Κάνε το Τεστ
αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοκετίμηση, επίδραση χαμηλής αυτοεκτίμησης στις σχέσεις, ενίσχυση αυτοεκτίμησης

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει τις σχέσεις

Αυτοεκτίμηση και Σχέσεις

Είτε πρόκειται για τη διαχείριση ενός  άσχημου χωρισμού ή την απώλεια της δουλειάς σας, ο καθένας αντιμετωπίζει θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης σε διαφορετικές στιγμές στη ζωή του. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, είναι πολύ συνηθισμένο η εσωτερική σας επικριτική φωνή να βγαίνει στην επιφάνεια και να λέει πράγματα όπως, ʺΔεν είσαι αρκετά καλός,ʺ ή ʺΔεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος.ʺ

Και καθώς είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις στην αυτοπεποίθηση, ειδικά όταν η ζωή σας φέρνει αντιξοότητες, αν η αυτοεκτίμησή σας είναι ανύπαρκτη, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στις ερωτικές σας σχέσεις επίσης. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει την ερωτική σας ζωή και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην αξιολόγηση της αξίας του εαυτού σας. Είναι χρήσιμο να σκέφτεστε την αυτοεκτίμηση σαν συνέχεια. Όταν είναι σε υψηλά επίπεδα επικρατούν οι πεποιθήσεις όπως: Είμαι ικανός, αξίζω, είμαι έξυπνος. Όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα επικρατούν οι πεποιθήσεις όπως: Δεν είμαι ικανός, δεν αξίζω, είμαι ανόητος. Οι πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, και η συναισθηματική μας απόκριση σε αυτές τις πεποιθήσεις, χτίζονται στη διάρκεια της ζωής και σχεδόν πάντα έχουν δυνατές ρίζες στην πρώιμη παιδική ηλικία. Είτε οι πεποιθήσεις σας είναι θετικές ή αρνητικές, βασίζονται σε μηνύματα από σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας όπως τα μέλη της οικογένειας, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στην παιδική μας ηλικία. Αυτές οι πεποιθήσεις οδηγούν και επηρεάζουν την συμπεριφορά μας και διαιωνίζονται στη ζωή μας.

Πώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει τις σχέσεις;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση που λαμβάνετε από τις σχέσεις όπως και την επιρροή στο σύντροφό σας. Όταν νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, οι ανασφάλειες σας ξεκινούν να υπονομεύουν στον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τον σύντροφό σας, και αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στους δυο σας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψη που έχετε για τον σύντροφό σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από πάνω από 500 άνδρες και γυναίκες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την αυτοεκτίμησή τους και μετά ρωτήθηκαν αν νιώθουν απειλή από τις ατέλειες του συντρόφου τους. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση όχι μόνο ένιωθαν απειλή από τα ελαττώματα του συντρόφου τους, αλλά ήταν πιο πιθανό να βλέπουν τα πράγματα στη σχέση τους ως άσπρο-μαύρο: όλα είναι καλά ή όλα είναι άσχημα.

Όταν κάποιος έχει αυτή την πολωμένη εικόνα για τον σύντροφό του μπορεί να είναι σκληρός στις σχέσεις του. Αν η άποψη σας για τον άλλο αλλάζει πολύ γρήγορα, τον σκέφτεστε θετικά τη μια στιγμή και αρνητικά την επόμενη, αυτό κάνει το σύντροφό σας να νιώθει ανασφάλεια.

Η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντική σε μια σχέση, είναι ένα πλεονέκτημα. Έχει βρεθεί ότι είναι δείκτης-κλειδί για την ποιότητας της οικειότητας που μοιράζεται ένα ζευγάρι.

Εκτός από την επίδραση στην αντίληψη σας για το σύντροφό σας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερο στρες για τη σχέση σας γενικά. Ίσως να φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας αφήσει, ή να πανικοβάλλεστε για πράγματα που άλλοι δεν θα σκέφτονταν δεύτερη φορά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού και υπερβολική ζήλια.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Είτε η αυτοεκτίμηση σας είναι χαμηλή στιγμιαία ή νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κλειδί για την επανάκτηση της αυτοπεποίθησης είναι να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Μια καλή αρχή είναι να παρατηρήσετε την  αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας και να την αντιστρέψετε. Η συζήτηση με τον εαυτό είναι αυτή η εσωτερική φωνή που είναι σε συνεχή εξέλιξη μέσα στο μυαλό σας. Αν όλα όσα λέτε στον εαυτό σας είναι αρνητικά, αυτό επηρεάζει τον τρόπο που νιώθετε για τον εαυτό σας.

Όταν παρατηρείτε τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι δεν είναι αξιαγάπητος, ή ότι δεν θα είναι ποτέ ελκυστικός, χρειάζεται να σταματήσετε και να μιλήσετε στον εαυτό σας με θετικό τρόπο. Πείτε στον εαυτό σας ότι η αρνητική συζήτηση δεν είναι ρεαλιστική, αλλά είναι απλά μια διαστρέβλωση. Τότε ανατρέψτε το σενάριο και πείτε κάτι θετικό για τον εαυτό σας.

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να κάνει συνειδητές, θετικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να παλέψετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Όσο πιο πολύ εξασκείστε, τόσο περισσότερο καλλιεργείτε την αυτοπεποίθησή σας.

Η αυτοεκτίμηση, είτε είναι χαμηλή ή υψηλή, επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας (πχ δουλειά, σχέσεις, σπουδές, αθλήματα). Λειτουργεί ως πρίσμα μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στον κόσμο και επηρεάζει τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε συναισθηματικά σε γεγονότα της ζωής μας, όπως η κριτική. Τα καλά νέα είναι ότι αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτό μπορεί να αλλάξει. Σκεφτείτε ότι η εκμάθηση είναι περισσότερο ή λιγότερο ʺδεσμευτικήʺ στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην απεικόνιση του εγκεφάλου έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι ένας μύθος. Ο εγκέφαλος έχει την εξαιρετική ικανότητα να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται και να αλλάζει στη διάρκεια της ζωής μας. Όταν αλλάζετε τις πεποιθήσεις σας και τα συναισθήματά σας, μαθαίνετε νέα πράγματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα θέματα της μοναδικής σας αυτοεκτίμησης και να μετατρέψετε τις πεποιθήσεις αυτές με άλλες που εξυπηρετούν περισσότερο την αισιοδοξία.

Αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αξίζετε να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας, οι ανεπιθύμητες πεποιθήσεις που έχετε για τον εαυτό σας δεν είστε πραγματικά εσείς. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μαθαίνετε και μπορείτε να μάθετε τα πράγματα διαφορετικά. Με την ψυχοθεραπεία θα βιώσετε αυτή την μεταμορφωτική εμπειρία.

c188

Κατηγορία: