Κάνε το Τεστ
Πότε αρχίζει η κρίση στο γάμο, Σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος περνάει κρίση, κρίση στο γάμο, Αιτίες που οδηγούν σε κρίση στο γάμο, Πως θα έχω έναν ευτυχισμένο γάμο

Πότε αρχίζει η κρίση στο γάμο

Πότε αρχίζει η κρίση στο γάμο

Ο γάμος μπορεί να είναι μια όμορφη εμπειρία, αλλά τα πράγματα δεν πάνε πάντα καλά. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις που μοιάζουν ανυπέρβλητες, ειδικά όταν δεν νιώθουν ευτυχισμένα. Είτε αυτό οφείλεται στην έλλειψη επικοινωνίας, στο οικονομικό στρες, στους διαφορετικούς στόχους, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος.

Ο γάμος μπορεί να προσφέρει τεράστια χαρά και ικανοποίηση, ωστόσο αν υπάρχουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται τότε  μπορεί να οδηγήσουν στη ρήξη. Η αναγνώριση των αιτιών της δυστυχίας στο γάμο βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πιο συχνές αιτίες διαζυγίου είναι η απιστία/εξωσυζυγική σχέση, οι συγκρούσεις και η έλλειψη οικειότητας. Φυσικά, το πότε αρχίζει μια κρίση στο γάμο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

1. Διαφωνίες/συγκρούσεις

Οι συνεχείς διαφωνίες, οι καβγάδες, δεν είναι και το πιο υγιές για ένα γάμο. Το πως διαχειρίζεται ένα ζευγάρι τις διαφωνίες του είναι ισχυρός δείκτης για το εάν θα επιβιώσει ο γάμος.

Όταν σε ένα ζευγάρι υπάρχουν πολλές συγκρούσεις τότε ο γάμος μπορεί να μετατραπεί σε ναρκοπέδιο.

2. Έλλειψη δέσμευσης

Ένας υγιής και ευτυχισμένος γάμος απαιτεί δέσμευση και από τους δύο συντρόφους, δυστυχώς, αν ο ένας από τους δύο δεν παραμείνει δεσμευμένος στη σχέση τότε αυτό μπορεί να καταστρέψει το γάμο.

Κάποιες φορές, ο σύντροφος που παραμένει δεσμευμένος πιστεύει ότι αν προσπαθήσει σκληρά μπορεί να σώσει το γάμο. Αλλά το να δίνει ο ένας το 200% σε μια σχέση και ο άλλος 0% δεν είναι δίκαιο.

3. Απιστία/εξωσυζυγική σχέση

Η απιστία είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε ζευγάρι. Όταν ο ένας σύντροφος πατά τους όρκους του, αυτό είναι δύσκολο να το συγχωρήσει ο άλλος. Η απιστία δεν οδηγεί πάντα στο διαζύγιο, αλλά σίγουρα καταστρέφει την εμπιστοσύνη στη σχέση.

Μετά την αποκάλυψη της απιστίας ο προδομένος σύντροφος μπορεί να αναρωτιέται τα εξής:

  1. Μπορεί ο γάμος μας να επιβιώσει μετά από αυτή την προδοσία;
  2. Μπορώ να εμπιστευτώ ξανά το σύντροφο μου;
  3. Είμαι πρόθυμος/η να δουλέψω για να σώσω το γάμο μου;

Για να σωθεί μια σχέση μετά από μια απιστία πρέπει και οι δύο σύντροφοι να θέλουν να δουλέψουν για τη σχέση τους.

4. Έλλειψη συναισθηματικής και/ή σωματικής οικειότητας

Η συναισθηματική και σωματική οικειότητα βοηθά τη σχέση να λειτουργεί καλύτερα. Όταν αυτή χαθεί, τότε εμφανίζονται σοβαρά θέματα στη σχέση.

Εμφανίζονται θέματα επικοινωνίας, θυμός, δυσαρέσκεια, θλίψη, μοναξιά, απιστία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στη σχέση.

Όταν η συναισθηματική οικειότητα είναι χαμηλή ή δεν υπάρχει, η σεξουαλική ζωή υποφέρει. Όταν οι δύο σύντροφοι είναι συναισθηματικά απόμακροι , δεν θα υπάρχει σεξ στο γάμο.

Αυτό που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια είναι να ξαναβρούν τη φλόγα στη σχέση τους, να περνούν χρόνο μαζί και να κάνουν πράγματα που απολαμβάνουν ώστε να ανακτήσουν την συναισθηματική οικειότητα.

Η συναισθηματική και η σωματική οικειότητα είναι η κόλλα που κρατά δεμένο ένα γάμο.

5. Προβλήματα επικοινωνίας

Τα προβλήματα στην επικοινωνία είναι ένας από τους πιο ισχυρούς προβλεπτικούς δείκτες για διαζύγιο. Τα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν καλά δεν μπορούν να λύσουν μαζί τα θέματα που προκύπτουν και συνεχώς υπάρχουν μεταξύ τους παρεξηγήσεις και πληγωμένα συναισθήματα.

Η καλή επικοινωνία είναι αναγκαία για κάθε καλή σχέση, καθώς έτσι τα ζευγάρια μπορούν να λύσουν τα θέματα για τα παιδιά, για τα οικονομικά.

Η έλλειψη επικοινωνίας τελικά σκοτώνει την αγάπη, την οικειότητα και το σεβασμό σε μια σχέση.

6. Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να περιλαμβάνει κάθε μορφή βίας, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική και οικονομική. Σε μια τέτοια σχέση, ο ένας σύντροφος έχει εξουσία πάνω στον άλλο μέσω της κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Κάθε μορφή βίας είναι καταδικαστέα και τα θύματα πρέπει να ζητούν βοήθεια.

7. Διαφορετικές αρχές και αξίες

Όταν δύο σύζυγοι έχουν διαφορετικές αξίες και κανένας δεν είναι πρόθυμος να δει τα πράγματα από την πλευρά του συντρόφου του, ο γάμος είναι καταδικασμένος.

Μπορεί δύο σύζυγοι να ερωτεύτηκαν παρά τις διαφορετικές τους θρησκείες, αλλά αυτές οι διαφορές να τους χωρίζουν μετά την απόκτηση των παιδιών.

Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος δεν βλέπει τα προειδοποιητικά σημάδια που αφορούν τις αρχές και τις αξίες. Αλλά όταν ο ενθουσιασμός περάσει , οι διαφορές αυτές δημιουργούν προβλήματα στο γάμο.

Κρίση στο γάμο, Σημάδια κρίσης στο γάμο, Προβλήματα στο γάμο

8. Εθισμοί: αλκοόλ, τζόγος

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί εθισμοί που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν. Με την αποκάλυψη του εθισμού η σχέση κλονίζεται συθέμελα. Για να μπορέσει να επιβιώσει μια σχέση, πρέπει το άτομο που έχει τον εθισμό να αναλάβει τις ευθύνες του και να θέλει να ζητήσει βοήθεια για να μπορέσει να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.

9. Απουσία ρομαντισμού ή αγάπης

Μια σχέση μπορεί να βαλτώσει λόγω της ρουτίνας στην καθημερινότητα , ειδικά όταν δύο σύντροφοι είναι συνεχώς απασχολημένοι με τις δραστηριότητες των παιδιών τους.

Πολλά ζευγάρια βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη σχέση τους, και ξαφνικά ο ένας σύντροφος λέει ότι θέλει διαζύγιο. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η ρομαντική αγάπη δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνη της, χωρίς το ζευγάρι να έχει ποιοτικό χρόνο μαζί. Η αγάπη χρειάζεται φροντίδα και στοργή για να ανθίσει.

10. Ο ένας σύζυγος δεν κουβαλά το βάρος της ευθύνης στο γάμο

Στους περισσότερους γάμους και οι δύο σύζυγοι δουλεύουν , αλλά μόνο ο ένας από τους δύο έχει την ευθύνη για τα ψώνια και το μαγείρεμα, τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών.

Με τον καιρό, ο/η σύζυγος που η δουλειά του δεν τελειώνει ποτέ νιώθει έντονη δυσαρέσκεια για τον άλλο, και αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο διαζύγιο.

Για αυτό κάθε ζευγάρι πρέπει να συζητά και να φτιάχνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις ώστε να γίνει σωστός καταμερισμός των εργασιών.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπει το ρομαντισμό και την οικειότητα. Αν ο ένας σύντροφος είναι αυτός που κάνει ρομαντικές κινήσεις, κανονίζει ραντεβού ή ξεκινά το σεξ, αυτό έχει κόστος στο γάμο.

11. Οικονομικά προβλήματα και χρέη

Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κάτι σύνηθες σε πολλά ζευγάρια. Οι διαφωνίες για τα χρήματα μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση, και κάποιες φορές να αποτελούν την αιτία του διαζυγίου.

Σε ένα γάμο, τα οικονομικά προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στα χρέη ή στην αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών. Όταν δύο σύζυγοι σκέφτονται διαφορετικά για τα χρήματα, αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ρήξη.

12. Γάμος σε μικρή ηλικία

Σύμφωνα με τις μελέτες η καλύτερη ηλικία για γάμο είναι μεταξύ 28 και 32 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που παντρεύονται σε μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό να χωρίσουν. Περίπου το 46% των ζευγαριών που παντρεύονται νέα χωρίζουν.

13. Έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων

Τα ετερώνυμα μπορεί να έλκονται, αλλά οι ομοιότητες είναι αυτές που κρατούν δεμένο ένα ζευγάρι. Όταν δεν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, τότε οι σύντροφοι περνούν λιγότερο χρόνο μαζί για τα χόμπι τους.

Αλλά έτσι,  δημιουργείται δυσαρέσκεια ανάμεσα τους και αυτό αποδυναμώνει τη σχέση. Αν για παράδειγμα ο σύζυγος αγαπά το τρέξιμο και η σύζυγος αγαπά το χορό, μπορεί να βγαίνει αυτός για τρέξιμο μια μέρα με τους φίλους του και αυτή να χορεύει με τις φίλες της, και τις υπόλοιπες να κάνουν πράγματα που αγαπούν μαζί.

14. Θρησκευτικές διαφορές

Οι θρησκευτικές διαφορές παίζουν κύριο ρόλο στην διαμόρφωση της άποψης για τον κόσμο, των αξιών και των τελετουργικών.

Όταν δύο σύντροφοι έχουν διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο, μπορεί να προκαλούνται διαφωνίες για ουσιαστικές επιλογής της ζωής, από τις διατροφικές συνήθειες μέχρι την ανατροφή των παιδιών.

Καθώς πολλά ζευγάρια βρίσκουν τρόπους για να συνδυάσουν τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις τους για να ζουν πιο αρμονικά, οι διαφορές μπορεί να αποτελέσουν πηγή διαφωνιών. Η πρόκληση βρίσκεται στην εύρεση κοινού εδάφους, ειδικά σε σημαντικά γεγονότα της ζωής ή τελετές.

Σε κάποιες περιπτώσεις , η εξωτερική πίεση από την οικογένεια ή την ευρύτερη κοινότητα μπορεί να εντείνουν αυτές τις διαφορές.

15. Διαφορές στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών

Η γονεïκότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα ζευγάρι. Οι διαφορές στον τρόπο διαπαιδαγώγησης, που προκύπτουν από τον τρόπο που μεγαλώνει ο καθένας, οι προσωπικές πεποιθήσεις, το πολιτισμικό υπόβαθρο, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή έντασης σε ένα γάμο. Μπορεί ο ένας σύζυγος να είναι πιο χαλαρός και ο άλλος να θέλει την πειθαρχία.

Αυτές οι διαφορές μπορεί να οδηγούν σε διαφωνίες για την εκπαίδευση μέχρι για τα όρια. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και μπαίνουν σε διαφορετικά στάδια, αυτές οι διαφορές μπορεί να γίνουν πιο έντονες.

Οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν ανοιχτά, να κάνουν συμβιβασμούς και να έχουν μια κοινή γραμμή.

16. Οικογενειακή πίεση

Ο γάμος συνήθως σημαίνει ότι ενώνονται δύο οικογένειες, μαζί με όλες τις προσδοκίες και τις παραδόσεις. Οι εξωτερικές πιέσεις από τα πεθερικά, οι πολιτισμικές διαφορές ή οι ανεπιθύμητες συμβουλές μπορεί να επιβαρύνουν ένα γάμο.

Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του ζευγαριού και στις απαιτήσεις της οικογένειας. Χωρίς ξεκάθαρα όρια και ανοιχτή επικοινωνία, αυτές οι πιέσεις οδηγούν στη δυσαρέσκεια.

17. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Κάθε άνθρωπος μπαίνει σε ένα γάμο με προσδοκίες, που διαμορφώνονται από τις προσωπικές εμπειρίες, τα κοινωνικά στερεότυπα. Κάποιες προσδοκίες είναι ρεαλιστικές, και κάποιες άλλες όχι, με αποτέλεσμα να οδηγούν στην απογοήτευση και στις διαφωνίες.

Είτε πρόκειται για τους ρόλους στο σπίτι, τα οικονομικά, την συναισθηματική υποστήριξη, όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με αυτά τα ιδανικά οδηγεί σε συναισθήματα πικρίας. Για να έχει διάρκεια ένας γάμος πρέπει οι δύο σύντροφοι να επικοινωνούν, να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους και να καταλαβαίνουν ότι η τελειότητα δεν υπάρχει.

Κρίση στο γάμο, Αιτίες κρίσης στο γάμο, Σημάδια κρίσης στο γάμο

18. Θέματα εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο για κάθε δυνατή σχέση, και η απουσία της μπορεί να προκαλεί τριγμούς στο οικοδόμημα του γάμου. Τα θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να οφείλονται σε προδοσίες, παρεξηγήσεις ή προσωπικές ανασφάλειες.

Είτε πρόκειται για αμφιβολίες για την πίστη, τις οικονομικές αποφάσεις ή ακόμη και μικρά καθημερινά πράγματα, η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις και υποψίες. Αυτό το κλίμα παρεμποδίζει την ειλικρινή επικοινωνία και οικειότητα.

Για να ξεπεράσει ένα ζευγάρι τα θέματα εμπιστοσύνης , απαιτείται ανοιχτός διάλογος, κατανόηση και κάποιες φορές ψυχοθεραπεία.

19. Έλλειψη υποστήριξης

Σε ένα γάμο, οι ατομικές φιλοδοξίες δεν εξαφανίζονται, μπλέκονται με τα κοινά όνειρα.

Η υποστήριξη του ενός συντρόφου προς τον άλλο είναι ζωτικής σημασίας για την αμοιβαία εξέλιξη και ικανοποίηση. Όταν ο ένας σύζυγος νιώθει ότι οι φιλοδοξίες του έχουν μπει στην άκρη, μπορεί να νιώθει πικρία.

Είτε πρόκειται για εξέλιξη στην καριέρα, προσωπικά ταλέντα ή ακαδημαϊκά επιτεύγματα, πρέπει οι σύντροφοι να στηρίζουν ο ένας τον άλλο.

Οι επιτυχημένοι γάμοι βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ενθάρρυνση, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο σύντροφοι νιώθουν την εκτίμηση ο ένας του άλλου.

20. Έλλειψη οικειότητας και σύνδεσης

Οι δυνατές και ικανοποιητικές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, στην αγάπη και στην οικειότητα. Ωστόσο, με τον καιρό, τα παντρεμένα ζευγάρια νιώθουν ότι υπάρχει έλλειψη σύνδεσης στη σχέση τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως το στρες, η πίεση. Αυτό όμως μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο γάμο.

Η έλλειψη οικειότητας μπορεί να οδηγεί σε συναισθήματα μοναξιάς, απογοήτευση και ακόμη και κατάθλιψη. Ευτυχώς, τα ζευγάρια μπορούν να ανακτήσουν την συναισθηματική τους σύνδεση και οικειότητα.

