Τραύματα Παιδικής Ηλικίας
Οι πιο πρόσφατες μελέτες για την κατάθλιψη δείχνουν ότι τα ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον εγκέφαλο ενός ατόμου και να τον "σημαδέψουν" για μια ζωή. Οι μελέτες δείχνουν ότι τυχόν ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας (και ιδίως της πρώιμης παιδικής ηλικίας) μπορούν να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο για κατάθλιψη στο μέλλον και να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτοκτονία. Τα σοβαρότερα τραυματικά γεγονότα αφορούν την κακοποίηση (σεξουαλική/σωματική/ψυχική) και το θάνατο ενός γονιού.
Ψυχικό τραύμα και κατάθλιψη
Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι ο κίνδυνος της κατάθλιψης αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τραυματικών εμπειριών που βιώνει κάθε άνθρωπος, με μια μελέτη να δείχνει ότι οι γυναίκες που έχουν βιώσει τουλάχιστον δύο επώδυνα γεγονότα (ACEs) κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας (είτε πρόκειται για κακοποίηση, είτε για παραμέληση είτε για κάποια άλλη μορφή οικογενειακής δυσλειτουργίας) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι πολλαπλές τραυματικές εμπειρίες, όπως η συναισθηματική ή η σεξουαλική κακοποίηση, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες και σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Αν κάποιος έχει βιώσει και τις επτά κατηγορίες τραυματικών γεγονότων ως παιδί, είναι 30 φορές πιο πιθανό να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ως ενήλικας και περισσότερο από 40 φορές πιο πιθανό να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη και έχουν περάσει κάποιο τραύμα στην παιδική τους ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στα αντικαταθλιπτικά.
Στην εποχή μας, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις επιδράσεις των ψυχικών τραυμάτων της παιδικής ηλικίας στην πνευματική υγεία και στην ευεξία. Οι ψυχίατροι και οι νευροεπιστήμονες περιγράφουν πως αν έχετε κάποιο αναπτυξιακό τραύμα, είστε σε αυξημένο κίνδυνο για σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας που μπορείτε να σκεφτείτε, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τις μακροχρόνιες επιδράσεις των ψυχικών τραυμάτων της παιδικής ηλικίας, τόσο πιο σημαντικό γίνεται να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτές οι πληγές μας να επουλωθούν αποτελεσματικά.
Μια μελέτη έδειξε πιο συγκεκριμένα ότι η σεξουαλική, η σωματική και η συναισθηματική κακοποίηση, επηρεάζουν το βαθμό ανταπόκρισης στη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Πιο συγκεκριμένα, κακοποίηση που συμβαίνει πριν την ηλικία των 7 ετών, είναι δείκτης για ουσιαστικά πιο φτωχή ανταπόκριση στα αντικαταθλιπτικά. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε τραύματα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι οι ασθενείς με κατάθλιψη να ανταποκριθούν στη θεραπεία. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που ανέφεραν κάποιο τραύμα στην πρώιμη παιδική ηλικία είχαν πιο καλή θεραπευτική ανταπόκριση στο συνδυασμό αντικαταθλιπτικών και ψυχοθεραπείας, σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά μόνα τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιες μορφές μείζονος κατάθλιψης που έχουν βιώσει οποιοδήποτε επώδυνο γεγονός της ζωής, ήταν διπλάσια μετά τη θεραπεία με ψυχοθεραπεία, όταν συγκρίθηκε με την χρήση μόνο των αντικαταθλιπτικών.
Αντιμετώπιση τραύματος και κατάθλιψης
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό στοιχείο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνιες μορφές μείζων κατάθλιψης και ιστορικό τραύματος της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν τρόποι να δουλέψετε τα τραύματα και να επουλωθείτε από αυτά. Για να μπορέσει κάποιος να επουλώσει τις πληγές του, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις πρέπει να ενεργοποιήσουν τα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν αλλάξει από το ψυχικό τραύμα. Η κατανόηση της επιμονής του φόβου που σχετίζεται με συναισθηματικά, συμπεριφορικά, γνωστικά και φυσιολογικά μοτίβα μπορεί να οδηγήσουν σε εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα τροποποιήσουν τα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν επηρεαστεί από το ψυχικό τραύμα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι ένα δύσκολο ταξίδι και περιλαμβάνει την επούλωση τραυμάτων της παιδικής ηλικίας. Όταν κατανοούμε πλήρως τις εμπειρίες μας και απελευθερώσουμε τον πόνο που αυτές μας προκαλούν τότε μπορούμε να προχωρήσουμε ελεύθεροι, χωρίς τα χρόνια συναισθηματικά δεσμά. Η ψυχοθεραπεία και το EMDR αποτελούν πανίσχυρα εργαλεία ώστε να επιλύσουμε τα ψυχικά μας τραύματα και να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη.
Οι πληγές μας μπορούν να επουλωθούν μόνο αν προσεγγίσουμε τον εαυτό μας με συμπόνια. Σε αυτό το ταξίδι είναι βοηθητικό να βρείτε έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή ο οποίος με συμπόνια και χωρίς παρωπίδες, θα σας ακούσει χωρίς κριτική για οτιδήποτε και αν περνάτε, σκέφτεστε ή νιώθετε, και θα σας βοηθήσει ουσιαστικά να ξεπεράσετε τα τραύματα και τα ψυχολογικά προβλήματα που σας απασχολούν.
Αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων
Τα ψυχικά τραύματα αφήνουν πληγές στην ψυχή μας. Μπορείτε να απελευθερωθείτε από αυτά! Αξίζει πραγματικά να προσπαθήσετε με το EMDR και την ψυχοθεραπεία, και συμπληρωματικά με το βελονισμό και την ομοιοπαθητική, ώστε να τα αντιμετωπίσετε για να βρείτε τη γαλήνη που σας αξίζει.