Κάνε το Τεστ
σχέση μαμάς-κόρης, ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε μαμά και κόρη, δυσλειτουργική σχέση μαμάς-κόρης. ποια σημάδια δείχνουν ότι οι μαμάδες προβάλλουν τις ανασφάλειές τους στις κόρες τους, ανασφάλειες μαμάδων, πως να αντιμετωπίσετε μια μητέρα νάρκισσο

Σχέση μαμάς – κόρης

Σχέση μαμάς - κόρης

Η σχέση ανάμεσα στην μητέρα και στην κόρη είναι μια από τις πιο ισχυρές. Όμως μπορεί να είναι μια έντονη σχέση, γεμάτη συγκρούσεις. Αυτό για μια γυναίκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά αν οι φίλες της έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις μαμάδες τους. Μερικές φορές, η δυσλειτουργική σχέση μπορεί να προκύπτει από την εμπλοκή των μαμάδων στη ζωή των κοριτσιών τους. Οι προθέσεις τους μπορεί να είναι καλές, αλλά ίσως να προβάλλουν τα θέματα τους στις κόρες τους.

Κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για το παιδί της. Μια μητέρα που έχει βιώσει κάποιες εμπειρίες θέλει να προστατεύσει το παιδί της από κακοτοπιές. Κάθε μαμά θέλει να κάνει τη ζωή του παιδιού της πιο εύκολη, αλλά πολλές φορές μπορεί να προβάλλει τα δικά της θέματα στο παιδί της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η προβολή δεν αφορά εσάς άτομο, αλλά τη μαμά σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί η μαμά σας να προβάλλει τις ανασφάλειές της πάνω σας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει τα παρακάτω σημάδια.

1. Σας πιέζει να κάνετε ότι θα έκανε και αυτή

Η προβολή μπορεί να είναι δυσδιάκριτη , αλλά αν η μητέρα σας συνεχώς σας πιέζει να κάνετε πράγματα με το δικό της τρόπο αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Η μητέρα σας δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές σας προτιμήσεις, θέλει όλα να γίνονται σύμφωνα με τις δικές της προτιμήσεις.

2. Σας πιέζει να κάνετε το αντίθετο από αυτό που θα έκανε αυτή

Η μαμά σας μπορεί να προβάλλει πάνω σας τις ανασφάλειές ή τα τραύματα από τις δικές της εμπειρίες. Σας πιέζει να αντιδράσετε διαφορετικά από αυτή. Η μαμά σας δεν θέλει να κάνετε κάτι που αυτή θεωρεί λάθος.

3. Είναι επικριτική

Ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις, οι μαμάδες μπορεί να κάνουν κριτική επειδή αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν το καλύτερο για αυτά. Αν η μαμά σας κάνει συνεχώς κριτική και σας ρίχνει ψυχολογικά αντί να σας ενθαρρύνει και να σας υποστηρίζει τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει δικά της θέματα. Η μαμά σας πρέπει να είναι το άτομο στο οποίο μπορείτε να στηρίζεστε και όχι που θα σας αποθαρρύνει. Χρειάζεται να δυναμώσετε για να αντιμετωπίσετε μια επικριτική μαμά.

4. Δεν σέβεται τα όριά σας

Τα όρια είναι σημαντικά για κάθε σχέση, αλλά μερικές φορές είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, τους συντρόφους ή τους στενούς φίλους. Αν δεν υπάρχουν όρια στη σχέση με τη μαμά σας, τότε ίσως αυτό να είναι σημάδι ότι προβάλλει τα θέματά της πάνω σας. Οι μαμάδες και οι κόρες πρέπει να διαχωρίζουν τις ζωές τους.

5. Δεν ζητά συγνώμη

Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να ζητάμε συγνώμη. Αν η μαμά σας δεν αναγνωρίζει τα λάθη της, μπορεί να θέλει να κατηγορεί τους άλλους για όσα συμβαίνουν. Όταν κάποιος ζητά συγνώμη σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος και θα κάνει προσπάθεια να το αποφύγει στο μέλλον.

6. Αντιδρά υπερβολικά όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες

Αν η μαμά σας αντιδρά υπερβολικά ειδικά σε καταστάσεις που αφορούν εσάς και όχι εκείνη, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προβάλλει πάνω σας τα θέματά της. Τα δυνατά συναισθήματα για την κατάσταση ενός άλλου συχνά έχουν σχέση με προσωπικά θέματα. Μερικές φορές, η μαμά σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη , περισσότερο και από εσάς, για συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό όμως δείχνει ότι έχει θέματα που δεν έχει λύσει.

Η προβολή είναι συχνά ασυνείδητη και αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό για να προστατεύσει κάποιος τον εαυτό του από δυσάρεστα και αρνητικά συναισθήματα. Αν έχετε παρατηρήσει αυτά τα σημάδια στη μαμά σας καλό είναι να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση , όσο δύσκολο και αν μοιάζει αυτό.

