Ψυχολογική καταπίεση γυναικών
Όταν δύο άνθρωποι είναι μαζί, έχουν την ευκαιρία να συζητούν για τη σχέση τους, τους ρόλους τους, τις υποχρεώσεις τους. Όταν δεν υπάρχει καθόλου συζήτηση (πράγμα που είναι πολύ σύνηθες στις συζυγικές σχέσεις), τα πράγματα απλά συμβαίνουν. Και φυσικά, αν ο ένας σύντροφος έχει ένα πλάνο (ή μια ανάγκη) και ο άλλος δεν έχει, τότε θα ακολουθεί το πλάνο του συντρόφου του. Αν αυτό συνεχιστεί και γίνει ένα μοτίβο, καταλήγει στην ψυχολογική καταπίεση των γυναικών.
Κάθε σχέση χρειάζεται δύο συντρόφους. Όταν υπάρχει ανισορροπία στη δυναμική της σχέσης, και οι δύο σύντροφοι δημιουργούν μοτίβα που ξεδιπλώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο ένας αποφασίζει να μην επιλέγει, ενώ ο άλλος αποφασίζει να επιλέγει, και έτσι και οι δύο συμβάλλουν στο αποτέλεσμα. Αλλά όταν οι συνθήκες αλλάζουν, ή όταν ο λιγότερο ενεργός σύντροφος αποφασίζει ότι δεν νιώθει ικανοποιημένος, αρχίζουν τα προβλήματα.
Καταπίεση των γυναικών στη σχέση
Μπορεί να έχετε βρει ένα σύντροφο που να σας συμπληρώνει, που έχετε την ίδια λογική. Μια υγιής σχέση δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο συναίσθημα στον κόσμο, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες όλα αυτά συμβαίνουν στην αρχή της σχέσης. Χρειάζεται πολλή δουλειά και από τους δύο συντρόφους, ώστε να έχει διάρκεια μια σχέση.
Αν έχετε ένα σύντροφο που είναι πολύ προστατευτικός μαζί σας, μπορεί να είναι ευχή και κατάρα. Από τη μια μεριά σκέφτεστε ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς και σας αγαπά αλλά από την άλλη όλη αυτή η προστασία είναι καταπιεστική και ελεγκτική κάποιες φορές. Φυσικά, ένας υπερπροστατευτικός σύντροφος δεν σημαίνει ότι δεν είναι ερωτευμένος μαζί σας. Στην πραγματικότητα, το χρησιμοποιεί αυτό ως δικαιολογία για την συμπεριφορά του, αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω σας. Μπορεί να σας λέει ότι δεν εμπιστεύεται τους άνδρες φίλους σας, μπορεί να μην δείχνει εμπιστοσύνη σε εσάς. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε. Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι είναι ελεγκτικοί ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουν. Πιστεύουν πως ότι λένε είναι σωστό και προσπαθούν να σας αποτρέψουν να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε.
Μερικές φορές, ο σύντροφός σας μπορεί να μην σας ελέγχει σκόπιμα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν βιώσει καταστάσεις στις οποίες οι χειρότεροι φόβοι τους έχουν γίνει πραγματικότητα.
Σημάδια καταπίεσης στη σχέση
Νιώθετε καταπίεση και έλλειψη ελευθερίας στη σχέση σας. Ο σύντροφος σας είναι ελεγκτικός και δεν σέβεται την αυτονομία σας. Κάποια σημάδια κλειδιά για την ψυχολογική καταπίεση σε μια σχέση περιλαμβάνουν:
Έλλειψη φωνής και αυτονομίας
- Οι απόψεις και τα συναισθήματά σας δεν έχουν αξία και ο σύντροφος σας δεν τα παίρνει σοβαρά
- Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να εκφράζεστε ελεύθερα ή να διαφωνήσετε με το σύντροφό σας
- Ο σύντροφος σας παίρνει αποφάσεις χωρίς να σας ρωτήσει
Περιορισμένες επιλογές
- Ο σύντροφος σας, σας υποδεικνύει τι να φορέσετε, ποιους μπορείτε να βλέπετε, που μπορείτε να πάτε
- Χρειάζεται να πάρετε άδεια για βασικά πράγματα
- Ο σύντροφος σας θυμώνει ή σας τιμωρεί όταν κάνετε δικές σας επιλογές
Συναισθηματική κακοποίηση
- Ο σύντροφος σας, σας κάνει να νιώθετε άσχημα, σας κρίνει
- Σας απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σας
- Χρησιμοποιεί τις απειλές, τον εκφοβισμό για να σας ελέγχει
Έλλειψη ισότητας
- Η σχέση δεν είναι ισότιμη και ο σύντροφός σας έχει όλη την εξουσία
- Κάνετε πολύ προσεκτικές κινήσεις για να αποφύγετε το θυμό του συντρόφου σας
- Οι ανάγκες και τα όριά σας δεν είναι σεβαστά
Αν έχετε βιώσει οτιδήποτε από τα παραπάνω, πρέπει να γνωρίζετε ότι αξίζετε μια υγιή, ισότιμη σχέση με αμοιβαίο σεβασμό.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καταπιεστικού συντρόφου;
1. Ανακριτικός
Κάθε φορά που σας παίρνει κάποιος τηλέφωνο ή σας στέλνει μήνυμα, ο σύντροφός σας, σας ρωτάει ποιος είναι, τι θέλει και γιατί έχει επαφή μαζί σας. Αν αυτό συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο, οι πιθανότητες είναι πως είναι υπερπροστατευτικός και θέλει να σας ελέγχει και να ξέρει σε ποιους μιλάτε.
2. Πιστεύει ότι όλοι σας φλερτάρουν
Ο σύντροφος σας μπορεί να πιστεύει ότι κάθε άτομο του αντίθετου φύλου σας φλερτάρει. Αυτό κάποιες φορές είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι ο σύντροφός σας θέλει να σας χειραγωγεί ώστε να πιστέψετε όλα όσα λέει.
3. Θέλει συνέχεια την προσοχή
Αν ο σύντροφός σας επιμένει να σας μιλά ασταμάτητα ακόμη και όταν περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας, πρέπει να κάνετε μια συζήτηση μαζί του. Το γεγονός ότι ο σύντροφός σας απαιτεί την προσοχή σας συνέχεια ανεξάρτητα με το πόσο απασχολημένοι είστε και θέλει να είστε διαθέσιμοι κάθε λεπτό, είναι πολύ καταπιεστικό.
4. Συνεχείς συγκρούσεις
Ένας σύντροφος που θέλει να σας ελέγχει θέλει να είστε συγκαταβατικοί σε όλα. Αντί να ακούει την άποψή σας, θα σας κάνει να πιστέψετε ότι αυτός έχει δίκιο και εσείς κάνετε λάθος και θα θυμώσει αν διαφωνήσετε μαζί του.
5. Ποτέ δεν ξέρετε πως θα είναι η διάθεσή του
Ένα υπερπροστατευτικό άτομο μπορεί να μοιάζει σαν το καλύτερο άτομο στον κόσμο αλλά και να έχει μανία με τον έλεγχο. Τότε έχει την ευκαιρία να κυριαρχήσει. Θα έχει μια συμπεριφορά που θα σας κάνει να αναρωτιέστε ποια εκδοχή θα έχει, αλλά στο τέλος της ημέρας, θα δείτε ότι δεν έχει σημασία επειδή αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνει την αγάπη του.
7. Προσβλητικός
Δεν έχει σημασία αν περνάτε χρόνο με κάποιο φίλο σας ή την οικογένειά σας, θα σας κάνει να νιώθετε ότι όλοι είναι κακοί. Υποσυνείδητα θέλει να σας απομονώσει από κάθε επαφή σας και να πιστέψετε ότι είναι οι μοναδικοί για εσάς.
8. Όλα είναι δικό σας λάθος
Αν έχετε μια διαφωνία, ο σύντροφός σας αρχίζει να σας κατηγορεί; Τότε χωρίς αμφιβολία, είναι ελεγκτικός.
Αν οτιδήποτε από τα παραπάνω συμβαίνει σε εσάς, καλό είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε αν η σχέση που έχετε είναι σωστή για εσάς.
Καταπίεση και διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον
Η ψυχολογική καταπίεση των γυναικών φαίνεται ξεκάθαρα και στον επαγγελματικό τομέα. Υπάρχει καταρχήν ένα μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες στις ΗΠΑ να κερδίζουν περίπου το 84% του μέσου όρου των ανδρών. Η έρευνα δείχνει ότι στις γυναίκες προσφέρονται χαμηλότεροι μισθοί από στους άντρες με τα ίδια προσόντα. Όταν οι γυναίκες δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν φωνή, και νιώθουν αδύναμες για να επιφέρουν την αλλαγή.
Επίσης, οι γυναίκες επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στις προαγωγές και τις ηγετικές θέσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2023, για παράδειγμα, στις εταιρείες του Fortune 500 οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 10% των ηγετικών ρόλων.
Μπορείτε να απελευθερωθείτε από την ψυχολογική καταπίεση
Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την ψυχολογική καταπίεση καθώς τα σημάδια της δεν είναι προφανή. Μπορείτε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ να σπάσετε αυτό τον φαύλο κύκλο, να επουλώσετε τα ψυχικά σας τραύματα και να προχωρήσετε.