Κάνε το Τεστ
Τελειώνει με εμάς ταινία, Κακοποίηση, Κακοποίηση στη σχέση, κακοποιητική σχέση, Δυσλειτουργικά μοτίβα στη οικογένεια, Ενδοοικογενειακή βία, Σημάδια κακοποητικής συμπεριφοράς

Τελειώνει με εμάς – η ταινία

Τελειώνει με εμάς - η ταινία

Η ταινία "Τελειώνει με εμάς" (It ends with us) δείχνει ότι η κακοποίηση είναι κυκλική, ατομικά και γενεαλογικά. Περιγράφει την προσωπική ζωή και το γάμο της πρωταγωνίστριας Λίλι με τον σύντροφο της Ράιλ. Η ταινία δείχνει πως ένα μοτίβο βίας και συγχώρεσης μπορεί να επαναλαμβάνεται σε μια σχέση. Για την Λίλι και τον Ράιλ , αυτός ο κύκλος ξεκινά με τα έντονα συναισθήματα αγάπης, ηρεμίας και έρωτα. Ωστόσο, ο Ράιλ συχνά χάνει την ψυχραιμία του, με αποτέλεσμα να ξεσπά βίαια και να πληγώνει τη Λίλι.

Μετά, ο Ράλι νιώθει τύψεις για την συμπεριφορά του και η Λίλι που αγαπά την καλή εκδοχή του εαυτού του,  τον συγχωρεί και συμφιλιώνονται. Είναι ευτυχισμένοι για ένα διάστημα, αλλά κάτι ξαφνικά οδηγεί τον Ράιλ σε ένα νέο ξέσπασμα, και ο κύκλος της βίας , των τύψεων και της συμφιλίωσης επαναλαμβάνεται.

Τι μηνύματα περνάει η ταινία για την κακοποίηση;

Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Ράιλ ήταν πολύ γοητευτικός και υπήρχε έντονη χημεία με τη Λίλι. Η άβολη πραγματικότητα με την ενδοοικογενειακή βία είναι ότι υπάρχουν στιγμές αγάπης και ευτυχίας.

Η σχέση των γονιών της Λίλι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίδρασης της στα βίαια επεισόδια του συζύγου της, και αυτό δείχνει ότι η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να επαναλαμβάνεται από γενιά σε γενιά. Ο πατέρας της Λίλι κακοποιούσε τη μητέρα της επανειλημμένα, και κάποιες φορές έκανε το ίδιο και στη Λίλι.

Από αυτή την εμπειρία, η Λίλι αναγνώρισε δύο θέματα στη σχέση των γονιών της που πίστευε ότι είναι υπεύθυνα για τα προβλήματά τους. Το ένα ήταν ότι η μητέρα της παντρεύτηκε κάποιον που δεν την αγάπησε ποτέ πραγματικά, και το άλλο ότι η μητέρα της θέλησε να διατηρήσει το οικογενειακό τους στάτους και τον τρόπο ζωής τους αντί να ζητήσει βοήθεια για την ασφάλεια τη δική της και της κόρης της.

Η Λίλι μισούσε τον πατέρα της για την κακοποιητική του συμπεριφορά, αλλά το κύριο λάθος της είναι πως ενώ αναγνώρισε αυτά τα στοιχεία και ορκίστηκε να μην τα επαναλάβει στη δική της ζωή, να μην είναι θύμα σαν τη μαμά της, τελικά επέλεξε έναν κακοποιητικό σύντροφο , όπως ήταν ο πατέρας της.

Η Λίλι έπαθε σοκ όταν παντρεύτηκε τον Ράιλ και ανακάλυψε ότι είναι σε έναν κακοποιητικό γάμο,  όπως η μαμά της με τον μπαμπά της. Όπως η μαμά της, το ένστικτο της Λίλι την οδηγούσε στο να διατηρήσει την φήμη και την καριέρα του άντρα που αγαπούσε και έλεγε ψέματα για τους τραυματισμούς της, αν και ένιωθε ντροπή που επαναλάμβανε τη συμπεριφορά της μαμάς της.

Η Λίλι τελικά έφυγε από το σπίτι όταν τα βίαια ξεσπάσματα του Ράιλ κλιμακώθηκαν, αλλά το ξαφνικό νέο ότι είναι έγκυος με το μωρό του την έκανε να νιώσει σύγχυση. Η Λίλι λαχταρούσε να συγχωρήσει τον Ράιλ και να αλλάξει ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν μαζί το παιδί τους. Από την άλλη ανησυχούσε γιατί θα έμοιαζε αδύναμη και αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερη κακοποίηση, και θα προκαλούσε την κριτική των άλλων. Η εμπειρία της Λίλι με τον δικό της κακοποιητικό γάμο της έδειξε κάτι που δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ως παιδί: πόσο πολύπλοκη κατάσταση είναι η ενδοοικογενειακή βία. Η ενσυναίσθηση της Λίλι για τη μαμά της, της επέτρεψε να δείχνει περισσότερη συμπόνια στον εαυτό της.

