Κάνε το Τεστ
Ψυχοσωματικοί πόνοι στα δόντια. Ψυχοσωματικά συμπτώματα, Πόνοι στα δόντια, Στρες και δόντια, Επιδράσεις στρες στα δόντια, Πως το άγχος επηρεάζει τα δόντια, Συμπτώματα του άγχους στα δόντια, Άγχος και στοματική υγιεινή, Βρουξισμός, Τρίξιμο των δοντιών, Σφίξιμο των δοντιών, Άφθες, Περιοδοντίτιδα ,Πόνος στα ούλα, Άφθες , Αντιμετώπιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Ψυχοσωματικοί πόνοι στα δόντια

Ψυχοσωματικοί πόνοι στα δόντια

Ζούμε σε ένα κόσμο με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πολλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε πίεση και στρες. Το στρες επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, και μπορεί να προκαλεί πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως οι ψυχοσωματικοί πόνοι στα δόντια.

Η επίδραση του στρες στα δόντια

Όταν βιώνουμε μια ψυχοπιεστική κατάσταση, τα επινεφρίδια παράγουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη ώστε να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό πάλης ή φυγής (fight or flight). Αυτές οι χημικές ενώσεις είναι ζωτικής σημασίας ώστε το σώμα μας να ανταποκριθεί στο σε μια απειλή και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση μας. Ωστόσο, οι ουσίες αυτές παράγονται και όταν αντιμετωπίζουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση (μια ψυχολογική απειλή) και οδηγούν στον επηρεασμό όλων των οργάνων και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Η επίδραση του στρες στα δόντια, στα ούλα και στο σαγόνι είναι κάτι σύνηθες.

Ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα)

Τα αρνητικά μας συναισθήματα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ούλων μας. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την παραμέληση του εαυτού λόγω του στρες, καθώς οι άνθρωποι που νιώθουν στρες έχουν χειρότερη στοματική υγιεινή και παραλείπουν τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο.

Εξαιτίας της επίδρασης του άγχους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, επηρεάζεται άμεσα η υγεία των ούλων, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην στοματική υγεία ακόμη και σε περιόδους συναισθηματικών δυσκολιών. Από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει τη σταθερότητά του, τα ούλα μας είναι πιο επιρρεπή στη φλεγμονή και αυτό σταδιακά οδηγεί στην βλάβη των ούλων και στην πιθανή απώλεια των δοντιών.

Αν η ασθένεια των ούλων παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει τα δόντια και το σαγόνι αλλά μπορεί να γίνει πύλη για τα μικρόβια που διάφορες προκαλούν λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις, η ασθένεια των ούλων μπορεί ουσιαστικά να επηρεάζει σημαντικά όργανα και να οδηγεί σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Φθορά των δοντιών

Η συναισθηματική μας κατάσταση μπορεί να συνδέεται με την φθορά των δοντιών εξαιτίας της αντίδρασης του σώματος στο στρες. Αυτή δεν είναι μια αντίδραση που μπορούμε να την ελέγξουμε εύκολα και συχνά επιδεινώνεται από τις κακές διατροφικές συνήθειες σε περιόδους στρες, όπως η κατανάλωση γλυκών.

Σε στιγμές άγχους επίσης στρεφόμαστε στο αλκοόλ, στην καφεΐνη, στην νικοτίνη, και όλα αυτά αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε καλά βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα δρουν εναντίον μας, καθώς αυξάνουν την τοξικότητα και την φλεγμονή, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν στρες στο σώμα.

Ψυχοσωματικοί πόνοι στα δόντια, Σφίξιμο των δοντιών, Πόνος στα ούλα

Βρουξισμός - σφίξιμο/τρίξιμο των δοντιών

Ο βρουξισμός είναι ο επίσημος όρος για το τρίξιμο των δοντιών, και συνήθως ξεκινά με το σφίξιμο των δοντιών. Στη συνέχεια, ο βρουξισμός μπορεί να εμφανιστεί στη διάρκεια του ύπνου και να οδηγήσει σε μεγάλη φθορά των δοντιών, αλλά και μετακινήσεις δοντιών, προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Κοινά σημάδια του βρουξισμού περιλαμβάνουν πόνο στο σαγόνι, ευαισθησία στα δόντια γύρω από το σαγόνι, αισθητό πόνο στο αυτί, μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή, πονοκεφάλους, διάβρωση του σμάλτου και προβλήματα με το άνοιγμα και το κλείσιμο της γνάθου.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα ξεκινούν ως μικρές ενοχλήσεις αλλά αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλούν πιο σοβαρά προβλήματα.

Διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης

Η κροταφογναθική άρθρωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα εύρος διαταραχών. Αυτά τα θέματα μπορεί να οδηγούν σε σοβαρό πόνο, βλάβη της γνάθου, προβλήματα στοματικής υγιεινής και μερικές φορές τριγμό στα δόντια. Τεχνικές όπως το μασάζ στο σαγόνι και οι τεχνικές ανακούφισης του στρες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν νιώθετε ότι το σαγόνι σας κάνει κάποιους ήχους κατά τη σύγκλιση ή δυσκολεύεστε στις κινήσεις ,πρέπει να μιλήσετε με τον οδοντίατρο σας για να βρείτε την αιτία της διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Άγχος και στοματική υγιεινή, ένας φαύλος κύκλος

Το άγχος είναι μια από τις κύριες αιτίες που επιδεινώνει τα θέματα των δοντιών. Και τα ίδια τα προβλήματα των δοντιών μπορεί να επηρεάζουν ή να επιδεινώνουν την υγεία μας συνολικά. Εξαιτίας αυτού του φαύλου κύκλου, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε την πηγή του στρες πριν ξεκινήσετε να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή.

Όταν το στρες είναι κομμάτι της καθημερινότητας, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρο σας και να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να περιορίσετε το άγχος σας. Τα θέματα με τα δόντια, το σαγόνι, τα ούλα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όσο πιο γρήγορα τα εντοπίσει κανείς.

Αντίδραση στο στρες και υγεία των δοντιών

Κάποιες από τις αλλαγές που προκαλεί η αντίδραση στο στρες περιλαμβάνουν:

  • Υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος
  • Συσπάσεις των μυών
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα μπαίνει σε κατάσταση αναμονής
  • Μειώνεται η παραγωγή σάλιου, καθώς σκοπός είναι η καταστολή της πέψης

Όλα αυτά συμβαίνουν στο σώμα ως αντίδραση σε απειλητικές καταστάσεις, και όσο μεγαλύτερη είναι η απειλή, τόσο πιο ξαφνική και δραματική είναι η αλλαγή στη χημική ισορροπία.

Όσον αφορά τα δόντια και το σαγόνι, το στρες τα επηρεάζει με πολλούς τρόπους. Το στρες μπορεί να προκαλεί ξαφνικό πόνο όχι μόνο στα δόντια και στο σαγόνι αλλά και στις γύρω περιοχές, που μπορεί να περιλαμβάνουν τα αυτιά, τη ρινική κοιλότητα, και άλλες περιοχές στον αυχένα και στο κεφάλι.

Κάποιοι πόνοι μπορεί να οφείλονται στο σφίξιμο των δοντιών λόγω της έντασης, όπως επίσης και στο υπερδραστήριο νευρικό σύστημα που στέλνει σήματα στις νευρικές απολήξεις σε όλο το σώμα όπως το στόμα και τα δόντια που μπορεί να προκαλούν πόνο χωρίς να υπάρχει σαφής φυσική αιτία. Ο πόνος αυτός μπορεί να αντανακλά στη συνέχεια στο σαγόνι, στα αυτιά και στη μύτη.

Ψυχοσωματικοί πόνοι στα δόντια, Πόνοι στα δόντια, Άγχος και στοματική υγιεινή

Ορατά συμπτώματα του στρες στη στοματική υγεία

1. Άφθες

Οι άφθες είναι μικρές άσπρες ή γκρι κηλίδες με κόκκινα όρια. Αν εμφανίζετε συχνά άφθες, αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Λόγω ανισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος που προσπαθεί να καταπολεμήσει κάτι, κυρίως τις χημικές αλλαγές που προκαλεί το στρες.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγούν στην εμφάνιση άφθων είναι η έλλειψη βιταμινών Β ή ακόμη και η ευαισθησία στην οδοντόκρεμα.

Αν έχετε άφθες καλό είναι να μην τρώτε πικάντικα φαγητά ή όξινα, όπως οι ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή.

2. Δάγκωμα των νυχιών

Το δάγκωμα των νυχιών (ονυχοφαγία) είναι ένα συχνό σύμπτωμα του στρες και αν και μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, να θυμάστε ότι τα νύχια περιέχουν μικρόβια τα οποία μπορεί να οδηγούν σε μολύνσεις. Από τη στιγμή που τα μικρόβια μεταφέρονται στο στόμα μπορεί να προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

3. Πόνος στα ούλα

Το στρες μπορεί να είναι η κύρια αιτία της αίσθησης καψίματος στο στόμα, και είναι μια άβολη ασθένεια που προκαλεί πόνο στα δόντια και στα ούλα προκαλώντας φλεγμονή και θέματα.

Η αίσθηση καψίματος στο στόμα μερικές φορές συνοδεύεται από μούδιασμα.

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης ή η ξηρότητα στο στόμα. Ο πόνος μπορεί να επηρεάζει τα χείλη. Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση. Καλό είναι να αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, τα όξινα φρούτα και τις τροφές.

Το στρες μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της γιόγκα και της ενσυνειδητότητας που δείχνουν να μειώνουν τα συμπτώματα.

4. Επιχείλιος έρπητας

Ο επιχείλιος έρπητας είναι αποτέλεσμα του ιού του απλού έρπητα.

Αυτές οι πληγές γεμάτες με υγρό συχνά συγκεντρώνονται γύρω από την περιοχή των χειλιών ή ακριβώς κάτω από τη μύτη ή το πηγούνι. Το στρες μπορεί να προκαλεί εξάρσεις και αυτό να δημιουργεί περισσότερο στρες.

Οι πληγές υποχωρούν πολύ γρήγορα αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Αντιμετώπιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Το στρες επηρεάζει όλο το σώμα μας. Και φυσικά, δεν αποτελούν εξαίρεση τα δόντια και τα ούλα.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς κριτική, για να μιλήσετε για όλες σας τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες των όσων αντιμετωπίζετε. Εάν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ξεκίνησαν μετά από ένα μεγάλο στρες ή σοκ, το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτά.

Υπάρχουν επίσης πολλές φυσικές θεραπευτικές επιλογές για την διαχείριση του στρες και του άγχους, ώστε να μπορέσετε να απαλλαγείτε από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και να απολαμβάνετε τη ζωή σας, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.

Κατηγορία: