Κάνε το Τεστ
Σύνδρομο της άδειας φωλιάς, Συμπτώματα του συνδρόμου της άδειας φωλιάς, Αιτίες του συνδρόμου της άδειας φωλιάς, Αντιμετώπιση

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Σύνδρομο Άδειας Φωλιάς

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι γονείς νιώθουν συναισθήματα θλίψης και απώλειας όταν το τελευταίο τους παιδί ενηλικιώνεται και φεύγει από το σπίτι. Αν έχετε μονάχα ένα παιδί ή δεν μπορείτε να αναπροσδιορίσετε τον ρόλο σας ως γονέας, ίσως να δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στην "άδεια φωλιά", δηλαδή σε ένα σπίτι που πλέον δεν είναι όπως πριν. Η μοναξιά, η θλίψη ακόμα και η κατάθλιψη μπορεί να καταβάλλουν ένα γονιό. Και σε πολλές περιπτώσεις, Στο μεταβατικό αυτό στάδιο εμφανίζεται και η κρίση μέσης ηλικίας.

Επιπλέον, οι γονείς μπορεί να ανησυχούν έντονα για την ασφάλεια των παιδιών τους και το εάν θα μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους από μόνα τους.

Συμπτώματα του συνδρόμου της άδειας φωλιάς

Οι γονείς με το σύνδρομο της άδειας φωλιάς ίσως να νιώθουν:

Αιτίες του συνδρόμου της άδειας φωλιάς

Ακόμα και αν οι γονείς από πάντα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να είναι ανεξάρτητα, η εμπειρία του να φεύγουν τα παιδιά να από το σπίτι είναι επώδυνη.  Eίναι δύσκολο για τους γονείς να μένουν ξαφνικά χωρίς παιδιά στο σπίτι, ιδίως σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι γονείς δεν τα πηγαιναν καλά μεταξύ τους (ως ζευγάρι), ή αν όλη η προσοχή και η καθημερινότητα των γονιών ήταν στραμμένη προς τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις σίγουρα θα δυσκολεύονται με την μετάβαση στη νέα φάση της ζωής τους, αφού και το τελευταίο παιδί αφήνει το σπίτι.

Αν ο γονέας και το παιδί είχαν μια σχέση με διαφωνίες, ήταν απομακρυσμένοι και εχθρικοί, τότε και οι γονείς και το παιδί ίσως να υποφέρουν περισσότερο μετά από την αποχώρηση του παιδιού από το σπίτι. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μια ουσιαστική σχέση και υποστήριξη μεταξύ γονέων και παιδιού. Οι θετικές σχέσεις μας δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για υγιείς αλληλεπιδράσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τους νέους ενήλικες που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, όπως και για τους γονείς που μεγαλώνουν.

Αντιμετώπιση

Για πολλούς γονείς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι έντονο ακόμα και όταν συνεχίζουν να έχουν στενές σχέσεις με το παιδί τους. Ένας γονέας μπορεί να κρατά έστω μια ελάχιστη επαφή με το παιδί του μέσω ενός μηνύματος την εβδομάδα, ενός email ή ενός τηλεφωνήματος. Σε περιόδους στρες και μοναξιάς, θα σας βοηθήσει η επαφή με φίλους, η κοινωνική υποστήριξη.

Φροντίστε τον εαυτό σας, αρχίστε ένα νέες δραστηριότητες, κάντε κάτι που πάντα ονειρευόσασταν. Αντί να επικεντρώνετε την προσοχή σας στο παιδί σας που έφυγε, αρχίστε να δοκιμάζετε νέες ασχολίες και χόμπι, ταξιδέψτε, κάντε νέους φίλους και ασχοληθείτε με την καριέρα σας και τους στόχους σας.

Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική

Η ψυχοθεραπεία είναι αναγκαία αν η μοναξιά, η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και η θλίψη σας καταβάλλουν. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σας.

Κατηγορία: