Κάνε το Τεστ
Τα στάδια του πένθους, Πένθος, Πέντε στάδια του πένθους, Τα 5 στάδια του πένθους, Τα 7 στάδια του πένθους, Τα επτά στάδια του πένθους, Τέσσερα στάδια του πένθους, Αντιμετώπιση του πένθους, Διαδικασία του πένθους, Πως να στηρίξω έναν αγαπημένο μου που πενθεί

Τα στάδια του πένθους

Τα στάδια του πένθους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά το πένθος, Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν κάποια στάδια όταν αντιμετωπίζουν την απώλεια ενός αγαπημένου τους. Υπάρχουν διάφορες ψυχολογικές θεωρίες για το Πένθος, και για αυτό το λόγο διακρίνονται τέσσερα, πέντε ή εφτά στάδια του πένθους αναλόγως την προσέγγιση.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος στον οποίο ένα άτομο μπαίνει σε κάθε στάδιο, όταν αναγνωρίζει αυτά τα στάδια αυτό βοηθά στη διαδικασία του πένθους. Αν και οι θεωρητικές προσεγγίσεις των 4, 5 και 7 σταδίων είναι γραμμικές, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώνει με οποιαδήποτε σειρά κάθε στάδιο και επαναλαμβανόμενα. Μπορεί η διαδικασία να γίνει ένας κύκλος που συνεχίζει να αλλάζει καθώς εξελίσσεται η διαδικασία του πένθους.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ
Πέντε στάδια πένθους Εφτά στάδια πένθους Τέσσερα στάδια πένθους
  • Άρνηση
  • Θυμός
  • Διαπραγμάτευση
  • Κατάθλιψη
  • Αποδοχή
  • Σοκ
  • Άρνηση
  • Θυμός
  • Διαπραγμάτευση
  • Δοκιμές
  • Κατάθλιψη
  • Αποδοχή
  • Σοκ και μούδιασμα
  • Λαχτάρα και αναζήτηση
  • Απελπισία και αποδιοργάνωση
  • Αναδιοργάνωση και ανάκαμψη

Η διαδικασία δεν είναι γραμμική

Στην πραγματικότητα, τα στάδια του πένθους είναι απλά ένας οδηγός. Η αλήθεια είναι ότι όλοι βιώνουμε αυτά τα στάδια σε διαφορετικό βαθμό. Τίποτα δεν έχει γραμμική εξέλιξη όσον αφορά το πένθος, ακόμη και αυτά τα στάδια που αποτελούν τη διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν είναι η διαδικασία. Δεν υπάρχει τυπική απώλεια, και έτσι δεν υπάρχει και τυπικό πένθος. Το πένθος μπορεί να έχει πολλές μορφές, στάδια και συναισθήματα, καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

«Υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο στάδια πένθους… το ποιος ήσουν πριν και ποιος μετά». — Ted Rynearson

Κριτική για τα στάδια του πένθους

Τα πιο γνωστά στάδια του πένθους είναι πέντε και πρώτη φορά προτάθηκαν από την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος το 1969, στο βιβλίο της Death and Dying που βασιζόταν στην έρευνα σε ανθρώπους που πέθαιναν από ανίατες ασθένειες. Αυτές οι φάσεις θλίψης ήταν οι εμπειρίες που είχαν οι ανίατοι ασθενείς καθώς αντιμετώπιζαν το αναπόφευκτο τέλος της ζωής τους. Ήταν μια θεωρία ορόσημο που βασίστηκε σε ένα σύνολο ερευνών που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τη θνητότητα. Εδώ όμως προκύπτουν και οι προβληματισμοί.

Αυτά τα στάδια του πένθους φαίνεται να είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτά ως οι φάσεις θλίψης που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Οπότε, αποδεχόμαστε ότι η εμπειρία ενός ατόμου που πάσχει από τελικό στάδιο είναι το ίδιο πράγμα με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Όμως αυτά είναι διαφορετικές καταστάσεις. Η εμπειρία ενός ατόμου με ανίατη ασθένεια, που αντιμετωπίζει τη δική του θνητότητα και αντιμετωπίζει τα δικά του ζητήματα για το τέλος της ζωής του, δεν είναι το ίδιο πράγμα με έναν πενθούντα που μόλις έχασε έναν γονιό, ένα παιδί, έναν σύζυγο, ένα στενό φίλο, συνάδελφο ή συγγενή.

