Στρες μετά τον ερχομό ενός μωρού
Μερικά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν παιδί για να γιορτάσουν τη σταθερότητα ή τη δύναμη της σχέσης τους. Σκέφτονται ότι ένα παιδί θα τους φέρει πιο κοντά, και ότι η ζωή μετά τον ερχομό του παιδιού θα είναι μια περίοδος τρυφερότητας, στοργής και ωριμότητας. Ωστόσο, ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια εμπειρία που επιφέρει μεγάλο στρες καθώς οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι είναι πολλές, ακόμη και αν έχει την καλύτερη σχέση. Αν δεν αντιμετωπιστούν καλά οι προκλήσεις αυτές, το ζευγάρι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να φτάσει στο χωρισμό και στο διαζύγιο.
Όταν γεννιέται ένα μωρό, το ζευγάρι έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με την αλλαγή των ρόλων, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις οικονομικές δυσκολίες.
Οι γονείς που έχουν και άλλα παιδιά, έχουν επιπλέον απαιτήσεις από αυτά. Πολλά ζευγάρια στις μέρες μας ζητούν τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή για τη σχέση τους, αφότου κάνουν παιδί και όχι πιο πριν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άγχος της εποχής και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ότι περισσότερα ζευγάρια αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται βοήθεια.
Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες ανταποκρίνονται στο νεογέννητο μωρό με διαφορετικούς τρόπους. Οι αναπόφευκτες παρεξηγήσεις και οι διαφωνίες μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση. Η αλλαγή των ρόλων, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να συμβάλλουν στα προβλήματα. Οι διαφωνίες μπορεί να επιπλακούν αν η μητέρα εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το σύντροφό σας μετά τον ερχομό του μωρού.
Πώς αισθάνονται οι νέες μαμάδες;
Οι νέες μαμάδες πολύ συχνά αισθάνονται καταπίεση από την αλλαγή των ρόλων που συντελείται στη ζωή τους. Πριν ήταν “ελεύθερες”, περιβάλλονταν από φίλους και συνεργάτες, και πιθανόν να είχαν μια επιτυχημένη καριέρα, με τον ερχομό του μωρού όμως γίνονται “μαμάδες” και οι προσωπικές ανάγκες τους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ίσως να αισθάνονται λιγότερο σημαντικές καθώς οι ημέρες τους κατακλύζονται από πάνες, τάισμα και δουλειές του σπιτιού.
Οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν προσπαθώντας να κατανοήσουν πόσο γεμάτη είναι η καθημερινότητα της συζύγου. Μην περιμένετε να γίνουν όλες οι δουλειές, το σπίτι να είναι καθαρό, και το δείπνο να σας περιμένει στο τραπέζι όταν θα γυρίσετε από τη δουλειά. Αντιθέτως, όταν επιστρέφετε σπίτι, ρωτήστε τη σύντροφό σας "πως ήταν η μέρα” της και “πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε”. Προσφερθείτε να φροντίσετε το μωρό μόνοι σας ώστε η σύντροφος σας να κάνει ένα διάλειμμα που τόσο έχει ανάγκη. Όταν φροντίζετε μόνοι σας το μωρό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε μαζί του.
Οι νέες μαμάδες ίσως επίσης να έχουν θέματα με την εικόνα του σώματός τους. Το στήθος μοιάζει διαφορετικό, οι γοφοί είναι πιο ανοιχτοί, και ίσως να είναι δύσκολο να σκεφτούν να χάσουν το επιπλέον βάρος που έχουν πάρει. Ο σύζυγος μπορεί να καθησυχάσει τη σύντροφό του για την εμφάνισή της, εκτός από το νέο ρόλο της “μαμάς” δεν παύει να είναι “γυναίκα” και χρειάζεται να ξέρει ότι ακόμη την βρίσκετε ελκυστική.
Πώς αισθάνονται οι νέοι μπαμπάδες;
Οι νέοι μπαμπάδες συχνά αισθάνονται παραμελημένοι και απομονωμένοι. Ίσως να βλέπουν το μωρό με αμηχανία και να αποζητούν λίγη από την προσοχή σας. Σαν αποτέλεσμα, ίσως να απομακρύνονται και να εμφανίσουν κατάθλιψη. Μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας εμπλέκοντάς τον στην φροντίδα του μωρού, όσο αντέχει και εκείνος στην παρούσα φάση. Ωφεληθείτε από το χρόνο που θα είναι μαζί με το μωρό. Ο σύντροφός σας ίσως να κάνει τα πράγματα διαφορετικά από εσάς, αλλά προσπαθεί να τα καταφέρει. Οι άντρες χρειάζεται να κάνουν πράγματα με το δικό τους τρόπο, και τότε μπορούν να είναι καλά.
Βρείτε χρόνο σαν ζευγάρι
Τα ζευγάρια με νεογέννητα μωρά -αν δεν έχουν βοήθεια- είναι κατακλυσμένα από τις ανάγκες του μωρού. Το τάισμα, οι αλλαγές πάνας και η φροντίδα του μωρού χρειάζονται άπειρες ώρες μέσα στην ημέρα. Την στιγμή που η μαμά και ο μπαμπάς έχουν λίγο χρόνο να βρεθούν σαν ζευγάρι, είναι συνήθως τελείως εξουθενωμένοι. Και σίγουρα, εάν παραπατάνε από την αϋπνία, δεν έχουν την διάθεση να ασχοληθούν ο ένας με τον άλλο.
Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να συζητάτε και να γίνετε ξανά ζευγάρι, ακόμη και αν είναι για λίγα λεπτά. Ίσως να χρειαστεί να προγραμματίζετε πράγματα όταν θα είστε και οι δύο διαθέσιμοι. Διαλέξετε μια στιγμή που το μωρό και τα άλλα σας παιδιά θα είναι ήρεμα και ταϊσμένα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο αλλά γίνεται πιο εύκολο όσο μεγαλώνει.
Ξαναβρείτε την οικειότητα μεταξύ σας
Οι περισσότεροι νέοι γονείς αισθάνονται ότι έχουν χάσει τη σεξουαλική οικειότητα. Μερικές φορές αυτό ξεκινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή το ζευγάρι μπορεί να μην αισθάνεται άνετα να κάνει σεξ ανησυχώντας για το έμβρυο, η μαμά μπορεί να μην αισθανόταν καλά ή να είχε κάποιες επιπλοκές. Μερικές φορές η αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ακολουθηθεί από μια μεγάλη περίοδο αποχής και μετά τη γέννηση του μωρού.
Σε αρκετές περιπτώσεις όπου απαιτείται μια καισαρική ή μια περινεοτομή, δημιουργείται μια τομή που απαιτεί αρκετό χρόνο για να κλείσει. Αν μια γυναίκα κάνει σεξ πολύ σύντομα μετά τη γέννα, θα είναι μια επώδυνη εμπειρία. Ακόμη και αν η γυναίκα δεν έχει κάποια τομή, οι μύες του κόλπου είναι πολύ χαλαροί για να απολαύσει το σεξ μετά τον τοκετό.
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο θηλασμός. Ο θηλασμός μπορεί να αναστέλλει την επιθυμία για σεξ. Η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι το στήθος της έχει μοναδικό σκοπό να ταΐζει το νεογέννητο μωρό της, και αυτό να την κάνει να αισθάνεται λιγότερο ελκυστική. Επίσης, όταν μια γυναίκα συνεχώς αγγίζει και αλληλεπιδρά με το μωρό της, και ειδικά αν το θηλάζει, μπορεί να αισθανθεί μια βαθιά σύνδεση. Αυτό είναι ένα συχνό συναίσθημα στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην θέλουν καμιά σωματική επαφή με το σύντροφό τους, επειδή στην παρούσα φάση παίρνουν τόσα πολλά από το νεογέννητο μωρό.
Οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται προδομένοι αν απορρίπτονται σωματικά και συναισθηματικά από τη σύντροφό τους. Είναι σημαντικό να συζητάτε μεταξύ σας για τα συναισθήματά σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείχνετε τη στοργή ο ένας στον άλλο, όπως το κάνατε και παλιότερα.
Ρυθμίστε τα οικονομικά σας
Όταν έρχεται ένα μωρό στον κόσμο τα έξοδα αυξάνονται πολύ γρήγορα. Αν προηγουμένως υπήρχαν δύο εισοδήματα στην οικογένεια, η οικονομική πίεση για το μεγάλωμα ενός παιδιού με ένα εισόδημα είναι πολύ μεγάλη. Πολλές φορές, η προσοχή της μητέρας είναι στραμμένη στο νεογέννητο μωρό, και ο πατέρας ανησυχεί μόνος του για τα οικονομικά. Αν και τα οικονομικά της οικογένειας είναι μια κοινή ευθύνη, συχνά ο πατέρας παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις για τις οικονομικές προτεραιότητες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες και διαφωνίες στη σχέση, όπως και κατάθλιψη σε κάποιους μπαμπάδες.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποταμιεύσετε χρήματα όταν έχετε ένα μικρό παιδί, όπως το να δεχτείτε μεταχειρισμένα πράγματα από τους φίλους και την οικογένεια σας, να θηλάζετε αντί να αγοράζετε γάλα, και να λέτε στους ανθρώπους του περιβάλλοντος σας τι χρειάζεστε για το μωρό.
Αν οι οικονομικές δυσκολίες προκαλούν πίεση στη σχέση σας με το σύντροφό σας, το πιο σοφό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.
Ζητήστε βοήθεια για την επιλόχειο κατάθλιψη
Οι δυσκολίες στη σχέση γίνονται δραματικά έντονες και πολύπλοκες στην περίπτωση που εμφανιστεί επιλόχειος κατάθλιψη. Η αλλαγή των ρόλων, η κοινωνική απομόνωση και οι οικονομικές δυσκολίες συμβάλλουν σε αυτή. Εκτός όμως από τις μαμάδες, και οι μπαμπάδες μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά τον ερχομό ενός μωρού λόγω των δυσκολιών και της αλλαγής των ρόλων.
Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν εσείς, ή ο σύντροφός σας, έχετε οποιοδήποτε σημάδι κατάθλιψης από τα παρακάτω:
- Αίσθηση θλίψης, μελαγχολίας, θυμού, ενοχών, απάθεια ή απελπισία
- Ξεχνάτε συχνά, δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις ή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε
- Απομακρύνεστε από το νεογέννητο μωρός σας, το σύντροφό σας, τους φίλους και την οικογένειά σας
- Έχετε αυτοκτονικές σκέψεις
- Αισθάνεστε ότι μπορεί να βλάψετε εσάς ή το νεογέννητο μωρό σας
- Αισθάνεστε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο
- Ξαφνικοί, ανεξέλεγκτοι φόβοι και συχνό κλάμα χωρίς προφανή αιτία
- Αίσθηση αναξιότητας και αυτομομφές
- Έχετε διαταραχές στον ύπνο, όπως το να κοιμάστε πολύ και να αισθάνεστε κουρασμένοι, ή να έχετε αϋπνία και να είστε εξουθενωμένοι
- Έχουν αλλάξει οι διατροφικές σας συνήθειες, και έχετε χάσει την όρεξή σας και αρκετό βάρος ή αντίθετα αν έχετε υπερβολική όρεξη
- Έχετε χάσει την επιθυμία σας για σεξ
Σημεία –κλειδιά
Θυμηθείτε πως οι μαμάδες και οι μπαμπάδες ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται στο νέο ρόλο και το νεογέννητο μωρό τους σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Προσπαθήστε να βάλετε στο πρόγραμμά σας χρόνο όπου θα συζητάτε και θα είστε πάλι “ζευγάρι”, ακόμη και αν είναι για μισή ώρα.
Ζητήστε ψυχοθεραπευτική ή ψυχιατρική βοήθεια, αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε οποιοδήποτε συμπεριφορά ή σημάδια κατάθλιψης.
Μια υπέροχη εμπειρία γεμάτη προκλήσεις
Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία, όμως μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη πρόκληση ακόμη και για τις καλύτερες σχέσεις. Ωστόσο το στρες που συνοδεύει τον ερχομό ενός μωρού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.