Κάνε το Τεστ
συναισθηματικά απόμακρη μητέρα, απόμακρη μητέρα, πως θα καταλάβετε αν η μητέρα σας είναι συναισθηματικά απόμακρη, συνέπειες της συναισθηματικά απόμακρης μητέρας στη ζωή ενός παιδιού

Συναισθηματικά απόμακρη μητέρα: οι συνέπειες στη ζωή ενός παιδιού

Συναισθηματικά απόμακρη μητέρα και παιδί

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με μια μητέρα που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμη τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές δεξιότητές του, επειδή δεν έχει μάθει να παίρνει και να δίνει αγάπη. Και καθώς οι μητέρες που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμες παρέχουν υποστήριξη, δίνουν την  εντύπωση ότι δεν είναι παρούσες. Για αυτό το λόγο τα παιδιά έχουν αμφιβολίες για τον τρόπο που θα έπρεπε να τους συμπεριφέρονται. Η ισχυρή μητρική επιρροή δεν υπάρχει. Αν αυτό περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί, τότε το παιδί μπορεί να νιώθει απομονωμένο και μόνο. Ακόμη και όταν η μητέρα καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός παιδιού, δεν μπορεί να κατανοήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα μπορεί να έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Η προτεραιότητά της είναι να καλύψει τις δικές της ανάγκες και ακόμη και όταν η συναισθηματικά απούσα μητέρα δείχνει την αγάπη της, αυτό συμβαίνει επειδή ικανοποιεί τις δικές της ανάγκες.

Συναισθηματική παραμέληση

Οι περισσότερες μαμάδες διαισθάνονται τα συναισθήματα των παιδιών τους και ανταποκρίνονται με την κατάλληλη υποστήριξη. Μπορεί να είναι ένα χαμόγελό ή ένα βλέμμα ανησυχίας. Οι μαμάδες που είναι συναισθηματικά απόμακρες δεν δίνουν σημασία σε αυτές τις ενδείξεις.

Με τον καιρό, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις οποίες χρειάζονται υποστήριξη, και αυτό έχει σημαντική επίδραση στην συναισθηματική τους ευεξία. Στην πρώιμη παιδική ηλικία, το πρόβλημα δεν είναι τόσο προφανές, καθώς τα νεογέννητα μωρά εκφράζουν τις ανάγκες τους κλαίγοντας. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν ,έχουν περισσότερες γνωστικές ικανότητες και επικοινωνούν λεκτικά, έτσι τα μοτίβα της συναισθηματικής παραμέλησης αρχίζουν να ριζώνουν.

Όταν το παιδί παρατηρεί ότι δεν έχει την προσοχή της μαμάς του, μαθαίνει να κρατά τα συναισθήματα για τον εαυτό του. Αν αυτό σας θυμίζει τον εαυτό σας, τότε μπορεί ο μπαμπάς σας να είχε συναισθηματική αντίληψη. Όμως επειδή στη ζωή επιλέγουμε ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά, μπορεί και ο μπαμπάς σας να είναι συναισθηματικά απόμακρος.

Καταπιεσμένα συναισθήματα

Όταν μαθαίνουμε να καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας από μικρή ηλικία, εξαιτίας της συναισθηματικά απούσας μητέρας μας, τότε μπορεί να εμφανιστούν θέματα ψυχικής υγείας όπως οι διατροφικές διαταραχές. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτές οι συμπεριφορές να κάνουν την εμφάνισή τους στα 12 με 13 έτη. Πολλές φορές διαρκούν μέχρι την ενήλικη ζωή. Μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφικές συνήθειες και την εργασιομανία, μοτίβα που αποσπούν την προσοχή του ατόμου από τα επώδυνα συναισθήματα. Μια άλλη μεγάλη πρόκληση για τους ανθρώπους που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους είναι η αγάπη ή ο εθισμός στο σεξ, καθώς υποσυνείδητα θέλουν να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που νιώθουν από την συναισθηματικά απόμακρή μητέρα.

Πώς θα καταλάβετε ότι οι γονείς σας είναι συναισθηματικά απόμακροι;

Οι γονείς που είναι συναισθηματικά απόντες είναι συχνά ανώριμοι. Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψετε, οι γονείς που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι έχουν μέσα τους πολλά προβλήματα από την παιδική τους ηλικία. Οι συμπεριφορές, τα συναισθήματα ή τα συμπτώματα που δείχνουν ότι οι γονείς είναι συναισθηματικά ανώριμοι ή απόμακροι περιλαμβάνουν:

  • αυστηρότητα (δεν είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στις συνθήκες όταν είναι ανάγκη)
  • χαμηλή αντοχή στο άγχος (δεν αντιμετωπίζουν το άγχος με ώριμο τρόπο)
  • συναισθηματική αστάθεια με επιθετικότητα (απότομα ξεσπάσματα θυμού, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές)
  • φτωχά όρια (επιθυμία το παιδί να είναι φίλος με το παιδί και όχι γονέας)
  • αναζήτηση προσοχής (ψάχνουν για επιβεβαίωση, υποστήριξη με κάθε κόστος)
  • προβλήματα στις σχέσεις (σύντροφοι ή φίλοι που προκαλούν πολλά προβλήματα)

Άγχος

Το άγχος είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων, όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η οποία προκύπτει από περιορισμούς που μπορεί να είχατε από τη μητέρα σας σε μικρότερη ηλικία. Δεν έχει σημασία πόσα καλά καταπιέζετε τα συναισθήματά σας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκλείσετε τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς. Κάθε παιδί, κρατά μέσα του την αρνητική φωνή της μητέρας του. Η φωνή αυτή παραμένει στην ενήλικη ζωή, προκαλεί αμφιβολίες για την αξία του και συμβάλλει στο αίσθημα της αγωνίας. Όταν ένα παιδί δεν μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του, δεν καλλιεργεί τη συναισθηματική του νοημοσύνη και δεν έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Ανθυγιεινές σχέσεις

Εκτός από τα εσωτερικά θέματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει όταν η μητέρα είναι συναισθηματικά απούσα είναι η επίδραση στις σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση κάθε άνθρωπος λαχταρά να νιώσει την αγάπη που του αρνήθηκαν ως παιδί, και όσοι μεγάλωσαν με αυτές τις συνθήκες ψάχνουν να δημιουργήσουν στενές σχέσεις το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αυτές οι σχέσεις μπορεί να είναι γεμάτες δυσκολίες, καθώς οδηγούν σε σχέσεις με έντονα θέματα στην επικοινωνία. Ο κύκλος στον οποίο το άτομο ψάχνει να βρει συντρόφους που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του, επαναλαμβάνεται. Αυτές οι σχέσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια , είναι ταραχώδεις και τελικά προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στην συναισθηματική υγεία του ατόμου.

Εκτός από την απεγνωσμένη αναζήτηση της αγάπης, μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Όταν κάποιος έχει βιώσει την απουσία της αγάπης σε όλη του τη ζωή, μπορεί να έχει δεχτεί την μοναξιά. Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι από την στιγμή που η μητέρα του δεν τον αγαπά και δεν τον καταλαβαίνει, ποιος άλλος θα το κάνει; Αυτή η αίσθηση αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους άλλους, ειδικά όσον αφορά τη δημιουργία σχέσεων. Ίσως το άτομο να μην θέλει να βιώσει την απόρριψη και να μην επιτρέπει στους άλλους να έρθουν κοντά του. Ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία των σχέσεων στην ενήλικη ζωή, και η αιτία αυτού του συναισθήματος έχει τη ρίζα του στην έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης από τη μητέρα σας.

Η επούλωση είναι εφικτή

Η σχέση μητέρας-παιδιού είναι ουσιαστική για την εξέλιξή του κάθε ανθρώπου. Ένα παιδί που δεν έχει πάρει αγάπη από τη μητέρα του θα στραφεί αλλού για να την βρει. Μπορεί να ζηλεύετε τη σχέση που έχει ένας φίλος σας με τη μητέρα του και να παλεύετε μέσα σας να βρείτε τι έφταιξε στη δική σας περίπτωση. Το πρώτο βήμα για την επούλωσή σας είναι να κατανοήσετε ότι η μητέρα σας δεν θέλει να σας εκδικηθεί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχει συναισθηματική ωριμότητα. Μπορεί να μην έχει συμπόνια επειδή είχε μια παρόμοια σχέση με τη μητέρα της. Είναι απλά θύμα της ανατροφής της, όπως και εσείς.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι παρά την συναισθηματική απουσία της μαμάς σας, έχει την δική της προσωπικότητα, μπορεί απλά έτσι να είναι ο χαρακτήρας της και να μην φταίει κάτι άλλο.

Αν οτιδήποτε από τα παραπάνω σας θυμίζει τη ζωή σας, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να αναλύσετε όλα σας τα συναισθήματα και τη σχέση με τη μητέρα σας.

Κατηγορία: