Πυθαγόρεια διατροφή
Ο Πυθαγόρας είναι πασίγνωστος για τη συμβολή του στα μαθηματικά, στη μουσική, στις επιστήμες και στη φιλοσοφία, και η φιλοσοφία του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πίστευε ότι όλα τα ζώα, και όχι μόνο οι άνθρωποι, έχουν ψυχή, που είναι αθάνατη και μπορεί να μετενσαρκωθεί. Καθώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ένα ζώο στο θάνατο του, έτσι και ένα ζώο μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος.
Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι η θανάτωση και η κατανάλωση ζώων βλάπτει την ψυχή και εμποδίζει την ένωση με μια πιο υψηλή μορφή της πραγματικότητας. Επίσης, σύμφωνα με την Πυθαγόρεια διατροφή η κατανάλωση κρέατος ήταν μια ανθυγιεινή συνήθεια και κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο. Για αυτούς τους λόγους, απείχε από την κατανάλωση κρέατος και ενθάρρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο, και αυτό τον καθιστά ίσως έναν από τους πρώτους αγωνιστές για την ηθική χορτοφαγία.
Ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφάγος ή vegan;
Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο πατέρας της χορτοφαγίας στη Δύση. Το 1600 στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, αν κάποιος αποφάσιζε να σταματήσει να τρώει κρέας, τότε ακολουθούσε την Πυθαγόρεια διατροφή, έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1800.
Στις μέρες μας αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τη διατροφή του, είναι γαλακτοχορτοφάγος, και καταναλώνει πολύ λίγες τροφές που προέρχονται από ζώα όπως το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, ειδικά σε άγρια βότανα και τροφές ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί.
Ποιες τροφές περιλαμβάνει η Πυθαγόρεια διατροφή;
Σύμφωνα με το Διογένη, ο Πυθαγόρας έτρωγε ψωμί με μέλι για πρωινό, ενώ για τα άλλα γεύματα της ημέρας προτιμούσε τα ωμά λαχανικά, τις ελιές, τα φρούτα, και σε κάποιες περιπτώσεις ένα μικρό κομμάτι τυρί, αλλά πάντα το συνόδευε με ψωμί σίκαλης ή βρώμης.
Προτιμούσε το κεχρί, δεν έπινε κρασί, καθώς επηρέαζε το μυαλό και δυσκόλευε τη μάθηση, καθώς και τα όσπρια ιδιαίτερα τη φάβα. Ήταν κατά κάποιο τρόπο άτυπα χορτοφάγος συγκριτικά με το σήμερα. Όλοι μας έχουμε ανάγκη την πρωτεΐνη , την οποία ο Πυθαγόρας είχε απορρίψει και προτιμούσε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Καθώς ζούσε σε μια εποχή και μια περιοχή όπου ο θάνατος από το φαβισμό ήταν πολύ σπάνιος, δεν είναι περίεργο ότι η φάβα θεωρήθηκε από τον Πυθαγόρα ως κάτι ακάθαρτο.
Ποια είναι τα κοινά των χορτοφάγων και του Πυθαγόρα;
Η Πυθαγόρεια διατροφή δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας. Αν και ο Πυθαγόρας ήταν γνωστός για τις μαθηματικές του θεωρίες, ήταν ο πατέρας της σύγχρονης χορτοφαγίας. Ο Πυθαγόρας και όσοι τον πίστευαν, ακολουθούσαν έναν τρόπο ζωής χωρίς κρέας εξαιτίας της θρησκείας, των ηθικών κανόνων και αξιών, καθώς πίστευε πως όλα τα έμβια όντα έχουν ψυχή. Πίστευε επίσης, ότι τα φασόλια ανήκουν στην ίδια κατηγορία και επομένως και αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Η χορτοφαγία κατά πάσα πιθανότητα υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα πολύ πιο πριν από τον Πυθαγόρα και τις θεωρίες τους. Η χορτοφαγία υπάρχει σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Πολλοί ανθρωπολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοι μας ήταν χορτοφάγοι. Καθώς ήταν πολύ πιο εύκολο κάποιος να βρίσκει λαχανικά από το να κυνηγά ζώα.
Οι ακόλουθοι του Πυθαγόρα συνέχισαν αυτό τον τρόπο ζωής και μετά το θάνατο του. Άνοιξε το δρόμο στα τέλη του 1800 σε ανθρώπους με τις ίδιες πεποιθήσεις και αρχές, να ακολουθήσουν την χορτοφαγία. Η χορτοφαγία είναι μια διατροφή που προάγει τον αυτοέλεγχο και την εγκράτεια.
Αυτή η άποψη και η κίνηση της χορτοφαγίας μετακινήθηκε στην Αμερική το 1960. Πολλοί άνθρωποι που ξεκίνησαν να ακολουθούν την χορτοφαγία, είχαν ίδιες ηθικές αξίες, σχετικά με τα δικαιώματα και την μεταχείριση των ζώων. Στις μέρες μας η χορτοφαγία ορίζεται ως "η θεωρία ή η πρακτική του να ακολουθεί κάποιος την χορτοφαγική διατροφή, μια διατροφή που δεν περιέχει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και κάποιες φορές αυγά ή λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα".
Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες που εμπίπτουν στο όρο "χορτοφαγία". Υπάρχουν άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι αλλά καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας. Υπάρχουν και αυτοί που δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας ή προϊόντα που προέρχονται από το κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει και μια νέα υποκατηγορία χορτοφάγων οι οποίοι καταναλώνουν ψάρι. Φυσικά, οι vegan απορρίπτουν την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, καθώς δεν χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης σώματος αν δεν είναι vegan.
Μια πολύ συχνή ερώτηση είναι, "Γιατί να γίνω χορτοφάγος;" Αυτή η απόφαση είναι μια προσωπική επιλογή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ίσως, κάποιοι να το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους και άλλοι λόγω των ηθικών αρχών τους. Υπάρχουν και αυτοί που υιοθετούν αυτή την διατροφή επειδή έχει πολλά οφέλη στην υγεία.
Υπάρχει μια γενική αλλαγή στην κοινωνία, ειδικά όσον αφορά την χορτοφαγία. Η αλλαγή αυτή έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της έρευνας στις επιδράσεις της χορτοφαγίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χορτοφαγία έχει πολλά οφέλη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
Η χορτοφαγία δεν είναι μονάχα ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, αλλά μπορεί να μειώνει το κόστος για την υγεία, καθώς βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών. Μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται στις τροφές φυτικής προέλευσης, και δεν περιλαμβάνει τροφές ζωικής προέλευσης, μειώνει την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών και λιπαρών.
Αξίζει κάποιος να γίνει χορτοφάγος;
Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο περιορισμός του κρέατος στη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και έχει πολλά οφέλη στην παχυσαρκία, στο διαβήτη τύπου 2 και στη χρόνια φλεγμονή.
Η διατροφή με βάση το κρέας είναι 100% ανθυγιεινή;
Τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου. Αυτά τα στοιχεία είναι ακριβή; Μια μελέτη που έγινε σε 51000 συμμετέχοντες, έδειξε ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην μέτρια κατανάλωση κρέατος και στον πρόωρο θάνατο. Ο αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο θάνατο μπορεί να οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά και στη χοληστερόλη που περιέχουν, καθώς συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση του στο σώμα.
Επειδή απλά μια διατροφή δεν περιλαμβάνει κρέας, αυτό δεν την καθιστά υγιεινή. Αν κάποιος αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ανθυγιεινά λιπαρά, τότε πρέπει να μαγειρεύει υγιεινά και τις τροφές φυτικής προέλευσης. Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μην είναι υγιεινή αν κάποιος καταναλώνει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ψωμί και έτοιμα φαγητά. Για να αποφύγει κάποιος την έλλειψη θρεπτικών συστατικών πρέπει να προετοιμάζει μόνος του τα γεύματά του.
Ισορροπημένη διατροφή
Είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, καλά λιπαρά μπορείτε να έχετε όχι μόνο καλύτερη υγεία αλλά και μακροζωία.
Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας ουσιαστικά και να καταπολεμήσετε σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα (στρες, άγχος, κατάθλιψη), υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.