Πρέπει να χωρίσω;
Σε κάποιο σημείο μιας μακροχρόνιας σχέσης σας, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με την δύσκολη ερώτηση: “Θα έπρεπε να χωρίσω”; Ίσως μάλιστα το τελευταίο διάστημα, να αναρωτιέστε πιο συχνά για το αν πρέπει να χωρίσετε. Από τη μία, αισθάνεστε ότι δεν έχετε τίποτα κοινό και ακόμα μπορεί να μισείτε ο ένας τον άλλο. Από την άλλη, όταν δεν μαλώνετε, είστε χαρούμενοι! Το πρόβλημα είναι πόσο συχνά ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα.
Μπορεί λοιπόν να έχετε ξοδέψει αρκετές νύχτες άυπνοι αναλύοντας το αν η σχέση σας είναι υγιής ή τοξική, και τελικά αποφασίζετε να ρωτήσετε κάποιον ειδικό στις σχέσεις όταν πια εσείς δεν έχετε κάποια απάντηση που μπορεί να σας βοηθήσει. Ωστόσο, οι ερωτήσεις που καταρχήν χρειάζεται να κάνετε στον εαυτό σας είναι:
1. Βλέπω την σχέση μου αντικειμενικά, ή αντιδρώ συναισθηματικά μετά από κάποιο γεγονός που με έχει πληγώσει;
Οι αποφάσεις που μπορεί να σας αλλάξουν την ζωή πρέπει να λαμβάνονται όταν είστε ήρεμοι και σκέφτεστε καθαρά, και όχι όταν είστε θυμωμένοι. Κάντε ένα βήμα πίσω, αξιολογήστε την σχέση σας και αν καλύπτει τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.
2. Προσδοκάτε ο σύντροφός σας να καλύψει ένα κενό που εσείς δεν μπορείτε να καλύψετε;
Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, υπάρχει μια άδικη και ανεδαφική τάση να περιμένετε από τον σύντροφο σας να καλύψει ΟΛΕΣ τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυτοπεποίθησης που έχει ένα άτομο και της ικανοποίησής του μέσα στη σχέση, δηλαδή άτομα που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να μην είναι ικανοποιημένα σε μια σχέση, καθώς περιμένουν από τον σύντροφό τους να καλύψει όλα τα κενά τους. Αν λοιπόν κατηγορείτε αποκλειστικά τον σύντροφό σας για την προσωπική σας δυστυχία, χρειάζεται να δείτε τα θέματα του εαυτού σας, πριν χωρίσετε.
3. Τι χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι και τι μπορείτε να κάνετε για να το επιτύχετε στη σχέση σας;
Στις μέρες μας υπάρχει η πεποίθηση ότι ʺαν κάτι δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, τότε προχωράμε σε κάτι άλλο.ʺ Η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία σας δεν εξαρτάται από τους άλλους. Η ευτυχία είναι μια εσωτερική στάση στα πράγματα και όχι μια κατάσταση που προκύπτει από εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί λοιπόν να χρειάζεται να κάνετε οι ίδιοι ψυχοθεραπεία για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας, την αυτοπεποίθησή σας, και τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή και τα όσα σας συμβαίνουν.
4. Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος στη σχέση μου ή θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχής χωρίς αυτή;
Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, αφιερώστε λίγο χρόνο να φανταστείτε (οραματιστείτε) πως θα ήταν η ζωή σας αν ήσασταν μόνοι. Θα ήσασταν καλύτερα; Τι θα αντιμετωπίζατε; Τι θα σας έλειπε από τον σύντροφό σας; Αν ονειρεύεστε να είστε ελεύθεροι και να κάνετε πράγματα μόνοι σας, ίσως να είναι η στιγμή να τελειώσετε την σχέση σας.
5. Ακόμη ωριμάζουμε ως ζευγάρι;
Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες και επίπονες ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντηθούν σε μια σχέση. Αλλά αν η απάντηση είναι “όχι”, ίσως να σημαίνει ότι η σχέση έχει φτάσει στο τέλος της πορείας της.
6. Ο σύντροφός μου με κάνει καλύτερο άνθρωπο;
Η ειλικρινής απάντηση σε αυτή την ερώτηση βοηθά στο να αφήσουμε πίσω μας τοξικές σχέσεις. Μπορείτε να γράψετε όλα αυτά που έχετε κερδίσει από το σύντροφό σας, και όσα νομίζετε ότι έχετε χάσει ή στερηθεί λόγω εκείνου. Αυτή η άσκηση σας βοηθά να δείτε πιο αντικειμενικά τα υπέρ και τα κατά.
7. Αν είχατε έναν γιο ή μια κόρη που αγαπούσατε βαθιά, θα θέλατε να είναι σε μια σχέση με κάποιον άνθρωπο σαν αυτόν που είστε εσείς τώρα;
Αυτή είναι μια ερώτηση που σας δείχνει την σκληρή πραγματικότητα. Αν δεν θέλετε το παιδί σας να είναι με κάποιον σαν αυτόν/αυτήν, γιατί εσείς να είστε μαζί του/της;
Ψυχοθεραπεία/Συμβουλευτική και EMDR
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ μπορεί να σας βοηθήσoυν να αποφασίσετε αν το καλύτερο για εσάς είναι να παραμείνετε ή να χωρίσετε από μία σχέση. Με τη βοήθεια του EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τραυματικά βιώματα του παρελθόντος, είτε αφορούν την παρούσα σχέση σας, ή πληγές από προηγούμενες σχέσεις που σας επηρεάζουν στο σήμερα.