Το άγχος στα παιδιά
Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι μερικές φορές τα παιδιά γίνονται νευρικά. Διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, να κάνουν νέους φίλους, ή να συμμετέχουν σε νέες δραστηριότητες. Μπορεί να παρατηρείτε ότι το παιδί σας δεν θέλει να κάνει αρκετά πράγματα. Είναι δύσκολο να καταλάβετε όλα όσα κάνουν το παιδί σας να νιώθει άγχος και αναστάτωση. Αν όμως το παιδί σας νευριάζει σε συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί να αναρωτιέστε αν νιώθει άγχος.
Σύμφωνα με τις μελέτες τα παιδιά μπορεί να νιώθουν πολλές μορφές άγχους. Από κοινωνικό άγχος μέχρι άγχος αποχωρισμού, τα παιδιά είναι το ίδιο επιρρεπή στο άγχος όπως και οι ενήλικες.
Το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις. Βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν τον κίνδυνο σε κάποιες δραστηριότητες και τα αποτρέπει από το να πάρουν λάθος αποφάσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε πότε το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο φυσιολογικό άγχος και στις διαταραχές άγχους. Αν το παιδί σας φαίνεται να είναι πολύ σκληρό με τον εαυτό του, να κυνηγά την τελειότητα, να αποζητά την επιβεβαίωση τότε μπορεί να έχει διαταραχή γενικευμένου άγχους. Με την διαταραχή γενικευμένου άγχους, οι ανησυχίες της καθημερινότητας μπορεί να είναι μεγάλο φορτίο και ακόμη και οι απλές καταστάσεις να φαίνονται πολύ πιο δύσκολες από ότι είναι.
Το άγχος στα παιδιά μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους. Αν το παιδί σας νιώθει στρες και δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως το να πάει σχολείο, να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα ή να κάνει παρέα με τους συνομηλίκους του, τότε το παιδί σας είναι πολύ πιθανό να έχει κάποια διαταραχή άγχους.
Πώς το άγχος επηρεάζει τα παιδιά;
Το άγχος μπορεί να επηρεάζει τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης των παιδιών. Ο φόβος είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα και η συνεχής σκέψη μιας κατάστασης μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Τα παιδιά που βιώνουν άγχος υιοθετούν δικές τους στρατηγικές για την διαχείριση των καταστάσεων. Συχνά αποφεύγουν καταστάσεις ή έχουν μαζί τους , τους γονείς ή κάποιον άλλο ενήλικα.
Αν και αυτό μπορεί να αποδίδει βραχυπρόθεσμα, η αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν φόβο είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν περισσότερο άγχος. Έτσι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το στρες της καθημερινότητας στο σπίτι, στο σχολείο και στις κοινωνικές τους σχέσεις.
Το άγχος μπορεί να οδηγεί σε σωματικά συμπτώματα όπως η αϋπνία, η διάρροια, η ενόχληση στο στομάχι και ο πονοκέφαλος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, τη δυσκολία στη συγκέντρωση και την κόπωση.