Κάνε το Τεστ
καλοί γονείς, σημάδια ότι είστε καλός γονιός, πως θα καταλάβω αν είμαι καλός γονιός, σχέση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, ποια είναι τα βασικά στοιχεία της σχέσης γονέα-παιδιού, πως θα ξέρω αν είμαι καλός γονιός, ποια στοιχεία ξεχωρίζουν τους καλούς γονείς

Σημάδια ότι είστε καλός γονιός

Σημάδια ότι είστε καλός γονιός

Στην εποχή μας, πολλοί γονείς έχουν πολύ υψηλά πρότυπα για την φροντίδα των παιδιών τους. Ωστόσο είναι φυσιολογικό να αναρωτιούνται αν είναι "καλοί γονείς", αν τα κάνουν όλα σωστά. Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι καλός γονιός;

Οι γονείς χρειάζεται να προσπαθούν πολύ και διαχρονικά για να έχουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, πράγμα που απαιτεί την προσαρμογή σε νέες συνθήκες από τους γονείς. Η δυνατή σχέση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς βασίζεται στην αποδοχή, στην ασφάλεια, στην ανιδιοτελή αγάπη και στον αμοιβαίο σεβασμό.

Αποδοχή

Η αποδοχή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας καλής σχέσης με τα παιδιά. Σημαίνει ότι οι γονείς αγκαλιάζουν και σέβονται την μοναδικότητα του παιδιού τους άνευ όρων και αποδέχονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Επίσης, σημαίνει ότι κατανοούν και τα ελαττώματα των παιδιών τους και τα βοηθούν να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.

Ανιδιοτελής αγάπη

Η ανιδιοτελής αγάπη είναι το άμεσο αποτέλεσμα από τη σχέση εμπιστοσύνης. Όμως "αγάπη" σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον κάθε άνθρωπο (γονιό), για αυτό χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κάθε παιδιού, και όχι να δρούμε με βάση τις δικές μας πεποιθήσεις και βιώματα.

Τα παιδιά είναι ανάγκη να ξέρουν ότι η αγάπη δεν θα χαθεί από τις δυσκολίες ή τις διαφωνίες, και ότι οι γονείς τους θα είναι πάντα εκεί για να τα υποστηρίζουν συναισθηματικά. Έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι οι αποτυχίες τους δεν θα υπαγορεύουν αν είναι άξια για την αγάπη των γονιών τους. Μια αγάπη υπό προϋποθέσεις, δεν είναι αγάπη.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ο πυρήνας της προσκόλλησης και του ελέγχου των συναισθημάτων. Ξεκινά όταν οι ανάγκες ενός νεογέννητου παιδιού καλύπτονται από τους γονείς του. Το παιδί μαθαίνει ότι οι γονείς είναι συνέχεια εκεί για αυτό, για να του προσφέρουν φαγητό, στοργή, ζεστασιά, αγάπη και κατανόηση. Μέσα από όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις, χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης που διαρκεί για μια ζωή. Αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη σχέση γονέα-παιδιού και την συναισθηματική ευεξία του παιδιού.

Οι γονείς χρειάζεται να είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι για τα παιδιά τους, να τα εμπιστεύονται να εξερευνήσουν τον κόσμο και να τους επιτρέπουν να μάθουν από τα λάθη τους.

Αμοιβαίος σεβασμός

Οι γονείς συχνά έχουν την ανάγκη τα παιδιά να τους σέβονται. Όμως, ο σεβασμός πρέπει να κερδίζεται από την πλευρά των γονιών. Τα παιδιά είναι ανάγκη να γνωρίζουν ότι οι απόψεις τους, τα συναισθήματά τους έχουν αξία. Ο σεβασμός ξεκινά με την καλή επικοινωνία. Όταν οι γονείς αφουγκράζονται τις ανάγκες του παιδιού τους και το παιδί γνωρίζει πως όσα λέει ακούγονται, τότε δείχνουν σεβασμό στο παιδί τους.

Όταν οι γονείς σέβονται την ατομικότητα του παιδιού, ακόμη και αν διαφέρει από τη δική τους, τότε αυτό γνωρίζει ότι σέβονται αυτό που είναι. Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν ξεκάθαρες προσδοκίες,  να δίνουν εξηγήσεις και να παρέχουν καθοδήγηση όταν τα παιδιά παρεκκλίνουν. Όταν οι γονείς δείχνουν ευγένεια, τότε και το παιδί θα φερθεί με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά,  αυτή είναι η βάση για μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό.

Προσαρμοστικότητα

Η προσαρμοστικότητα σημαίνει ότι οι γονείς αποδέχονται ότι το παιδί τους αύριο μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Μόνο το παιδί μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς. Επίσης, σημαίνει ότι τίποτα στην ανατροφή των παιδιών δεν είναι σταθερό. Κάποιες μέθοδοι που λειτουργούν για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργούν για κάποιο άλλο. Οι γονείς πρέπει να προσαρμόζουν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την εξέλιξη του παιδιού τους. Όταν κάτι δεν λειτουργεί πρέπει να ψάχνουν για άλλες πιθανές λύσεις.

σημάδια ότι είστε καλός γονιός

Πώς θα καταλάβω αν είμαι καλός γονιός;

Στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο οι γονείς να πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης με τους άλλους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν αν οι γονείς κάνουν καλά τη δουλειά τους.

1. Το παιδί εκδηλώνει όλα τα συναισθήματά του μπροστά σας

Κάποιες φορές είναι δύσκολο τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οι γονείς δυσκολεύονται να βλέπουν τα παιδιά τους να βιώνουν δύσκολα συναισθήματα, αλλά η ικανότητα ενός παιδιού να εκφράζει το θυμό, τη λύπη του ή το φόβο του μπροστά στους γονείς είναι ένα καλό σημάδι ότι νιώθει συναισθηματική ασφάλεια μαζί τους. Είναι ανησυχητικό τα παιδιά να κρύβουν τα συναισθήματά τους μπροστά στους γονείς τους. Συχνά, αυτό είναι ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος στη σχέση γονέα-παιδιού. Αποφύγετε να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού από τα συναισθήματά του. Αντιθέτως, πρέπει να τους δίνετε προσοχή και εκτίμηση.

2. Το παιδί έρχεται σε εσάς όταν νιώθει πληγωμένο ή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουν καταπληκτική δουλειά όταν το παιδί τους πηγαίνει πρώτα σε αυτούς για να ζητήσει βοήθεια για τα προβλήματά του. Αυτό σημαίνει ότι νιώθει ασφάλεια.

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνουν οι γονείς αυτή τη συμπεριφορά είναι να δέχονται το παιδί με μια ανοιχτή αγκαλιά και να ακούνε τα προβλήματά του, ακόμη και αν ένα πρόβλημα είναι πολύ μικρό. Αυτό βοηθά την ανοιχτή επικοινωνία στη σχέση για πράγματα που μπορεί να είναι πιο δύσκολα στη ζωή του παιδιού.

3. Το παιδί μπορεί να συζητά μαζί σας για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σας

Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι για την ανοιχτή σχέση αποδοχής ανάμεσα στο γονέα και στο παιδί. Μερικοί γονείς περιορίζουν άθελά τους την επικοινωνία με τα παιδιά τους μέσα από τη συμπεριφορά τους, όπως όταν αντιδρούν υπερβολικά στις σκέψεις ή στα συναισθήματα που δεν τους αρέσουν ή όταν αμφισβητούν τη συμπεριφορά τους ως γονείς. Άλλοι γονείς φαίνονται τόσο εύθραυστοι μπροστά στα παιδιά τους, και τα παιδιά δεν θέλουν να τους φορτώνουν με τις δικές τους σκέψεις και τα συναισθήματά. Συνήθως, προκαλεί ανησυχία όταν οι γονείς λένε, "Το παιδί μου είναι ο βράχος μου." Οι γονείς πρέπει να είναι οι βράχοι για τα παιδιά και όχι το αντίστροφο. Για να γίνει αυτό οι γονείς πρέπει να υποστηρίζουν τα παιδιά τους και να αποδέχονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς κριτική. Αν οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη, πρέπει να την ζητήσουν από έναν ενήλικα και όχι από τα παιδιά τους.

4. Τα σχόλια σας δεν περιέχουν κριτική και δεν βάζετε ταμπέλες

Οι καλοί γονείς δεν κάνουν κριτική στα παιδιά τους και αποφεύγουν τις ταμπέλες όπως "κακός", "άτακτος", "τεμπέλης". Αν το παιδί τρώει τα μπισκότα σοκολάτας πριν από τους άλλους ενώ έχει την ευκαιρία να τα μοιραστεί, ένας καλός γονιός επικεντρώνεται στη συμπεριφορά: "Έφαγες τα μπισκότα χωρίς να τα μοιραστείς. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε μέσα στην οικογένεια. Πώς πιστεύεις ότι επηρεάζει αυτό την οικογένεια;" Φυσικά, αυτή η έκφραση είναι πολύ διαφορετική από το να πει κάποιος, "Είσαι λαίμαργο παιδί. Πήγαινε αμέσως στο δωμάτιό σου."

5. Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του παιδιού σας

Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους , τότε τα παιδιά νιώθουν ότι κάνουν κάτι καλά. Είναι πολύ σημαντικό στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα παιδιά να μαθαίνουν την αξία της επιμονής και να προστατεύουν τον εαυτό τους από επικίνδυνες συμπεριφορές. Είναι εξαιρετικό κάποιος να διαπρέπει σε κάτι που αγαπά. Μερικές φορές, οι γονείς κατευθύνουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους για να εκπληρώσουν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα και ανάγκες. Όταν όμως, ένα παιδί εξαναγκάζεται να διαπρέψει για λόγους των γονέων, όλα μπορούν να πάνε λάθος, ακόμη και αν μοιάζουν σωστά. Για παράδειγμα μπορεί το παιδί να νιώθει αποτυχημένο, πιεσμένο και ότι δεν έχει τον έλεγχο. Αν ένα παιδί αποτύχει και πίσω από αυτό κρύβεται η φιλοδοξία ενός γονέα νάρκισσου, το παιδί θα κουβαλά το βάρος της απογοήτευσης του γονέα εκτός από τη δική του απογοήτευση.

6. Έχετε δημιουργήσει όρια στη συμπεριφορά που κρατούν το παιδί ασφαλές

Οι καλοί γονείς καθοδηγούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους θέτοντας όρια και περιορισμούς. Τα παιδιά χωρίς όρια τελικά καταλήγουν μπλεγμένα σε πολλούς μπελάδες ή είναι χαμένα. Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν την αγάπη, ακόμη και αν δεν τους αρέσουν. Κάποια παραδείγματα ορίων περιλαμβάνουν την ρουτίνα ύπνου, το σεβασμό στους άλλους.

7. Διορθώνετε τα λάθη σας

Όταν οι γονείς διορθώνουν τα λάθη τους τότε είναι πολύ καλοί γονείς. Αν οι γονείς φωνάζουν, αντιδρούν υπερβολικά, βρίζουν, είναι σημαντικό να διορθώνουν αυτή τη ρήξη στη σχέση τους με το παιδί. Πρέπει να συζητούν με το παιδί για το πως θα ήθελαν να έχουν χειριστεί την κατάσταση. Να εξηγούν στα παιδιά ότι τα έντονα συναισθήματα προκάλεσαν αυτή την αντίδραση.

Φροντίδα για τους γονείς και τα παιδιά 

Η σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδί είναι αρκετά πολύπλοκη. Οι γονείς δεν είναι καλοί αν τα παιδιά τους παίρνουν καλούς βαθμούς, τρώνε υγιεινά ή κερδίζουν στους αγώνες ποδοσφαίρου. Είναι καλοί όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, υποστήριξη και αγάπη.

Σιγούρα, η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι με πολλές προκλήσεις. Ωστόσο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ δίνει τα απαραίτητα εφόδια στους γονείς για να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Κατηγορία: