Θετική Σκέψη ακόμη και στα δύσκολα
Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει και τις προκλήσεις να είναι καθημερινές, δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο σε όλα, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι τουλάχιστον να μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας.
Ο θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη ζωή μας. Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
Ακόμη και αν υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράμε σε όλα αυτά.
Από αυτή την οπτική γωνία, ίσως να μην μπορούμε να ελέγξουμε 100% την ευτυχία μας αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της.
Είστε από τους ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε να ξέρετε ότι ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική σας υγεία, και ο θετικός τρόπος σκέψης είναι η καλύτερη επιλογή.
Υγεία και θετική σκέψη
Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Καρκίνο
- Λοιμώξεις
- Αναπνευστικά προβλήματα
Ο θετικός τρόπος σκέψης έχει πολλά οφέλη όπως:
- Η καλύτερη ποιότητα ζωής
- Τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
- Η καλύτερη ψυχολογική και σωματική υγεία
- Η γρηγορότερη ανάρρωση από ασθένειες
- Τα λιγότερα κρυολογήματα
- Τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
- Η καλύτερη διαχείριση του άγχους και στρατηγικές αντιμετώπισης του
- Η μακροζωϊα
Ο θετικός τρόπος σκέψης δεν είναι μαγικός και δεν θα κάνει όλα τα προβλήματά σας να εξαφανιστούν. Αυτό που κάνει είναι να σας βοηθά να βλέπετε τα πράγματα πιο διαχειρίσιμα και να προσεγγίζετε τις δυσκολίες με πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο.
Πώς μπορούμε να σκεφτούμε θετικά όταν όλα πάνε στραβά;
Μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο να σκεφτείτε θετικά όταν γύρω σας συμβαίνουν πολύ σοβαρά πράγματα. Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, είναι σημαντικό να απομακρύνετε την πίεση από πάνω σας και να βρείτε μια χρυσή τομή. Ζητήστε την υποστήριξη των ανθρώπων γύρω σας.
Ο θετικός τρόπος σκέψης δεν σημαίνει ότι θάβουμε όλες τις αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματα ή ότι αποφεύγουμε τα δύσκολα συναισθήματα. Οι δυσκολότερες στιγμές στη ζωή μας είναι αυτές που μας δίνουν το κίνητρο να προχωρήσουμε σε θετικές αλλαγές.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας σαν έναν καλό σας φίλο που έχει ανάγκη τη συμπόνια και τις συμβουλές σας. Τι θα λέγατε σε αυτόν; Είναι ανάγκη να γνωρίζετε τα συναισθήματά του και να του λέτε ότι έχει δίκιο που είναι λυπημένος ή θυμωμένος, και στη συνέχεια να του πείτε ευγενικά ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Επιδράσεις αρνητικού τρόπου σκέψης
Ο αρνητικός τρόπος σκέψης και όσα συναισθήματα τον συνοδεύουν, όπως η απαισιοδοξία, το στρες και ο θυμός, μπορεί να προκαλέσουν έναν αριθμό σωματικών συμπτωμάτων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες.
Το στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε συγκεκριμένες διαδικασίες στο σώμα μας, όπως η απελευθέρωση των ορμονών του στρες, αλλαγές στο μεταβολισμό και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χρόνιο στρες αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία εμπλέκεται σε ένα αριθμό σοβαρών νοσημάτων.
Μερικά από τα συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:
- Πονοκέφαλο
- Μυϊκοί πόνοι
- Ναυτία
- Κόπωση
- Αϋπνία, δυσκολίες στον ύπνο
Η απαισιοδοξία, το στρες, ο θυμός και η εχθρικότητα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για:
- Καρδιακά νοσήματα
- Καρδιακή προσβολή
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Άνοια
Αντιμετώπιση με ψυχοθεραπεία
Αν νιώθετε να κατακλύζεστε από αρνητικές σκέψεις και δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Οι επίμονες αρνητικές σκέψεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας υποκείμενης ψυχιατρικής κατάστασης που απαιτεί θεραπεία.