Στάδια πένθους, Απώλεια συζύγου, Στάδια, Πένθος, Τα 7 στάδια του πένθουςΤα πέντε στάδια του πένθους

Τα πιο γνωστά στάδια του πένθους είναι πέντε και πρώτη φορά προτάθηκαν από την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος το 1969.

Στάδιο 1: Άρνηση

"Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει."

Συχνά αυτές είναι οι πρώτες λέξεις όταν αντιμετωπίζουμε το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Η άρνηση είναι ο πιο συχνός αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούμε για να αντισταθμίσουμε το σοκ της απώλειας. Είναι ένας τρόπος για να μουδιάζουμε τα συναισθήματά μας και είναι αυτό που μας βοηθά να επιβιώσουμε από αυτή την είδηση.

Στη διάρκεια της φάσης της άρνησης, δεν είμαστε σίγουροι αν η ζωή μπορεί να συνεχιστεί, αν μπορούμε να προχωρήσουμε ή αν υπάρχει κανένα νόημα στο να προχωρήσουμε. Ωστόσο, η άρνηση μας βοηθά να ρυθμίσουμε τη θλίψη μας. Είναι το μόνο πράγμα που μας κρατά ενωμένους, και μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε όσα μπορούμε.

Στάδιο 2: Θυμός

"Γιατί συνέβη αυτό; Δεν είναι δίκαιο. Πως μπορεί αυτό να συνέβει σε μένα/εκείνον; Ποιος φταίει."

Καθώς το συναίσθημα της άρνησης αρχίζει να ξεθωριάζει, η πραγματικότητα είναι ανελέητη, και ο πόνος συχνά εμφανίζεται με τη μορφή του θυμού. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες όταν η αιτία του θανάτου δεν είναι τα φυσικά αίτια. Σε αυτό το στάδιο, δεν είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας, έτσι τα κρύβουμε πίσω από το θυμό. Αυτό το έντονο συναίσθημα μπορεί να απευθύνεται σε αντικείμενα, ξένους, φίλους ή μέλη της οικογένειας.

Παρόλο που ξέρουμε ότι δεν φταίει το άτομο που πεθαίνει, συναισθηματικά αγανακτούμε που μας προκάλεσε τόσο πόνο και μας άφησε. Την ίδια στιγμή, νιώθουμε ενοχές για το θυμό μας, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο θυμό.

Στάδιο 3: Διαπραγμάτευση

"Τι θα συνέβαινε αν…, Θα έκανα οτιδήποτε για να γυρίσω το χρόνο πίσω."

Από τη στιγμή που ο θυμός περνάει, τα συναισθήματα ευαλωτότητας και αβοηθητότητας κάνουν την εμφάνισή τους. Όσο παλεύουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας και των συναισθημάτων μας, αρχίζουμε την διαπραγμάτευση. Αρχίζουμε να ζητάμε μια προσωρινή ειρήνη που με κάποιο τρόπο θα κάνει τα πάντα να φύγουν:

  • Μήπως όλα ήταν ένα όνειρο;
  • Αν μπορούσα να του μιλήσω μια ακόμη φορά.
  • Δεν θα θυμώσω ποτέ ξανά με το σύντροφο μου.

Η διαπραγμάτευση είναι ένας τρόπος για να απομακρύνουμε όσα νιώθουμε, που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε ξανά φυσιολογικοί. Οι ενοχές συνήθως συνοδεύουν την διαπραγμάτευση, καθώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε τον αγαπημένο μας. Οι σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας είναι:

  • Τι θα συνέβαινε αν ζητούσαμε και μια άλλη ιατρική άποψη;
  • Τι θα συνέβαινε αν σταματούσα εκείνη τη μέρα;
  • Τι θα συνέβαινε αν….

