Τα Στάδια της Σχέσης
Οι όμορφες σχέσεις στη ζωή μας είναι πηγή ικανοποίησης και υποστήριξης. Το να βρει κάποιος τον κατάλληλο σύντροφο είναι δύσκολο, ειδικά στις μέρες μας.
Τα στάδια μιας σχέσης
Κάθε σχέση είναι διαφορετική καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Παρόλα αυτά κάθε σχέση περνάει από συγκεκριμένες φάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από προκλήσεις που κάθε ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίσει.
Ρομαντισμός
Το πρώτο στάδιο κάθε σχέσης είναι όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται και αρχίζουν να ερωτεύονται. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης, παράγονται οι "ορμόνες της αγάπης" που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα με το σύντροφό μας. Αυτή είναι η στιγμή που το ζευγάρι νιώθει τη "φλόγα" ή το "πάθος" που πολλές φορές βλέπουμε στις ταινίες.
Στη διάρκεια αυτής της φάσης το ζευγάρι γνωρίζεται καλύτερα, μαθαίνει ο ένας περισσότερα για τον άλλο και σταδιακά χτίζουν την οικειότητα. Ωστόσο, οι σύντροφοι συχνά δεν ξέρουν ο ένας τον άλλο όσο πιστεύουν. Κάθε άτομο εξιδανικεύει στο μυαλό του το σύντροφό του, αγνοώντας ότι ο αγαπημένος του έχει ελαττώματα.
Αυτή η φάση πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως μήνας του μέλιτος επειδή μπορεί να βλέπετε ότι ο σύντροφός σας είναι τέλειος. Η διάρκεια αυτής της φάσης ποικίλλει και μπορεί να διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι δύο χρόνια. Η μέση διάρκεια είναι περίπου τρεις μήνες. Αυτή η φάση είναι πολύ διασκεδαστική και περιλαμβάνει τα εξής:
- Επικεντρώνεστε στις ομοιότητες και αγνοείτε τις διαφορές.
- Περνάτε πολύ χρόνο μαζί. Είστε ερωτευμένοι και δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας μακριά από τον αγαπημένο σας.
- Αποφεύγετε τις διαφωνίες. Όχι απλά τις αποφεύγετε αλλά φαίνεται ότι δεν έχετε καμία διαφωνία.
Πραγματικότητα
Αυτή η φάση τυπικά διαρκεί έξι μήνες ή όσο χρειαστεί για να καταλάβουν οι δύο σύντροφοι αν μπορούν να μείνουν μαζί. Είναι η φάση στην οποία οι σχέσεις τελειώνουν επειδή ο ένας σύντροφος πιστεύει ότι δεν ταιριάζουν. Αν μπορείτε να αποδεχτείτε τα ελαττώματα του άλλου μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Σε αυτό το στάδιο στις υγιείς σχέσεις:
- Αρχίζετε να βλέπετε τα ελαττώματα του συντρόφου σας ή συμπεριφορές που δεν σας αρέσουν. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε πλέον ερωτευμένοι αλλά τελικά ο σύντροφός σας δεν είναι τόσο τέλειος όσο νομίζατε στην αρχή.
- Η βιολογία δρα εναντίον σας. Στο στάδιο του ρομαντισμού απελευθερώνονται ενδορφίνες που σας κάνουν να θέλετε συνεχώς τον άλλο. Όμως το σώμα δεν μπορεί να παράγει ενδορφίνες για πάντα. Έτσι η αρχική έλξη υποχωρεί.
- Αναρωτιέστε αν είστε ακόμα ερωτευμένοι. Η σχέση δεν μοιάζει τόσο φανταστική όσο πριν.
Εμπιστοσύνη
Η φάση αυτή ξεκινά όταν ένα ζευγάρι ζει μαζί και ξεκινά να μοιράζεται πράγματα, και έτσι προκύπτουν περισσότερες ευκαιρίες για διαφωνίες και συγκρούσεις. Οι σύντροφοι μπορεί να διαφωνούν για το πως θα ξοδέψουν τα χρήματά τους ή θα οργανώσουν το σπίτι τους. Οι ιδιορρυθμίες που αγαπούσατε στον άλλο ξαφνικά σας προκαλούν πονοκέφαλο μετά από πέντε χρόνια επανάληψης των ίδιων συμπεριφορών.
Ακόμη και αν οι σύντροφοι συμφωνούν σε όλα , ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους και προσθέτει βάρος σε μια σχέση. Οι άνθρωποι σταματούν να ενθουσιάζονται για κάποιον που βλέπουν καθημερινά. Όταν το πάθος φεύγει, οι σύντροφοι αρχίζουν και σκέφτονται "Μπορώ να βασιστώ στο σύντροφο μου; Μπορώ να τον εμπιστευτώ;"
Συνήθως δεν είναι αρκετό για μια σχέση οι σύντροφοι να αγαπιούνται , είναι ανάγκη να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Τα ζευγάρια που απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί μπορούν να χτίσουν την εμπιστοσύνη για να αντέξει η σχέση τις δυσκολίες.
Απογοήτευση
Η φάση της απογοήτευσης εμφανίζεται μετά από τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Τα ζευγάρια σε αυτή τη φάση δουλεύουν αρκετό καιρό τις διαφορές τους σε μια προσπάθεια να βρουν την σταθερότητα. Αν επικοινωνείτε με υγιείς τρόπους και βλέπετε θετική πρόοδο, είναι πιθανό να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο. Τα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται περιλαμβάνουν:
- Πιστεύετε ότι οι διαφωνίες δεν οδηγούν πουθενά, αλλά είστε θυμωμένοι μεταξύ σας.
- Ο θυμός σας μπορεί να αφορά ασήμαντα πράγματα.
- Δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι διαφωνίες μπορεί να είναι υγιείς, και αναρωτιέστε αν η σχέση είναι καταδικασμένη. Στην πραγματικότητα κάνετε σκέψεις για να χωρίσετε.
- Χωρίς σωστή επικοινωνία, εμπιστοσύνη και την ικανότητα να δουλεύετε ως ομάδα, τα ζευγάρια δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
Σταθερότητα
Αν ένα ζευγάρι ξεπεράσει την απογοήτευση, μπορεί να βρει ηρεμία και χαρά. Σε αυτή τη φάση τα ζευγάρια προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το πάθος στη σχέση του:
- Ως ζευγάρι, έχετε μια ιστορία μαζί, και έχετε δουλέψει τις διαφορές σας.
- Έχετε αποδεχτεί ότι η φάση του ρομαντισμού έχει χαθεί. Έχετε διαφωνίες και μπορεί να συγκρούεστε, αλλά αγαπάτε το σύντροφό σας , έχετε βαθιά σύνδεση μεταξύ σας και νιώθετε ότι μπορείτε να δουλέψετε τις μελλοντικές σας διαφωνίες.
- Ίσως να σας λείπουν τα συναισθήματα της πρώτης φάσης και να αναρωτιέστε αν μπορείτε να τα βρείτε αλλού.
Δέσμευση
Σε αυτό το στάδιο είστε ομάδα και έχετε κάνει πρόοδο. Αν δεν έχετε παντρευτεί μπορείτε να κάνετε αυτό το βήμα και να νιώθετε άνετα με την απόφασή σας. Είναι το στάδιο μιας ώριμης σχέσης. Τα ορόσημά της περιλαμβάνουν:
- Έχετε επιλέξει να είστε με το σύντροφό σας, και τον αποδέχεστε με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.
- Δεν σας λείπει ο ρομαντισμός επειδή αυτό σημαίνει ότι θέλετε να είστε με κάποιον άλλο και δεν το θέλετε αυτό.
- Έχετε όνειρα για το μέλλον ως ζευγάρι.
Ανθυγιεινές σχέσεις
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, οι σχέσεις είναι πιο πιθανό να διαρκέσουν μια ζωή αν είναι υγιείς. Αλλά αν υπάρχουν συχνές συγκρούσεις ανάμεσα σε εσάς και στο σύντροφό σας είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε αν περνάτε μια κρίση ή αν έχετε ανθυγιεινή δυναμική στη σχέση σας. Αν δεν είστε σίγουροι μπορείτε να σκεφτείτε τα παρακάτω.
Έχετε ρομαντικές στιγμές;
Τα υγιή ζευγάρια έχουν την οικειότητα και το ρομαντισμό σε προτεραιότητα, ακόμη και όταν η ζωή τους είναι γεμάτη με υποχρεώσεις. Στις ανθυγιεινές σχέσεις, οι σύντροφοι συχνά αποσπώνται από τη δουλειά ή τα παιδιά, και παραμελούν ο ένας τον άλλο. Αυτό όμως απομακρύνει το ζευγάρι.
Όσο τα χρόνια περνούν, οι σεξουαλικές ανάγκες και οι επιθυμίες μπορεί να μην είναι σε απόλυτο συγχρονισμό. Τα υγιή ζευγάρια δουλεύουν αυτές τις αλλαγές για να δημιουργήσουν μια σεξουαλική ζωή που θα ταιριάζει και στους δύο. Στις ανθυγιεινές σχέσεις, μπορεί ο ένας σύντροφος να κατηγορεί τον άλλο ότι δεν καλύπτει τις προσδοκίες του. Μπορεί να απατά το σύντροφό του και να ζητά σεξουαλική ικανοποίηση έξω από τη σχέση.
