Κάνε το Τεστ
νέες μαμάδες, προκλήσεις για τις νέες μαμάδες, θηλασμός, περιττά κιλά, πως οι νέες μαμάδες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις

Προκλήσεις για τις νέες μαμάδες

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις νέες μαμάδες;

Το μωρό σας είναι σίγουρα τέλειο, αλλά η ζωή με το μωρό μπορεί να έχει πολλές δυσκολίες. Ποια είναι τα μεγαλύτερα θέματα και διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες περιλαμβανομένου του θηλασμού, της δουλειάς και της εμφάνισης; Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα οι νέες μαμάδες;

Δυσκολεύεστε με το θηλασμό

Στις μέρες μας επικρατεί ο μύθος ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που επέρχεται χωρίς προσπάθεια, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι συμβαίνει. Ίσως ο θηλασμός να φαίνεται κάτι το “φυσιολογικό” μετά από πολλές εβδομάδες, αλλά στην αρχή χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υπομονή για να γίνει σωστά. Οι νέες μαμάδες αισθάνονται την έντονη πίεση όχι μόνο από το γιατρό, το σύντροφο, τους φίλους και την οικογένειά τους να θηλάσουν το μωρό τους, αλλά κυρίως από τον εαυτό τους. Παρόλο που όλη η ιατρική κοινότητα συνιστά το θηλασμό για τα οφέλη που έχει για τη μητέρα και το μωρό, υπάρχουν και επιστήμονες που ενθαρρύνουν τις μαμάδες να ταΐσουν το μωρό τους με γάλα με το μπιμπερό. Και αυτό γιατί το πιο σημαντικό είναι το τάισμα του μωρού να είναι άνετο, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Αν βασανίζεστε με το θηλασμό, δεν κάνετε καλό σε κανέναν.

Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε: Αν ο θηλασμός δεν πηγαίνει καλά, ζητήστε τη βοήθεια από μια σύμβουλο θηλασμού ή μια άλλη μαμά που έχει θηλάσει τα παιδιά της. Ζητήστε από όποια γυναίκα επιλέξετε να έρχεται κάποιες ώρες στο σπίτι σας και να βλέπει τι ακριβώς κάνετε. Ίσως να έχει να σας προτείνει τεχνικές και λύσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση ή μπορεί να σας βοηθήσει απλά το γεγονός να ξέρετε ότι κάνετε τα πάντα σωστά και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όσο περνάει ο καιρός. Θέστε ένα στόχο στον εαυτό σας και επιμείνετε στο θηλασμό για τουλάχιστον ένα μήνα,τόσος χρόνος χρειάζεται για να δείτε πως πηγαίνουν τα πράγματα. Αν όμως συνεχίσετε να αισθάνεστε την ίδια αναστάτωση όταν θηλάζετε σκεφτείτε να αλλάξετε τα πράγματα.

Σημειώνουμε πως αν οι θηλές σας έχουν πληγές από το θηλασμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θηλές σιλικόνης (ψευδοθηλές), επιθέματα στήθους, και κρέμες για να ανακουφιστείτε και να μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό.

Εξοργίζεστε με το σύζυγό σας

Οι περισσότερες νέες μαμάδες, οι οποίες νόμιζαν ότι ένα μωρό θα τις φέρει πιο κοντά στον αγαπημένο τους, είναι σοκαρισμένες με όσα βιώνουν. Πολύ συχνά τα προβλήματα επικοινωνίας σε ένα γάμο με τον ερχομό ενός παιδιού επιδεινώνονται, και οι νέες μητέρες νιώθουν ότι οι άντρες τους δεν τις καταλαβαίνουν, δεν τις υποστηρίζουν και πως είναι απόντες. Για αυτό συχνά σκέφτονται το διαζύγιο ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου με το μωρό και είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικό.

Η προσαρμογή στο νέο ρόλο των γονέων προσθέτει επιπλέον πίεση ακόμα και στις πιο δυνατές σχέσεις. Οι νέες μαμάδες αισθάνονται ότι οι σύζυγοι δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να φροντίζεις ένα μωρό 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.Ίσως να δυσανασχετούν με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα του μωρού και να αισθάνονται ότι γίνονται χίλια κομμάτια. Οι άνδρες από την άλλη πλευρά αισθάνονται περισσότερη πίεση να επιτύχουν στα επαγγελματικά και να εξασφαλίσουν την οικονομική ασφάλεια της οικογένειας. Για αυτό μην αναρωτιέστε γιατί η διάθεση στο σπίτι σας δεν είναι συχνά ζεστή, στοργική ή ρομαντική.

Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε: Πρώτα από όλα χρειάζεται να αναρωτηθείτε για το αν ο σύζυγός σας πραγματικά κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Δεύτερον, η φροντίδα του μωρού είναι πραγματικά δύσκολη και προκαλεί στρες στη σχέση σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε για όσα σας ενοχλούν. Πείτε στο σύζυγό σας συγκεκριμένα τι χρειάζεστε από αυτόν, γιατί δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Αν για παράδειγμα, αισθάνεστε ότι κάνετε εσείς συνέχεια το καθάρισμα και το μαγείρεμα, μην θυμώνετε για αυτό: καθίστε μαζί του και κάντε μια λίστα για τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να κάνει ο καθένας. Μερικές φορές το να αναλάβει ο σύζυγος ένα βραδινό τάισμα μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο, ή μπορείτε να του ζητήσετε να βάζει πλυντήριο μια φορά την εβδομάδα, και αυτά τα μικρά πράγματα θα σας ανακουφίσουν. Επίσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε βοήθεια στο σπίτι έστω για μερικές ώρες, είτε για τις δουλειές είτε για το μωρό, χωρίς  να πέφτετε στην παγίδα του “οι άλλες πως τα καταφέρνουν”, και ότι δεν είσαστε “καλή μαμά” ή “καλή νοικοκυρά”.

Αισθάνεστε ότι έχετε περιττά κιλά

Αν επηρεάζεστε από όσα βλέπετε στην τηλεόραση και στα περιοδικά και βομβαρδίζεστε από φωτογραφίες διάσημων μαμάδων που γέννησαν και μετά ήταν πιο αδύνατες από ποτέ, το αποτέλεσμα είναι φυσικά να πιέζεστε. Οι νέες μαμάδες υποθέτουν ότι το να επανέλθουν στη φυσική κατάσταση όπως ήταν πριν γεννήσουν και να φορέσουν πάλι τα ίδια ρούχα, είναι πολύ εύκολο. Δυστυχώς, αν δεν έχετε μια νταντά όλη την ημέρα και ένα προσωπικό γυμναστή, χρειάζονται αρκετοί μήνες για να επανέλθει το σώμα σας. Οι μαμάδες που χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης αμέσως είναι η μειοψηφία. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο για να επανέλθουν στα κιλά που είχαν πριν την εγκυμοσύνη.

Ακόμη και οι γυναίκες που χάνουν πολύ εύκολα τα κιλά παθαίνουν σοκ βλέποντας πόσο έχει αλλάξει το σώμα τους.

Ο τοκετός αφήνει τα σημάδια του.

Ξαφνικά, έχετε κιρσούς, οι γοφοί σας είναι πιο ανοιχτοί και τα μαλλιά σας μπορεί να πέφτουν.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το επιπλέον βάρος εξυπηρετούσε ένα πολύ σημαντικό σκοπό: να σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε ενέργεια και λίπος το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσετε να θηλάσετε με επιτυχία. Φυσικά και είναι καλό να βάλετε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας όταν μπορείτε, αλλά μην επικεντρώνεστε μόνο στο να χάσετε βάρος. Το να κάνετε μια βόλτα με το μωρό σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης και ανακούφισης από το στρες. Επίσης να ξέρετε πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι σύζυγοι δεν νοιάζονται για τα παραπάνω κιλά σας, σε προτεραιότητα βάζουν το να επανασυνδεθείτε σαν ζευγάρι και να υπάρχει αρμονία στην οικογένεια.

Δεν ξέρετε τι να κάνετε με τη δουλειά σας

Για πολλές γυναίκες, η απόφαση να γυρίσουν στη δουλειά μετά τον ερχομό του μωρού τους είναι “εύκολη” υπόθεση: η οικογένεια χρειάζεται τα χρήματα για να ανταπεξέλθει οικονομικά (ή τουλάχιστον για να πληρωθούν όλες αυτές οι πάνες και τα γάλατα).Αλλά για τις μαμάδες που έχουν την επιλογή, να γυρίσουν στη δουλειά ή να μείνουν σπίτι, η απόφαση μπορεί να είναι δύσκολη, και πολλές συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν πήραν τη σωστή απόφαση. Το να είναι μια μαμά μόνη όλη την ημέρα με το μωρό μπορεί να την κάνει να απομονωθεί, πολλές μένουν στο σπίτι και ανακαλύπτουν ότι τους λείπει η δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, πολλές εργαζόμενες μαμάδες αισθάνονται ενοχές που δεν είναι μαζί με τα παιδιά τους.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Συζητήστε με άλλες μαμάδες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς. Μπορείτε να δώσετε χρονικό περιθώριο ενός χρόνου στον εαυτό σας για να αποφασίσετε. Οι γυναίκες πιστεύουν ότι όταν πάρουν μια απόφαση, πρέπει να μείνουν σε αυτή για όλη τους τη ζωή, πράγμα το οποίο δεν είναι αλήθεια. Σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνετε αυτό το χρόνο και θυμηθείτε ότι μπορείτε να δείτε αν τα πράγματα δουλεύουν και να κάνετε μια αλλαγή. Μπορείτε να συζητήσετε στη δουλειά σας για ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας ή να ψάξετε για μια δουλειά μερικής απασχόλησης ώστε να είστε εντάξει μέσα σας.

Νομίζετε ότι πρέπει να είστε τέλειες

Οι μαμάδες αισθάνονται πολύ πίεση καθώς τρέχουν για όλα, θέλουν τα παιδιά τους να είναι χαρούμενα και το σπίτι τους πεντακάθαρο. Αλλά όταν προσπαθείτε να είστε μια “τέλεια μαμά” σε όλα, ενώ θηλάζετε και αντιμετωπίζετε την αϋπνία, μπορεί να εξαντληθείτε. Αντί για αυτό προσπαθήστε να είστε μια “αρκετά καλή” μαμά. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον για το μωρό σας, αλλά ότι έχετε ταυτόχρονα αποδεχτεί ότι θα κάνετε λάθη, και εσείς και το σπίτι σας μπορεί να είναι κάπως ακατάστατο. Αποτινάξτε από πάνω σας το μύθο της “τέλειας μητέρας”, που επίσης σημαίνει ότι αντιστέκεστε στον πειρασμό να ελέγχετε συνεχώς και σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια της συμπεριφοράς του μωρού σας. Οι μαμάδες νομίζουν ότι συνεχώς πρέπει να μιλάνε ή να τραγουδάνε στο μωρό τους κάθε φορά που κλαίει.Αλλά και τα μωρά χρειάζονται την ησυχία τους και μπορούν να είναι ευτυχισμένα απλά κοιτάζοντας και ακούγοντας τον απορροφητήρα.

Πως να το αντιμετωπίσετε: Μην αισθάνεστε ενοχές όταν βάζετε το μωρό σας στο καρεκλάκι του ώστε να μπορέσετε να φάτε σαν άνθρωπος, να κάνετε ένα ντους ή για να ξεκουραστείτε. Για να είναι καλά το μωρός σας πρέπει να είσαστε και εσείς καλά. Μια εξαντλημένη μαμά, δεν μπορεί να φροντίσει αποτελεσματικά το παιδί. Επιπλέον, αποδεχτείτε το γεγονός ότι τα μωρά κλαίνε, και μην το εκλαμβάνετε σαν σημάδι αποτυχίας αν δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε αμέσως.

Μην δίνετε σημασία στα σχόλια και στη κριτική από την οικογένεια, τους φίλους και τους αγνώστους για τις ικανότητες σας ως μητέρα. Όλοι έχουν την άποψή τους και την διάθεση να την εκφράσουν. Κάποιοι άνθρωποι απλά σχολιάζουν τα πάντα από το πώς κακομαθαίνετε το μωρό σας μέχρι το πώς το ντύνεται. Συζητήστε με τους ειδικούς γιατρούς και ψυχολόγους για τα ερωτήματά σας, ζητήστε τους συμβουλές και προσαρμόστε τις πρακτικές σας έτσι ώστε να σας ταιριάζουν και να αισθάνεστε ότι τα πράγματα είναι σωστά για εσάς.

Κατηγορία: