Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα (TCA), που επίσης ονομάζονται "κυκλικά αντικαταθλιπτικά", συγκαταλέγονται μέσα στα πρώτα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που ανακαλύφθηκαν. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά γενικά έχουν αντικατασταθεί από τα νεότερα αντικαταθλιπτικά (τα SSRI, SNRI και άλλα) τα οποία προκαλούν συγκριτικά λιγότερες παρενέργειες.
Παρόλο αυτά, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά και μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ορισμένους ασθενείς. Μπορούν για παράδειγμα να θεραπεύσουν την κατάθλιψη, εκεί που έχουν αποτύχει οι άλλες θεραπείες. Λόγω των παρενεργειών τους δεν είναι πλέον η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, και δοκιμάζονται αφού έχουν αποτύχει άλλες θεραπείες.
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: ενδείξεις
Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σε ενήλικες και εφήβους. Οι ασθενείς με ανησυχία και άγχος και διαταραχές ύπνου επίσης μπορούν να ωφεληθούν από τις κατασταλτικές ιδιότητες των τρικυκλικών.
Χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, και σε διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος λόγω των αντιχολινεργικών ιδιοτήτων τους.
ΟΥΣΙΑ | ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ |
---|---|
Κλομιπραμίνη | ANAFRANIL |
Ιμιπραμίνη | TOFRANIL |
Αμιτριπτυλίνη | SAROTEN, MINITRAN, STELMINAL |
Μαπροτιλίνη | LYDIOMIL |
Νορτριπτιλίνη | AVENTYL, NOTRILEN |
Δεσιπραμίνη | NORPRAMINE |
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: αποτελεσματικότητα
Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μέτριας και σοβαρής ενδογενούς κατάθλιψης, αλλά χρειάζονται 2-4 εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα τους. Είναι επίσης αποτελεσματικά στη θεραπεία των κρίσεων πανικού και της διαταραχής πανικού.
Όπως γίνεται με όλα τα φάρμακα, η θεραπεία με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ξεκινάει με τη χαμηλότερη δυνατή δοσολογία. Η αύξηση είναι προοδευτική και μόνο επί μη ανταπόκρισης του ασθενούς.
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: παρενέργειες
Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν καταστολή, επεισόδια υπότασης, ξηροστομία, θολή όραση, δυσκοιλιότητα, μανία και επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας, δυσκολία στην ούρηση.
Για ασθενείς που λαμβάνουν τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και οδηγούν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην οδήγηση λόγω της κατασταλτικής τους δράσης.
Σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να παρουσιαστούν καρδιολογικά προβλήματα (υπόταση ή/και αρρυθμίες).
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: αντενδείξεις
Η χρήση τους αντενδείκνειται σε ασθενείς που παρουσιάζουν καρδιακές αρρυθμίες, κολποκοιλιακό αποκλεισμό, πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, επεισόδια μανίας και σοβαρή σε ηπατική ανεπάρκεια/ηπατοπάθεια. Η χρήση τους σε ηλικιωμένους χρειάζεται προσοχή, και αντενδεύκνειται αν υπάρχει στεφανιαία νόσος.
Επιλέγοντας το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο ίδιο αντικαταθλιπτικό. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να δουλεύει καλύτερα ή λίγότερο καλά σε εσάς από ότι σε ένα άλλο άτομο. Ή μπορεί να έχετε περισσότερες, ή λιγότερες παρενέργειες όταν παίρνετε ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό, σε σύγκριση με κάποιον άλλον.
Η ιδιοσυγκρασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πως θα σας επηρεάσει ένα αντικαταθλιπτικό.
Οταν επιλέγει ένα αντικαταθλιπτικό, ο ψυχίατρός σας λαμβάνει υπόψιν του πολλούς παράγοντες για να αποφασίσει, όπως για παράδειγμα τα συμτπώματά σας, συνοδά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζετε, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που παίρνετε, και το αν στο παρελθόν κάποιο αντικαταθλιπτικό σας βοήθησε.
Τυπικά, μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες πριν δείτε τη πλήρη δράση του αντικαταθλιπτικού και τα αρχικά συμπτώματά σας να μειωθούν. Ο ψυχίατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στη δόση ή διαφορετικά αντικαταθλιπτικά, αλλά έχοντας υπομονή, εσείς και ο γιατρός σας θα βρείτε το φάρμακο που σας ταιριάζει και δουλεύει καλά για εσάς.
Νεότερα αντικαταθλιπτικά
Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά φάρμακα, ωστόσο αποτελούν φάρμακα παλαιότερης γενιάς με αρκετές παρενέργειες. Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους ή άλλων συμπτωμάτων, είναι προτιμότερη η επιλογή νεότερων αντικαταθλιπτικών όπου αυτό είναι δυνατό. Επίσης, βοήθεια μπορεί να παρέχει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.