Συνήθειες που σαμποτάρουν την Ψυχική σας Υγεία
Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και αυτό επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Η ρουτίνα , οι συμπεριφορές και οι συνήθειες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην διάθεση και μπορούν να σαμποτάρουν την ψυχική σας υγεία. Οι μικρές επιλογές που κάνετε καθημερινά επηρεάζουν τη διάθεση σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Ακόμη και οι κινήσεις του σώματος επηρεάζουν τη διάθεσή σας.
Είστε αναβλητικοί
Σας έχει γίνει συνήθεια να αναβάλλετε πράγματα για αργότερα. Κάθε εργασία και υποχρέωση σας φαίνεται βαρετή και δεν νιώθετε καλά να κάνετε κάτι τη στιγμή που πρέπει. Όμως η αναβλητικότητα προσθέτει άγχος στην καθημερινότητά σας και ασκεί τεράστια πίεση στον εγκέφαλό σας.
Κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Μπορεί να νομίζετε ότι το να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλό σας, αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να σας γεμίσει στρες. Δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία καθώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να δυσκολεύετε να επεξεργαστεί πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Όταν τρώτε αφήστε στην άκρη το κινητό σας και δώστε χρόνο στο μυαλό σας να χαλαρώσει.
Είστε τελειομανείς
Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό για να επιτύχετε ένα σημαντικό στόχο. Όταν κάνετε κάτι τέλεια αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχία, αλλά η συνεχής ανάγκη για τελειότητα μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες σας.
Η τελειομανία μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Η θετική τελειομανία βοηθά να βάζετε τα δυνατά σας, να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους, να ξεπερνάτε τις αποτυχίες, να βλέπετε τα λάθη σας ως ευκαιρία για να μάθετε, να νιώθετε στρες και ανησυχία σε υγιή πλαίσια και να απολαμβάνετε τη διαδικασία και τα αποτελέσματα.
Η αρνητική τελειομανία περιλαμβάνει τα πολύ υψηλά πρότυπα πέρα από τις δυνατότητές σας, την απογοήτευση με οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα, την ανησυχία για την αποτυχία ή την απόρριψη, θεωρείτε ότι τα λάθη σας είναι απόδειξη ότι δεν αξίζετε. Η αρνητική τελειομανία μπορεί να προκαλέσει άγχος, φόβο για τα λάθη, αβεβαιότητα και ανησυχία για την κριτική των άλλων.
Σκέφτεστε αρνητικά
Όλοι μας μπορεί να έχουμε αρνητικές σκέψεις κάποιες στιγμές, και τα περιστασιακά συναισθήματα αποτυχίας δεν έχουν επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης μπορεί να παρεμβαίνει στην ικανότητα σας να επιτύχετε. Οι άσχημες σκέψεις που σας κάνουν να σκέφτεστε ότι η ζωή δεν είναι ωραία, νιώθετε ότι δεν έχετε ελπίδα ή σκοπό στη ζωή σας μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα και να μην μπορείτε να είστε παραγωγικοί την ημέρα.
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα αποτυχίας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, και μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης σας αποθαρρύνει να θέσετε στόχους, υπονομεύει την αξία σας και τονίζει τα λάθη σας.
Δεν κοιμάστε καλά
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωματική και την συναισθηματική μας αντοχή. Δίνει την ευκαιρία στον εγκέφαλο και στο σώμα σας να αναζωογονηθεί, να ξεκουραστεί. Όταν δεν κοιμάστε καλά για μία ή δύο νύχτες μπορεί να νιώθετε νευρικότητα, να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε και αυτά επιβαρύνουν την ψυχική σας υγεία.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγεία σχετίζονται με τις διαταραχές στον ύπνο. Περίπου το 60-90% των ανθρώπων με κατάθλιψη έχουν επίσης αϋπνία. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αϋπνίας συνδέονται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.
Οι κακές συνήθειες στον ύπνο, όπως το να κοιμάστε λίγο ή ανεπαρκώς, να πίνετε καφέ αργά το βράδυ, να κάνετε πράγματα που δεν σας χαλαρώνουν πριν τον ύπνο και να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές αποσυντονίζουν τον ύπνο σας.
Αυτές οι συνήθειες μπορεί να γίνουν ο χειρότερος εχθρός σας. Αν τις αναγνωρίσετε μπορείτε να τις αλλάξετε με νέες υγιεινές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία.