Ψυχοθεραπεία Ζεύγους
Οι άνθρωποι συχνά έρχονται στο ιατρείο μου για να ζητήσουν συμβουλές για το γάμο τους. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν είναι η εξής: ʺΜπορεί να σωθεί ο γάμος μου;ʺ ή ʺΜπορείτε να μας βοηθήσετε να αποφασίσουμε αν πρέπει να μείνουμε μαζί;ʺ Αυτές οι ερωτήσεις όμως είναι πολύπλοκες, και η απάντηση μου είναι: ʺΜία σχέση δεν σώζεται μόνο αν ο ένας σύντροφος το θέλει αυτό. Αλλά αν και οι δύο θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στη σχέση σας, σίγουρα αξίζει να επενδύσετε το χρόνο σας για να προσπαθήσετεʺ.
Η αλήθεια είναι ότι, η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κίνητρο και το συγχρονισμό των δύο συντρόφων. Για κάποια ζευγάρια, η ψυχοθεραπεία ζεύγους αφορά τη διαδικασία του διαζυγίου, καθώς κάπου μέσα τους έχουν ήδη παραδεχτεί την ήττα τους. Για παράδειγμα, αν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ήδη αποφασίσει να χωρίσουν και ο ένας από τους δύο χρησιμοποιεί την ψυχοθεραπεία ως μέσο για να κάνει την ανακοίνωση στον άλλο. Μερικές φορές, τα προβλήματα σε ένα γάμο είναι βαθιά ριζωμένα και μακροχρόνια, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα η ψυχοθεραπεία ζεύγους. Για άλλους, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ειλικρινείς και δεν μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τον ψυχοθεραπευτή.
Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέξετε έναν ψυχοθεραπευτή που έχει εμπειρία στην ψυχοθεραπεία ζεύγους και ο οποίος θα ταιριάζει με εσάς και το σύντροφό σας. Αν κανένας από τους δύο δεν αισθάνεται άνετα με τον ψυχοθεραπευτή, αυτό επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο, ή μπορεί ένας από τους δύο να παρατήσει πρόωρα τη διαδικασία.
Ο συγχρονισμός είναι ουσιαστικό στοιχείο για την επιτυχία της ψυχοθεραπείας ζεύγους. Δυστυχώς, τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να ζητήσουν βοήθεια για το γάμο τους, κατά μέσο όρο 6 χρόνια. Έτσι λοιπόν τα ζευγάρια έχουν έξι χρόνια για να συσσωρεύσουν την απογοήτευση και το θυμό πριν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων τους με αποτελεσματικό τρόπο.
Για παράδειγμα, η Ιωάννα και ο Χρήστος όταν ήρθαν στο ιατρείο και ξεκίνησαν να μοιράζονται τις μακροχρόνιες διαμάχες τους για τη διαχείριση των χρημάτων ή για το γεγονός ότι η Ιωάννα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να πάρει ένα πτυχίο και να μπορέσει να βρει μια δουλειά. Η Ιωάννα έλεγε ʺΈχουμε τις ίδιες διαφωνίες ξανά και ξανά χωρίς να βρίσκουμε λύση. Δούλευα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία για δέκα χρόνια και μισούσα αυτή τη δουλειά, αλλά ο Χρήστος εμπόδιζε όλες τις προσπάθειες που έκανα για να ασχοληθώ με κάτι άλλο, κάτι που αγαπώ και θα με έκανε χαρούμενηʺ.
Όταν ο Χρήστος τοποθετήθηκε σε αυτό είπε: ʺΜόλις αγοράσαμε σπίτι και έχουμε δύο μικρά παιδιά. Απλά δεν είναι καλή στιγμή για την Ιωάννα να πάρει ένα πτυχίο. Την βοήθησα να τελειώσει το προπτυχιακό έτος στα είκοσι της όταν παντρευτήκαμε και δεν ήξερε αν θα απολάμβανε να είναι δασκάλαʺ.
Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της σχέσης της Ιωάννας και του Χρήστου είναι να τους ενθαρρύνω ώστε να εντοπίσουν το κύριο πρόβλημα στο γάμο τους και να πάρει ο καθένας την ευθύνη για τη συμπεριφορά του, έτσι θα ξεκινήσουν να επικοινωνούν ειλικρινά, να θέτουν στόχους και να δουλεύουν μαζί. Χρειάζεται να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς διαπραγμάτευση όταν δύο σύντροφοι έχουν καριέρα και παιδιά.
Όταν χωρίζετε γιατί περνάτε μία κρίση, είναι σαν να πουλάτε το αμάξι σας γιατί ξεμείνατε από καύσιμα.
Είναι πολύ σημαντικό τα ζευγάρια να δουν τις διαφωνίες τους ως ένα αναπόφευκτο κομμάτι μιας αφοσιωμένης, ρομαντικής σχέσης. Κάθε σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της, και τις διαφωνίες της. Αρκετά ζευγάρια αποφεύγουν τις διαφωνίες επειδή έχουν βιώσει το διαζύγιο των γονιών τους ή πιστεύουν ότι οι διαφωνίες οδηγούν σε πικρία. Όμως η αποφυγή των συγκρούσεων οδηγεί στην καταστροφή των σχέσεων, γιατί αφενός η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων θα σας επιβαρύνει, και αφετέρου δεν δίνει στο σύντροφό σας την δυνατότητα να αλλάξει συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, αυτό που είναι ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί το μυστικό ενός καλού γάμου ή μιας σχέσης, είναι η σοφή επιλογή της στιγμής για τη σύγκρουση, και ο διαχωρισμός των ασήμαντων θεμάτων από τα σημαντικά.
Τα ζευγάρια που ξέρουν να διαχειρίζονται τις διαφωνίες, δεν σημαίνει ότι δεν θυμώνουν ή δεν συγκρούονται. Αλλά όταν διαφωνούν παραμένουν ενωμένοι και δεσμευμένοι ο ένας στον άλλο. Αντί να είναι αμυντικοί και να πληγώνουν ο ένας τον άλλο, ρίχνουν νερό στο κρασί τους με αγάπη, έντονο ενδιαφέρον και αμοιβαίο σεβασμό.
Συμβουλές για να διαχειρίζεστε τις διαφωνίες ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας:
- Δημιουργείστε χαλαρή ατμόσφαιρα και περάστε λίγο χρόνο με το σύντροφό σας σε τακτική βάση, ώστε να επικοινωνείτε για τις επιθυμίες σας και τους στόχους σας.
- Μην εγκαταλείπετε τους στόχους σας και τα πράγματα που αγαπάτε, όπως τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα. Αυτό δημιουργεί μόνο δυσαρέσκεια.
- Υποστηρίξτε ο ένας τα ενδιαφέροντα του άλλου. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να μοιράζεστε πάντα τα ίδια ενδιαφέροντα. Σεβαστείτε τις ανάγκες του συντρόφου σας, δώστε του χώρο (ακόμα και αν θέλει κάποια φορά να πάει με τις φίλες/φίλους του διακοπές,κλπ).
- Μάθετε να επιλύετε τις διαφωνίες σας αποτελεσματικά. Μην συσσωρεύεται την πικρία μέσα σας η οποία θα καταστρέψει τελικά τη σχέση. Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποφύγουν τις διαφωνίες έχουν υψηλό κίνδυνο να είναι σε μια στάσιμη σχέση ή να πάρουν διαζύγιο.
- Μιλήστε ειλικρινά και ανοιχτά μεταξύ σας. Αφουγκραστείτε όσα έχει να σας πει ο σύντροφός σας και ζητήστε να σας ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Αποφύγετε τις απειλές ή να πείτε πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσετε.
- Αποφύγετε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών. Αναλάβετε το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί στο πρόβλημα και δεχτείτε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα. Την επόμενη φορά που θα θυμώσετε με το σύντροφό σας, δείτε τι συμβαίνει μέσα σας και πάρτε λίγο χρόνο πριν κατηγορήσετε τον άλλο.
- Να είστε ρεαλιστές με το χρονοδιάγραμμα που χρειάζεται η αλλαγή. Χρειάζονται περισσότερες από λίγες συνεδρίες για να δείτε αλλαγές στη δυναμική της σχέσης και πρόοδο.
Είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να θυμούνται ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση με τον σύντροφό τους, πρέπει να αντιρροπείται με πέντε θετικές εμπειρίες. Μην θεωρείτε την αγάπη “δεδομένη” και υιοθετήστε μια νοοτροπία στην οποία οι μικρές διαφορές αναζωπυρώνουν το πάθος και το ενδιαφέρον. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ευτυχία σας.
Η σχέση είναι κάτι το ζωντανό, χρειάζεται την φροντίδα σας όπως ένας κήπος χρειάζεται το πότισμα και το ξεχορτάριασμα, διαφορετικά θα την πνίξουν τα αγριόχορτα.
Οι σύντροφοι πρέπει να στρέφονται ο ένας στον άλλο ώστε να μάθουν να αλληλεπιδρούν με θετικό τρόπο όταν ο άλλος αναζητά την προσοχή, και όχι να απομακρύνονται με την πρόφαση ότι αγνοούν τον άλλο σύντροφο ή είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο. Όταν στρέφονται ο ένας στον άλλο αποκτούν ένα μυστικό όπλο ενάντια στην περιφρόνηση, την κριτική, την αμυντικότητα και την άρνηση της συνεργασίας, που καταστρέφουν μια σχέση.
Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία ζεύγους να βοηθήσει ένα ζευγάρι;
- Οι τοξικές συμπεριφορές σε μια σχέση μπορούν να αναγνωριστούν νωρίς και να ξεκινήσει η πραγματική διαδικασία της αλλαγής.
- Ένα ζευγάρι που έχει κίνητρο, μπορεί να ξεκινήσει να ανακαλύπτει τα προβλήματα από μια νέα προοπτική και να μάθει νέους τρόπους για να αναγνωρίζει και να επιλύει τις διαφωνίες μέσω της ψυχοθεραπείας.
- Οι σύντροφοι μπορούν να χτίσουν την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία τους, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της αλληλεπίδρασης.
- Ένας ψυχοθεραπευτής κρατά ουδετερότητα, ώστε να βοηθήσει το ζευγάρι να συμφωνήσει και να δουλέψει σκληρά για τα προβλήματά του με την υποστήριξη του ψυχοθεραπευτή.
- Τα ζευγάρια μπορούν να αποφασίσουν να ξαναχτίσουν το γάμο τους και να ανανεώσουν τη σχέση τους ή να ξεκαθαρίσουν τους λόγους που είναι αναγκαίο να χωρίσουν ή να πάρουν διαζύγιο.
Η καλή επικοινωνία και η αγάπη είναι αυτά που κρατούν τελικά ένα ζευγάρι ενωμένο. Οι σύντροφοι που ξέρουν πολύ καλά ο ένας τον άλλο, ξέρουν τα προτερήματα, τα ελαττώματα, την προσωπικότητα, τις ελπίδες και τα όνειρα του άλλου, είναι τελικά τα ζευγάρια που τα καταφέρνουν.