Ψυχολογική πίεση από τους γονείς
Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Θέλουν να επιτύχουν σε ότι κάνουν και έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτά. Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να μην συντονίζονται με τους στόχους και τα όνειρα των παιδιών τους. Κάποιες φορές, οι προσδοκίες τους είναι πολύ υψηλότερες από τις ικανότητες των παιδιών τους.
Η ψυχολογική πίεση από τους γονείς μπορεί να έχει καταστροφικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών. Όταν τα παιδιά δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των γονιών τους, είναι πιο σκληρά με τον εαυτό τους, μένουν κολλημένα στα ελαττώματα τους και δεν βλέπουν τις δυνατότητές τους.
Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους για την ακαδημαϊκή τους απόδοση. Στις μέρες μας, ο κόσμος είναι πολύ ανταγωνιστικός, και κάποιος χρειάζεται πολλά εφόδια για να μπορέσει να επιτύχει στη ζωή του. Η απίστευτη πίεση που δέχονται τα παιδιά μπορεί να προκαλεί έντονο στρες.
Τι είναι η ψυχολογική πίεση από τους γονείς;
Η ψυχολογική πίεση ουσιαστικά αφορά την συναισθηματική πίεση που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους, και συχνά έχει σχέση με θέματα όπως η ακαδημαϊκή απόδοση, η απόδοση στα αθλήματα ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης έχει σχέση με τα κοινωνικά ή πολιτισμικά πρότυπα, την εμφάνιση, τις φιλίες και τις σχέσεις.
Η πίεση από τους γονείς μπορεί να είναι καλοπροαίρετη, αλλά μπορεί να υπονομεύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους. Όταν τα παιδιά πιστεύουν ότι κάθε εργασία για το σπίτι καθορίζει το μέλλον τους, ή ότι ο αγώνας ποδοσφαίρου είναι καθοριστικός για την υποτροφία, αυτή η πίεση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Η κύρια πηγή της πίεσης είναι η ανησυχία για την ευεξία των παιδιών. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αποτυχία των γονέων για κάποιο στόχο, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να έχουν το ίδιο όνειρο για τα παιδιά τους, πράγμα που προκαλεί σύγχυση στα παιδιά.
Τι προκαλεί η πίεση για την ακαδημαϊκή απόδοση στην ψυχή των παιδιών;
Οι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους για τους βαθμούς και την απόδοση στις εξωσχολικές δραστηριότητες αγνοούν τη σημασία των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης. Με αυτό τον τρόπο δεν βοηθούν τα παιδιά τους να προσαρμόζονται στις αλλαγές.
Όταν οι γονείς δείχνουν ενδιαφέρον μονάχα για τους καλούς βαθμούς, τότε τα παιδιά νιώθουν έντονο στρες. Πολλοί γονείς ξεχνούν ότι η ευγένεια είναι πολύ πιο σημαντική από τους καλούς βαθμούς.
Η πίεση για την ακαδημαϊκή απόδοση είναι επιβλαβής
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν θέματα προσαρμογής και κοινωνικά προβλήματα επειδή οι γονείς τους τα πίεζαν υπερβολικά.
Στις μέρες μας η πίεση για την επιτυχία είναι τεράστια. Τα παιδιά συνεχώς είναι σε κατάσταση ανταγωνισμού, για τους βαθμούς, για την απόδοση στα αθλήματα. Όσο η πίεση αυτή αυξάνεται, τόσο η ψυχική υγεία κλονίζεται.
Οι γονείς παίζουν τεράστιο ρόλο στις αξίες των παιδιών τους. Οι προτεραιότητες και οι προσωπικές τους πεποιθήσεις διαμορφώνονται από όσα θεωρούν οι γονείς σημαντικά στη ζωή.
Η ψυχολογική πίεση από τους γονείς για την ακαδημαϊκή απόδοση κάνει τα παιδιά να ανησυχούν. Όταν ένα παιδί παίρνει καλούς βαθμούς σε ένα τεστ, στη συνέχεια ανησυχεί για το επόμενο. Αν ο βαθμός του δεν είναι καλός, το παιδί νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλό. Έτσι, παραλύει από το φόβο. Τελικά το στρες και το αίσθημα αποτυχίας οδηγεί σε άσχημες συμπεριφορές.
Ποιες είναι οι επιδράσεις της ψυχολογικής πίεσης από τους γονείς;
Η ψυχολογική πίεση από τους γονείς για την ακαδημαϊκή απόδοση είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στις μέρες μας, πράγμα που οδηγεί σε θέματα ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στη ζωή. Κάθε γονιός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών του. Ωστόσο, οι γονείς που ασκούν τεράστια πίεση στα παιδιά για τους βαθμούς αγνοούν τη σημασία των κοινωνικών δεξιοτήτων και της συμπόνιας.
Αν και όλη αυτή η πίεση έχει καλές προθέσεις, οι γονείς κάποιες φορές ξεπερνούν τα όρια. Ένα παιδί μπορεί να ζητά πάντα την επιβεβαίωση, και σε κάθε λάθος να νιώθει άσχημα, να αμφιβάλλει για τις ικανότητές του, και τελικά να αισθάνεται φόβο και στρες.
Ψυχικές διαταραχές
Η συνεχής πίεση έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών, και αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία, και οι διατροφικές διαταραχές. Οι δυσκολίες στο σχολείο, το άγχος της κοινωνικοποίησης και η διαχείριση του χρόνου είναι αρκετά θέματα που οδηγούν τους μαθητές στην κατάρρευση. Η συνεχής πίεση από τους γονείς συμβάλλει σε αυτές τις δυσκολίες, και ανοίγει το δρόμο για την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών.
Αντί οι μαθητές να δίνουν σημασία στα μαθήματα και στις δραστηριότητες, λόγω πίεσης στρέφουν την προσοχή τους στο φαγητό, δεν τρώνε σωστά, παραλείπουν γεύματα, και αυτό συμβάλλει στις διατροφικές διαταραχές.
Ποιες είναι οι συνέπειες της ψυχολογικής πίεσης από τους γονείς;
Επίσης , όλη αυτή η πίεση μπορεί να οδηγεί σε:
- Αντιγραφή στο σχολείο: η πίεση από τους γονείς, τους δασκάλους συμβάλλουν στην αντιγραφή.
- Χαμηλή ακαδημαϊκή απόδοση: η πίεση μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση στο σχολείο. Έτσι, τα παιδιά αρχίζουν να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και προσπαθούν να βελτιωθούν, αλλά ποτέ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση: όσο η πίεση αυξάνεται, τόσο η ψυχική υγεία υποφέρει. Η ανάμιξη των γονιών στη ζωή των παιδιών τους προκαλεί επιπλέον στρες. Και για αυτό το λόγο η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση τους υποφέρει.
- Προβλήματα με τον ύπνο: τα παιδιά που μένουν ξύπνια ως αργά τη νύχτα για να διαβάσουν , δεν κοιμούνται επαρκώς. Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που μπορεί να επιδεινώνεται αν αλλάζει το μοτίβο ύπνου.
Πώς μπορούν οι γονείς να αποφύγουν την ψυχολογική πίεση:
- Καλό είναι να χρησιμοποιούν την επιβράβευση παρά την κριτική
- Να μην κάνουν τις εργασίες των παιδιών τους αντί για αυτά
- Να δημιουργούν κανόνες, και να μην δίνουν τελεσίγραφα
- Να έχουν μια θετική αλληλεπίδραση με το παιδί τους
- Να ακούνε και να εκτιμούν τα συναισθήματα του παιδιού τους.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν την ψυχολογική πίεση από τους γονείς;
Είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να αποζητά την επιβεβαίωση, ειδικά όταν είναι μικρό. Όταν οι γονείς εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους ή συμπεριφέρονται στα παιδιά διαφορετικά ανάλογα με την απόδοσή τους, τότε το παιδί μπορεί να συνδέει την αίσθηση του εαυτού με τα επιτεύγματά του. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αρχίζουν να πιστεύουν ότι η αξία τους ως άτομα καθορίζεται από το πόσο καλά τα καταφέρνουν σε διάφορες πτυχές της ζωής τους.
Αν παρατηρήσετε στο παιδί σας οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια:
- Απομάκρυνση από δραστηριότητες που απολάμβανε
- Κλάμα ή εναλλαγές στη διάθεση
- Αποφυγή των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων
- Μειωμένο ενδιαφέρον για το σχολείο ή χαμηλούς βαθμούς
- Νευρικότητα, επιθετικότητα ή ξεσπάσματα θυμού
- Δυσκολίες στη διατήρηση των φίλων ή στη δημιουργία νέων σχέσεων
Μπορεί να είναι ένδειξη ότι ένα παιδί βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της ψυχολογικής πίεσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο το παιδί θα νιώθει άνετα να εκφράσει τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους.
Πώς οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί τους χωρίς να το πιέζουν ψυχολογικά;
1. Επιβράβευση
Όταν οι γονείς κρίνουν τα λάθη και τις συμπεριφορές των παιδιών τους, αυτό τα κάνει αμυντικά και έτσι απλά διαιωνίζεται ένας κύκλος. Αντί για αυτό, οι γονείς μπορούν να επιβραβεύουν το παιδί τους για τις δυνατότητές του. Η επιβράβευση ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και έτσι έχουν καλύτερη απόδοση.
2. Αναγνώριση των συναισθημάτων
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματα των παιδιών τους, ακόμη και αν είναι διαφορετικά από τα δικά τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά για τα συναισθήματά τους, και αυτό θα τα βοηθήσει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να παίρνουν σωστές αποφάσεις.
3. Υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης
Τα παιδιά τις περισσότερες φορές μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Αν θέλετε λοιπόν το παιδί σας να μάθει να αντιμετωπίζει την αποτυχία με θετικό τρόπο, είναι σημαντικό να κάνετε και εσείς το ίδιο. Όταν κάνετε ένα λάθος, μην χτυπάτε αλύπητα τον εαυτό σας. Αντιθέτως, δώστε σημασία στο τι μπορέσατε να μάθετε από αυτή την εμπειρία και πως θα τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά. Συζητήστε με το παιδί σας για τις αποτυχίες σας και πως τις αντιμετωπίσατε. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν ότι η αποτυχία είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, και μπορούν να μάθουν και να εξελιχθούν από αυτή.
Οι γονείς που εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους και διατηρούν μια ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά τους μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι, δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για την ευεξία των παιδιών τους. Αν το παιδί σας ήδη αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, καλό είναι να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση ώστε να κατανοήσετε όσα νιώθει και να του προσφέρετε την υποστήριξη που έχει ανάγκη.
Επικοινωνία παιδιών-γονιών
Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας βιώνει τις αρνητικές επιδράσεις της ψυχολογικής πίεσης, είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση. Είναι ουσιαστικό να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Έτσι, το παιδί θα νιώθει άνετα να εκφράσει τις ανησυχίες και τα συναισθήματά του.
Φυσικά, είναι σημαντικό οι γονείς να βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στην ενθάρρυνση και στην πίεση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αντιμετωπίσει την πίεση από τους γονείς και να ενισχύει την ευεξία του.