Σχέση με διαφορά ηλικίας
Στη σύγχρονη κοινωνία, πιστεύουμε ότι η αγάπη δεν έχει όρια. Λατρεύουμε να πιστεύουμε στην ρομαντική αγάπη, αλλά η ηλικία έχει σημασία σε μια σχέση; Όταν υπάρχει διαφορά ηλικίας μια δεκαετία ή περισσότερο ανάμεσα σε δύο συντρόφους, κάνουν την εμφάνισή τους νέες προκλήσεις.
Είναι δυνατό να δουλέψει μια σχέση με διαφορά ηλικίας μακροπρόθεσμα;
Τι είναι η διαφορά ηλικίας σε μια σχέση;
Η διαφορά ηλικίας σε μια σχέση τυπικά είναι μια ρομαντική σχέση στην οποία υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Οι παράγοντες που καθορίζουν την διαφορά ηλικίας έχουν σχέση με τις προσωπικές απόψεις, την κουλτούρα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Όταν για παράδειγμα, ένα άτομο 20 ετών βγαίνει με κάποιον 30 ετών (και υπάρχει διαφορά ηλικίας 10 ετών) αυτή είναι μια σχέση με διαφορά ηλικίας.
Όταν υπάρχουν αυτές οι ηλικιακές διαφορές, τα άτομα συνήθως είναι σε διαφορετικά στάδια της ζωής και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Αν και η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, η μεγάλη ηλικιακή διαφορά μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την επιτυχία μιας σχέσης.
Η διαφορά ηλικίας έχει σημασία σε μια σχέση;
Στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιτυχία της σχέσης.
Αν και μερικοί άνθρωποι είναι εναντίον των σχέσεων με διαφορά ηλικίας, άλλοι πιστεύουν ότι μια υγιής σχέση είναι δυνατή.
Σε κάθε ζευγάρι υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσης, η συναισθηματική σύνδεση όπου οι σύντροφοι είναι ευάλωτοι, ευαίσθητοι και στοργικοί. Και η σεξουαλική ή σωματική έλξη.
Με αυτή τη λογική , η ηλικία δεν έχει σημασία, και δεν επηρεάζει άμεσα την ικανότητα της αγάπης και της ρομαντικής σύνδεσης.
Ωστόσο, αυτό πολλές φορές είναι παγίδα.
Για παράδειγμα, ο νεότερος σύντροφος μπορεί να έχει σεξουαλική διάθεση ενώ ο μεγαλύτερος ηλικιακά να μην μπορεί να καλύψει τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου του. Ή μπορεί ο νεότερος σύντροφος να μην έχει τις ίδιες εμπειρίες ζωής όπως ο μεγαλύτερος, και να μην έχει την ίδια συναισθηματική ωριμότητα.
Μπορεί να υπάρχουν μικρά θέματα αρχικά, τα οποία επηρεάζουν τη σχέση. Δεν σημαίνει ότι αυτά τα θέματα θα καταστρέψουν τη σχέση, αλλά δεν είναι πράγματα που ένα ζευγάρι πρέπει να αγνοεί.
Πώς η ηλικία επηρεάζει τη συμβατότητα στη σχέση;
Η ηλικία επηρεάζει τη συμβατότητα στη σχέση, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι. Αν υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας, οι σύντροφοι μπορεί να είναι σε διαφορετικά στάδια ζωής, πράγμα που επηρεάζει τους μακροπρόθεσμους στόχους, όπως επίσης και το τι θέλουν από τη σχέση συνολικά.
Ωστόσο, η ηλικία δεν είναι το παν όσον αφορά τη συμβατότητα, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε κάθε σχέση.
Οι σύντροφοι που έχουν την ίδια ηλικία μπορούν επίσης να αντιμετωπίζουν θέματα. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Κάθε ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει τα πεθερικά, τα παιδιά.
Καθώς όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν όταν κάποιος βγαίνει με ένα άτομο της ηλικίας του, είναι πιο έντονα όταν υπάρχει διαφορά στην ηλικία.
Το κλειδί είναι ένα ζευγάρι να προβλέπει αυτά τα θέματα και τις προκλήσεις, παρά να κάνει ότι δεν υπάρχουν.
Αν και η διαφορά ηλικίας δεν επηρεάζει την συμβατότητα στη σχέση επιφανειακά, μπορεί να έχει κόστος στη σχέση.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας;
1. Δημιουργία οικογένειας
Σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας, οι δύο σύντροφοι είναι σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους και αυτό δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά τη δημιουργία οικογένειας. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος σύντροφος μπορεί να έχει ήδη παιδιά και να μην θέλει να κάνει άλλα, ή να δυσκολεύεται με την ανατροφή των μικρών παιδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις ο μεγαλύτερος ηλικιακά σύντροφος μπορεί να είναι ήδη παππούς, και αυτό δημιουργεί θέματα στη δυναμική της σχέσης.
2. Κοινωνικοί παράγοντες
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κοινωνικών παραγόντων που δημιουργούν εμπόδια σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας. Ο νεότερος σύντροφος θα θέλει να γνωρίσει το σύντροφό του στους φίλους του, ο οποίος μπορεί να μην ταιριάζει μαζί τους λόγω ηλικίας. Αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, ειδικά όταν πρέπει κάποιος να διαχειριστεί την κριτική των άλλων.
3. Οικονομικά θέματα
Η οικονομική ανισότητα ανάμεσα σε δύο συντρόφους μπορεί να δημιουργεί θέματα σε κάθε σχέση, ειδικά στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας. Όταν ο ένας σύντροφος πληρώνει συνεχώς για τον άλλο, αυτό μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει τη σχέση με την πάροδο του χρόνου.
4. Συνταξιοδότηση
Ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας, ο ένας σύντροφος μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν από τον άλλο, και αυτό μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση. Αυτό μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε ζευγάρια που είναι σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους.
5. Γήρανση
Όταν κάποιος είναι σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας, ο μεγαλύτερος ηλικιακά σύντροφος μπορεί να μην έχει την ίδια φυσική κατάσταση με το νεότερο σύντροφο.
6. Απώλεια
Σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας, ο μεγαλύτερος ηλικιακά σύντροφος μπορεί να φύγει νωρίτερα από τη ζωή και ο νεότερος να μείνει μόνος του.
Η διαφορά ηλικίας σε μια σχέση λειτουργεί;
Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις, μια σχέση με διαφορά ηλικίας μπορεί να λειτουργεί, ανάλογα με την κατάσταση.
Ένα πράγμα που έχει σημασία στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας , είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά ηλικίας. Για παράδειγμα, τα 5 χρόνια διαφοράς είναι πολύ διαφορετικά από τα 20 χρόνια διαφοράς.
Φυσικά, το να δίνει κάποιος σημασία μόνο σε έναν αριθμό δεν είναι τόσο σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπικότητα και το επίπεδο ωριμότητας. Ακόμη και η μεγάλη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση μπορεί να λειτουργεί αν οι σύντροφοι ταιριάζουν.
Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που είναι 40 ετών και έχουν συμπεριφορά έφηβου και πολλούς έφηβους που έχουν ώριμη συμπεριφορά. Ένας άντρας 40 ετών που δεν έχει δουλειά και ζει με τους γονείς τους, είναι διαφορετικός από κάποιον που έχει τη δική του εταιρεία στα 25 του χρόνια, δικό του σπίτι και ταξιδεύει στον κόσμο.
Χωρίς να υπάρχει κάτι κακό στον 40χρονο που μένει ακόμη σπίτι του, ο καθένας μεγαλώνει με το δικό του ρυθμό, αλλά δεν μπορεί να είναι συμβατός με κάποιον που ζει ανεξάρτητος από το πανεπιστήμιο.
Μπορεί μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας να λειτουργεί;
Πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά ηλικίας; Τι θα συμβεί αν ο ένας σύντροφος είναι πολύ πιο ώριμος από τον άλλο;
Εδώ είναι μερικές παγίδες που μπορεί να προκύψουν εάν υπάρχει υπερβολική διαφορά στα επίπεδα ωριμότητας στη σχέση…
Αν ο ένας σύντροφος είναι πιο ώριμος από τον άλλο…
- Να νιώθει ότι δεν έχει πολλά κοινά με τους φίλους του/της συντρόφου του
- Να νιώθει ότι δεν θα έχει ποτέ τη δέσμευση που επιθυμεί
- Μπορεί να νιώθει ότι αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις
- Μπορεί να νιώθει ότι είναι αδύνατο να κάνει μια εποικοδομητική συζήτηση με το σύντροφο του
- Μπορεί να καλύπτει μόνος του όλα τα έξοδα
- Μπορεί να νιώθει απογοήτευση, όπως το αίσθημα ότι η σχέση δεν πάει πουθενά
- Μπορεί να νιώθει ότι πάντα παίρνει αυτός τις αποφάσεις
- Μπορεί να πρέπει να λύνει όλα τα προβλήματα του/της συντρόφου του
- Μπορεί να νιώθει ότι ο/η σύντροφος δεν παίρνει τη σχέση στα σοβαρά
Αν ο ένας σύντροφος είναι λιγότερο ώριμος από τον άλλο…
- Μπορεί να νιώθει ότι ο σύντροφος του λέει πάντα τι να κάνει
- Πιστεύει ότι ο σύντροφός του μιλά υποτιμητικά για αυτόν
- Πιέζεται να δεσμευτεί ενώ δεν είναι έτοιμος
- Νιώθει ότι ο σύντροφος του δεν θέλει ποτέ να χαλαρώνει και να διασκεδάζει
- Νιώθει ότι ο σύντροφος του δεν τον εμπιστεύεται
- Νιώθει ότι είναι σε διαφορετική φάση
- Πιστεύει ότι πρέπει να κάνει γάμο και παιδιά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του συντρόφου του
- Νιώθει ότι δεν διασκεδάζει
Τα προβλήματα μπορεί να προκύπτουν και από τις δύο πλευρές. Αυτό που είναι μεγάλη διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι μπορεί να είναι σωστό για ένα άλλο ζευγάρι. Και φυσικά, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας μπορεί να είναι επιτυχημένες, αν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν για αυτή.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση;
1. Αναγνωρίστε την κοσμοθεωρία του συντρόφου σας
Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, οι σύντροφοι ανακαλύπτουν την μοναδική κοσμοθεωρία που έχει ο καθένας. Αυτή η κοσμοθεωρία έχει να κάνει με τις εμπειρίες, την κουλτούρα και την ανατροφή. Ωστόσο, μπορεί να διαφέρει σημαντικά όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους, ειδικά πάνω από μια δεκαετία.
Η κουλτούρα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 1980 είναι πολύ διαφορετική από την κουλτούρα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 2000.
2. Επικοινωνήστε ως ίσοι
Τίποτα δεν καταστρέφει μια σχέση όσο ένα χάσμα εξουσίας (αυτό μπορεί να είναι πιο καταστροφικό από τη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση). Απλά επειδή υπάρχει διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο ένας να έχει την εξουσία ή την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις.
Δύο σύντροφοι είναι ανάγκη να επικοινωνούν ισότιμα. Να μην υπάρχει υποτίμηση του νεότερου. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ηλικία δεν κάνει κάποιον καλύτερο ή σοφότερο από τους άλλους. Είναι οι εμπειρίες της ζωής που φέρνουν τη σοφία και αυτό πολλές φορές δεν έχει σχέση με την ηλικία.
Κάποιος που είναι 23 ετών και έχει ταξιδέψει στον κόσμο έχει πολύ περισσότερες εμπειρίες ζωής και σοφίας από έναν 45 ετών που δεν έχει φύγει ποτέ από το σπίτι του.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε το πάθος του συντρόφου σας. Ποια είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν αυτό που είναι, και όχι τα χρόνια του.
3. Μιλήστε ανοιχτά για τις προθέσεις σας
Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση, οι δύο σύντροφοι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι θέλουν τα ίδια πράγματα χωρίς να τα συζητάνε.
Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά σύντροφοι μπορεί να είναι έτοιμοι για σοβαρή σχέση συγκριτικά με τους νεότερους ή να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πως θέλουν να είναι η ζωή τους σε 5 χρόνια. Μπορεί να έχουν επιτύχει περισσότερους στόχους στην καριέρα τους και να είναι έτοιμοι για γάμο και παιδιά πολύ πιο σύντομα από τους νεότερους συντρόφους τους.
Καλό είναι οι δύο σύντροφοι να είναι ξεκάθαροι για τις προσδοκίες τους και να ξέρουν ότι είναι στην ίδια σελίδα.
Αν βγαίνετε ραντεβού απλά για διασκέδαση, και δεν ψάχνετε για κάτι σοβαρό, καλό είναι να ενημερώσετε το ταίρι σας. Αν ένα άτομο είναι έτοιμο για κάτι σοβαρό και το άλλο θέλει απλώς να περάσει καλά, η σχέση δεν θα λειτουργήσει.
Τα 20 χρόνια είναι μεγάλη διαφορά για δύο συντρόφους;
Το αν μια σχέση με διαφορά ηλικίας 20 ετών μπορεί να λειτουργήσει εξαρτάται από τη δυναμική της σχέσης. Η διαφορά ηλικίας δημιουργεί μοναδικές προκλήσεις, όπως οι διαφορετικές εμπειρίες ζωής, διαφορετικοί στόχοι, και διαφορετική κοσμοθεωρία. Αλλά δεν καθορίζουν εγγενώς την επιτυχία ή την αποτυχία μιας σχέσης.
Αυτά που είναι πιο σημαντικά είναι η συμβατότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, και η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους. Τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορούν να ευημερήσουν. Ειδικά αν έχουν τις ίδιες αξίες, επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά, και είναι πρόθυμα να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις.
Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους;
Αυτό είναι διαφορετικό για κάθε ζευγάρι. Γενικά, όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και συμβατότητα, η διαφορά ηλικίας δεν παίζει τεράστιο ρόλο σε μια σχέση.
Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας μπορούν να έχουν διάρκεια, όταν υπάρχει σεβασμός, εμπιστοσύνη και κατανόηση στη σχέση.
Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας μπορεί να είναι επιτυχημένες
Κάθε σχέση με διαφορά ηλικίας αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις. Για να πετύχει μια τέτοια σχέση, καλό είναι και οι δύο σύντροφοι να γνωρίζουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, και να δουλέψουν για αυτά. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ είναι μια επιλογή για κάθε ζευγάρι που θέλει να επικοινωνεί καλύτερα ή να επιλύσει τα θέματά του.