Λεύκη και Ομοιοπαθητική
Τι είναι η λεύκη;
Η λεύκη (ή λευκόδερμα) είναι μια χρόνια ασθένεια του δέρματος η οποία προκαλεί την καταστροφή των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα την υποχρωμία του δέρματος (εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα). Η λεύκη παρουσιάζεται στον γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 1-2% και μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, αν και το 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται έως τα 20 έτη. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλλα και σε ένα ποσοστό 25% αναφέρεται οικογενειακό ιστορικό.
Αιτιολογία
Εχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες που συνδέουν τη λεύκη με αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως για παράδειγμα η αυτοάνοση θεωρία, η νευρογενής θεωρία, κλπ. Η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή.
Μορφές
Από κλινικής απόψεως γίνεται η πιο κάτω κατάταξη της λεύκης που περιλαμβάνει τις πιο τυπικές μορφές της νόσου:
Εντοπισμένη
Εστιακή: μία ή περισσότερες βλάβες σε μια μόνο περιοχή αλλά όχι σε τμήματα
Τμηματική: μία ή περισσότερες βλάβες σε κάποιο δερμοτόμιο
Βλεννογόνιος: εντοπισμός μόνο στους βλεννογόνους
Γενικευμένη
Προσώπου- άκρων: πρόσωπο και άκρα
Κοινή: διάσπαρτες βλάβες χωρίς ειδική κατανομή
Καθολική: πλήρης ή σχεδόν πλήρης αποχρωματισμός
Λεύκη και Συμβατική θεραπεία
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης, χωρίς να υπάρχει μία συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας. Εφαρμόζονται: φωτοπροστασία (αντιηλιακά UVB και UVA), τοπικά γλυκοκορτικοειδή, επικάλυψη αισθητικού τύπου (make-up, camouflage), ψωραλένια (μακροχρόνια θεραπεία με 100-300 συνεδρίες φωτοχημειοθεραπείας PUVA).
Λεύκη και ομοιοπαθητική αντιμετώπιση
Σε γενικές γραμμές στη λεύκη έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα με την ομοιοπαθητική θεραπεία:
(υπάρχουν όμως σημαντικά οφέλη επίσης σε ψυχοδιανοητικό επίπεδο και λοιπά σωματικά συστήματα)
Χρόνος από την εμφάνιση | Συνήθη αποτελέσματα στη λεύκη |
Έως 2 χρόνια | Καλά αποτελέσματα, θετική έκβαση ή/και κάποιες περιοχές επανέρχονται |
2 έως 5 χρόνια | Καθυστερεί η εξέλιξη της νόσου |
5 έως 10 χρόνια | Καθυστερεί η περαιτέρω εξέλιξη της νόσου |
Περισσότερα της 10ετίας | Πτωχά αποτελέσματα όσον αφορά τη λεύκη |
Πρόγνωση
Ο κάθε ασθενής ανταποκρίνεται σε διαφορετικό βαθμό και χρόνο στα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η ανταπόκριση στην ομοιοπαθητική θεραπεία εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Οι παράμετροι που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη θεραπεία είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα η ηλικία, κληρονομικότητα, χρόνος από την εμφάνιση της νόσου, προηγούμενη χρήση/κατάχρηση χημικών φαρμάκων, βαρύτητα παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, εμφάνιση πυρετού, κλπ.
Για την εκτίμηση οποιουδήποτε περιστατικού, είναι απαραίτητη η λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του ασθενούς. Η πορεία του κάθε ασθενούς είναι ιδιαίτερη, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού του συστήματος, πέρα από κάθε στατιστική ανάλυση ή αριθμούς για το γενικότερο πληθυσμό ή ασθενείς.
Στις επίκτητες περιπτώσεις λεύκης, γενικότερα έχουμε στο 20% των περιπτώσεων θετικά αποτελέσματα (ανταποκρινόμενα στον παραπάνω πίνακα, αναλόγως του χρόνου που έχει παρέλθει από την αρχική εμφάνιση της νόσου). Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαπιστώνονται σε μερικούς μήνες.
Σε γενικές γραμμές πάντα, αν η έναρξη της λεύκης είναι σχετικά πρόσφατη και ιδίως αν υπάρχει κάποιο έντονο στρες ή ψυχικό τραύμα που προκάλεσε τη λεύκη (για παράδειγμα, παρατεταμένο ή έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες) μπορούμε να περιμένουμε καλή πορεία στη θεραπεία της λεύκης.
Οταν υπάρχει βεβαρυμένη κληρονομικότητα (ιστορικό συγγενών με λεύκη), είναι πιο μακροχρόνια και δυσκολότερη η αντιμετώπιση της λεύκης σε σχέση με τις επίκτητες περιπτώσεις.
Αλλα οφέλη της ομοιοπαθητικής θεραπείας
Η ομοιοπαθητική ως ολιστική θεραπεία, δεν αντιμετωπίζει μόνο το θέμα της λεύκης, αλλά και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, σωματικά (τόνωση ανοποποιητικού συστήματος, κλπ) καθώς και ψυχοδιανοητικά (άγχος, στρες, νεύρα, φοβίες, διάθεση, κλπ).
Ετσι, ανεξαρτήτου των αποτελεσμάτων επί της λεύκης, πάντα αξίζει κανείς να δοκιμάσει την ομοιοπαθητική θεραπεία, καθώς τα πιθανά οφέλη σε σωματικό (ευεξία, ενέργεια, λοιπά σωματικά προβλήματα εκτός της λεύκης) και ψυχοδιανοητικό επίπεδο (διάθεση, μνήμη, εγκεφαλικές λειτουργίες) μπορεί να είναι πολύ σημαντικά.
Θυμίζουμε επίσης το χαμηλό κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, και το γεγονός ότι τα φάρμακα στερούνται τοξικών παρενεργειών.