Η διαπραγμάτευση μας προστατεύει από την σκληρή πραγματικότητα, την έλλειψη των αγαπημένων μας προσώπων, την μοναξιά. Είναι η τελευταία μας προσπάθεια να ζητήσουμε από μια ανώτερη δύναμη να μας βοηθήσει να αναβάλλουμε το αναπόφευκτο και να μας βοηθήσει να βρούμε ανακούφιση από το πένθος.

Στάδιο 4: Κατάθλιψη

"Δεν το αντέχω αυτό."

Από τη στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να διαπραγματευτούμε , που θα φέρει πίσω τον αγαπημένο μας, μπαίνουμε στη φάση της κατάθλιψης. Υπάρχουν δύο τύποι κατάθλιψης που έχουν σχέση με το πένθος. Ο πρώτος είναι με τη μορφή της λύπης. Σε αυτό το σημείο, μένουμε συγκεντρωμένοι στα πρακτικά της κηδείας, και έτσι αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε το αγαπημένο μας πρόσωπο. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό τον τύπο κατάθλιψης αρχίζουν να ανησυχούν για το πως η διαδικασία του πένθους έχει επηρεάσει τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Ο δεύτερος τύπος κατάθλιψης στη διάρκεια του πένθους είναι πιο ιδιωτικός, το άτομο είναι πιο ήσυχο και έχει την τάση να διαχωρίζει τον εαυτό του από την πραγματικότητα. Η κατάθλιψη γίνεται σχεδόν δεύτερη φύση μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Η κατάθλιψη μπορεί να παραμένει καθώς κάποιος περνά στο επόμενο στάδιο του πένθους.

Στάδιο 5: Αποδοχή

"Είμαι λυπημένος, αλλά δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση. Μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάσταση."

Δεν φτάνουν όλοι οι άνθρωποι στο πέμπτο στάδιο του πένθους, η αποδοχή του θανάτου είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα. Χρειάζεται κουράγιο για να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να βρει γαλήνη. Η αναγνώριση είναι ένας συνδυασμός περιόδων ηρεμίας, απομόνωσης και μιας νέας μορφής ευτυχίας, που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση μιας νέας αρχής.

Η αποδοχή είναι μια σωματική και συναισθηματική άμυνα που σηματοδοτεί ότι έχετε φτάσει σε μια νέα κατάσταση. Ουσιαστικά, σηματοδοτεί το τέλος του πένθους. Απλά σημαίνει ότι έχουμε βρει έναν τρόπο για να ζούμε ξανά, ενώ ακόμη πενθούμε για την απώλεια, χωρίς να παραμένουμε καθηλωμένοι σε μια κατάσταση.

Μετά την αποδοχή είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να αγκαλιάσουμε τη μνήμη και την κληρονομιά του αγαπημένου μας ενώ συνεχίζουμε να ζούμε.

Τα πέντε στάδια του πένθους είναι τα πιο γνωστά, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μοντέλα που περιλαμβάνουν σχετικά συναισθήματα και στάδια που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι στη διαδικασία του πένθους.

Στάδια του πένθους, Πένθος, Τα 5 στάδια του πένθους

Τα 7 στάδια του πένθους

Με δύο νέα στάδια, αυτή η διαδικασία του πένθους έχει πολλές ομοιότητες με τα πέντε στάδια του πένθους. Τα 7 στάδια του πένθους αποτελούν ίσως μια πιο βαθιά προσέγγιση:

Στάδιο 1: Σοκ

Ένα συναίσθημα παράλυσης και σχεδόν χωρίς συναισθήματα. Το σώμα δεν μπορεί να βρει τρόπο να επεξεργαστεί όσα συνέβησαν.

Στάδιο 2: Άρνηση

Από τη στιγμή που το σώμα επεξεργάζεται τις πληροφορίες, το μυαλό αποφασίζει να μην πιστέψει όσα συμβαίνουνγια να προστατευτεί από το πένθος.

Στάδιο 3: Θυμός

Όταν τελικά το άτομο συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, εμφανίζεται μια έκρηξη θυμού προς τον αγαπημένο του, και μερικές φορές προς τον εαυτό του.

Στάδιο 4: Διαπραγμάτευση

Όσο ψάχνει ένα τρόπο να ελέγξει κάποιος τα συναισθήματά του, αρχίζει να ζητά βοήθεια από μια ανώτερη δύναμη.

Στάδιο 5: Δοκιμές

Καθώς το άτομο αποφασίζει ότι ήρθε η στιγμή να προχωρήσει, αρχίζει να δοκιμάζει λύσεις για να αντιμετωπίσει την απώλεια και να ανακτήσει τη ζωή του.

Στάδιο 6: Κατάθλιψη

Συνήθως, οι δοκιμές γυρίζουν το άτομο πίσω στο σημείο που ήταν πριν, με ένα αίσθημα κατάθλιψης καθώς δεν μπορεί να βρει τρόπο να επεξεργαστεί το πένθος του.

Στάδιο 7: Αποδοχή

Όσοι είναι τυχεροί κάνουν ειρήνη με την απώλεια και αρχίζουν να χτίζουν ξανά τη ζωή τους.

Τα 4 στάδια του πένθους

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για το πένθος που περιλαμβάνει 4 στάδια.

Στάδιο 1: Σοκ και μούδιασμα

Ανάμικτα συναισθήματα σοκ και άρνησης καθώς προσπαθούμε να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα το μυαλό μας λέει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνέβη.

Στάδιο 2: Λαχτάρα και αναζήτηση

Από την στιγμή που κάποιος αναγνωρίζει την απώλεια, αρχίζει να κατανοεί ότι το μέλλον που φαντάστηκε δεν είναι πλέον πιθανό. Αρχίζει να ψάχνει να βρει τρόπους για να καλύψει το κενό που άφησε ο αγαπημένος του.

Στάδιο 3: Απελπισία και αποδιοργάνωση

Ακόμη και αν ένα άτομο αποδεχτεί τελικά ότι συνέβη, νιώθει απελπισία που συχνά συνοδεύεται από θυμό και αποδιοργάνωση. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να απομονώνεται κοινωνικά καθώς προσπαθεί να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.

Στάδιο 4: Αναδιοργάνωση και ανάκαμψη

Σε αυτό το σημείο το άτομο πιστεύει ότι είναι έτοιμο να δημιουργήσει μια νέα ρουτίνα, να επιστρέψει στην καθημερινότητα και να θέσει νέους στόχους ενώ αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της απώλειας. Η διαδικασία της επούλωσης μπορεί να μην τελειώσει ποτέ, αλλά μπορεί να εξελίσσεται όσο κάποιος αναδιοργανώνει τα συναισθήματά του.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το πένθος;

Η αναζήτηση βοήθειας όταν πενθούμε μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε με υγιείς τρόπους τα συναισθήματά μας. Τελικά, η απόφαση να ζητήσουμε βοήθεια είναι κάτι πολύ προσωπικό. Ωστόσο, καθώς κάνουμε το ταξίδι μας στη θλίψη, μπορεί να χάνουμε κάποια σημάδια. Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ καλή επιλογή, και βοηθά να αναγνωρίσουμε αυτά τα σημάδια ώστε να μην χαθούμε μέσα στο πένθος.

Το EMDR είναι επίσης μία εξαιρετική τεχνική για την επεξεργασία του πένθους, καθώς βοηθάει στην αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων που μπορεί να το συνοδεύουν.

Κάποιες φορές, το πένθος μπορεί να είναι παρατεταμένο και πολύ βαρύ, και οι άνθρωποι να πέσουν σε κλινική κατάθλιψη (κατάθλιψη τεστ). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν η ψυχοθεραπεία δεν φαίνεται να βοηθάει αρκετά. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

Αντιμετώπιση του πένθους 

Η κατανόηση των σταδίων του πένθους σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, και ακόμη μέσα στην ίδια οικογένεια, το πένθος μπορεί να είναι διαφορετικό. Αν νιώθετε ότι το πένθος σας κατακλύζει καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να μπορέσετε να επεξεργαστείτε την απώλεια, ώστε να βρείτε την ηρεμία και τη γαλήνη.

Κατηγορία: