Πως θα βρεις την ασφάλεια μέσα στην αβεβαιότητα
Μία από τις λίγες βεβαιότητες στη ζωή είναι ότι δεν έχουμε τον έλεγχο. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλα όσα θα συμβούν. Το άγχος συνήθως προκύπτει από το γεγονός ότι αρνούμαστε να το πιστέψουμε αυτό και αποζητάμε συνεχώς να ελέγχουμε τα πάντα. Είναι λογικό λοιπόν, ότι για να μειώσουμε το στρες είναι αναγκαία η αποδοχή της αβεβαιότητας. Πώς μπορείς να βρεις την ασφάλεια μέσα στην αβεβαιότητα;
Αίσθηση της ασφάλειας
Το να μπορείς να προβλέψεις το μέλλον παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας. Ακόμη και αν δεν μπορούμε πραγματικά να έχουμε τον έλεγχο σε μια κατάσταση, ειδικά σε αυτό τον απρόβλεπτο κόσμο που ζούμε, μπορούμε να νιώθουμε ασφάλεια.
Προβλεψιμότητα=Ασφάλεια
Αυτό εξηγεί το γιατί μπορεί να έχετε παρόμοια μοτίβα συμπεριφοράς, σχέσεων , ακόμη και αν αυτές οι εμπειρίες δεν συμβαδίζουν με τους στόχους για τον εαυτό σας. Ακόμη και αν αυτό δεν είναι το καλύτερο για εσάς, τουλάχιστον είναι προβλέψιμο. Ο εγκέφαλος μας είναι σχεδιασμένος για την επιβίωση, όχι απαραίτητα για τη λογική σκέψη. Πολλά μοτίβα συμπεριφοράς έχουν τις ρίζες τους στο ασυνείδητο, στην προσπάθεια να βρούμε την ασφάλεια και να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας.
Αυτή η ανάγκη για προβλεψιμότητα και ασφάλεια είναι ιδιαίτερα ισχυρή στους ανθρώπους που έχουν βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στο χάος, δεν ξέρει αν θα χάσει την ψυχραιμία του, δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του, τότε μπορεί όλα αυτά να οδηγούν στην ανάγκη να βεβαιωθεί ότι δεν θα συμβούν ποτέ ξανά.
Είναι εύλογη η απορία που προκύπτει, γιατί πρέπει να μάθουμε να νιώθουμε καλά όταν δεν έχουμε τον έλεγχο; Όσο τρομακτικό και αν μοιάζει κάποιες φορές είναι σοφό να αφήνουμε τα πράγματα να κυλάνε χωρίς να κάνουμε προσπάθεια να τα αλλάξουμε.
Ανάγκη για έλεγχο και άγχος
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και το φόβο με τον έλεγχο. Όπως επίσης, με το να αποφεύγουν καταστάσεις ή ανθρώπους που μπορεί να αποτελούν απειλή. Αυτό βγάζει νόημα. Το να είναι κάποιος σε εγρήγορση, ειδικά αν υπάρχει κάποια απειλή, είναι σοφό, αλλά η υπερβολική εγρήγορση δεν είναι κάτι καλό.
Η έλλειψη αποδοχής της αβεβαιότητας συχνά οδηγεί στην ακαμψία στις ιδέες για τον κόσμο και τις σχέσεις. Η τελειομανία είναι ένα άλλο παράδειγμα όπου κάποιος προσπαθεί να έχει τον έλεγχο και αποφεύγει να νιώθει αρνητικά συναισθήματα ή την απόρριψη. Η απομόνωση και η έλλειψη αυθορμητισμού είναι εκδηλώσεις της ανάγκης για υπερβολικό έλεγχο.
Όλες αυτές οι προσπάθειες για έλεγχο οδηγούν αναπόφευκτα στο άγχος. Κάποιος μπορεί συνεχώς μηρυκάζει τις σκέψεις του για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό όμως τον κάνει να προσπαθεί να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω του ώστε να ταιριάζει με τις πεποιθήσεις του. Τότε η υπερεγρήγορση είναι μια χρόνια κατάσταση ανησυχίας, πανικού και νευρικότητας. Αυτό το στρες επηρεάζει τις σχέσεις και ενισχύει τα συναισθήματα φόβου.
Όσο περισσότερο φόβο νιώθει κάποιος, τόσο περισσότερη ανάγκη έχει την προβλεψιμότητα και τόσο περισσότερο άγχος νιώθει.
Ενώ κάποιοι άνθρωποι νιώθουν φόβο, άλλοι μπορεί να νιώθουν θυμό ή να προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μέσω της χειραγώγησης. Μπορεί να μην θέλουν να μιλούν, να έχουν εκρήξεις θυμού όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαν προβλέψει ή περίμεναν και να νιώθουν απελπισία ή κατάθλιψη. Όλα αυτά σίγουρα δεν οδηγούν στην αίσθηση της ασφάλειας.
Το άγχος είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας
Όλοι μας κάποια στιγμή νιώθουμε άγχος επειδή έχουμε χάσει τον έλεγχο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, ο εγκέφαλος μας είναι σχεδιασμένος για την επιβίωση.
Κάνουμε ότι θέλει ο εγκέφαλός μας. Αποζητούμε την προβλεψιμότητα προσπαθώντας να κάνουμε τα πράγματα όπως σχεδιάζαμε. Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτές τις συμπεριφορές.
Πόσο συχνή ή σοβαρή είναι η αντίδραση στο αίσθημα του ελέγχου έχει να κάνει με το αν υπάρχει ιστορικό τραύματος και έλλειψη σταθερότητας στη ζωή (ειδικά στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας). Ωστόσο, όταν η ανάγκη για έλεγχο βγαίνει εκτός ελέγχου, σταματά να είναι προστατευτική και ουσιαστικά μας πληγώνει.
Οι συμπεριφορές αυτές προέρχονται από τις προσπάθειες ελέγχου στις σχέσεις με τους άλλους και με τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι τρομακτικό να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Μπορεί να έχετε δυσκολία να δείξετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ή στους άλλους. Παρά το πόσο σκληρή προσπάθεια κάνετε ώστε τα πράγματα να γίνουν με το δικό σας τρόπο, ίσως να μην καταφέρνετε να φτάσετε στο στόχο σας ή να έχετε χαμηλή απόδοση λόγω του άγχους που νιώθετε.
Ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουμε σε ένα βαθμό άγχος, υπάρχει ένα επίπεδο όπου κάτι είναι ανάγκη να γίνει. Και αυτό πολλές φορές περιλαμβάνει την αποδοχή.
Αγκαλιάστε την αποδοχή
Το να χάνουμε τον έλεγχο μπορεί να είναι πραγματικά άβολο, τρομακτικό και αβέβαιο. Φυσικά, για αυτό όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε αυτή την κατάσταση. Η αποφυγή ωστόσο δεν οδηγεί κάπου.
Παραδόξως, η αποδοχή και η μάθηση βοηθούν να αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα και οδηγούν στα συναισθήματα σταθερότητας και ασφάλειας. Όταν κάποιος γνωρίζει πως να αντιμετωπίζει ότι και αν συμβεί, τότε αυτό του δίνει δύναμη να αντιμετωπίζει το άγνωστο. Υπάρχουν μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε μέχρι εκεί.
Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα αβοηθητότητας που νιώθετε σε μια κατάσταση, μπορείτε να αρχίσετε να αντιδράτε με νέους τρόπους. Μπορείτε να χτίσετε την αντοχή σας απέναντι στα άβολα συναισθήματα. Η αντοχή στα συναισθήματα είναι ουσιαστική για να μπορέσετε να χτίσετε τις δεξιότητες διαχείρισης των συναισθημάτων σας. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πράγματα που δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να αισθανθεί.
Η αποδοχή σημαίνει να επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι ακριβώς αυτό που είναι. Μπορεί να μοιάζει με την αποδοχή του εαυτού, την κατανόηση του εαυτού και όλα τα συναισθήματα που νιώθετε.
Οι σωματικές αντιδράσεις στα αρνητικά συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο. Με ποιους τρόπους μπορείτε να τις ελέγξετε;
- Κάντε ασκήσεις αναπνοών
- Κάντε κάποια μορφή άσκησης, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο
- Βγείτε μια βόλτα στη φύση
- Κάντε ασκήσεις προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης
- Χαλαρώστε με τεχνικές ενσυνειδητότητας
Μπορείτε επίσης να μιλήσετε σε έναν έμπιστο φίλο σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας για τα συναισθήματα που νιώθετε. Η επαφή με τους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική που δεν είχατε δει. Επίσης, αποτρέπει την απομόνωση και βοηθά να μιλάτε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας.
Ο δρόμος προς την αποδοχή
Όσο χτίζετε την αποδοχή, θα νιώθετε λιγότερο εκτός ελέγχου και λιγότερο αβοήθητοι. Όταν μπορείτε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, έχετε ανθεκτικότητα και δεν αποφεύγετε καταστάσεις, τότε θα αρχίσετε να κατανοείτε ότι μπορείτε να νιώθετε σταθερότητα. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να κάνετε μια πραγματική αλλαγή και να νιώσετε ασφάλεια μια για πάντα.