σχεση μαμας κορης, θυμος προς μητερα

Από πού πηγάζουν οι ανασφάλειες της μαμάς σας;

Κάθε μητέρα έχει κρυμμένους φόβους μέσα της , τους οποίους δεν θέλει να ανακαλύψει κανείς. Θέλει με κάθε θυσία να παραμείνουν κρυφές οι ανασφάλειές της

Η μαμά σας μπορεί να έχει βιώσει αρνητικές εμπειρίες. Μπορεί να είχε η ίδια μια ελεγκτική μαμά. Μπορεί να είχε βιώσει κακοποιητικές συμπεριφορές και τώρα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο.

Κάθε μητέρα έχει μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για αναγνώριση. Αν δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει τη δική της ζωή όπως ήθελε, τώρα ζει τη ζωή της μέσα από εσάς και ελπίζει ότι θα κάνετε όσα εκείνη δεν είχε την ευκαιρία να κάνει.

Μπορεί να δυσκολεύεται να δείξει συμπόνια. Μια μητέρα νάρκισσος είναι δύσκολο  να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες της κόρης της, καθώς πάντα ο εαυτός της έχει προτεραιότητα.

Σημάδια που δείχνουν ότι η μητέρα σας προβάλλει πάνω σας τις ανασφάλειές της

Η μητέρα σας μπορεί να θέλει να σας έχει υπό τον έλεγχό της και η χειριστική συμπεριφορά της αντανακλά τους φόβους της.

1. Νιώθετε υπεύθυνοι για την ευτυχία της μαμά σας

Αν έχετε μια μαμά που πάντα στηρίζεται πάνω σας, προφανώς θα ακούτε συχνά να σας λέει, "Περνάς πολύ χρόνο με τους φίλους σου, αλλά με τη μαμά σου;" Μπορεί επίσης να αναφέρει συχνά ότι φέρεστε εγωιστικά.

Προφανώς νιώθετε ότι η ευτυχία της είναι δική σας ευθύνη. Μια ελεγκτική μητέρα μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι θα έχει απαιτήσεις από εσάς, καθώς υπέφερε για να σας φέρει στον κόσμο.

Καθώς κάθε μητέρα αξίζει ευγνωμοσύνη που μας έφερε στον κόσμο, οι χειριστικές μαμάδες έχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις.

2. Τα συναισθήματα της μαμάς σας έχουν προτεραιότητα

Ένα σημάδι που δείχνει ότι η μαμά σας προβάλλει τις ανασφάλειές της πάνω σας είναι ότι βάζετε τα συναισθήματά της πάνω από όλα. Η μαμά σας έχει πείσει ότι οι ανάγκες της είναι πάνω από τις δικές σας. Ο θυμός της είναι ένα συναίσθημα που κυριαρχεί. Για να ηρεμήσει προφανώς και πρέπει να βάλετε στην άκρη τις δικές σας ανάγκες.

3. Η μαμά σας κάνει να νιώθετε ενοχές

Σίγουρα κουβαλάτε τις ανασφάλειές της μαμάς σας αν νιώθετε συναισθήματα ενοχών. Μια τοξική μητέρα θέλει να έχει τον έλεγχο και χρησιμοποιεί τις ενοχές για να το καταφέρει. Εάν δεν κάνετε τα πράγματα όπως τα θέλει, τότε σίγουρα θα σας κατακλύσουν οι ενοχές. Αν σας ελέγχει με τα χρήματα, τότε σίγουρα δεν θα έχετε τις ίδιες παροχές αν δεν κάνετε τα πράγματα όπως τα θέλει εκείνη.

4. Η μαμά σας ελέγχει τις αποφάσεις σας

Μια ανασφαλής μητέρα προβάλλει τις ανεπάρκειές της πάνω σας και με αυτό τον τρόπο αρνείται να αποδεχτεί τις ευθύνες της. Σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια μητέρα νάρκισσο;

Κάθε γυναίκα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να αντιμετωπίσει μια μητέρα νάρκισσο.

1. Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, ατομική ή ομαδική είναι πολύ σημαντική για να επουλώσετε τις πληγές σας.

2. Βάλτε τα όριά σας

Με μια ανασφαλή μητέρα στη ζωή σας, ίσως να μην έχετε κατανοήσει τι ακριβώς είναι τα όρια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα όριά σας, και να βάλετε τέλος στην κριτική της μητέρας σας.

3. Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Το να μεγαλώνει μια γυναίκα κάτω από το ξάγρυπνο βλέμμα της μαμάς της, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τα συναισθήματά της. Με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορείτε να απελευθερώσετε αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα.

4. Ζητήστε υποστήριξη

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειες της μαμάς σας μόνες σας. Πολλές φορές, η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να μην θέλουν να πάρουν θέση σε αυτά τα θέματα. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε σε ανθρώπους έξω από τον κύκλο σας.

Μπορείτε να δουλέψετε τη σχέση με τη μαμά σας

Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να δουλέψετε τη σχέση σας με τη μητέρα σας. Όμως μόνο με αυτό τον τρόπο θα επουλώσετε τις πληγές σας και θα ενδυναμώσετε τη σχέση σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσετε για όσα σας απασχολούν και να βρείτε λύσεις, ενώ το EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ψυχολογικά τραύματα που έχετε βιώσει.

Κατηγορία: