Σχέση γονέων και παιδιών
Η σχέση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά είναι μια από τις πιο ισχυρές. Μπορεί να είναι d;yskolh και γεμάτη συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο αν έχετε φίλους που έχουν πολύ στενή σχέση με τους γονείς τους. Η δυσλειτουργική σχέση με τους γονείς μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι προβάλλουν πάνω σας τα θέματά τους.
Οι γονείς γενικά θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Πολλοί γονείς έχουν την τάση να ανακατεύονται και να επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών τους. Αυτό βγάζει νόημα όταν θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη και μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες αλλά μερικές φορές η προβολή συμβαίνει και όταν δεν ξέρουν τι γίνετε στη ζωή των παιδιών τους.
Η προβολή μπορεί να ξεκινήσει πριν ακόμη ένα παιδί γεννηθεί, και αυτό είναι αποτέλεσμα των γονέων που δεν τους αρέσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον εαυτό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας πληγώνει η άποψη των γονιών σας για το σώμα σας , την εμφάνισή σας ή τα χαρακτηριστικά σας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε, ωστόσο, ότι η προβολή δεν αφορά εσάς ως άτομο αλλά τους γονείς σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς σας προστατεύουν τα θέματα και τις ανασφάλειές τους. Αν παρατηρήσετε τα ακόλουθα σημάδια αυτό θα βοηθήσει τη σχέση σας.
Κατανοήστε την προβολή
Η ψυχολογική προβολή είναι μια μορφή αμυντικού μηχανισμού που μας κάνει να αποδίδουμε χαρακτηριστικά του εαυτού μας που θεωρούμε απαράδεκτα σε κάποιον άλλο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο προβάλλει τα θετικά του χαρακτηριστικά σε ένα άλλο άτομο.
Η προβολή παίζει έναν ύπουλο ρόλο σε όλες τις σχέσεις μας. Μπορεί να μας κάνει να αντιπαθούμε ένα συνεργάτη που έχει αρνητικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα δικά μας. Μπορεί να μας κάνει να εξιδανικεύουμε έναν σύντροφο, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πάθος. Από την πλευρά των γονιών η προβολή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, επειδή μπορεί να κάνει τα παιδιά να υιοθετούν πεποιθήσεις και συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν ή να ξεπεράσουν τις προσδοκίες τους.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια μητέρα η οποία μεγάλωσε με την αίσθηση ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της ή να εδραιωθεί ανάμεσα στους συναδέλφους της. Αυτή η μητέρα μπορεί να πει στην κόρη της ότι η ζωή είναι άδικη και ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει πολλά.
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προβολής, καθώς η μητέρα και όχι το παιδί νιώθει αποτυχημένη. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά της, και η μητέρα ασυναίσθητα τα προβάλλει στην κόρη της. Αφού ακούει αυτή την αρνητική προβολή για χρόνια, η κόρη μπορεί να αρχίζει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση.
Αυτή η υποταγή στην προβαλλόμενη ταυτότητα είναι ιδιαίτερα τραγική, επειδή κλέβει από το παιδί την ταυτότητά του και πιθανόν το μέλλον του. Ένα παιδί δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι τα λόγια της μητέρας του είναι μια προβολή για τις δικές της εμπειρίες. Δυστυχώς, τα παιδιά δεν μπορούν να καταλήξουν σε τέτοια συμπεράσματα. Αντιθέτως, τα παιδιά τείνουν να ενσωματώνουν αυτές τις προβολές στη δική τους ταυτότητα.
Ακόμη και όταν τα παιδιά μπορούν να απορρίψουν αυτές τις αρνητικές προβολές, το θέμα είναι ότι προκαλούνται συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτά και τους γονείς τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η δυσαρέσκεια ριζώνει και τα παιδιά μεγαλώνουν με την ισχυρή επιθυμία να φύγουν από το σπίτι τους και να διακόψουν τις σχέσεις με τους γονείς τους.
Πώς θα αναγνωρίσετε ότι οι γονείς σας προβάλλουν τα θέματά τους πάνω σας;
Σας πιέζουν να κάνετε αυτό που θα έκαναν αυτοί
Η προβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη αλλά μπορεί να παρατηρείτε ότι οι γονείς σας πιέζουν να κάνετε πράγματα με τον τρόπο τους. Δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό που είστε και θέλουν όλα να γίνονται με το δικό τους τρόπο. Βασίζονται στις δικές τους εμπειρίες και στον τρόπο που θα διαχειρίζονταν αυτοί μια κατάσταση.
Σας πιέζουν να κάνετε το αντίθετο από αυτό που θα έκαναν αυτοί
Οι γονείς μπορεί να προβάλλουν τις ανασφάλειές τους από τις εμπειρίες του παρελθόντος σε εσάς αν συνεχώς σας λένε να μην αντιδράτε με τον τρόπο που θα αντιδρούσαν εκείνοι, Οι γονείς σας δεν θέλουν να κάνετε κάτι που θα αποδειχθεί λάθος.
Σας κρίνουν συνεχώς
Ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις, οι γονείς μπορεί να είναι επικριτικοί επειδή αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν να επιτύχουν. Όμως υπάρχει πρόβλημα όταν η κριτική είναι υπερβολική. Αν οι γονείς σας , σας κρίνουν και σας ρίχνουν ψυχολογικά αντί να σας ενθαρρύνουν, αυτό είναι σημάδι ότι έχουν δικά τους θέματα. Οι γονείς σας είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα μπορείτε να στηριχθείτε, όχι κάποιοι που σας ρίχνουν ψυχολογικά και σας κάνουν να κλαίτε. Μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να το προβάλλουν πάνω σας.
Η ευτυχία τους είναι προτεραιότητα
Αν η ευτυχία των γονιών σας είναι πάνω από όλα, ακόμη και από τη δική σας ευτυχία, αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι ανασφάλειές τους αντανακλώνται πάνω σας. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι αυτό συμβαίνει, αλλά αν παρατηρήσετε ότι προσπαθείτε να κάνετε τους γονείς σας χαρούμενους , αυτό σημαίνει ότι προβάλλουν τα θέματά τους πάνω σας.
Δεν σέβονται τα όρια σας
Τα όρια είναι σημαντικά για κάθε υγιή σχέση, αλλά μερικές φορές υπάρχουν θολά σημεία στις οικογενειακές σχέσεις, στις σχέσεις με τους συνεργάτες ή τους στενούς φίλους. Αν δεν υπάρχουν όρια στη σχέση με τους γονείς σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι προβάλλουν τα θέματά τους πάνω σας. Οι γονείς και τα παιδιά είναι ανάγκη να έχουν τη δική τους ζωή.
Είναι αυστηροί
Αν και οι γονείς μπορεί να έχουν καλές προσθέσεις, η αυστηρότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν πιστεύουν ότι είστε ικανοί να διαχειριστείτε τη δική σας ζωή.
Δεν ζητούν συγνώμη
Η συγνώμη και η αναγνώριση των λαθών που κάνει ο καθένας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για τις σχέσεις. Αν οι γονείς σας δεν μπορούν να ζητήσουν συγνώμη, τότε μπορεί να κατηγορούν τους άλλους για τα λάθη τους. Όταν ζητάει κάποιος συγνώμη από ένα άλλο άτομο αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος και ότι θα δουλέψει για να αποφύγει την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον.
Αντιδρούν υπερβολικά όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες
Αν οι γονείς αντιδρούν υπερβολικά ειδικά σε καταστάσεις που έχουν να κάνουν με εσάς και όχι με αυτούς, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι προβολής. Τα δυνατά συναισθήματα για την κατάσταση κάποιου άλλου συχνά συνδέονται με προσωπικά θέματα. Μερικές φορές, οι γονείς σας μπορεί να αναστατωθούν για μια συγκεκριμένη εμπειρία. Αυτό δείχνει ότι έχουν ανεπίλυτα θέματα που δεν έχουν να κάνουν με εσάς.
Η προβολή συχνά είναι ασυνείδητη και αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό που προστατεύει τους ανθρώπους από ανεπιθύμητα ή αρνητικά συναισθήματα. Αν σκεφτεί κάποιος την προβολή με αυτό τον τρόπο μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα όταν αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς του προβάλλουν πάνω του τα θέματά τους και αυτό αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα για τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Η συζήτηση για αυτό το θέμα μπορεί να είναι δύσκολη αλλά μπορεί να έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Πολλές φορές η σχέση παιδιών και γονέων είναι μια πρόκληση. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να αναγνωρίσετε αν οι γονείς σας προβάλλουν τα θέματά τους πάνω σας , έτσι ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε την δική σας ταυτότητα.