Τρέμουλο στα πόδια από άγχος
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλεί νευρικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση, και μυϊκή ένταση. Το άγχος μπορεί να προκαλεί τρέμουλο στα πόδια.
Το αυτόματο ή καταναγκαστικό χτύπημα των ποδιών ίσως να μην είναι μεγάλο θέμα για αυτούς που το κάνουν αλλά να προκαλεί έντονη αναστάτωση στους ανθρώπους γύρω τους. Μπορεί κάποιος να χτυπά, να κουνάει τα πόδια του ή να έχει τρέμουλο στα πόδια.
Γιατί οι άνθρωποι χτυπούν τα πόδια τους;
Μπορεί να το κάνουν λόγω βαρεμάρας, για να συγκεντρωθούν , να αποτελεί μια μορφή απόσπασης της προσοχής, να ηρεμήσουν, να είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης ή απλά μια συνήθεια. Επίσης, μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας μια ιατρικής κατάστασης γνωστή ως σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επισκέπτεται κάποιος το γιατρό του.
Γιατί το άγχος προκαλεί τρέμουλο στα πόδια;
Το άγχος είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε απειλητικές καταστάσεις και οδηγεί στην ενεργοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής (fight or flight) έτσι ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε ή να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο. Αλλά το άγχος μπορεί να προκαλείται από καταστάσεις που δεν είναι άμεσα επικίνδυνες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με κοινωνικό άγχος νιώθουν έντονη νευρικότητα όταν βρίσκονται σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, καθώς ο άνθρωπος βιώνει ασυνείδητα ένα (ψυχολογικό) κίνδυνο.
Η αδρεναλίνη, γνωστή επίσης ως επινεφρίνη, είναι μια ορμόνη του στρες που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια όταν αντιμετωπίζουμε απειλητικές καταστάσεις. Όταν νιώθουμε ανήσυχοι, η αδρεναλίνη πλημμυρίζει το σώμα, προκαλεί αύξηση στην αρτηριακή πίεση , αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, προκαλεί εφίδρωση, εγρήγορση, διαστολή της κόρης των οφθαλμών και πολλά ακόμη. Για αυτό το λόγο αισθανόμαστε νευρικοί και τρέμουμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Οι ορμόνες του άγχους όπως η αδρεναλίνη , προετοιμάζουν το σώμα για δράση και δίνουν ενέργεια. Αυτό έχει κάποιες φορές ως αποτέλεσμα το τρέμουλο στα πόδια.
Ποιες είναι οι θετικές και οι αρνητικές επιδράσεις του τρέμουλου στα πόδια;
Κάθε κίνηση βοηθά στην απελευθέρωση της νευρικότητας. Το χτύπημα των ποδιών ή οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση των άκρων μπορεί να βοηθά ένα άτομο να συγκεντρωθεί σε κάτι ή να ηρεμήσει.
Αν με ενοχλεί κάποιος που χτυπάει συνεχώς τα πόδια του τι μπορώ να κάνω;
Όταν νιώθετε ενόχληση επειδή κάποιος χτυπά τα πόδια του καλό είναι να σκεφτείτε το δικό σας στρες και τα επίπεδα ανοχής σας. Καλό είναι να αναρωτηθείτε, ʺΠώς νιώθω; Μήπως χρειάζομαι να κάτσω κάπου ακίνητος και χαλαρός;ʺ Αν το άλλο άτομο που χτυπά τα πόδια του εύχεται να μπορούσε να σταματήσει ή να περιορίσει αυτή την κίνηση, μπορείτε να του πείτε, ʺΠαρατήρησα ότι χτυπάς τα πόδια σουʺ έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει να κάνει κάτι άλλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας μακριά από τα πόδια του, να κοιτάξετε κάπου αλλού, να απομακρυνθείτε ή να κάνετε κάτι άλλο.
Πώς μπορεί να μειωθεί το τρέμουλο στα πόδια;
Καθώς το τρέμουλο στα πόδια λόγω άγχους είναι μια αυτόματη και ασυνείδητη κίνηση, η επαναφορά στη συνειδητή επίγνωση είναι βοηθητική. Όταν κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει ότι χτυπά τα πόδια του και εκείνη τη στιγμή ελέγχει τα συναισθήματά του (ʺΠώς νιώθω αυτή τη στιγμή; Τι είναι αυτό που χρειάζομαι;ʺ) και επιλέγει να κάνει κάτι άλλο αυτό είναι βοηθητικό. Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στη μείωση του στρες , το οποίο προκαλεί το τρέμουλο στα πόδια. Η ενσυνειδητότητα, οι τεχνικές αναπνοών, ο διαλογισμός, η άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι) και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν.
Η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή στον ψυχοθεραπευτή είναι πολύ βοηθητική για την επεξεργασία των συναισθημάτων. Επίσης, ακόμη και μια αγκαλιά με ένα φίλο σας μπορεί να είναι πολύ βοηθητική καθώς οδηγεί στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης η οποία δρα ως αντίδοτο στην αδρεναλίνη.
Άμεση ανακούφιση του στρες
Η φυσική δραστηριότητα, όπως ένας σύντομος περίπατος ή το τρέξιμο, και οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στη άμεση ανακούφιση από το τρέμουλο στα πόδια λόγω άγχους.
Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι στρατηγικές που συμβάλλουν στην ηρεμία του σώματος και του μυαλού. Καθώς το τρέμουλο στα πόδια μπορεί να είναι μια εκδήλωση του άγχους, είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης που επικεντρώνονται στο σώμα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση: αυτή είναι μια τεχνική όπου ένα άτομο συνειδητά απομονώνει διαφορετικές μυϊκές ομάδες κάθε φορά και αυξάνει την ένταση για περίπου 5 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια τους απελευθερώνει. Η απομόνωση κάθε μυϊκής ομάδας συμβάλλει στην αποτελεσματική χαλάρωση κάθε μυ, και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης.
- Σάρωση του σώματος: αυτή είναι μια τεχνική διαλογισμού στην οποία ένα άτομο ενσυνείδητα σαρώνει κάθε σημείο στο σώμα ώστε να παρατηρήσει περιοχές στις οποίες συσσωρεύεται η ένταση, ο πόνος ή η δυσφορία.
- Γιόγκα: η γιόγκα επικεντρώνεται στις αναπνοές και στις στάσεις του σώματος με σκοπό την απελευθέρωση της έντασης, την ανακατεύθυνση της ενέργειας, τη βελτίωση του αυτοελέγχου και την διατήρηση της χαλάρωσης συνολικά.
- Τεχνικές αναπνοών: οι τεχνικές αναπνοών βοηθούν στη ρύθμιση των μοτίβων της αναπνοής με σκοπό τη μείωση του ρυθμού της καρδιάς και τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Μακροχρόνια διαχείριση του άγχους
Για την μείωση του άγχους μακροπρόθεσμα, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε την πηγή του άγχους σας. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνοι σας είναι πολύ βοηθητικό να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για τα συναισθήματα, τις σκέψεις σας, τις εμπειρίες σας ώστε να αναγνωρίσετε την αιτία του άγχους και μπορείτε να μάθετε τρόπους για να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το άγχος, με τεχνικές όπως ο διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης.
Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν ως σκοπό τη μείωση της έντασης και του άγχους και προάγουν την ηρεμία στο σώμα και στο μυαλό. Αυτές οι τεχνικές συχνά περιλαμβάνουν τη διαφραγματική αναπνοή, τις τεχνικές αναπνοών, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές στη διαχείριση του στρες. Ρίχνουν το ρυθμό της καρδιάς, χαλαρώνουν τους μύες στη γαστρεντερική οδό, επιβραδύνουν τις σκέψεις που τρέχουν και μειώνουν την πιθανότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού πάλης ή φυγής και γενικά ηρεμούν το νευρικό σύστημα.
Κάποιες φορές, η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται αναγκαία όταν τα συμπτώματα είναι έντονα. Αν και δεν αποτελούν μια μόνιμη λύση, βοηθούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, επιτρέπουν σε ένα άτομο να είναι λειτουργικό και παρέχουν την συναισθηματική ενέργεια που χρειάζεται κάποιος για να διαχειριστεί το άγχος του στην ψυχοθεραπεία.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το στρες και να ξεπεράσετε όλα τα συμπτώματα που σας κρατούν πίσω. Με τη σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση, τα σωστά εργαλεία μπορείτε να κατανοήσετε τις ρίζες του άγχους σας, και έτσι να μπορέσετε να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε.
Αντιμετώπιση του άγχους
Σε πολλές περιπτώσεις το τρέμουλο στα πόδια είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους, βέβαια όταν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας διαταραχής της κίνησης. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεστε το στρες με υγιείς τρόπους με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, μπορούν επίσης να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του άγχους.