Αντιστάθηκε στην ντροπή και μίλησε σε ανθρώπους που αγαπούσε και εμπιστευόταν, τη μαμά της, στην κουνιάδα της και στην παιδική της αγάπη. Η Λίλι σοκαρίστηκε με την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβε. Με τη βοήθεια του υποστηρικτικού της συστήματος ξεπέρασε την ντροπή.

Τελειώνει με εμάς ταινία, Κακοποίηση στη σχέση, κακοποιητικές συμπεριφορές

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα δυσλειτουργικά οικογενειακά μοτίβα;

Τα ενήλικα παιδιά των αλκοολικών και δυσλειτουργικών οικογενειών, συχνά ορκίζονται ότι δεν θα καταλήξουν όπως οι γονείς τους. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σπάσει τα μοτίβα που έχει μάθει. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αναρωτιούνται, "Γιατί πάντα με ελκύουν οι τοξικοί ή οι κακοποιητικοί άνθρωποι;"

1. Ο κύκλος της κακοποίησης μοιάζει σαν κανονικότητα

Πολλά παιδιά έχουν κακοποιητικούς μπαμπάδες, όχι προς αυτά αλλά προς τις μαμάδες τους. Φωνάζουν, θυμώνουν και κάποιες φορές χτυπούν τις μαμάδες τους. Όταν αυτό συνέβαινε, έκαναν τα πάντα για να επανορθώσουν τις επόμενες μέρες, αγοράζουν λουλούδια ή δώρα.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που περιμένουν τις νύχτες που θα ξεσπάσει ένας καυγάς. Επειδή ξέρουν ότι μετά οι επόμενες ημέρες θα είναι τέλειες. Αν μπορούσαν θα προστάτευαν τις μαμάδες τους. Αλλά η κακοποίηση που είναι αναπόφευκτη σε ένα γάμο, μπορεί να γίνει κανονικότητα.

Ο κύκλος της κακοποίησης είναι τόσο ισχυρός που κάνει πολύ δύσκολο κάποιος να αφήσει την σχέση. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, οι κακοποιητικοί άνθρωποι δεν είναι κακοί συνέχεια. Οι περισσότεροι είναι γοητευτικοί, ευαίσθητοι, φροντιστικοί και γενναιόδωροι ανάμεσα στα επεισόδια οργής ή βίας. Έτσι, τα θύματα νιώθουν σύγχυση μέσα τους για την αληθινή φύση της κακοποίησης.

2. Προειδοποιητικά σημάδια: ανοχή στις απαράδεκτες συμπεριφορές

Στη αρχή της ιστορίας ανάμεσα στη Λίλι και στον Ράιλ, η Λίλι έβλεπε πολλά προειδοποιητικά σημάδια. Ο Ράιλ, ο κακοποιητικός σύντροφος της, έπινε πολύ και κάπνιζε παρόλο που ήταν νευροχειρουργός. Ήταν αλαζόνας, έχανε την ψυχραιμία του, δεν ενδιαφέρονταν για σοβαρές σχέσεις, την κυνηγούσε παρά το γεγονός ότι αυτή αδιαφορούσε, ήταν ζηλιάρης, κτητικός. Ωστόσο, είχε στιγμές που ήταν ευγενικός, ευαίσθητος, έξυπνος, γενναιόδωρος,  πραγματικός κύριος και απολύτως αφοσιωμένος στη Λίλι.

Όταν ένας άνθρωπος έχει μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, η κανονικότητα του είναι διαφορετική. Καθώς η Λίλι μεγάλωσε με έναν κακοποιητικό πατέρα, δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τα προειδοποιητικά σημάδια της συμπεριφοράς του Ράιλ. Τα αρνητικά χαρακτηριστικά του ήταν κλασικά σημάδια ενός κακοποιητικού ατόμου, και η συμπεριφορά του ακολουθούσε τον κύκλο της κακοποίησης. Ωστόσο, η ίδια δεν τρόμαζε από αυτή τη συμπεριφορά γιατί ο κύκλος της κακοποίησης ήταν κάτι οικείο για αυτή.

Η Λίλι είχε βιώσει ένα τραύμα στην παιδική της ηλικία καθώς έβλεπε τον πατέρα της να κακοποιεί τη μητέρα της, και ο Ράιλ είχε βιώσει ένα τραύμα στην παιδική του ηλικία καθώς πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε τον αδερφό του. Η Λίλι τον συμπονούσε και ήθελε να τον βοηθήσει. Ήθελε να βοηθήσει τον κακοποιητή της και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι μένουν σε κακοποιητικές σχέσεις.

3. Οι δικαιολογίες κάνουν δύσκολη την αναγνώριση της κακοποιητικής συμπεριφοράς

Την πρώτη φορά που ο Ράιλ χτύπησε την Λίλι ήταν όταν αυτός έβγαλε μια κατσαρόλα από το φούρνο χωρίς να φορέσει γάντια και εκείνη γέλασε με τις μαγειρικές του ικανότητες. Τότε ο Ράιλ την έσπρωξε, και η Λίλι χτύπησε το πρόσωπο της στο χερούλι της πόρτας του ντουλαπιού. Αμέσως, η Λίλι άρχισε να έχει αναδρομές από τις στιγμές που ο πατέρας της κακοποιούσε τη μητέρα της. Ωστόσο, δικαιολόγησε τον Ράιλ επειδή έκαψε το χέρι του πριν από ένα σημαντικό χειρουργείο, την ακαταστασία από το φαγητό που χύθηκε παντού και το γεγονός ότι και οι δύο είχαν πιει λίγο παραπάνω και είχαν ευθύνη για το ατύχημα.

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ή έχουν γίνει μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την κακομεταχείριση και την κακοποίηση. Ωστόσο, όταν δικαιολογούν την τοξική συμπεριφορά τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

4. Αγάπη για τον κακοποιητή

Οι άνθρωποι που μένουν σε κακοποιητικές σχέσεις το κάνουν για δύο κυρίως λόγους: έχουν χειραγωγηθεί και πιστεύουν ότι η κακοποίηση οφείλεται σε δικό τους λάθος ή φοβούνται ότι ο κακοποιητής θα τους σκοτώσει.

Η Λίλι είχε υποστεί χειραγώγηση και πίστευε κάποιες φορές ότι η κακοποίηση ήταν δικό της λάθος, όπως όταν ο Ράιλ την έριξε από τις σκάλες αφού ανακάλυψε τον αριθμό του πρώην της στο τηλέφωνο της, και προσπάθησε να την βιάσει όταν ανακάλυψε το παλιό της ημερολόγιο στο οποίο έγραφε πόσο αγαπούσε τον πρώην της. Ωστόσο, δεν φοβήθηκε ποτέ ότι θα την σκοτώσει αν προσπαθούσε να φύγει.

Έμενε σε αυτή την κακοποιητική σχέση επειδή αγαπούσε τον Ράιλ.  Για αυτό πολλά θύματα μένουν και επιστρέφουν στους κακοποιητές τους.

Όταν αγαπάμε πραγματικά κάποιον, τον αγαπάμε χωρίς όρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια αν οι φροντιστές μας ήταν κακοποιητικοί επειδή συνδέουμε την άνευ όρων αγάπη με την άνευ όρων ανοχή. Ωστόσο, η άνευ όρων αγάπη μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν ένα άτομο που αγαπάμε μας πληγώνει σκόπιμα και συνέχεια.

5. Καταπάτηση των ορίων

Όταν η Λίλι εξομολογήθηκε στη μητέρα της ότι την κακοποιεί ο Ράιλ, η μητέρα της , της εξήγησε πως θα μπορούσε να μείνει σε αυτή τη σχέση για δεκαετίες. Η μητέρα της , της είπε ότι σταδιακά θα αναπτύξει αντοχή στην κακοποιητική συμπεριφορά. Κάθε άνθρωπος έχει τα όρια του, αλλά στον κύκλο της κακοποίησης αυτά τα όρια ξεπερνώνται ξανά και ξανά.

6. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους που μένουν σε κακοποιητικές σχέσεις

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μένουν σε κακοποιητικές και ανθυγιεινές σχέσεις. Η Λίλι ήταν μορφωμένη, είχε μια επιτυχημένη επιχείρηση, είχε την υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους της όταν άφησε τον Ράιλ. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν στέκονται τόσο τυχεροί.

Η μαμά της Λίλι δεν ήταν το καλύτερο παράδειγμα γιατί δεν άφησε τον πλούσιο αλλά κακοποιητικό σύντροφο της. Πολλές γυναίκες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αφήσουν τους κακοποιητικούς συζύγους τους και να επιβιώσουν.

Ο κύκλος της κακοποίησης είναι δύσκολο να σπάσει

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κύκλος της κακοποίησης είναι δύσκολο να σπάσει. Υποσυνείδητα κάποιος που έχει μάθει να ζει με την κακοποίηση, έλκεται από κακοποιητικούς ανθρώπους. Αλλά όπως λέει και η Λίλι στο τέλος της ταινίας, "Όσο δύσκολη και αν είναι η επιλογή, πρέπει να σπάσουμε το μοτίβο αυτό πριν μας καταστρέψει."

Αν και η ταινία αφορά την σωματική βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για όλες τις μορφές κακοποίησης.

Μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο της κακοποίησης 

Η κακοποίηση κάθε μορφής είναι καταδικαστέα.  Καλό είναι είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους αν δεν το θέλουν οι ίδιοι. Δεν είναι δική σας ευθύνη η συμπεριφορά των άλλων.

Αξίζετε υγιείς σχέσεις και μια ευτυχισμένη ζωή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR θα σας βοηθήσουν να επουλώσετε τις πληγές και να δείτε με αισιοδοξία το μέλλον.

Κατηγορία: