Κάνε το Τεστ
Πρόβλημα υγείας, Ολιστική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, Ολιστική ιατρική, Σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα , Πως το στρες μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι, Επιδράσεις του χρόνιου στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα , Αντιμετώπιση του στρες

Πρόβλημα υγείας

Πρόβλημα υγείας

Στο ταξίδι της αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων, η αναζήτηση για ευεξία εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια της συμβατικής ιατρικής. Η ολιστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη σύνδεση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος, αποτελεί ένα μεταμορφωτικό μονοπάτι για την υγεία. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο  συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σωματικών εκδηλώσεων των χρόνιων παθήσεων αλλά επίσης φροντίζει την ψυχική και πνευματική ευεξία, και δημιουργεί τις βάσεις για υγεία και ζωτικότητα. Οι ολιστικές θεραπείες παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε πρόβλημα υγείας.

Ολιστική προσέγγιση: Μυαλό, Σώμα και Πνεύμα

Η ουσία της ολιστικής ιατρικής έχει τη βάση της στην κατανόηση ότι η ευεξία μας δεν περιλαμβάνει μόνο μια πτυχή μας. Οι σωματικές παθήσεις, το ψυχικό στρες και η πνευματική αποσύνδεση μπορούν συλλογικά να επηρεάζουν την πορεία των χρόνιων ασθενειών. Η ενίσχυση της ισορροπίας ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις πυλώνες, βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο ανθεκτικοί. Οι πρακτικές όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η σωστή διατροφή και οι κοινωνικές σχέσεις δεν είναι απλές δραστηριότητες αλλά ζωτικά στοιχεία για την υγεία μας που μας δίνουν τη δυνατότητα να ευημερούμε παρά τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίζουμε.

Σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αν αρρωσταίνετε σε περιόδους στρες, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από τα επίπεδα του στρες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες το ψυχολογικό στρες κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε κρυολογήματα και εξάρσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η πρώτη άμυνα του σώματός μας ενάντια σε ασθένειες ή τραυματισμούς ονομάζεται απόκριση «ασθένειας», και για αυτό νιώθουμε άρρωστοι. Αυτή η άμυνα προκαλεί πυρετό, μειώνει την όρεξη, και μας κάνει να νιώθουμε ανήσυχοι. Επίσης, απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Η αντίδραση του σώματος είναι μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ενεργοποιούνται, απελευθερώνουν κυτοκίνες. Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που φτάνει από την κοιλιακή χώρα μέχρι το κεφάλι, έχει υποδοχείς για αυτές τις κυτοκίνες. Όταν αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιηθούν, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο να συνθέσει τις δικές του κυτοκίνες. Αυτό κάνει τον εγκέφαλό σας να στείλει μια απάντηση πίσω στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που ενεργοποιεί περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση.

Αυτή η σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με δύο τρόπους. Δεν λειτουργεί χωρίς το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αν ο εγκέφαλος δεν πάρει το μήνυμα από το πνευμονογαστρικό νεύρο, δεν προκαλεί αντίδραση στο ανοσοποιητικό. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο.

Πώς το στρες μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι;

Το άγχος μπορεί να προκαλεί στο σώμα τα ίδια συμπτώματα που προκαλεί μια αντίδραση σε μια λοίμωξη ή σε μια ασθένεια. Η μοναδική διαφορά είναι ότι στις περιπτώσεις στρες τα συμπτώματα προκύπτουν από τον εγκέφαλο και όχι από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ο εγκέφαλος παράγει κυτοκίνες ως αντίδραση στο στρες, όπως ακριβώς κάνει όταν λάβει ένα μήνυμα από το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Παρόλο που το άγχος πυροδοτεί την ανοσολογική αντίδραση του σώματός μας, μπορεί να μειώνει την ικανότητά μας να καταπολεμούμε τις λοιμώξεις. Το χρόνιο στρες κάνει το σώμα να παράγει κυτοκίνες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κυτοκίνες είναι δείκτες φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Παθήσεις του καρδιαγγειακού
  • Οστεοπόρωση
  • Αλλεργίες

Ολιστική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, Επιδράσεις άγχους στο ανοσοποιητικό σύστημα, Αντιμετώπιση άγχους

Επιδράσεις του χρόνιου στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και το οξύ στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος προκύπτει από το χρόνιο στρες. Το χρόνιο στρες καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και στις ακόλουθες παθήσεις:

Άσθμα: το ψυχολογικό στρες μπορεί να οδηγεί σε κρίσεις άσθματος. Οι άνθρωποι με άσθμα που μπορεί να εκτεθούν σε ακίνδυνες ουσίες, μπορεί να εμφανίζουν σοβαρές κρίσεις. Οι άνθρωποι σε κατάσταση στρες έχουν πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις.

Παθήσεις του καρδιαγγειακού: οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί έμφραγμα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι νιώθουν:

Καρκίνος: οι ερευνητές ακόμη διερευνούν τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίο το χρόνιο στρες και η ψυχολογία ενός ανθρώπου συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Από τις υπάρχουσες μελέτες, φαίνεται πως οι ορμόνες του στρες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Αντιμετώπιση άγχους και στρες

Το άγχος έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, για αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Σίγουρα, δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε το στρες από τη ζωή μας, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε το χρόνιο στρες.

Υγιή όρια: μπορείτε να μάθετε να λέτε "όχι" σε καταστάσεις και ανθρώπους που σας δημιουργούν στρες. Μην φορτώνετε τη ζωή σας και το πρόγραμμά σας με επιπλέον υποχρεώσεις. Αν για παράδειγμα, σας αγχώνει η πρωινή μετακίνηση στη δουλειά, μπορείτε να βρείτε ένα τρόπο να φτάνετε με ηρεμία στη δουλειά σας.

Αλλαγή: αν δεν μπορείτε να αποφύγετε κάποιες καταστάσεις, κάντε ότι μπορείτε για να τις αλλάξετε. Μπορείτε να μιλήσετε ευγενικά σε κάποιον για τη συμπεριφορά του, πόσο σας επηρεάζει. Φυσικά, μπορείτε να θέσετε τα όριά σας και να μείνετε δεσμευμένοι σε αυτά. Μάθετε να επικοινωνείτε ανοιχτά για τις ανάγκες σας.

Αποδοχή: υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αποφύγετε ή να αλλάξετε μια κατάσταση. Όταν αυτό συμβαίνει, ίσως είναι ανάγκη να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Η αποδοχή σημαίνει ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας, συγχωρείτε και κάνετε θετική συζήτηση με τον εαυτό σας.

Προσαρμογή: μερικές φορές είναι ανάγκη να αλλάξετε τα πρότυπα ή τις προσδοκίες σας ώστε να προσαρμοστείτε σε δύσκολες καταστάσεις. Μπορείτε να ρίξετε τα στάνταρ σας για λίγο. Δείτε την μεγάλη εικόνα.

Το άγχος δεν είναι μια δια βίου κατάσταση. Τουλάχιστον, δεν πρέπει να είναι έτσι. Αλλά, αν το άγχος σας δεν υποχωρεί παρόλες τις προσπάθειες σας, τότε είναι η στιγμή να κάνετε κάτι διαφορετικό. Και αυτό που είναι ανάγκη να κάνετε είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείαςμπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις υποκείμενες ασυνείδητες αιτίες του άγχους σας και να δουλέψετε για αυτές. Αν μείνετε δεσμευμένοι στην ψυχοθεραπεία θα βρείτε την ανακούφιση που τόσο έχετε ανάγκη.

Ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων

Ο συνδυασμός ολιστικών πρακτικών και θεραπειών της κλασικής ιατρικής ενισχύει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις. Η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός έχουν πολλά να προσφέρουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Ο διαλογισμός και οι τεχνικές διαχείρισης του στρες μπορεί να μειώνουν το συναισθηματικό στρες, να βελτιώνουν καταστάσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε ανθρώπου, συμπληρώνουν τις θεραπείες της κλασικής ιατρικής και βελτιστοποιούν την λειτουργία και την αντοχή του σώματος.

Πρόβλημα υγείας - διάγνωση και αντιμετώπιση

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, η λύση του αρχίζει από τη σωστή διάγνωση. Ένας καταρτισμένος και έμπειρος ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ θα μπορέσει να κάνει μια έγκυρη διάγνωση και θα σας ενημερώσει για τις δυνατές λύσεις.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να δείτε και άλλες εναλλακτικές λύσεις, είτε για σωματικά είτε ψυχολογικά προβλήματα, όπως την ψυχοθεραπεία, το βελονισμό και την ομοιοπαθητική.

Κατηγορία: