Τα στάδια του χωρισμού
Μια σχέση που τελειώνει δεν είναι ποτέ εύκολη διαδικασία. Και όσο περισσότερο έχει κανείς επενδύσει στη σχέση συναισθηματικά, τόσο πιο δύσκολος είναι ο χωρισμός. Είτε εσείς έχετε επιλέξει να χωρίσετε από το σύντροφο σας είτε το αντίστροφο, πάντα υπάρχει πόνος. Είναι πολύ δύσκολο να έχετε απέναντί σας το άτομο που αγαπάτε και να σας απορρίπτει. Είναι σκληρό να σας λέει ότι δεν θέλει να είναι πλέον μαζί σας, ακόμη και αν γνωρίζετε ότι αυτό είναι το καλύτερο και για τους δυο σας. Πιο συχνά, ο ένας από τους δύο συντρόφους προχωρά μέσα από την άρνηση, το θυμό και τελικά την αποδοχή του χωρισμού. Όμως τα στάδια του χωρισμού δεν ακολουθούνται πάντα γραμμικά και η διάρκειά τους διαφέρει για κάθε άτομο.
ΣΤΑΔΙΑ ΧΩΡΙΣΜΟΥ |
---|
|
Ποια είναι τα ψυχολογικά στάδια ενός χωρισμού;
Κάθε χωρισμός μπορεί να θεωρηθεί ένας μικρός θάνατος, δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τα στάδια του χωρισμού έχουν ομοιότητες με τα στάδια του πένθους. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτά τα στάδια δεν κάνουν την εμφάνισή τους με συγκεκριμένη σειρά, κάποιος μπορεί να έχει πισωγυρίσματα στα στάδια και στη διαδικασία του πένθους. Μερικές φορές κάποιος μπορεί να είναι πολύ θυμωμένος, μετά από λίγες μέρες να νιώθει άρνηση.
1. Αβεβαιότητα
Μπορεί στο μυαλό σας να υπάρχουν συνεχώς οι σκέψεις, "Πρέπει να χωρίσω; Πρέπει να μείνω με το σύντροφό μου;" Όλες αυτές οι απορίες είναι εύλογες και καθρεφτίζουν την αβεβαιότητα. Κάθε άτομο ζυγίζει τα θετικά και τα αρνητικά της σχέσης, αλλά δεν είναι σίγουρο τι να επιλέξει. Συνήθως, το άτομο βιώνει συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Επίσης, μπορεί να μην αναγνωρίζει την αβεβαιότητα, πράγμα που κάνει αυτό το στάδιο ακόμη πιο δύσκολο.
Καλό είναι φυσικά, να μιλά με φίλους και μέλη της οικογένειας του για να αξιολογεί τα υπέρ και τα κατά της σχέσης. Αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς και σε προηγούμενες σχέσεις, τότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δημιουργήσει μια επιτυχημένη, μακροχρόνια σχέση.
2. Ευχάριστες αναμνήσεις
Ας υποθέσουμε, ότι ένα άτομο χωρίζει και αρχίζει να φέρνει στο μυαλό του όλες τις θετικές αναμνήσεις με τον πρώην του. Σε αυτό το στάδιο, επικεντρώνεται στις καλές πτυχές της σχέσης, και ίσως να αγνοεί όλα τα προβλήματα που οδήγησαν στην κατάρρευση της σχέσης. Μερικές φορές, αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλεί ενοχές.
Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή της η πραγματικότητα. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να έχει θετικά συναισθήματα για μια σχέση, καθώς αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση συναισθημάτων όπως ο θυμός ή η πικρία. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζει και τα αρνητικά της σχέσης, όπως η έλλειψη σεβασμού, οι συνεχείς συγκρούσεις, η απιστία.
3. Κατανόηση των αιτιών του χωρισμού
Σε αυτό το στάδιο το άτομο κάνει προσπάθεια να κατανοήσει τους λόγους πίσω από το χωρισμό. Οι άνθρωποι τείνουν να αναλύουν τους παράγοντες που οδήγησαν στον τέλος μια σχέσης και επιμένουν στην παραμικρή λεπτομέρεια. Αν ένα άτομο είναι μπερδεμένο, αναλύει ξανά και ξανά την κατάσταση.
Μέχρι το άτομο να νιώθει σίγουρο για τους λόγους που οδήγησαν στο τέλος της σχέσης, μπορεί να νιώθει παγιδευμένο. Για αυτό είναι σημαντικό να παίρνει αποστάσεις από τον πρώην του.
Αν κάποιος βρίσκεται σε αυτή τη φάση του χωρισμού, καλό είναι να μιλά με τον πρώην του για να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώην θα αναλάβει την ευθύνη με τρόπο που θα τον ικανοποιεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πρώην μπορεί απλά να εξαφανιστεί, να διακόψει την επικοινωνία τελείως (μια συμπεριφορά που ονομάζεται ghosting), αφήνοντας τη σύντροφο στο σκοτάδι και με πολλά "γιατί".
Αν δεν νιώθει άνετα να κάνει μια συζήτηση με τον πρώην σύντροφό του, μπορεί να γράψει ένα γράμμα χωρίς να το στείλει. Η γραφή είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης που βοηθά στο να προχωρήσουμε.
4. Συναισθηματικό μούδιασμα
Δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι αυτό το στάδιο, αλλά τα σημάδια περιλαμβάνουν απομάκρυνση από την πραγματικότητα και την αίσθηση της άρνησης της κατάστασης. Το μούδιασμα μπορεί να διαρκεί μερικές ώρες μετά από ένα χωρισμό μέχρι αρκετές εβδομάδες.
Για να μπορέσει κάποιος να ανακάμψει από αυτή την δύσκολη φάση, καλό είναι να απελευθερώνει τα συναισθήματά του από το να τα κρατά μέσα του. Καλό είναι να αφήνουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας ακόμη και αν μας τρομάζουν. Όσο πιο πολύ τιμάμε τα συναισθήματά μας τόσο πιο εύκολη είναι η επούλωσή μας.
5. Πένθος
Μην υποτιμάτε τον πόνο σας. Το τέλος μιας σχέσης μοιάζει με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ένας χωρισμός είναι εξαιρετικά επώδυνος , καθώς δεν σημαίνει μόνο την απώλεια ενός προσώπου από τη ζωή σας αλλά και την απώλεια της ελπίδας και των ονείρων που είχατε με αυτό το άτομο.
Για να αισθανθεί κάποιος καλύτερα σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να αποφύγει το μηρυκασμό των σκέψεων, που απαιτεί τεράστια ποσά ψυχικής ενέργειας που θα μπορούσε να ξοδέψει για την επούλωσή του.
Αντί λοιπόν κάποιος να ανησυχεί για το παρελθόν και να κάνει τα χειρότερα σενάρια για το μέλλον, "Και αν δεν γνωρίσω ποτέ κάποιον άλλο; Τι θα συνέβαινε αν δεν διαφωνούσαμε; " καλό είναι να επικεντρώνεται στην επούλωσή του. Η ενσυνειδητότητα μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε τη ροή της ζωής, χωρίς να παίρνουμε σοβαρά τις αρνητικές σκέψεις.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο γύρω σας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τη λύπη και το θυμό μόνοι σας. Μπορείτε να μιλήσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα για όσα περνάτε ή σε έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή και να αφιερώσετε χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάτε.
6. Άρνηση
Το στάδιο της άρνησης ή της διαπραγμάτευσης κάνει την εμφάνισή του όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να δεχτεί ότι η σχέση τελείωσε. Είναι ένας συχνός αμυντικός μηχανισμός που συμβάλλει στο συναισθηματικό μούδιασμα. Ένα άτομο που είναι σε άρνηση ζει με την ψεύτικη ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν ξανά όπως πριν, και δεν είναι πρόθυμο να προχωρήσει. Οι άνθρωποι που είναι σε άρνηση μπορεί να κάνουν διαπραγματεύσεις ώστε να μην καταλήξουν στο χωρισμό. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια σπάνια έχει αποτέλεσμα.
Πολλοί άνθρωποι είναι σε άρνηση όταν νιώθουν ότι χάνουν την ταυτότητά τους χωρίς το σύντροφό τους. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι το άτομο να έχει στο μυαλό του ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Μπορεί να θέτει νέους στόχους και να κάνει όνειρα.
7. Πίεση των social media
Τα social media κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Πρώτον, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να πάρουμε λίγο χρόνο μετά τον χωρισμό πριν κάνουμε την κίνηση να διαγράψουμε τις κοινές φωτογραφίες στο Facebook και στο Instagram. Είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας πριν κάνουμε αλλαγές στο προφίλ μας.
Εκτός όμως από τις αλλαγές στα social media, καλό είναι να μπορούμε να αποχωριστούμε ρούχα, δώρα ή αντικείμενα που μας θυμίζουν τον πρώην μας.
Φυσικά, δεν χρωστάμε εξηγήσεις σε κανέναν στα social media. Τα υγιή όρια είναι σημαντικά για να προστατεύουμε την ευεξία μας.
8. Πόνος
Ο πόνος μπορεί να σας φέρει ξανά κοντά με τον πρώην σας, και σε κάποιες περιπτώσεις βοηθά να ξεπεράσετε θέματα που σας κρατούσαν πίσω. Το πένθος μπορεί να δρα ως προειδοποίηση και να σας δίνει κίνητρο για την βελτίωση της σχέσης. Αυτή η οπισθοχώρηση μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, αλλά η αρνητική δυναμική της σχέσης είναι εμφανής και ο χωρισμός να είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση.
Αν ένα άτομο έχει αποφασίσει να βάλει στην άκρη τις διαφορές με το σύντροφό του και να είναι ξανά μαζί, τότε θα πρέπει να δουλέψουν ως ζευγάρι όλα τα θέματα που οδήγησαν στο χωρισμό.
9. Συγκρίσεις
Σε αυτή τη φάση το άτομο έχει κάνει αρκετή πρόοδο και ξεκινά να ψάχνει ξανά την αγάπη. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν κατάλοιπα από την προηγούμενη σχέση του.
Στη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορεί να βγαίνει με άλλους, αλλά πάντα να τους συγκρίνει με τον πρώην. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να νιώθει απογοήτευση. Ακόμη και αν του αρέσει ένα άλλο άτομο, νιώθει κολλημένο με τον πρώην. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκεί μερικούς μήνες ή μετά από μια σοβαρή, μακροχρόνια σχέση ακόμη και χρόνια.
Για να απελευθερωθεί ένα άτομο, πρέπει να αναγνωρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Καλό είναι να αναγνωρίζει γιατί το κάνει αυτό, γιατί ψάχνει χαρακτηριστικά του πρώην; Ο πρώην ήταν ένα κομμάτι της ζωής σας, και αυτό εξηγεί γιατί αποτελεί βαρόμετρο για την επόμενη σχέση σας.
Χρειάζεται βέβαια κάποια προσοχή και ενδοσκόπηση, για να αναγνωρίσει κανείς τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει συντρόφους, αν οι σύντροφοί του μοιάζουν με κάποιον γονιό του, και τελικά καταλήγει να ζει τα ίδια ξανά και ξανά μέσα από διαφορετικές σχέσεις.
10. Πρόοδος
Εννοείται πως θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές μετά τον χωρισμό, αλλά σε αυτό το στάδιο βλέπετε πιο θετικά το μέλλον σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, να θέτετε νέους στόχους και να κάνετε όνειρα.
Χωρισμός - αντιμετώπιση
Κανένας χωρισμός δεν είναι ανώδυνος για αυτό όλοι μας χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να δεχόμαστε την υποστήριξη από τους αγαπημένους μας, αυτές τις στιγμές. Είναι απολύτως φυσιολογικό να πενθούμε την απώλεια των ονείρων μας, τη συναισθηματική επένδυση που κάναμε και το χρόνο που αφιερώσαμε.
Χωρισμός - αντιμετώπιση
Κανένας χωρισμός δεν είναι ανώδυνος για αυτό όλοι μας χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να δεχόμαστε την υποστήριξη από τους αγαπημένους μας, αυτές τις στιγμές. Είναι απολύτως φυσιολογικό να πενθούμε την απώλεια των ονείρων μας, τη συναισθηματική επένδυση που κάναμε και το χρόνο που αφιερώσαμε. Ανεξαρτήτως σε πιο σταδιο του χωρισμού βρίσκεστε, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, να μάθατε πολλά για τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας και να προχωρήσετε στη ζωή πιο δυνατοί.
Η καλύτερη θεραπευτική τεχνική για να ξεπεράσει κανείς ένα τραυματικό χωρισμό είναι με διαφορά το EMDR, σε συνδυασμό με την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ. Ο συνδυασμός αυτός βοηθάει τους περισσότερους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τους ένα τραυματικό χωρισμό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους ευτυχισμένοι.