Ψυχοθεραπεία Ζεύγους
Οι παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους και τον σκοπό της θεραπείας κρατούν τα ζευγάρια μακριά από το να ζητήσουν βοήθεια. Οι έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο τα ζευγάρια είναι δυστυχισμένα για 6 χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια. Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις χρειάζονται πολύ δουλειά. Όπως και τα αυτοκίνητα, απαιτούν τακτική προσοχή για να λειτουργούν σωστά. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αυτοκίνητό σας, το επισκευάζετε άμεσα για να αποφύγετε τα προβλήματα στον δρόμο. Αλλά όταν έρθει η ώρα να δούμε την σχέση μας, συχνά αποφεύγουμε να ενεργοποιηθούμε μέχρι η κατάσταση να γίνει σοβαρή και να φτάσουμε στα όριά μας.
Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μόνο για πολύ σοβαρά θέματα που επηρεάζουν μια σχέση, όπως η απιστία ή οι εξαρτήσεις. Άλλοι ίσως να θεωρούν ότι είναι μια τελευταία προσπάθεια πριν πάρουν την απόφαση να χωρίσουν.Δυστυχώς, πολλά ζευγάρια δοκιμάζουν την ψυχοθεραπεία ζεύγους όταν μια σημαντική βλάβη έχει ήδη γίνει. Οι δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές στην σχέση έχουν παγιωθεί, το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των συντρόφων έχει αποδυναμωθεί και υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια και θυμός εξαιτίας άλυτων προβλημάτων του παρελθόντος. Και η λίστα των προβλημάτων συνεχίζεται.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα οφέλη της ψυχοθεραπείας ζεύγους στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων στην σχέση. Δεν γνωρίζουν πόσο μπορεί η σχέση τους να βελτιωθεί ουσιαστικά. Μερικοί σκέφτονται ότι η θεραπεία ζεύγους είναι ένας τρόπος να πείσουν το σύντροφό τους να αλλάξει, επειδή “εκείνος” είναι το ʺπρόβλημαʺ.
Τι είναι η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους;
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία ο ειδικός ψυχοθεραπευτής δουλεύει με ζευγάρια (συνεδρίες όπου και οι δύο σύντροφοι είναι παρόντες), και βοηθά δύο ανθρώπους που έχουν μια σχέση να τη δουν πιο αντικειμενικά, πιο βαθιά, να επιλύσουν τις διαφωνίες τους και να τη βελτιώσουν, με την βοήθεια πολλών θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Αν και η πρακτική της ψυχοθεραπεία ζεύγους εξαρτάται από το θεωρητικό υπόβαθρο του ψυχοθεραπευτή, γενικά η θεραπεία ζεύγους περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα (πχ προβλήματα στο σεξ, ζήλεια, εθισμός στο διαδίκτυο)
- Ο ψυχοθεραπευτής συμμετέχει ενεργά για την θεραπεία και φροντίδα της σχέσης, και όχι για τον κάθε σύντροφο χωριστά.
- Το επίκεντρο είναι η εύρεση πρακτικών λύσεων, για αυτό και χρειάζονται οι θεραπευτικές παρεμβάσεις νωρίς στην θεραπεία.
- Σαφής καθορισμός των στόχων της θεραπείας.
Ο ψυχοθεραπευτής θα προσπαθήσει από τις αρχικές συνεδρίες να εκτονωθεί η κρίση. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους συνήθως ξεκινά με κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της σχέσης, τις αρχές,και τις αξίες που έχει ο κάθε σύντροφος από την οικογένειά του και το πολιτισμικό υπόβαθρο.Ο ψυχοθεραπευτής στη συνέχεια βοηθά το ζευγάρι να αναγνωρίσει τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν στην ψυχοθεραπεία, να θέσει στόχους και να σχεδιάσει τη δομή της θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής θα βοηθήσει το ζευγάρι να αποκτήσει μια πιο αντικειμενική εικόνα για την σχέση, την δυναμική της σχέσης και τα ουσιαστικά προβλήματα, και θα βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να δουν τους ρόλους που έχουν αναλάβει, και τους λόγους για τους οποίους αλληλεπιδρούν δυσλειτουργικά.
Αν και η κατανόηση της σχέσης είναι πολύ σημαντική, μια άλλη σημαντική πτυχή στην ψυχοθεραπεία ζεύγους περιλαμβάνει την αλλαγή στην συμπεριφορά και στον τρόπο αλληλεπίδρασης. Οι ψυχοθεραπευτές συχνά δίνουν στο ζευγάρι “δουλειά για το σπίτι” για να μπορέσει να εφαρμόσει τις ικανότητες που έχει μάθει στην ψυχοθεραπεία στην καθημερινή ζωή. Δηλαδή ορισμένες πρακτικές “ασκήσεις”, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να φέρουν την πολυπόθητη αλλαγή στη σχέση.
Τα περισσότερα ζευγάρια όταν ολοκληρώσουν την ψυχοθεραπεία ζεύγους έχουν κατανοήσει την σχέση τους, επικοινωνούν καλύτερα, εκφράζονται περισσότερο συναισθηματικά και μπορούν να λύνουν αποτελεσματικά τα προβλήματα όταν αυτά προκύπτουν.
Σε ποιους απευθύνεται η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους;
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ωφέλιμη για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα με το αν οι σύντροφοι είναι ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, νέοι, ηλικιωμένοι, αν ακόμα βγαίνουν ραντεβού, ή είναι αρραβωνιασμένοι ή παντρεμένοι. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι αρραβωνιασμένο μπορεί να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ζεύγους για να καθορίσει τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες πριν παντρευτεί. Ένα άλλο ζευγάρι, που είναι μαζί 25 χρόνια, ξεκινά ψυχοθεραπεία ζεύγους για να αναθερμάνει την σχέση.
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να επιλύσει πολλά και χρόνια προβλήματα, να προλάβει την επιδείνωση των προβλημάτων ή να βοηθήσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο με έντονο άγχος. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια ξεκινούν ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι η απιστία, οι συχνοί καβγάδες, τα σεξουαλικά προβλήματα, οικονομική διαχείριση, τα χρόνια προβλήματα υγείας, η υπογονιμότητα, το μεγάλωμα των παιδιών, ο τζόγος, η χρήση ουσιών, η συναισθηματική απομάκρυνση.