Τι συμβαίνει όταν διαφωνείτε;
Κάθε ζευγάρι διαφωνεί και συγκρούεται. Αλλά στα υγιή ζευγάρια οι διαφωνίες γίνονται με σεβασμό και αγάπη. Ψάχνουν τρόπους για να βρουν μια λύση , διαπραγματεύονται και κάνουν συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όταν ο ένας σύντροφος είναι θυμωμένος με τον άλλο , παραπονιέται για τη συμπεριφορά του και δεν κρίνει το χαρακτήρα ή την αξία του συντρόφου του.
Στις ανθυγιεινές σχέσεις ο ένας απορρίπτει την άποψη του άλλου και μιλά άσχημα και χρησιμοποιεί χειρονομίες. Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί τις προσβολές, το σαρκασμό ή την μνησικακία για να κερδίσει μια μάχη. Όμως έτσι ο σύντροφός σας γίνεται αμυντικός και νιώθει ότι του επιτίθεστε. Οι ανθυγιεινές σχέσεις μπορούν να μετατραπούν από τοξικές σε κακοποιητικές όταν οι απειλές, η συναισθηματική και η σωματική κακοποίηση παρουσιάζονται.
Ποια είναι η αίσθηση του εαυτού σας έξω από τη σχέση;
Οι σχέσεις είναι ζωτική πηγή αυτοεκτίμησης, συναισθηματικής υποστήριξης και αίσθησης της ταυτότητας. Ωστόσο, ακόμη και ο καλύτερος σύντροφος δεν μπορεί να ικανοποιεί κάθε σας ανάγκη. Τα υγιή ζευγάρια φροντίζουν τους δεσμούς με τις οικογένειες, τους φίλους και τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο. Μπορούν να περνούν χρόνο με άλλους ανθρώπους χωρίς να ζηλεύουν ή να νιώθουν ανασφάλεια.
Οι σύντροφοι μπορούν να αγαπιούνται χωρίς να μοιράζονται τα πάντα στη ζωή. Δεν είναι ανάγκη να μοιράζονται τα χόμπι ή τις απόψεις τους. Αν ο ένας σύντροφος προσπαθεί συνεχώς να επιβάλλει την γνώμη του ή να ελέγξει τη ζωή του συντρόφου του, τότε η σχέση γίνεται τοξική.
Πώς συμβάλλει ο κάθε σύντροφος στη σχέση;
Πολλά ζευγάρια συγκρούονται συνεχώς για τη συμβολή του καθενός στα οικονομικά, στις δουλειές του σπιτιού ή στις υποχρεώσεις των παιδιών. Ο ένας ή και οι δύο μπορεί να πιστεύουν ότι κάνουν περισσότερα. Μπορεί να νιώθουν πιεσμένοι, δυσαρεστημένοι και ότι δεν εκτιμάτε η συνεισφορά τους. Αυτές οι διαφορές γίνονται πιο πολύπλοκες όταν ο ένας σύντροφος έχει κάποιο πρόβλημα ψυχική υγείας που επηρεάζει την καθημερινή του λειτουργικότητα.
Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι μοιράζονται τις υποχρεώσεις δίκαια. Όταν κάποιος νιώθει αδικημένος αυτό επηρεάζει τη σχέση.
Ψυχοθεραπεία ζεύγους
Συχνά τα ζευγάρια ξεκινούν ψυχοθεραπεία ζεύγους όταν τα προβλήματα στη σχέση τους παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους λειτουργικότητα ή όταν οι δύο σύντροφοι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν ή όχι να συνεχίσουν τη σχέση.
Τα ζευγάρια πιστεύουν ότι ο ψυχοθεραπευτής θα τους πει ποιος έχει δίκιο. Ωστόσο, ο ψυχοθεραπευτής δεν θα πάρει ποτέ το μέρος κανενός. Αυτό που θα κάνει είναι να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε εποικοδομητικά , να μιλήσετε ανοιχτά για τις ανάγκες σας και να ακούσετε προσεκτικά το σύντροφό σας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους δεν έχει ως σκοπό να τελειώσει μια διαφωνία αλλά να βοηθήσει το ζευγάρι να βρει υγιείς λύσεις για τα προβλήματά του.
Τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν κάποια κρίση για να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία. Ένα ζευγάρι μπορεί με την ψυχοθεραπεία να προλάβει τις διαφωνίες. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μπορεί να ζητήσει βοήθεια μετά το θάνατο του παιδιού του ώστε ο γάμος του να παραμείνει δυνατός όσο πενθούν. Ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να θέλει να βελτιώσει τη σχέση του.
Για να είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία ζεύγους και οι δύο σύντροφοι πρέπει να δεσμευτούν σε αυτή τη διαδικασία. Για να σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία πρέπει να είστε ειλικρινείς, να σέβεστε το σύντροφό σας και να είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε την προσωπικότητα του άλλου.