Σεξουαλική απόρριψη
Οι μικρές σεξουαλικές απορρίψεις είναι συχνές σε μια σχέση καθώς οι σύντροφοι δεν έχουν πάντα την ίδια διάθεση. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας αποφεύγει το σεξ και την οικειότητα, ή στην σπάνια περίπτωση που υποκύπτει στην επιθυμία σας, το κάνει απρόθυμα, τότε οι απορρίψεις συσσωρεύονται και μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στην αυτοεκτίμησή σας.
Γυρνάτε στο σπίτι σας από τη δουλειά, έχετε καλή διάθεση και νιώθετε αυτοπεποίθηση για το σώμα σας. Έχετε ερωτική διάθεση και αποφασίζετε να ξεκινήσετε το σεξ με το σύντροφό σας. Ωστόσο, όταν του προτείνετε να κάνετε σεξ , σας λέει ότι δεν έχει διάθεση. Ανεξάρτητα αν το κάνει επειδή είναι πραγματικά κουρασμένος ή δεν θέλει να κάνει σεξ για άλλους λόγους, αυτό είναι επώδυνο να το αντιμετωπίσετε. Δεν θέλετε να το πάρετε προσωπικά, αλλά νιώθετε ανεπιθύμητοι από το σύντροφό σας και αυτό έχει επίδραση στην αυτοεκτίμησή σας και μπορεί να είναι καταστροφικό για τη σχέση σας. Καθώς είναι φυσιολογικό αυτό να συμβαίνει κάποιες φορές, αν νιώθετε συνεχώς απόρριψη από το σύντροφό σας, είναι σημαντικό να διευθετήσετε αυτό το θέμα πριν γίνει τεράστιο πρόβλημα.
Όλες οι απορρίψεις πονούν επειδή ο εγκέφαλος αντιδρά σε αυτές με παρόμοιο τρόπο όπως στο σωματικό πόνο. Αλλά όταν ένα άτομο σας απορρίπτει ως σύντροφο, το άτομο που σας γνωρίζει καλύτερα από όλους, το άτομο που σας αγάπησε για αυτό που είστε, το άτομο που σας κάνει να νιώθετε αξιαγάπητοι, βλάπτει την αυτοεκτίμησή σας, την αίσθηση της αξίας του εαυτού σας και την συναισθηματική σας ευεξία.
Δυστυχώς, η σεξουαλική απόρριψη είναι πολύ συχνή στις μακροχρόνιες σχέσεις, πολύ περισσότερο από όσο συνειδητοποιούν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι τυπικά αντιμετωπίζουν αυτή την απόρριψη εκφράζοντας την απογοήτευση τους, κάνοντας πικρόχολα σχόλια ή έχοντας παθητική-επιθετική συμπεριφορά με την ελπίδα ότι ο σύντροφός τους θα πάρει το μήνυμα. Ακόμη και όταν το θέμα θίγεται ευθέως, ο απρόθυμος σύντροφος τυπικά βρίσκει δικαιολογίες ή κάνει προσπάθειες που δεν έχουν διάρκεια.
Μετά από λίγο καιρό, τα ζευγάρια σταματούν να αναφέρουν το θέμα. Η απόρριψη είναι επώδυνη και προφανώς δεν θέλετε να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε περισσότερη απογοήτευση και πιθανόν μεγαλύτερη απόρριψη. Το μοτίβο αποφυγής γίνεται ένα σταθερό μοτίβο στη σχέση αλλά η αυτοεκτίμησή σας συνεχίζει να μειώνεται, η ικανοποίηση από τη σχέση υπονομεύεται και η γενική αίσθηση ευτυχίας και συναισθηματικής ευεξίας συνεχίζει να μειώνεται.
Επιδράσεις της απόρριψης
Ίσως ο σύντροφός σας να αποφεύγει την οικειότητα μαζί σας και να παραπονιέται ότι έχει πονοκέφαλο. Ίσως να αποκρούει άμεσα τις προτάσεις σας, ή να πηγαίνει για ύπνο πριν από εσάς ή να αποκοιμιέται στον καναπέ. Ίσως να φαίνεται απρόθυμος να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Ανεξάρτητα με τον τρόπο που εκδηλώνεται, η απόρριψη πονά. Στην πραγματικότητα, η απόκριση του εγκεφάλου στην απόκριση είναι ίδια με την απόκριση στο σωματικό πόνο. Η απόρριψη από το σύντροφό σας είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Είναι ο άνθρωπος που σας ξέρει καλύτερα από όλους και σας αγαπά στα καλά και στα κακά. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η απόρριψη συνδέεται με το αν είστε επιθυμητοί ως άτομο, ακόμη και αν αυτό δεν έχει να κάνει με εσάς. Αυτό είναι εξουθενωτικό για την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του εαυτού σας. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να σας απομακρύνει από το σύντροφό σας και να προκαλέσει δυσαρέσκεια και άγχος στη σχέση σας. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στη σχέση σας. Με την σωστή επικοινωνία μπορείτε να ανακτήσετε την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και να έχετε μια υγιή σχέση.
Αντιμετώπιση σεξουαλική απόρριψης
Μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό να μιλήσετε στο σύντροφό σας για αυτό το θέμα. Αν ήδη νιώθετε απόρριψη από το σύντροφό σας, μπορεί να διστάζετε να βάλετε τον εαυτό σας σε αυτή την ευαίσθητη θέση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν αν δεν μιλήσετε ανοιχτά για την κατάσταση. Κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι επικοινωνίας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Βρείτε χρόνο να μιλήσετε με το σύντροφό σας όταν δεν θα σας διακόπτουν. Μην προσπαθείτε να ανοίξετε τη συζήτηση όταν ετοιμάζεστε να φύγετε για τη δουλειά το πρωί ή όταν πάτε να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο. Ζητήστε από το σύντροφό σας να βρει χρόνο για να μιλήσετε και να κάνετε μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Σιγουρευτείτε ότι τίποτα δεν θα σας διακόψει και ότι θα έχετε την αμέριστη προσοχή του
- Από τη στιγμή που θα καθίσετε να μιλήσετε και είστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη συζήτηση, παρουσιάστε τα γεγονότα. Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί ώστε να μην νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει αμυντικά. Για παράδειγμα , μπορείτε να πείτε, "Δεν έχουμε κάνει σεξ κάποιους μήνες" ή "Συνήθιζες να μου κρατάς το χέρι, αλλά δεν το κάνεις πλέον." Μερικοί άνθρωποι συνειδητά συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, ενώ άλλοι μπορεί να μην το έχουν παρατηρήσει. Μην υποθέτετε ότι ξέρετε τι θα απαντήσει, πως νιώθει ή ότι έχει πλήρη επίγνωση και αδιαφορεί για τον πόνο που σας προκαλεί.
- Αφήστε το σύντροφό σας να μιλήσει χωρίς να τον διακόπτετε. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην έχει καταλάβει πως νιώθετε, για αυτό αφήστε τον να αντιδράσει ανάλογα. Αν βρει δικαιολογίες , όπως την πίεση στη δουλειά, την φροντίδα των παιδιών, μπορείτε να του πείτε ότι νιώθετε απαίσια εξαιτίας της συμπεριφοράς του.
- Πείτε του ότι η σεξουαλική απόρριψη σας επηρεάζει, επηρεάζει τα δικά σας συναισθήματα. Αντί να πείτε ,"Με κάνεις να νιώθω ανεπιθύμητη", μπορείτε να πείτε "Νιώθω ανεπιθύμητη και αυτό επηρεάζει την αυτοεκτίμηση μου." Επιτρέψτε στο σύντροφό σας να αποκριθεί χωρίς να υποθέτετε πως θα αντιδράσει. Μπορεί να ξέρει πως νιώθετε ή να μην έχει ιδέα. Δώστε του το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.
- Ζητήστε ξεκάθαρα την αλλαγή. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να μιλήσετε ανοιχτά για τις λύσεις στο θέμα που σας απασχολεί, ή να κάνετε προσπάθεια να επανέλθει η σωματική σας έλξη. Μιλήστε ανοιχτά για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας. Αν ο σύντροφός σας γίνεται αμυντικός, ζητήστε του να σας εξηγήσει την οπτική του και αν σκέφτεται κάποια λύση ή όχι. Θέστε ξεκάθαρα ότι θέλετε να αλλάξει η κατάσταση, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι, περάστε στο σύντροφό σας το μήνυμα ότι αξίζετε κάτι καλύτερο. Το να το κάνετε αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αντιμετωπίσετε την ανασφάλεια και τις αμφιβολίες που προκύπτουν και να ανακτήσετε την αξία του εαυτού σας.
- Να είστε συγκεκριμένοι για τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε και οι δύο ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αλλαγή. Σε μια σχέση, και τα δύο μέρη πρέπει να υποστηρίζουν το ένα το άλλο, δεν φταίει πάντα ο ένας για τα θέματα που προκύπτουν. Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει πολλούς λόγους για τους οποίους αποφεύγει την οικειότητα μαζί σας τους οποίους εσείς δεν γνωρίζετε. Ξεκαθαρίζοντας τι βήματα χρειάζεται να κάνετε και οι δύο αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά στη σχέση σας. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και βεβαιωθείτε ότι είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα.
- Συμφωνήστε να ελέγχετε την πρόοδό σας κατά περιόδους. Συμφωνήστε με το σύντροφό σας να ελέγξετε το θέμα μετά από μερικές εβδομάδες για να δείτε αν και οι δύο νιώθετε καλύτερα για αυτό. Αν όχι, χρειάζεται να κάνετε ξανά τη συζήτηση και να βρείτε λύσεις.