Κάνε το Τεστ
Ψυχολογία ανδρών μετά το χωρισμό, Άνδρες και χωρισμός, Πως νιώθουν οι άνδρες μετά από ένα χωρισμό, Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τα συναισθήματα μετά το χωρισμό, Τα στάδια του πένθους στους άνδρες μετά από ένα χωρισμό, Με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνδρες το χωρισμό

Ψυχολογία ανδρών μετά το χωρισμό

Ψυχολογία ανδρών μετά το χωρισμό

Οι άνδρες συχνά καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και προχωρούν γρήγορα μετά από ένα χωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει επεξεργασία των συναισθημάτων τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν πιο έντονη συναισθηματική και σωματική αγωνία μετά από έναν χωρισμό και ανακάμπτουν καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Όμως, ποια είναι η ψυχολογία των ανδρών μετά το χωρισμό;

Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τα συναισθήματά τους;

Η τάση των ανδρών να αποφεύγουν τα συναισθήματά τους έχει τις ρίζες τους στις παραδοσιακές αντιλήψεις για την αρρενωπότητα, ότι οι άνδρες είναι σκληροί, δεν κλαίνε και αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να έχει θηλυκή έννοια. Οι άνδρες συχνά νιώθουν πίεση να νιώθουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί από ένα χωρισμό, ακόμη και αν έχουν πληγωθεί βαθιά. Επίσης,  Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κυλάνε σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως το αλκοόλ και η βία.  Έτσι, αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν το χωρισμό. Μπορεί επίσης να μπαίνουν σε σχέσεις ανάκαμψης ως ένας τρόπο να τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποσπούν την προσοχή τους.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική αποφυγής μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ . Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες συνεχίζουν να νιώθουν πένθος μετά το τέλος μιας σχέσης μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά το χωρισμό, ακόμη και αν αρχικά φαίνονταν ανεπηρέαστοι.

Ο πόνος μπορεί τελικά να κάνει ξανά την εμφάνισή του,  με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να θέλουν επανασύνδεση με τις πρώην τους. Βέβαια, τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχολογίας των ανδρών είναι η καταπίεση των συναισθημάτων, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Έτσι,  έχουν μια δυσκολία να πάνε παρακάτω, ακόμη και αν αρχικά αδιαφορούν.

Φυσικά, η τάση των ανδρών να αποφεύγουν να είναι ευάλωτοι και να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους οδηγεί σε ανθυγιεινές στρατηγικές διαχείρισης μετά το χωρισμό. Αλλά αυτή η αποφυγή τελικά παρατείνει τον πόνο αντί να τον απαλύνει. Οι άνδρες θα είχαν πολλά οφέλη αν επέτρεπαν στον εαυτό τους να κατανοήσει τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

Τα στάδια του πένθους στους άνδρες μετά από ένα χωρισμό

1. Άρνηση και καταπίεση των συναισθημάτων

  • Οι άνδρες αρχικά πιέζουν τον εαυτό του και αρνούνται τα συναισθήματά τους ώστε να προστατευτούν από τον πόνο. Μπορεί εξωτερικά να μοιάζουν ότι δεν τους έχει επηρεάσει ο χωρισμός.
  • Αυτό προκύπτει από τις αντιλήψεις της αρρενωπότητας που δίνουν έμφαση στο ότι οι άνδρες είναι σκληροί και πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε έχει σχέση με τις γυναικείες συμπεριφορές, όπως το να μιλούν ανοιχτά και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οι άνδρες νιώθουν πίεση να δείχνουν ότι είναι όλα καλά.

2. Θέλουν πίσω την/τον πρώην

  • Μετά από λίγο καιρό, η πραγματικότητα του χωρισμού επηρεάζει τους άνδρες και θέλουν απεγνωσμένα την πρώην τους πίσω. Μπορεί να προσπαθούν να πείσουν τις πρώην τους να μείνουν μαζί ή ότι θα αλλάξουν για να τις κερδίσουν.
  • Ωστόσο, αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης είναι τελικά μάταιο και μονάχα παρατείνει την διαδικασία της επούλωσης.

3. Θυμός και ενοχές

  • Ο θυμός είναι μια πολύ συχνή αντίδραση, ειδικά στους άνδρες που νιώθουν προδομένοι ή ότι έχουν παραβιαστεί τα όριά τους. Μπορεί να φωνάζουν, να απειλούν ή να θέλουν εκδίκηση.
  • Οι ενοχές είναι επίσης κάτι σύνηθες στους άνδρες όταν διαπιστώνουν το ρόλο τους στο χωρισμό. Μπορεί να μηρυκάζουν τις σκέψεις τους και συνεχώς να κάνουν σκέψεις για το "τι θα συνέβαινε αν…"

4. Κατάθλιψη και πένθος

  • Η θλίψη, η μοναξιά και το πένθος για το τέλος μιας σχέσης είναι απολύτως φυσιολογικά. Οι άνδρες βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης όπως η αϋπνία, η μείωση της όρεξης για φαγητό και η δυσκολία στη συγκέντρωση.
  • Τα σωματικά συμπτώματα του πένθους όπως η ναυτία, το τρέμουλο και ο πόνος στο στήθος είναι συχνά.

5. Αποδοχή

  • Με τον καιρό, οι άνδρες αποδέχονται το χωρισμό και προχωρούν. Σταδιακά βρίσκουν την ταυτότητά τους και τις κοινωνικές τους συνδέσεις εκτός σχέσης.
  • Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνδρες συνεχίζουν να νιώθουν πένθος μετά το τέλος μιας σχέσης για μήνες ή ακόμη και χρόνια, ακόμη και αν έχουν προχωρήσει. Ο πόνος μπορεί να βγει στην επιφάνεια πολύ αργότερα.

Το κλειδί για τους άνδρες είναι να αποφεύγουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και να τα επεξεργάζονται με υγιείς τρόπους, όπως το να μιλούν με φίλους, να γράφουν σε ένα ημερολόγιο, να κάνουν άσκηση ή ψυχοθεραπεία. Με τον καιρό και τις σωστές στρατηγικές το πένθος θα υποχωρήσει και μπορούν να προχωρήσουν.

Ψυχολογία ανδρών μετά το χωρισμός, Άνδρες και χωρισμός, Πως οι άνδρες αντιμετωπίζουν το χωρισμό

Μοναδικές προκλήσεις στο στάδιο της αποδοχής του χωρισμού

1. Δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων

  • Οι άνδρες συχνά διατηρούν τις κοινωνικές τους σχέσεις για να καταστείλουν τα συναισθήματά τους και να μοιάζουν δυνατοί. Το να εκφράζουν ανοιχτά την θλίψη, το πένθος και την ευαισθησία είναι εξαιρετικά δύσκολο.
  • Αυτό κάνει δυσκολότερη για τους άνδρες την επεξεργασία των συναισθημάτων τους ώστε να φτάσουν στην αποδοχή. Η συσσώρευση των συναισθημάτων τελικά παρατείνει τον πόνο.

2. Πίεση να πάνε παρακάτω

  • Η κοινωνία πιέζει τους άνδρες να πάνε παρακάτω γρήγορα μετά από ένα χωρισμό. Το να μοιάζουν ανεπηρέαστοι είναι σημάδι δύναμης.
  • Ωστόσο, η επιτάχυνση της διαδικασίας της αποδοχής οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Η πραγματική επούλωση απαιτεί χρόνο και δουλειά.

3. Εγώ και περηφάνια

  • Ένας χωρισμός μπορεί να είναι μεγάλο πλήγμα για το εγώ και την περηφάνια ενός άνδρα. Το να αποδεχτεί ότι η σχέση απέτυχε είναι πολύ δύσκολο.
  • Η πληγωμένη περηφάνια κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάληψη της ευθύνης για το χωρισμό. Η αμυντική συμπεριφορά και οι κατηγορίες προς την πρώην αποτρέπουν την αποδοχή.

4. Έλλειψη υποστήριξης

  • Οι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερη κοινωνική υποστήριξη συγκριτικά με τις γυναίκες. Μπορεί να νιώθουν απομονωμένοι στο πένθος τους.
  • Το να ζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη είναι σημάδι αδυναμίας. Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστευτούν όσα νιώθουν σε ένα φίλο ή να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία.

5. Σχέσεις ανάκαμψης

  • Μερικοί άνδρες κάνουν αμέσως νέες σχέσεις μετά το χωρισμό ώστε να τονώσουν το εγώ τους και να αποφύγουν τον πόνο. Ωστόσο, αυτό αποτρέπει την αποδοχή.
  • Οι σχέσεις ανάκαμψης συχνά αποτυγχάνουν, και οδηγούν σε περισσότερο πόνο. Οι άνδρες είναι ανάγκη να παίρνουν το χρόνο τους για την επούλωση.

Με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπίζουν το χωρισμό οι άνδρες;

Καθώς τα στερεότυπα της αρρενωπότητας στην σημερινή κοινωνία υπαγορεύουν ότι οι άνδρες είναι επιθετικοί, ανεξάρτητοι, και συντηρητικοί συναισθηματικά, οι άνδρες δεν μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία. Και φυσικά, αυτό έχει άμεση επίδραση στη διαχείριση του χωρισμού αργότερα στη ζωή τους.

Για πολλούς άνδρες το πρώτο ένστικτο μετά από ένα χωρισμό είναι οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, γεμίζουν το χρόνο τους με ανθυγιεινές συνήθειες όπως το αλκοόλ για να μην νιώθουν τον πόνο. Ωστόσο, το αλκοόλ δεν βοηθά και προκαλεί κατάθλιψη. Η άσκηση, από την άλλη πλευρά, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, απελευθερώνει ενδορφίνες και ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ευτυχία.

Καλό είναι οι άνδρες να κάνουν τα χόμπι τους, να βγαίνουν με τους φίλους τους. Στη συνέχεια μπορούν να γεμίσουν το κενό που νιώθουν με το υποστηρικτικό τους σύστημα. Να μιλούν με τους φίλους τους, να τηλεφωνούν στους γονείς τους, στα αδέρφια τους και να λένε όσα νιώθουν.

Αντιμετώπιση χωρισμού 

Η επεξεργασία των συναισθημάτων μετά το χωρισμό είναι αναγκαία για την επούλωση των ανδρών. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να έχουν υποστήριξη, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για να φτάνουν στην αποδοχή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Κατηγορία: