Θέματα εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη αφορά την ικανότητα να βασιζόμαστε σε κάποιον άλλο, να λέμε την αλήθεια. Για να είναι κάθε σχέση ασφαλής και υγιής, η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη. Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να εμποδίζουν την εμπιστοσύνη σε μια σχέση. Μερικές φορές, η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι αμοιβαία ή και όχι.
Αν ο ένας ή και δύο σύντροφοι σε μια ρομαντική σχέση έχουν θέματα εμπιστοσύνης, τότε αυτό μπορεί να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Τα θέματα εμπιστοσύνης επίσης επηρεάζουν ένα άτομο και δεν του επιτρέπουν να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.
Η εμπιστοσύνη μπορεί να χαθεί σε μια σχέση όταν συμβεί μια προδοσία, χειραγώγηση ή εγκατάλειψη.
Η εμπιστοσύνη έχει οφέλη όχι μόνο στις σχέσεις, αλλά και στην συναισθηματική υγεία.
Όταν νιώθετε εμπιστοσύνη, μπορείτε:
- Να νιώθετε ο εαυτός σας
- Να είστε ειλικρινείς
- Να παραμένετε ευάλωτοι
- Να μένετε συγκεντρωμένοι στα θετικά
- Να αυξάνετε την οικειότητα
- Να περιορίζετε τις συγκρούσεις
- Να νιώθετε ασφάλεια
Η εμπιστοσύνη σας δίνει την ευκαιρία να παραμένετε ο εαυτός σας και να χαλαρώνετε. Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν την εξάρτηση από ένα σύντροφο ως κάτι κακό, είναι μερικές φορές αναγκαία.
Όταν πρέπει να βασιστείτε στο σύντροφό σας, πρέπει να νιώθετε άνετα να το κάνετε. Η εμπιστοσύνη παρέχει ασφάλεια σε μια σχέση. Αν θέλετε μια υγιή και ικανοποιητική σχέση, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε θέματα εμπιστοσύνης;
Τα θέματα εμπιστοσύνης έχουν τις ρίζες τους στις κοινωνικές εμπειρίες, όπως στις προηγούμενες σχέσεις ή στη δυναμική της οικογένειας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα να δείχνουμε εμπιστοσύνη κάποιον έχει γενετική βάση ενώ τα προβλήματα εμπιστοσύνης προκύπτουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να έχουν βιώσει την προδοσία στο παρελθόν. Ειδικά, οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα να εμπιστευόμαστε τους άλλους ανθρώπους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μας μαθαίνουν για την ασφάλεια. Μαθαίνουμε για την εμπιστοσύνη ή την έλλειψη εμπιστοσύνης από τις σχέσεις στη διάρκεια της ζωής μας.
Ποιες είναι οι αιτίες των θεμάτων εμπιστοσύνης;
1. Απιστία
Η απιστία είναι ένα παράδειγμα προδοσίας που μπορεί να οδηγεί σε σοβαρά θέματα εμπιστοσύνης. Σε πολλές σχέσεις, η απιστία είναι η απόλυτη μορφή προδοσίας. Το θύμα της απιστίας εμφανίζει θέματα εμπιστοσύνης τα οποία επηρεάζουν τις μελλοντικές του σχέσεις.
2. Τραύματα της παιδικής ηλικίας
Όπως αναφέραμε τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να προκαλούν θέματα εμπιστοσύνης. Παραδείγματα τραυμάτων είναι η κακοποίηση, η παραμέληση, η εγκατάλειψη.
3. Συγκρούσεις των γονιών
Αν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα σπίτι που υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γονείς ή σε άλλα μέλη της οικογένειας, μπορεί να εμφανίζει θέματα εμπιστοσύνης το ίδιο. Μπορεί να ανησυχεί ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί και στις δικές του σχέσεις.
4. Προσκόλληση
Η προσκόλληση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη θεμάτων εμπιστοσύνης. Ο τύπος της προσκόλλησης είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό μοτίβο συμπεριφορών στις σχέσεις. Αν ένα άτομο έχει ασφαλή προσκόλληση, είναι πιο πιθανό να εμπιστεύεται τους άλλους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, η ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να προκαλεί ζήλια και άγχος στις σχέσεις.
5. Χειραγώγηση και κακομεταχείριση
Αν κάποιος έχει βιώσει την χειραγώγηση ή την κακομεταχείριση σε μια σχέση, τότε είναι δύσκολο να ανοιχτεί και να εμπιστευτεί κάποιον ξανά. Παραδείγματα χειραγώγησης είναι η παθητικά επιθετική συμπεριφορά, η απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, το gaslighting.
6. Κοινωνική απόρριψη
Η απόρριψη στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας μπορεί να ακολουθεί ένα άτομο και στην ενήλικη ζωή. Η απόρριψη μπορεί να προέρχεται από τους συμμαθητές. Τα θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να χειροτερεύουν όταν κάποιος νιώθει ξανά την απόρριψη.
Επειδή απλά έχετε βιώσει θέματα εμπιστοσύνης , αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα κουβαλάτε σε όλη σας τη ζωή. Αν κάποιο θέμα σας προκαλεί πόνο ή παρεμβαίνει στις σχέσεις σας, καλό είναι να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία.
Είναι τα θέματα εμπιστοσύνης προειδοποιητικό σημάδι;
Κάθε σχέση έχει διαφορετική δυναμική, για αυτό και τα θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο κάθε άνθρωπο.
Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός σας μπορεί να σας απάτησε ενώ είχατε μια μακροχρόνια σχέση. Αν δεν έχετε επουλωθεί, είναι αναμενόμενο να νιώθετε καχυποψία κάποιες στιγμές. Ακόμη και αν ο σύντροφός σας έχει κάνει δουλειά για την συναισθηματική σας επούλωση, μπορεί κάποιες φορές να έχετε αμφιβολίες.
Ωστόσο, τα θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να είναι πιο σοβαρά αν ο σύντροφός σας απαιτεί να κάνετε πράγματα με τα οποία δεν νιώθετε άνετα. Ίσως τα θέματα εμπιστοσύνης να έχουν τη ρίζα τους στην ανάγκη για έλεγχο στις σχέσεις σας. Με αποτέλεσμα, να οδηγούν σε ανθυγιεινές και τοξικές συμπεριφορές.
Τα θέματα εμπιστοσύνης δεν είναι αυτόματα ένα προειδοποιητικό σημάδι, αλλά μπορεί να γίνουν. Τα θέματα εμπιστοσύνης απλά σημαίνουν ότι υπάρχουν συναισθηματικές προκλήσεις που δεν έχετε αντιμετωπίσει.
Θέματα εμπιστοσύνης και ψυχική υγεία
Τα θέματα εμπιστοσύνης δεν σημαίνουν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ωστόσο μπορεί να είναι δείκτης θεμάτων όπως:
Αυτά τα θέματα μπορεί να προκαλούν θέματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις επειδή μπορεί να περιλαμβάνουν παράλογες πεποιθήσεις και εναλλαγές στη διάθεση. Μπορεί να διαστρεβλώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας και έτσι να επηρεάζουν τις σχέσεις.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω θέματα εμπιστοσύνης;
Αν δυσκολεύεστε να δείξετε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι υπάρχει ένα πιο βαθύ τραύμα που πρέπει να επουλώσετε ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας.
Ποιες συμπεριφορές δείχνουν ότι μπορεί να έχετε θέματα εμπιστοσύνης;
- Περιμένετε την προδοσία: ακόμη και αν τα πράγματα πάνε καλά, περιμένετε με υπομονή τη στιγμή της προδοσίας.
- Είστε υπερπροστατευτικοί: γενικά είστε υπερπροστατευτικοί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα επειδή φοβάστε ότι θα συμβεί η προδοσία.
- Πάντα υποθέτετε το χειρότερο σενάριο: αυτόματα σκέφτεστε το χειρότερο για τους ανθρώπους ακόμη και αν οι πράξεις τους αποδεικνύουν το αντίθετο. Για παράδειγμα αν ένας φίλος σας βοηθά με μια δουλειά, πιστεύετε ότι αργότερα αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ.
- Σαμποτάρετε τον εαυτό σας: τα θέματα εμπιστοσύνης έχουν σχέση με το αυτοσαμποτάζ. Μπορεί εσείς οι ίδιοι να σαμποτάρετε τις σχέσεις σας και να υποθέτετε ότι θα καταλήξουν σε καταστροφή, για αυτό και τις διαλύετε μια ώρα νωρίτερα.
- Ανθυγιεινές σχέσεις: τα θέματα εμπιστοσύνης σας αποτρέπουν να δημιουργείτε υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους, για αυτό επιλέγετε να κάνετε λάθος επιλογές, όπως να βγαίνετε ραντεβού με ανθρώπους που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι.
- Κρατάτε αποστάσεις από τους ανθρώπους: για να νιώθετε ασφαλείς, χτίζετε ένα τείχος ανάμεσα στον εαυτό σας και στους άλλους ανθρώπους. Στο μυαλό σας, περιορίζετε τις σχέσεις σας, έτσι περιορίζετε την πιθανότητα να πληγωθείτε ξανά.
- Αποφεύγετε την δέσμευση: ακόμη και αν αγαπάτε το σύντροφό σας, μπορεί να αποφεύγετε σκόπιμα την δέσμευση.
- Αρνείστε να συγχωρήσετε τους ανθρώπους: οι άνθρωποι κάνουν λάθη κάποιες φορές, αλλά όσοι έχουν θέματα εμπιστοσύνης δεν συγχωρούν τα λάθη. Ακόμη και τα πιο μικρά λάθη είναι τεράστιο θέμα για αυτούς.
- Νιώθετε μοναξιά ή κατάθλιψη: τα θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να σας απομονώνουν από τους άλλους ανθρώπους, και να νιώθετε μοναξιά και κατάθλιψη.
Πώς μπορώ να ξεπεράσω τα θέματα εμπιστοσύνης;
Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τα θέματα εμπιστοσύνης είναι ανάγκη να επιτρέψετε στους ανθρώπους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Το να εμπιστευτείτε κάποιον γρήγορα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορεί να έχετε αμφιβολίες για κάποιον που δεν έχει κάνει κάτι για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Το κλειδί είναι να αρχίσετε να παίρνετε ασφαλή συναισθηματικά ρίσκα με ανθρώπους που δεν σας έχουν προδώσει ή βλάψει.
1. Ξεκινήστε τα παίρνετε ασφαλή συναισθηματικά ρίσκα
Μπορείτε να κάνετε μικρά και ασφαλή βήματα. Πιστέψτε στους ανθρώπους και δώστε τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.
2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας αν κάποιος σας έχει προδώσει
Αν έχετε χάσει την εμπιστοσύνη σας σε ένα άτομο, μπορεί να χρειάζεστε λίγο χρόνο για να επεξεργαστείτε την προδοσία. Αν κάποιος είναι ειλικρινής και θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, θα δείξει σεβασμό στη διαδικασία.
3. Αποφύγετε τον πειρασμό να κατασκοπεύσετε
Το να κατασκοπεύετε μπορεί να γίνει μια εμμονική συμπεριφορά που μονάχα επιδεινώνει τα θέματα εμπιστοσύνης.
4. Πάρτε το χρόνο σας όταν γνωρίζετε νέους ανθρώπους
Μην εμπιστεύεστε κάποιον πριν τον γνωρίσετε καλά. Πολλοί άνθρωποι με θέματα εμπιστοσύνης έχουν την τάση να εμπιστεύονται γρήγορα στους άλλους, και μένουν σε αυτό το μοτίβο.
5. Κάντε μια συζήτηση με το σύντροφό σας
Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην προσβάλλετε ή κατηγορήσετε το σύντροφό σας. Αντιθέτως, επικοινωνήστε ξεκάθαρα για τα συναισθήματά σας και τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, "Όταν αργείς να έρθεις σπίτι, νιώθω ανησυχία και ανασφάλεια. Αν είναι ανάγκη να μείνεις έξω ως αργά μπορεί να μου τηλεφωνείς."
6. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα θέματα εμπιστοσύνης
Το να αναγνωρίσετε τα θέματα εμπιστοσύνης είναι απαραίτητο στοιχείο για να τα ξεπεράσετε. Αντί να κατηγορείτε τους άλλους, αναλάβετε την ευθύνη για την κατάσταση. Όταν αναγνωρίζετε το θέμα αυτό δεν σημαίνει ότι σας αρέσει, απλά σημαίνει ότι κατανοείτε την παρουσία του θέματος και είστε πρόθυμοι να το αντιμετωπίσετε.
7. Μπορείτε να κατανοήσετε την σύνδεση ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στον έλεγχο
Κάποιες φορές όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, η ανάγκη για έλεγχο αυξάνεται. Δυστυχώς, ο έλεγχος μειώνει την εμπιστοσύνη. Καλό είναι να γνωρίζετε τη σχέση ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στον έλεγχο στις σχέσεις. Όταν περιορίζετε τον έλεγχο, νιώθετε περισσότερη εμπιστοσύνη για τους άλλους.
Ψυχοθεραπεία για τα θέματα εμπιστοσύνης
Όταν τα θέματα εμπιστοσύνης παρεμβαίνουν στις σχέσεις σας, επηρεάζουν την λειτουργικότητά σας τότε είναι η στιγμή να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.
Η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για τις προηγούμενες εμπειρίες σας, όπως η προδοσία, η κακοποίηση, η απόρριψη, η εγκατάλειψη και τα ψυχικά τραύματα. Επίσης, βοηθά να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, μετατραυματικού στρες τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επούλωση.
Όταν τα θέματα εμπιστοσύνης προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις σας, τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει.
Κάποιες φορές είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε τους άλλους όταν έχετε βιώσει την προδοσία στο παρελθόν. Είναι κατανοητό να μην νιώθετε πρόθυμοι να δείξετε εμπιστοσύνη στους άλλους. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε υγιή σχέση. Η ψυχοθεραπεία σας παρέχει την υποστήριξη και την καθοδήγηση για να μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά τους ανθρώπους.