Συμπεριφορά μετά την απιστία
Η απιστία είναι κάτι πολύ πιο σύνηθες από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αν ρωτήσετε τους φίλους σας ή την οικογένειά σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι κάποιος θα έχει βιώσει την απιστία τουλάχιστον μία φορά αν όχι περισσότερες. Φυσικά, η απιστία είναι μια εμπειρία πολύ επώδυνη. Όταν κάποιος μαθαίνει ότι ο αγαπημένος/η του πρόδωσε την εμπιστοσύνη του και δεν σεβάστηκε την υπόσχεση που έδωσαν, αυτό είναι θλιβερό. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν από μια σχέση μετά την απιστία, ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους μετά την απιστία.
Πώς μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την απιστία;
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία μετά την απιστία είναι επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται γιατί ο/η σύντροφός τους απάτησε. Όταν κάποιος κατανοεί τα πιθανά κίνητρα πίσω από την απιστία τότε μπορεί να συνέθει, και να σταματήσει να σκέφτεται εμμονικά την απιστία. Υπάρχουν 7 κύριοι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στην απιστία.
1. Ο θυμός
Οι άνθρωποι μπορεί να είναι θυμωμένοι με τους συντρόφους τους για ανεπίλυτα θέματα, ανάγκες που δεν καλύπτονται, συνεχείς προσπάθειες, συναισθηματική απομάκρυνση. Επιπλέον, ένας σύντροφος μπορεί να παίρνει την εκδίκηση του σε αντίδραση στο φλερτ, στην συναισθηματική απιστία του άλλου συντρόφου.
2. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση
Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι προσπαθούν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους ή την αυτοπεποίθησή τους από τα φλερτ και τις κατακτήσεις τους.
3. Η έλλειψη αγάπης
Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν υπάρχει συναισθηματική οικειότητα στη σχέση τους, τότε ψάχνουν αλλού να βρουν συναισθηματική ικανοποίηση.
4. Η έλλειψη δέσμευσης
Οι άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση, δεν δεσμεύονται στην αρχή της σχέσης, ή κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να δώσει τέλος στη σχέση του και έτσι, ψάχνει μια διέξοδο.
5. Η ανάγκη για ποικιλία
Οι άνθρωποι ψάχνουν για πάθος, χαρά ή ενθουσιασμό που ένιωθαν στην αρχή της σχέσης.
6. Η παραμέληση
Οι άνθρωποι που νιώθουν παραμελημένοι από τους συντρόφους τους όπως όταν δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές ή οι σεξουαλικές τους ανάγκες, νιώθουν την απόρριψη ή ότι δεν τους εκτιμούν.
7. Σεξουαλική επιθυμία
Οι άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι σεξουαλικά από τη σχέση τους και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο.
Ποιες είναι οι επιδράσεις της απιστίας;
Το σοκ, η άρνηση, το σφίξιμο στο στομάχι, και τα έντονα συναισθήματα που νιώθει κάποιος μετά την απιστία δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την απιστία νιώθουν θυμό. Μπορεί να σκέφτονται όλα όσα έδωσαν στη σχέση, όλες τις θυσίες που έκαναν. Ο θυμός και η αδικία είναι τα πιο συχνά συναισθήματα που νιώθει κάποιος μετά την αποκάλυψη της απιστίας. Επιπλέον, όταν κάποιος επεξεργάζεται την κατάσταση αρχίζει να νιώθει την προδοσία, την χαμένη εμπιστοσύνη, πράγματα που επηρεάζουν και τις μελλοντικές σχέσεις. Πώς μπορεί μια απιστία να επηρεάζει ένα σύντροφο;
- Ένα απατημένο άτομο μπορεί να αναρωτιέται για την προσωπικότητά του, τις αρχές, τις αξίες του και την άποψή του για τον κόσμο.
- Ένας απατημένος σύντροφος νιώθει τρόμο στην ιδέα ότι μπορεί να είναι μόνος ξανά.
- Ο άνθρωπος που έχει απατηθεί μπορεί να νιώθει άγχος όταν συναντά καινούργιους ανθρώπους.
- Ένας απατημένος σύντροφος μπορεί να πιστεύει ότι η όλη κατάσταση είναι αποκλειστικά δικό του λάθος.
Να μείνω ή να φύγω;
Μετά το αρχικό σοκ της απιστίας, το επόμενο βήμα είναι να ξεκαθαρίσετε αν θέλετε να μείνετε στη σχέση ή να φύγετε. Είναι σημαντικό για να λάβετε αυτή την απόφαση να κατανοήσετε τα κίνητρα του συντρόφου σας για την απιστία. Από την στιγμή που θα αξιολογήσετε τα κίνητρά του, τότε μπορείτε να αποφασίσετε αν αξίζει να παλέψετε για τη σχέση σας ή όχι. Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για να πάρετε την απόφασή σας είναι αν ο σύντροφος σας έχει μετανιώσει ειλικρινά, αν έχει πρόθεση να διορθώσει την κατάσταση και αν θέλει να δεσμευτεί για την επούλωση της σχέσης. Δεν έχει σημασία ποιο δρόμο θα επιλέξετε. Αν αποφασίσετε να μείνετε, θα χρειαστεί προσπάθεια και χρόνος για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και να χτίσετε από την αρχή τη σχέση σας. Αν αποφασίσετε να φύγετε, θα χρειαστεί προσπάθεια για να επεξεργαστείτε τις επιδράσεις της απιστίας και να προχωρήσετε.
Αυτή πάντως είναι μια ευκαιρία να δείτε με τι κριτήρια διαλέγετε του συντρόφους σας, και αν υπάρχει κάποιο μοτίβο ή αν μοιάζουν με τους γονείς σας.
Να μείνω με το σύντροφό μου μετά την απιστία;
Είναι πολύ πιθανό δύο άνθρωποι να θέλουν να μείνουν μαζί μετά την απιστία. Οι σχέσεις κάποιες φορές ωριμάζουν μετά από μια τέτοια εμπειρία. Αν αποφασίσετε να μείνετε και να δουλέψετε για να φτιάξετε τη σχέση σας, καλό είναι να επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά με το σύντροφό σας. Να είστε συγκεκριμένοι και άμεσοι με όσα έχετε ανάγκη στη σχέση για να νιώθετε ασφαλείς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συγχώρεση είναι ένα ταξίδι που χρειάζεται κουράγιο.
Πώς θα προχωρήσω μετά την απιστία;
Είτε έχετε αποφασίσει να μείνετε ή να φύγετε από τη σχέση σας, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αρχίσετε να δουλεύετε για τη δική σας επούλωση. Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.
1. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
Δεν μπορείτε με ένα μαγικό ραβδάκι να εξαφανίσετε όλα τα επώδυνα συναισθήματα που νιώθετε. Η σχέση σίγουρα είχε σημασία για εσάς. Επενδύσατε χρόνο, ενέργεια και συναισθήματα σε αυτή. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να ξεπεράσετε αυτή την εμπειρία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να κατανοήσετε ότι ο πόνος δεν θα υποχωρήσει γρήγορα και εύκολα.
2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα
Για τους περισσότερους ανθρώπους οι μέρες είναι γεμάτες με υποχρεώσεις, δουλειές, ευθύνες κλπ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να νιώσουν όλα τα συναισθήματα που προκαλεί μια απιστία. Για αυτό θα ήταν βοηθητικό να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Επιτρέψτε σε όλα τα συναισθήματα να εκδηλωθούν και μην τα καταπιέζετε.
3. Αφήστε τα δράματα στην άκρη
Ο θυμός μπορεί να σας κάνει να θέλετε να εκδικηθείτε το σύντροφό σας με τον ίδιο τρόπο για να νιώσει τον ίδιο πόνο που νιώσατε και εσείς. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να κάνουν το σύντροφό τους να ζηλέψει ή να τον απατήσουν. Η εκδίκηση όμως θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα επώδυνα συναισθήματα δεν θα υποχωρήσουν επειδή θέλετε εκδίκηση. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, καλό είναι να αφήσετε στην άκρη τα δράματα.
4. Κάντε ένα διάλλειμα από τα social media
Τα social media προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για δράματα. Όταν συνεχώς κοιτάτε τις φωτογραφίες, τις αναρτήσεις του συντρόφου σας τότε μένετε κολλημένοι στον πόνο και στις αμφιβολίες. Δεν είναι βοηθητικό να ελέγχετε συνεχώς το προφίλ του πρώην σας στο Facebook ή στο Instagram. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό , ένα διάλλειμα από τα social media μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Θα έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, την υγεία σας, την επικοινωνία σας με τους άλλους.
5. Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από ανθρώπους που εμπιστεύεστε
Όταν νιώθετε άσχημα, είναι δύσκολο να ζητήσετε την βοήθεια των άλλων. Ωστόσο, όταν έχετε κοντά σας ανθρώπους που εμπιστεύεστε και με τους οποίους νιώθετε ασφάλεια αυτό θα βοηθήσει στην επούλωσή σας. Σίγουρα, κάποιοι θέλουν να μείνουν μόνοι τους όταν νιώθουν τόσο πόνο και δεν έχουν την διάθεση να είναι μαζί με άλλους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που περνάτε μόνοι σας και στο χρόνο που είστε μαζί με άλλους.
6. Μην ασχολείστε με τη ζωή του πρώην σας
Αποφύγετε να βλέπετε τα social media και να βλέπετε αν προχώρησε με κάποια άλλη, αν περνάει καλά, κα. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να μην σας λένε πληροφορίες για τη ζωή του πρώην σας. Δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τον πόνο και την προδοσία, μην ξύνετε τις πληγές μαθαίνοντας νέα συνέχεια.
7. Αποφύγετε τις γενικεύσεις
Πολλές φορές η απιστία προκαλεί ακραία συναισθήματα που μπορεί να οδηγούν σε γενικεύσεις και προκαταλήψεις. Για παράδειγμα μπορεί να σκέφτεστε, "Δεν θα βρω ποτέ έναν καλό σύντροφο", "Θα είμαι μόνος/η για την υπόλοιπη ζωή μου", "Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν." Η αντίδραση στην προδοσία μπορεί να σας κάνει ενστικτωδώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Όταν αυτό συμβαίνει, φυσικά κάνουμε γενικεύσεις και είμαστε προσεκτικοί με όλους ώστε να μην απογοητευτούμε ξανά. Δεν είναι κάθε πιθανός σύντροφος άπιστος. Οι γενικεύσεις μονάχα υπονομεύουν τις μελλοντικές σας σχέσεις. Καλό είναι να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις με πιο συγκεκριμένες, "Υπάρχουν καλοί άνθρωποι εκεί έξω, θα χρειαστώ όμως χρόνο για να βρω τον κατάλληλο για εμένα", "Δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ τους άλλους αυτή τη στιγμή."
8. Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια
Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα μοτίβα συμπεριφοράς σας. Θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια ώστε να επιλέξετε σωστούς συντρόφους στο μέλλον. Όταν γνωρίζετε τι θέλετε να έχει ένας πιθανός σύντροφος και ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες τότε είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσετε και να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις στο μέλλον.
9. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρόνο
Είναι εύκολο να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές άλλων ανθρώπων. Μπορεί να αναρωτιέστε πως κάποιος άλλος κατάφερε να προχωρήσει τόσο γρήγορα ή πως κάποια ζευγάρια είναι τόσο ευτυχισμένα. Κάθε άτομο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και την προδοσία, να πενθήσει. Όταν έχετε υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας και θέλετε να προσχωρήσετε γρήγορα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποτύχετε. Είναι σημαντικό να δώσετε χώρο στον εαυτό σας να επουλωθεί μετά την απιστία.
10. Οι πράξεις του συντρόφου σας είναι δική του επιλογή
Το να κατανοήσετε τα κίνητρα πίσω από την απιστία δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι δικό σας λάθος. Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος που οδήγησε το σύντροφό σας στην απιστία, η πράξη του είναι δική του ευθύνη. Αν αναλάβετε εσείς την ευθύνη για τις δικές του πράξεις το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην μάθει τίποτε και εσείς να μείνετε κολλημένοι σε μια κατάσταση.
Μπορείτε να είστε ξανά ευτυχισμένοι μετά την απιστία
Η απιστία είναι μια πράξη που κλονίζει τα συναισθήματα, την εμπιστοσύνη και προκαλεί τεράστιες αλλαγές σε μια σχέση. Είναι φυσιολογικό να χρειάζεστε χρόνο για να βρείτε ξανά τον εαυτό σας, για να συνέλθετε ψυχολογικά. Σταδιακά, θα βρείτε ξανά το σκοπό στη ζωή σας και σίγουρα θα φτιάξετε ξανά τη ζωή σας. Μπορείτε να είστε ξανά ευτυχισμένοι και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στους φίλους, στην οικογένειά σας, στα χόμπι σας, στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε.
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να διερευνήσετε αυτά τα θέματα και μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας σχετικά με την απιστία, ενώ το EMDR θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το ψυχολογικό σοκ.