21. Θέματα που μπορούν να διορθωθούν και θέματα που δεν διορθώνονται

Η διαχείριση των θεμάτων στο γάμο είναι μια πολύπλοκη και συναισθηματική διαδικασία. Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να μπορούν να αναγνωρίσουν αν αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν ή όχι. Αυτό βοηθά στην διαχείριση των προσδοκιών και στην αποφυγή της απογοήτευσης.

Καθώς κάποια θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επικοινωνία και συμβιβασμό, άλλα είναι πιο βαθιά και απαιτούν πιο παρεμβατικές κινήσεις. Η συναισθηματική ή η σωματική βία δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί και το ζευγάρι πρέπει να χωρίζει.

22. Απόκτηση παιδιών

Όταν ένα ζευγάρι αποκτά το πρώτο του παιδί, η άφιξη του σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που ήταν σημαντικοί ο ένας για τον άλλο μπαίνουν στην άκρη και προτεραιότητα έχει το παιδί. Η μετάβαση αυτή είναι δύσκολη για κάποιους γονείς, ειδικά για τους άνδρες που δεν αποτελούν την πρώτη έγνοια της γυναίκας τους πλέον.

Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν παραγκωνισμένοι, καθώς η μαμά είναι αφοσιωμένη στο παιδί. Κάποιες γυναίκες νιώθουν ότι δεν υπάρχουν επειδή όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο νέο μέλος. Οι μαμάδες μπορεί να νιώθουν ότι ο ρόλος τους είναι απλά να φροντίζουν και να ταΐζουν το μωρό αντί να είναι σύντροφοι.

Οι ρόλοι αλλάζουν μετά τον ερχομό ενός παιδιού, και οι γονείς μπορεί να νιώθουν πολλά συναισθήματα. Καλό είναι τα ζευγάρια να συζητούν για να καταλάβουν τις προκλήσεις αυτού του νέου κεφαλαίου στη ζωή τους.

23. Ρουτίνα

Καθώς πολλοί άνθρωποι θέλουν τη ρουτίνα στην καθημερινότητα, άλλοι βαριούνται όταν ο γάμος και η σχέση τους είναι πολύ προβλέψιμη. Κάποια ζευγάρια έχουν κάθε μέρα τις ίδιες συνήθειες και συμπεριφορές, και δεν κάνουν τίποτε αυθόρμητο. Η ρουτίνα μπορεί να είναι σοβαρό θέμα για τα ζευγάρια που θέλουν περισσότερη φλόγα στη σχέση τους.

Πώς θα έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Ο γάμος περιλαμβάνει δύο ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα να χτίζουν μαζί μια ζωή. Όπως όλες οι σχέσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο, τα ζευγάρια που δουλεύουν για να βρουν λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζουν έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους.

Είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να καταλάβουν τη σημασία της αμοιβαίας προσπάθειας για να δημιουργήσουν μια ικανοποιητική σχέση.

Η συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων είναι μια πολύτιμη δεξιότητα. Όταν ένα ζευγάρι δουλεύει μαζί, σε μια υποστηρικτική ατμόσφαιρα τότε ο γάμος μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που θα προκύψουν.

Αν τα θέματα είναι βαθιά, τότε η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις.

Πώς θα χτίσετε ένα ευτυχισμένο μέλλον;

Όταν κάνετε βήματα για να λύσετε τα θέματα στο γάμο σας αυτό βοηθά να βελτιώσετε τη σχέση σας και να έχετε ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον ως ζευγάρι. Η επικοινωνία είναι βασική για την επίλυση κάθε προβλήματος. Με προσπάθεια, κατανόηση και υπομονή ένας γάμος μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

Μέσα από τις δυσκολίες μπορείτε να χτίσετε μια νέα σχέση με αγάπη και σεβασμό.

Κάθε σχέση απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση 

Για να μπορέσει κάθε σχέση να διαρκέσει και να ευημερήσει είναι ανάγκη και οι δύο σύντροφοι να κάνουν συνειδητή προσπάθεια. Μια σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που απαιτεί συνεχή φροντίδα για να αναπτυχθεί.

Αν συναντάτε δυσκολίες στη σχέση σας, τότε η ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ  μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Κατηγορία: