Πως θα καταλάβετε ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα
Ο καθένας μπορεί να πει κάποιο μικρό ψέμα για να προστατέψει τον άλλο ή για να διατηρήσει την σταθερότητα στη σχέση. Ωστόσο, τα σημαντικά ψέματα βλάπτουν κάθε σχέση, και κάποιες φορές ανεπανόρθωτα.
Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα;
Οι άνθρωποι επιλέγουν να πούνε ψέματα για πολλούς λόγους. Έχει τεράστια σημασία όμως, αν μιλάμε για μία νέα ή μια πιο μακροχρόνια σχέση.
Σε μια νέα σχέση μπορεί:
- Θέλουν να φαίνονται πιο καλοί, πιο επιτυχημένοι, πιο ταλαντούχοι από ότι είναι στην πραγματικότητα.
- Προσπαθούν να αποκομίσουν κάποιο όφελος (ψυχολογικό, σεξουαλικό, οικονομικό)
- Είναι νάρκισσοι και εγωϊστές: δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων (δεν έχουν ενσυναίσθηση) και τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους
- Φοβούνται την απόρριψη
- Θέλουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.
- Κρύβουν κάτι που έκαναν (πχ απιστία)
Σε μια μακροχρόνια σχέση μπορεί:
- Θέλουν να αποφύγουν τις διαφωνίες, την ντροπή ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.
- Φοβούνται την εγκατάλειψη ή τη δέσμευση
- Αναβάλλουν τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν στη ζωή, αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους
- Κρύβουν κάτι που έκαναν.
Είναι τα ψέματα μια μορφή κακοποίησης;
Αυτό εξαρτάται από το "γιατί" κάποιος σας λέει ψέματα. Οι άνθρωποι που ασκούν συναισθηματική βία συχνά λένε ψέματα για να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν το σύντροφό τους. Τα ψέματα μπορεί να είναι μεγάλο κομμάτι του gaslighting, μια μορφή χειραγώγησης που παρατηρείται στις σχέσεις.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις όμως, και τι συνεπάγονται τα ψέματα;
1. Τα ψέματα κλονίζουν την εμπιστοσύνη
Ίσως η πιο προφανής συνέπεια που προκαλούν τα ψέματα σε μια σχέση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Τα ψέματα και η εμπιστοσύνη δεν μπορούν να συνυπάρχουν εύκολα. Τα ψέματα καταστρέφουν την εμπιστοσύνη.
Τα ψέματα μπορούν να αλλάξουν ραγδαία μια σχέση. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για μια δυνατή και επιτυχημένη σχέση, και όταν αυτή χαθεί οι πιθανότητες κατάρρευσης της σχέσης είναι πολλές.
Τα ψέματα φέρνουν και άλλα ψέματα. Συνήθως το ένα ψέμα οδηγεί στο επόμενο. Αυτός είναι ο κανόνας για τους ανθρώπους που λένε συνεχώς ψέματα. Δυστυχώς, αν το ένα ψέμα κλονίζει μια σχέση, τα πολλαπλά ψέματα τελικά την καταστρέφουν. Καμία σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω σε ψέματα.
2. Τα ψέματα δείχνουν έλλειψη σεβασμού
Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, δείχνει σεβασμό προς το άλλο άτομο. Αυτό αποδεικνύει ότι ο άλλος έχει αξία. Αν και κάποιες (σκληρές) αλήθειες επίσης βάζουν τη σχέση σε κίνδυνο, τα ψέματα είναι πιο καταστροφικά. Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, δείχνει την προθυμία να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ψέματα.
Μόλις η έλλειψη σεβασμού γίνει εμφανής, ξεκινά να πιέζει τη σχέση και αν δεν αποκατασταθεί μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.
3. Καλλιεργούν την καχυποψία - περιμένετε πότε θα ακούσετε και άλλα ψέματα
Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ένα ψέμα, είναι δύσκολο να μη ζείτε με την αγωνία για μελλοντικά ψέματα από το σύντροφό σας. Αρχίζετε να αναρωτιέστε για όσα σας λέει, να αναλύετε κάθε λέξη ώστε να ανιχνεύσετε ακόμη και ενδείξεις ανεντιμότητας. Ή μπορεί να σας οδηγήσει σε μία κατάταση παθολογικής ζήλιας.
Το πρόβλημα είναι ότι είστε συνεχώς σε εγρήγορση και αυτό δημιουργεί πίεση στη σχέση. Αργά ή γρήγορα, η ψυχική ενέργεια που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση σας οδηγεί στην απομάκρυνση από αυτό το άτομο.
Η σκέψη ότι κάποιος σας λέει ψέματα, αναπόφευκτα σας κάνει καχύποπτους. Αυτό είναι αλήθεια, ειδικά για τις ρομαντικές σχέσεις όπου οι σύντροφοι αρχίζουν να αναρωτιούνται που είναι ο άλλος, με ποιους είναι και τι κάνει. Τα ψέματα αρχίζουν να καλλιεργούν τη έντονη ζήλια. Και αυτό είναι τοξικό για την εμπιστοσύνη και το σεβασμό.
4. Το ψέμα δείχνει εγωισμό
Όταν κάποιος λέει ψέματα, βάζει το δικό του συμφέρον πάνω από όλους και όλα. Δεν είναι πρόθυμος να ωριμάσει για το καλό της σχέσης και αυτό είναι ένας ακόμη δείκτης ότι δεν εκτιμά τη σχέση. Για να μπορέσει μια σχέση να αντέξει στο χρόνο και στην τριβή της καθημερινότητας, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να δουλεύουν για αυτή. Αυτή η ισορροπία δημιουργεί την αίσθηση της συντροφικότητας που κρατά δυο ανθρώπους μαζί στο χρόνο και τους επιτρέπει να είναι ο καλύτερός τους εαυτός.
Τα ψέματα διαταράσσουν αυτή την απαραίτητη ισορροπία. Το άτομο που έχει εξαπατηθεί αισθάνεται προδομένο. Αυτή η ανισορροπία δημιουργεί μόνιμες αμφιβολίες για την σχέση.
5. Νιώθετε ανόητοι
Η στιγμή που κάποιος διαπιστώνει ότι έχει πιστέψει κάποιο σημαντικό ψέμα είναι πολύ δυσάρεστη. Όταν καταλάβετε την αλήθεια, νιώθετε εξαπατημένοι και ανόητοι επειδή πιστέψατε ένα (ή περισσότερα) ψέματα.
Αυτό το συναίσθημα μολύνει όλα τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεστε για το σύντροφό σας. Μπορεί να πληγωθείτε τόσο βαθιά και η σχέση σας να μην είναι ποτέ η ίδια.
6. Ανωριμότητα
Μια συνέπεια του ψέματος είναι ότι αυτός που λέει ψέματα ουσιαστικά είναι ανειλικρινής καταρχήν με τον εαυτό του. Στην ανώριμη προσπάθειά του να κρύψει την αλήθεια από τους άλλους, αρνείται να αποκαλύψει τις ειλικρινείς του ανάγκες και επιθυμίες στον κόσμο.
Έτσι αρνείται την πραγματική του ταυτότητα και προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος. Οποιαδήποτε σχέση επηρεάζεται από αυτή την κατάσταση.
Σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα
Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε πότε κάποιος σας λέει ψέματα. Οι υποψίες σας δίνουν κίνητρο για να ανακαλύψετε την αλήθεια. Το πιο σημαντικό είναι να βασιστείτε στο ένστικτό σας.
Αν και είναι βοηθητικό να γνωρίζετε κάποια σημάδια, είναι επίσης εύκολο να παρεξηγήσετε κάποιες συμπεριφορές. Οι ακόλουθες συμπεριφορές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ένα άτομο λέει ψέματα, αλλά είναι ενδεικτικές:
- Αποφεύγει την επαφή με τα μάτια,
- Πέφτει σε αντιφάσεις.
- Είναι ασαφής, δίνει ελάχιστες πληροφορίες.
- Η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου δεν ταιριάζουν με όσα λέει.
- Συμπεριφέρεται διαφορετικά από το συνηθισμένο.
- Απαξιώνει να σας απαντήσει.
- Δίνει περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που του έχουν ζητηθεί.
- Είναι άκαμπτος ή νευρικός.
- Καθυστερεί την συζήτηση με σχόλια και παύσεις.
- Δεν είναι πρόθυμος να σας πλησιάσει στη διάρκεια της συζήτησης.
Πώς θα συγχωρήσω το σύντροφό μου αν λέει ψέματα;
Το αν θα συγχωρήσετε ή όχι τον σύντροφό σας είναι μια καθαρά προσωπική σας επιλογή που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορείτε να αποφασίσετε, πόσα ψέματα είναι αποδεκτά στη σχέση σας. Φυσικά, είναι πολύ πιο δύσκολο να συγχωρήσετε μια απιστία. Ωστόσο, αν υπάρχει ειλικρινής μεταμέλεια και πράξεις που το αποδεικνύουν αυτό, θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά στις αποφάσεις και στη στάση που θα κρατήσετε.
Να θυμάστε πως όταν νιώθετε δυσαρέσκεια, αυτό σας στερεί την ευτυχία, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με το σύντροφό σας εποικοδομητικά. Το να συγχωρήσετε το σύντροφό σας δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψετε τα ψέματα και τις συμπεριφορές που σας πλήγωσαν.
Σχέσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σχέση σας, σκεφτείτε την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι θετικός σε αυτό, μπορείτε εσείς να κάνετε ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας, τους φόβους και τους λόγους που υπομένετε ψέματα και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές.
Μια καλή αρχή είναι να κάνετε το ΤΕΣΤ ΣΧΕΣΗΣ, που θα σας δώσει μια πρώτη εκτίμηση αν η σχέση σας έχει υγιείς βάσεις ή όχι.