Η Θλίψη στην καθημερινότητα
Η θλίψη της καθημερινότητας είναι κομμάτι της ζωής μας. Φυσικά οι περισσότεροι άνθρωποι εύχονται να μπορούσαν να το αποδεχτούν λίγο παραπάνω. Όμως πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να καταπιέσουν το συγκεκριμένο συναίσθημα. Τα συναισθήματα έχουν τεράστια επίδραση πάνω μας. Σε αυτά τα συναισθήματα περιλαμβάνεται και η λύπη. Η λύπη είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που μας δίνει σκοπό. Αυτό συμβαίνει επειδή δρα σαν υπενθύμιση ότι η ζωή προχωρά και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση.
Μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι φυσιολογικό να νιώθετε λύπη κάποιες στιγμές στην καθημερινότητα. Και η απάντηση είναι πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Στιγμές λύπης έρχονται και φεύγουν στην διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικό να νιώθετε συνεχώς θλίψη και αυτό να σας κρατά πίσω.
Η θλίψη της καθημερινότητας συχνά θεωρείται κάτι αρνητικό ή για κάποιους μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας ψυχικής διαταραχής. Αυτό συμβαίνει επειδή το ένστικτο σας θέλει να το αποφύγει. Θέλετε να κλείσετε τα μάτια σας και να εξαφανιστεί. Ως παιδιά, μπορεί να ακούγατε την φράση "μην είσαι λυπημένος", όταν στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σας ρωτούν γιατί είστε λυπημένοι.
Μερικές φορές βάζουμε τον εαυτό μας στον αυτόματο πιλότο σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούμε από τη λύπη. Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας. Πάμε για ψώνια, βγαίνουμε με τους φίλους μας, πηγαίνουμε κινηματογράφο. Όλα αυτά είναι αποδεκτά και επιθυμητά, αλλά σημαίνουν ότι δεν ακούμε τη λύπη μας. Στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να κάνουμε την θλίψη μας να σωπάσει.
Όλοι μας νιώθουμε λύπη κάποιες φορές, όπως νιώθουμε χαρά, θυμό, περηφάνια και πολλά άλλα συναισθήματα. Με άλλα λόγια, όλοι έχουμε συναισθήματα και αυτά τα συναισθήματα αλλάζουν.
Μερικές φορές νιώθουμε χαρά και άλλες λύπη. Όποιο και αν είναι το συναίσθημα, είναι πραγματικό και αληθινό.
Ένα αρνητικό συναίσθημα μπορεί να είναι βοηθητικό. Στις μέρες μας όλοι επικεντρώνονται στην αναζήτηση της ευτυχίας και η λύπη εμφανίζεται σαν ένα άχρηστο συναίσθημα. Αλλά η λύπη μπορεί να σας κάνει να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να σκεφτείτε τη ζωή σας, τα συναισθήματά σας και τους ανθρώπους γύρω σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να παλέψετε για τα όνειρά σας.
Με άλλα λόγια, το να είστε λυπημένοι δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση. Αντιθέτως, σας βοηθά να διαχειριστείτε μια κατάσταση και να προχωρήσετε. Είναι ένα σημαντικό συναίσθημα που βοηθά στην προσαρμογή, στην αποδοχή, στη συγκέντρωση , στην αποφασιστικότητα και στην εξέλιξη. Μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τη θλίψη σας.
Αιτίες θλίψης
Η ζωή είναι γεμάτη από καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θλίψη:
- δυσκολίες στο σπίτι (οικογενειακά προβλήματα ή ενδοοικογενειακή βία)
- δυσκολίες στο σχολείο ή στη δουλειά ή σημαντική πίεση
- μετακόμιση
- απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου ή φίλου
- νοσήματα ή η φροντίδα ενός ατόμου που είναι άρρωστο
- χημικές αλλαγές στο σώμα (εφηβεία, φαρμακευτική αγωγή)
- αλλαγές στον τρόπο σκέψης (αρνητικός τρόπος σκέψης, επικριτική εσωτερική φωνή)
Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να σκέφτεστε με μη βοηθητικούς τρόπους ή αρνητικά για τη λύπη. Και αυτές οι σκέψεις μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα.
Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τη θλίψη σας και τις συνθήκες που σας προκαλούν αυτό το συναίσθημα. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν.
Η λύπη δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη
Καλό είναι να σταματήσετε να βλέπετε τη λύπη σαν αρνητικό συναίσθημα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα συναίσθημα που μας βοηθά να προσαρμοστούμε. Οι αντιλήψεις γύρω από τη θλίψη είναι λανθασμένες. Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν τη θλίψη με την κατάθλιψη. Όμως η θλίψη και η κατάθλιψη διαφέρουν.
Η θλίψη είναι ένα προσαρμοστικό συναίσθημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Προκύπτει όταν βιώνετε απογοήτευση, πόνο ή κάποια απώλεια. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε στιγμές ευτυχίας. Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις έντονες στιγμές οι αισθήσεις οξύνονται. Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρχουν φευγαλέες στιγμές θλίψης.
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συναισθηματικά μουδιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν νιώθετε τίποτα. Υπάρχει ένα κενό, μια βαθιά αίσθηση απάθειας. Και κάποιες στιγμές μπορεί να νιώθετε θλίψη αλλά τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο θυμός, οι ενοχές, η ντροπή.
Το κόστος της λύπης στην καθημερινότητα
Η λύπη στην καθημερινότητα έρχεται και φεύγει. Όμως μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστα και για αυτό προσπαθούμε να την εξαφανίσουμε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η λύπη έχει κόστος στην υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή, γενικά, οι άνθρωποι που νιώθουν λύπη δεν προσέχουν την διατροφή τους, την υγεία τους, δεν ασκούνται. Δεσμεύονται σε ανθυγιεινές συμπεριφορές που είναι καταστροφικές. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθείτε να πνίξετε τη λύπη σας.
Η λύπη θα υποχωρήσει
Για να νιώσετε καλύτερα μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα έρχονται κατά κύματα και μπορείτε να νιώθετε θλίψη και μετά ένα πιο θετικό συναίσθημα.
Αναγνωρίστε ότι νιώθετε θλίψη. Στη συνέχεια, αντιμετωπίστε την κατάσταση:
- Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας. Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για όσα νιώθετε.
- Ζητήστε βοήθεια. Ο γιατρός σας, ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να σας παρέχει την βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεστε.
- Παρατηρήστε τα μοτίβα ύπνου και την όρεξη σας, υπάρχουν κάποιες αλλαγές;
- Βοηθήστε κάποιον άλλο. Όταν βοηθάτε να βελτιωθεί η ζωή ενός άλλου ανθρώπου προσφέροντας βοήθεια νιώθετε ότι έχετε ένα σκοπό.
- Βρείτε δημιουργικούς τρόπους να εκφράσετε τη θλίψη σας. Γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική.
- Φροντίστε για την ασφάλειά σας. Αν νιώθετε ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας απευθυνθείτε αμέσως στον ψυχίατρο σας.
- Αν μια φαρμακευτική αγωγή σας κάνει να νιώθετε άσχημα, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν θέλετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής καλό είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.
- Κάντε πράγματα που απολαμβάνετε και σας κάνουν καλό. Βρείτε τρόπους να κάνετε τη ζωή σας πιο διασκεδαστική, ακούστε μουσική, βγείτε μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο.
- Αντιμετωπίστε ένα πρόβλημα τη φορά. Δεν έχει σημασία αν θα ξεκινήσετε με το μεγαλύτερο ή το μικρότερο πρόβλημα, κάντε μια λίστα και αρχίστε.
- Να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Τα πράγματα θα βελτιωθούν. Είναι ανάγκη να εμπιστεύεστε τα συναισθήματα σας. Η θλίψη θα υποχωρήσει με τον καιρό και με λίγη προσπάθεια.