατί απλά δεν είναι "εσείς".

Η λήψη αποφάσεων χρειάζεται κάποιες δεξιότητες που μπορείτε να τις μάθετε και να τις καλλιεργήσετε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING. Με αυτό τον τρόπο θα μάθετε να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Κατηγορία: